V Košiciach o Grécku: Šíri sa pesimizmus, národ je unavený a znechutený

V Košiciach o Grécku: Šíri sa pesimizmus, národ je unavený a znechutený

Košice 12. augusta 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Petros Giannakouris)

 

O tom, ako to naozaj je v tom toľko medializovanom Grécku, prišla 28. mája tohto roku do Košíc na pozvanie Matice slovenskej a Združení slovenskej inteligencie porozprávať česká archeologička Věra Klontza-Jaklová z Masarykovej univerzity v Brne, ktorá vedie archeologický výskum na Kréte. Jej prednáška sa síce uskutočnila už viac ako pred dvoma mesiacmi, ale jej informácie, pohľad na grécku krízu na aktuálnosti nestratil, preto vám ho prinášame v článku dopisovateľa Jozefa Mižáka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

V úvode svojho vystúpenia postavila základnú otázku: Ako ďalej vo svete? Samotné Grécko je súčasťou globalizovaného sveta v ktorom sa prehlbuje kríza a súčasný spoločenský poriadok sa ukazuje ako deštruktívny. Na gréckom príklade tak máme možnosť pozorovať skúšobný model, akým spôsobom mocní tohto sveta chcú v budúcnosti riešiť situáciu v tých štátoch, kde neoliberálny kapitalizmus narazil na hranicu fyzických možností a sociálnej znesiteľnosti obyvateľstva.

Reklama

Grécko je stará civilizácia. Počas svojho trvania už zažila časy rozkvetu, ale aj pády. Všetko dokázala prežiť. Súčasnosť je len ďalší krízový cyklus v poradí. Tá dnešná kríza je špecifická tým, že Európska únia do veľkej miery obmedzila suverenitu tohto štátu a jej zákony sú nadradené gréckym. Grécko prišlo o značnú časť suverenity politickej, finančnej i hospodárskej. Je tu snaha premeniť doteraz suverénny štát na nesvojprávnu kolóniu nadnárodných korporácií a nadnárodného finančného kapitálu. Svet čaká, ako táto situácia dopadne. Je jasné, že sa tu formuje precedens pre ďalšie krajiny, ktoré sú rovnako zadlžené a  závislé na ďalších pôžičkách.

Januárové voľby do parlamentu vyhrala strana Syriza s dosť radikálnym ľavicovým programom. Našla hospodárstvo Grécka vo veľkom úpadku, skoro tretinu pracujúcich nezamestnaných, vrátane toho, že vyše 50% mladých ľudí do 25 rokov je bez práce. Dnes však vidíme, že Syriza nemala dosť guráže presadiť svoj vlastný program a podľahla tlaku a vydieraniu Trojky ( Európska centrálna banka, Medzinárodný menový fond a Európska komisia) . V štáte sa šíri pesimizmus, národ je unavený a znechutený tým, že sa ďalej pokračuje cestou ďalšieho zadlžovania a ďalšej podriadenosti cudzím inštitúciám a bankám. Reformy, ktoré sú na Grékov teraz kladené, znamenajú ďalšie zhoršenie sociálnej situácie: zvýšenie DPH, navýšenie veku odchodu do dôchodku až na 67 rokov, zníženie miezd v štátnom sektore, škrty dôchodkov, privatizácia štátneho majetku a podobne.

Reklama

Mnohým je jasná očividná skutočnosť: Grécko nie je schopné splatiť svoje dlhy. Systém však na túto skutočnosť nereaguje, pokračuje sa ďalej po starom: bude sa prehlbovať zadlženosť, závislosť na nadnárodnom kapitále. Štát bude nútený ako protihodnotu za vzniknuté dlhy odovzdať nadnárodným korporáciám štátny majetok, zdroje surovín, existujúce výnosné podniky, ostrovy. Prehlbuje sa chaos v spoločnosti, nerovnosť, bieda a zadlženosť. Kde to skončí? Svet akoby čakal, že východisko z tejto slepej uličky prinesie zase veľká vojna. Len systém, v ktorom superbohatí ďalej bohatnú a do chudoby sa prepadá čoraz širšia časť spoločnosti, akoby nemal alternatívu. Akoby to malo byť presne takto.

Dívaj sa tam, kam chceš ísť, inak prídeš tam, kam sa pozeráš“ – to by malo platiť pri riadení štátu. Syriza však nasadla do lietadla, ktoré nabralo svoj smer a ktoré však už riadi niekto iný. Systém zabránil gréckemu pokusu o alternatívu. Na politickú stranu, ktorá bude vedieť a môcť spoločenskú zmenu aj uskutočniť, sa stále len čaká.

Zatiaľ čo skoro celý objem splátok gréckeho dlhu zhltnú banky vo vlastníctve boháčov, predajné média smerujú pozornosť doteraz ešte existujúcej strednej vrstvy obyvateľstva globálneho sveta na to, že dlhy boli spôsobené luxusným životom v sociálnej sfére, dôchodcami žijúcimi nad pomery, na ktoré vraj oni doplácajú. Táto taktika nie je nič nové a nič neznáme. Prof. Jan Keller vo svojej publikácii Tři sociálni světy o tom píše:

„Stredné vrstvy neobviňujú bohatých, že sa vyvliekli z platenia daní. Zlostia sa na tých pod sebou, že na nich musia prispievať. Pomocou čiste fiškálnych opatrení sú mocenské „elity“ schopné túto zlobu stredných vrstiev presne dávkovať a regulovať. A hlavne – odvracať ju od seba“.

A tak tu kolujú zaručené legendy napríklad o tom, aké vysoké a blahobyt umožňujúce sú priemerné dôchodky v Grécku. Aká je skutočnosť?

Reklama

Věra Klontza-Jaklová nám ponúka údaje z najnovšej štatistiky Eurostatu:

Áno, niektorí dôchodcovia v Grécku poberajú dôchodok vo výške 1 600, 1 700 Euro. Ale koľko je takých? Koľko je na druhej strane tých, ktorí pracovali celý život a nemajú žiadny dôchodok napriek tomu, že si platili poistenie? Napríklad drobní podnikatelia alebo poľnohospodári.

Aké je životné minimum v Grécku a aké sú ceny?

Nasledujú údaje z Eurostatu:

  • Priemerné dôchodky v rámci EU sa v jednotlivých štátoch pohybujú od 250 do 1 500 Eur
  • V Grécku je 2,6 milióna dôchodcov a ich priemerný dôchodok je 713 Eur
  • Napríklad v Portugalsku, kde je 2,5 milióna dôchodcov, je priemerný dôchodok 833 Eur
  • V Španielsku, kde je 5,6 milióna dôchodcov, je priemerný dôchodok 1 020 Eur
  • Vo Východnej Európe sú dôchodky všeobecne veľmi nízke (Litva 242 Eur , Slovensko 408 Eur, Poľsko 504 Eur)
  • Vo Francúzsku žije 13,7 milióna dôchodcov s priemerom 1 032 Euro, ale mnohí z nich ešte poberajú aj ďalšie príplatky, takže priemer je asi 1 500 Euro.
  • V Nemecku je priemerný štátny dôchodok 713 Euro, ale je doplnený zo súkromných fondov, do ktorého prispievajú zamestnávatelia. V roku 2011 poberali tak nemeckí dôchodcovia priemerne 1 576 Euro vrátane Východného Nemecka, ktoré túto priemernú čiastku znižuje. V tejto východnej časti Nemecka poberajú dôchodcovia priemerne okolo 800 Euro.
  • V roku 2013 žilo 12,6 % dôchodcov EU pod hranicou biedy. V jednotlivých štátoch napríklad v Holandsku 5 – 6 %, v Luxembursku, ČR, Slovensku a Maďarsku 8%, vo Francúzsku 10 – 11%, v Írsku, Poľsku, Taliansku a Grécku 12,5%. V Nemecku, Belgicku, Fínsku 15%, vo Švédsku 17%, v Británii 18%, v Bulharsku 26%, v Estónsku 28%
  • V eurozóne dostávajú dôchodcovia v priemere 56% toho, čo zarábali keď pracovali (platí pre údaje z roku 2013)

Je potrebné zdôrazniť, že to sú priemery. To znamená, že v každom štáte sa nájdu skupiny, ktoré sú dosť nad i značne pod. Sú povolania, ktoré umožňujú odísť do dôchodku za zvýhodnených podmienok (napríklad ozbrojené zložky, štátna správa a podobne).

Reklama

Tiež sa v médiách neuvádza niekoľko tých faktov z gréckej sociálnej sféry, ktoré sú u nás samozrejmosťou: v Grécku neexistuje materská dovolenka, do 4 rokov veku neexistuje pre deti žiadne štátne zariadenie, v školách a na pracoviskách nie sú jedálne, veľká časť zdravotnej starostlivosti nie je krytá poisťovňou a podobne. Je pravda, že PASOK za predchádzajúcich vlád budoval klientsky štát a veľa ľudí si zaviazal výhodnými prebendami, ale rozhodne štát nezruinovalo pár dobre platených úradníkov a dôchodcovia.

Celkovo teraz nejde o to, aby sa v Grécku zlepšilo to, čo nie je dobré. Ide o to, aby cena práce padla na úroveň Južnej Ázie a bol zlikvidovaný súkromný sektor, v ktorom tradične prevládajú malé podniky.

Cieľom je vytvoriť priestor vhodný pre veľké koncerny.

PhDr. Jozef Mižák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali