V skanzene v Starej Ľubovni budú spomínať na Cyrila a Metoda aj Andyho Warhola

V skanzene v Starej Ľubovni budú spomínať na Cyrila a Metoda aj Andyho Warhola

Poprad 4. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Richard Drew)

 

Sviatok svätého Cyrila a Metoda si v piatok 5. júla pripomenú aj v skanzene pod majestátnym Ľubovnianskym hradom. „V drevenom kostolíku svätého Michala Archanjela sa v neopakovateľnej atmosfére o 19:00 uskutoční večerná gréckokatolícka omša v cirkevnoslovanskom jazyku,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová

Na snímke excentrická ikona pop-artu Andy Warhol

Drevený kostolík bol pôvodne postavený v obci Matysová v roku 1833, no v roku 1979 bol so svojím inventárom premiestnený do expozície skanzenu. Od opätovného vysvätenia v roku 1991 sa v ňom pravidelne slúžia liturgie. Netradičným zážitkom pre všetkých návštevníkov z iných regiónov bude určite staroslovienčina, ktorá sa dodnes používa pri slávení liturgií.

Reklama

Tradícia spomienky na solúnskych bratov Cyrila a Metoda ako významné postavy našich dejín a kultúry sa v regióne severného Spiša a Pienin začala formou Cyrilometodských slávností v roku 1991. Tento rok doplní omšu koncert Igora Kucera pri príležitosti 90. výročia narodenia Andyho Warhola, ktorý sa začne o 21:00. „Tento medzinárodne uznávaný umelec zaspieva rusínske piesne matky Andyho Warhola Júlie Zavackej Warholovej. Návštevníci budú mať príležitosť vypočuť si pôvodné skladby slovenskej emigrantky, ktoré boli nahrané pred päťdesiatimi rokmi na platňu v nahrávacom štúdiu na Times Square v New Yorku, avšak hlbokým hlasom známeho operného speváka,“ uviedla Šalatová. Tento multimediálny koncertný projekt vychádza z autentickej nahrávky matky legendárneho umelca, ktorá počas svojho pobytu v USA vďaka iniciatíve syna naspievala na LP platňu pôvodné ľudové piesne. Gramofónovú platňu neskôr posielala ako vianočný darček svojim blízkym do rodného kraja. Koncert sa uskutoční s hudobným sprievodom skupiny Emotion group. Vstupné na slávnosti je dobrovoľné.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:59

Ceny ropy sa v stredu ráno takmer nezmenili a po dvoch dňoch strát vzrástli len veľmi mierne. Prispela k tomu patová situácia v rozhovoroch o prímerí v Pásme Gazy, ktorá obnovila neistotu týkajúcu sa bezpečnosti dodávok z Blízkeho východu, čo vykompenzovalo väčšie než očakávané zvýšenie zásob ropy v USA.

07:45

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uskutoční vo štvrtok mimoriadnu schôdzku o Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. Ide o najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, ktorá sa nachádza v centre narastajúceho napätia vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

07:18

Prezident USA Joe Biden privítal v utorok japonského premiéra Fumia Kišidu v Bielom dome. Odštartovala tým japonská štátna návšteva, ktorá má priniesť veľké zlepšenie v obranných vzťahoch oboch krajín v období silnejúcej Číny.

07:18

Prezident USA Joe Biden povedal, že politika izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Pásme Gazy je “chybou”, a vyzval Izrael na prímerie. Biden to uviedol v interview pre televíziu Univision odvysielanom v utorok.

07:17

Požiar vo veľkej, väčšinou obytnej budove v Hongkongu v stredu ráno usmrtil najmenej päť ľudí a ďalších 27 zranil. Požiar v budove New Lucky House vo štvrti Jordan uhasili neskôr dopoludnia, ale podľa polície ľudia vo vnútri stále volali o pomoc.

07:17

Spojené kráľovstvo nezastaví export zbraní do Izraela ani po zabití siedmich humanitárnych pracovníkov z charity World Central Kitchen pri vzdušnom útoku z minulého týždňa, potvrdil v utorok vo Washingtone britský minister zahraničných vecí David Cameron.

07:16

Podľa správ v médiách izraelský minister obrany Joav Galant povedal americkému kolegovi Lloydovi Austinovi, že ešte nebol stanovený dátum pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy.

07:15

Výtlačok komiksu z roku 1938, ktorý “predstavil svetu Supermana”, sa minulý týždeň v aukcii predal za rekordnú sumu šesť miliónov dolárov, oznámil aukčný dom Heritage Auctions.

07:15

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok znova posťažoval na nedostatočnú vojenskú pomoc zo Západu. “Naši partneri majú určité zbrane, ktoré dnes potrebujeme, aby sme prežili. A ja jednoducho nechápem, prečo tie zbrane nedostaneme,” povedal Zelenskyj, ktorý bol v utorok v Charkove na východe Ukrajiny, v interview pre nemecký denník Bild a ďalšie médiá spoločnosti Axel Springer.

07:14

Írsko v nasledujúcich týždňoch uzná palestínsky štát, oznámil v utorok v Dubline írsky minister zahraničných vecí Micheál Martin.

07:14

Muž z amerického štátu Missouri odsúdený za vraždu svojej sesternice a jej manžela bol v utorok popravený, napriek množiacim sa výzvam na ušetrenie jeho života.

07:13

Izrael blokuje oveľa viac konvojov vezúcich potravinovú pomoc do Pásma Gazy, než konvojov vezúcich iné druhy pomoci. V utorok to oznámila OSN.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa pózuje žene na rozkvitnutom strome v parku v Kyjeve na Ukrajine

Autor: AP/Vadim Ghirda

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali