USA žiadajú Zelenského, aby vydal Bachmut

USA žiadajú Zelenského, aby vydal Bachmut

Bratislava 18. februára 2023 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Ukrajinské ozbrojené sily už nemajú sily na obranu mesta, ale Bankovu to nezaujíma, píšu ruské noviny Svobodnaja Pressa

Predseda Európskej rady Michel na návšteve Kyjeva
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj vymýšľa spôsoby, ako svojmu národu zdôvodniť potrebu brániť Bachmut, kde zostalo uväznených takmer 60 000 ukrajinských vojakov.

Reklama

Teraz Zelenskyj vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily potrebujú Bachmut, aby “oslabili Rusko”. Tento postoj ostro neschvaľujú vedúci predstavitelia NATO, píše Steven Ramdari, vojenský publicista holandského denníka De Morgen. USA požadujú, aby Ukrajinci vrhli svoje sily nie na obranu Bachmutu, ale na prípravu obrany proti jarnej ofenzíve ruských vojsk. Zelenskyj však trvá na svojom.

 

Reklama

Washington Post: Riaditeľ CIA požadoval, aby bol Bachmut opustený, inak sa ukrajinská armáda bude variť v “kotli”.

Z Washingtonu zaznievajú čoraz tvrdšie požiadavky, aby Zelenskyj uprednostnil plánovanie a vedenie obrany počas jarnej ofenzívy ruských vojsk pred Bachmutom. Zdroje denníka Washington Post uviedli, že velenie AFU dostalo od Washingtonu konkrétnu úlohu: zastaviť obranu Bachmutu, ktorá už stála ukrajinskú armádu gigantické straty vojakov a techniky.

Od Zelenského žiadal okamžité vzdanie sa mesta šéf CIA William Burns, ktorý špeciálne navštívil Kyjev, uviedli zdroje Washington Post.

Zelenskyj sa v Bachmute ocitol v pasci, píše De Morgen. Už nie je schopný udržať mesto pod kontrolou; odovzdanie Bachmutu je otázkou týždňov, ak nie dní. Strata mesta, z ktorého sa vďaka úsiliu kyjevských PR-manov stal akýsi symbol “nezlomnosti” AFU, zároveň vážne podkope politickú legitimitu civilného aj vojenského vedenia Ukrajiny. Preto Zelenskyj umelo odďaľuje okamih pádu a na krvavý oltár hádže ďalšie a ďalšie ukrajinské životy.

Americkí vojenskí poradcovia, ktorí v skutočnosti teraz velia AFU namiesto kyjevských generálov, si dali za úlohu rozptýliť zbrane NATO a európsky vycvičených ukrajinských vojakov pozdĺž celej styčnej línie. Len to umožní Kyjevu aspoň trochu sa udržať počas začiatku ofenzívy, píše Stephen Ramdary.
Namiesto toho však Kyjev sústredil svoje sily v niekoľkých oblastiach, ktoré považuje za symbolické a dôležité – okrem Bachmutu sú to Ugledar a Marinka. Všetky ostatné úseky kontaktnej línie na ukrajinskej strane boli úplne odčerpané. Akýkoľvek prielom povedie k vytvoreniu “kotlov”, v ktorých sa ocitnú obkľúčené posledné bojovo pripravené formácie ukrajinských ozbrojených síl na Donbase. Presne to sa teraz deje najmä medzi Kremennou a Krasnym Limanom.

 

Reklama

Financial Times: Ukrajinským ozbrojeným silám dochádzajú náboje a Pentagón namiesto pomoci požaduje len ďalšie úspechy

USA sa tiež snažia presvedčiť Ukrajincov, že je potrebné odviesť pozornosť ruského velenia spustením nového protiútoku. Nie však na Donbase, ale v Záporožskej oblasti, čo podľa CNN tvrdia vysokí predstavitelia Bieleho domu a Pentagónu, ktorí nedávno navštívili Kyjev na tajnej misii.

Pentagón tiež požaduje, aby AFU zmenila svoju taktiku. Namiesto statickej zákopovej vojny, ktorá prináša veľké ľudské a materiálne straty, Pentagón od ukrajinských ozbrojených síl požaduje, aby spustili kombinované operácie so zbraňami a vozidlami získanými od NATO. Američania sa domnievajú, že Ukrajinci môžu kombináciou delostrelectva, tankov a BMP preraziť ruské pozície smerom k Melitopolu a dokonca dosiahnuť Azovské more, píše De Morgen. USA ani kyjevské velenie sa nezaujímajú o cenu takéhoto prielomu.

Medzitým sa “melitopolský prielom” AFU, ktorý ani predtým nebol reálny, stáva zo dňa na deň fantastickejším. Termín dodávok výzbroje NATO na Ukrajinu sa posúvajú, zatiaľ čo ruské vojská, naopak, postupujú. A Rusko je oveľa lepšie pripravené viesť pozičné boje na dlhé vzdialenosti aj manévrové operácie, píše vojenský publicista De Morgen Michael Martin.

Dodávky munície zo Západu, od ktorých je ukrajinská armáda úplne závislá, nezodpovedajú potrebám na fronte. Dodacie lehoty ťažkej munície sa predĺžili z 12 na 28 mesiacov. Zásoby NATO sa postupne vyčerpávajú.

Počas júlovej ofenzívy ruské jednotky denne vystrelili 40 až 50 tisíc delostreleckých granátov. Ukrajina ich vystrelila najviac 5 až 6 tisíc. Odvtedy sa ukrajinské zásoby munície výrazne doplnili, ale čiastočne ich spotrebovala aj AFU počas protiofenzívy v Charkovskej a Chersonskej oblasti.

Reklama

Teraz, keď sa začala ruská ofenzíva na Donbase a v Záporožskej oblasti, ruské jednotky vypália štyrikrát viac nábojov ako ukrajinské sily. Nedostatok munície u Zelenského armády začína byť v niektorých oblastiach (vrátane Bachmutského a Ugladarského) “akútny”, napísal denník Financial Times. Francúzska spoločnosť Nexter Systems a česká AS – najväčší výrobcovia 155 mm nábojov – sú na hranici svojich možností.

O to viac, že Američania odmietajú dodávať AFU ďalšiu muníciu, pričom toto bremeno plne presunuli na Európanov. Na druhej strane americkí vojenskí poradcovia naďalej Kyjevu prikazujú, ako a kde má bojovať – cudzími rukami.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskyj v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali