USA vysielajú do Líbye protiteroristickú jednotku námornej pechoty

USA vysielajú do Líbye protiteroristickú jednotku námornej pechoty

Washington/Tripolis 12. septembra (TASR) – Spojené štáty vysielajú do Líbye príslušníkov námornej pechoty, aby v krajine posilnili ochranu diplomatických zastupiteľstiev po útoku na konzulát v Benghází, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec a traja jeho spolupracovníci.

Americkí predstavitelia pod podmienkou anonymity informovali, že do Líbye pôjde približne 50 členov elitnej protiteroristickej jednotky námornej pechoty, ktorej úlohou je rýchla reakcia na hrozby a posilnenie bezpečnosti ambasád.

Veľvyslanec USA v Líbyi Chris Stevens a traja ďalší Američania zahynuli v noci pri útoku na budovu konzulátu, keď sa ich snažili rýchlo odviezť po proteste militantov rozhnevaných protiislamským filmom nakrúteným v Spojených štátoch, uviedli líbyjskí a americkí predstavitelia.

Námestník líbyjského ministra vnútra Wanis Šaríf však neskôr uviedol, že dvaja zo zabitých Američanov zahynuli pri streľbe počas pokusu evakuovať diplomatických pracovníkov z bezpečného úkrytu, kam ich presunuli po útoku na konzulát, pri ktorom prišiel o život veľvyslanec.

Reklama

Do Tripolisu dorazilo lietadlo s príslušníkmi amerických bezpečnostných zložiek s cieľom evakuovať zvyšných pracovníkov, militanti však odhalili miesto úkrytu. "Malo to byť tajné miesto a prekvapilo nás, že o tom ozbrojené skupiny vedeli," povedal Šaríf. Zranenia pri streľbe podľa neho utrpelo 12 až 17 ľudí.

Líbyjský lekár, ktorý sa snažil oživiť Stevensa, pre agentúru AP povedal, že diplomat zomrel na zadusenie. Stevensa podľa neho doviezli do miestnej nemocnice Líbyjčania bez ďalších Američanov, pričom spočiatku nikto nevedel, že ide o veľvyslanca. Stevensa sa pokúšal oživovať 90 minút, zomrel však na "ťažkú asfyxiu", zrejme po vdýchnutí dymu, čo spôsobilo krvácanie v žalúdku, nemal však iné zranenia.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali