V Trenčíne začína festival dobrodružstva

V Trenčíne začína festival dobrodružstva

Trenčín 7. novembra 2016 (HSP/Foto:HoryZonty)

 

Poukázať na možno trochu iný spôsob života, akým sa uberá dnešná spoločnosť. Aj to je cieľom 11. ročníka festivalu dobrodružných filmov HoryZonty, ktorý sa bude konať od 10. do 12. novembra v Trenčíne.

11. ročníka festivalu dobrodružných filmov HoryZonty sa bude konať od 10. do 12. novembra v Trenčíne
11. ročníka festivalu dobrodružných filmov HoryZonty sa bude konať od 10. do 12. novembra v Trenčíne

Festival premietne v dvoch kinách a v dvoch sálach v jedenástich filmových a filmovo-reprezentačných blokoch 39 dokumentov z horského prostredia zo Slovenska i spoza hraníc. Poprekladá ich prednáškami a diskusiami so zaujímavými hosťami, workshopmi a ďalšími sprievodnými podujatiami. Nezabúda ani na deti, mládež i seniorov.

Reklama

HoryZonty otvoria síce svoje brány až budúci štvrtok, no prvé premietanie prebehne už v nedeľu 6. novembra. Na priaznivcov čaká filmový blok Retro v Metro v Artkine na Mierovom námestí. „V kine Metro sa konal úplne prvý ročník festivalu a my sa tam radi vraciame. Okrem dopoludňajšieho premietania pre školy i pre dôchodcov sme pripravili aj jeden premietací blok pre širokú verejnosť. V sekcii Retro v Metro ponúkneme našim priaznivcom staré filmy z archívov Slovenského filmového ústavu, ktoré sa nám podarilo získať aj vďaka podpore Audiovizuálneho fondu,“ prezrádza riaditeľka festivalu Mária Dutková. Na záujemcov čakajú tri historické snímky zo zlatej éry československého horolezectva. Vo večernom bloku budú môcť diváci vzhliadnuť dokumentárnu reportáž Fitz Roy o výprave našich horolezcov do Južnej Ameriky, vizitku jedného z našich najúspešnejších horolezcov Zoltána Demjána s názvom Život na lane a film Kangchenjunga, ktorý je dramatickým svedectvom o výstupe štvrtej československej horolezeckej výpravy na tretiu najvyššiu horu sveta.

Fenoménom tohto ročníka je aj fakt, že organizátori zaradili do programu aj tri filmy o tej istej hore. „Návštevníkom premietneme tri rozličné pohľady na druhú najvyššiu osemtisícovku, na horu K2. Každá snímka je od iného autora, každý autor je z rozdielnej krajiny, každý z nich sa zároveň venuje inej problematike,“ hovorí hlavná organizátorka. Hneď v úvodný deň dostane priestor dokument Touching the sky, čo v preklade znamená Dotknúť sa neba. „V príbehu ide o to, že v lete roku 1986 sa niekoľko desiatok horolezcov z celého sveta zišlo, aby liezli na horu K2. Sezóna sa veľmi rýchlo premenila na sériu tragických udalostí, známu ako „čierne leto“. To za sebou zanechalo 13 mŕtvych horolezcov. Po takmer tridsiatich rokoch sa poľská horolezkyňa a režisérka filmu Eliza Kubarska spoločne s medzinárodne zloženou skupinou detí zosnulých horolezcov – dnes už dospelých ľudí, vydáva na expedíciu s cieľom dosiahnuť základný tábor K2. Spoločne spomínajú na svojich rodičov a hľadajú odpoveď na otázku, Aká je cena vášne,“ rozpráva Dutková.

Reklama

Ďalšia snímka o hore s názvom K2 a neviditeľní pešiaci je trochu z iného súdka. Filmárka Iara Lee so svojim tímom dokumentuje životy domorodých nosičov v Pakistane. Uprostred dych berúcej scenérie film vykresľuje odvahu a každodennú obetavosť nedocenených nosičov. Prináša tiež súčasný pohľad na krajinu, ktorá je médiami spravidla prezentovaná ako krajina konfliktov a sektárskych rozbrojov. Tretím z filmov o K2 bude dokument Tamara, ktorý opisuje úsilie nemeckej horolezkyne Tamary Lunger o dosiahnutie vrcholu K2 bez použitia kyslíka.

Popri prehliadke filmov od profesionálnych režisérov zvučných mien festival ponúka prezentáciu diel od neprofesionálnych autorov. Tie sa uchádzajú o cenu Grand prix, cenu poroty a cenu divákov. „Tento rok sme do hlavného programu vybrali deväť neprofesionálnych snímok. Musím povedať, že kvalita súťažných snímok z roka na rok stúpa, diváci sa majú na čo tešiť,“ sľubuje žena, ktorá stojí na čele HoryZontov už jedenásť rokov. V porote tento rok zasadne Milan Daněk z Čiech, Trenčan Peter Jakuš a Lukáš Kačerjak z Bratislavy.

Redakciu informovala Barbora Prekopová z HoryZonty.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali