USA potrebujú mladšieho partnera v Perzskom zálive

USA potrebujú mladšieho partnera v Perzskom zálive

Rijád 8. mája 2023 (HSP/indianpunchline/Foto:Facebook)

 

Bidenova administratíva je v presvedčivej nálade a neberie “nie” ako odpoveď. Poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan vo štvrtok na konferencii think tanku vo Washingtone prezradil, že navrhol vycestovať v sobotu do Saudskej Arábie na rozhovory s jej lídrami, píše významný indický medzinárodný pozorovateľ, bývalý veľvyslanec M. K. Bhadrakumar

Mohammed bin Salman
Na snímke saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman

Denník saudskoarabského establišmentu Asharq al-Awsat s odvolaním sa na agentúru Bloomberg uviedol, že Sullivana bude nasledovať minister zahraničných vecí Antony Blinken “v novom znamení odhodlania americkej administratívy upevniť vzťahy s kráľovstvom”.

Reklama

Sullivan medzitým prezradil, že do Saudskej Arábie sa chystajú aj zástupcovia Indie a Spojených arabských emirátov, aby diskutovali o “nových oblastiach spolupráce medzi Naí Dillí a Perzským zálivom, ako aj Spojenými štátmi a zvyškom regiónu”. V podstate tvrdil, že stojí na čele iniciatívy Bieleho domu na obnovenie stratégie Washingtonu v Perzskom zálive.

Sullivan vie vytvárať mylné predstavy a nič nenasvedčuje tomu, že by Dillí o tejto iniciatíve Bieleho domu na začlenenie Indie do stratégie Bidenovej administratívy v Perzskom zálive vôbec vedelo.

Reklama

Zaujímavé je načasovanie Sullivanovho odhalenia; prišlo krátko po indicko-iránskych konzultáciách v Teheráne a v predvečer stretnutia na úrovni ministrov zahraničných vecí Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, ktoré sa uskutoční 3. – 4. mája v Naí Dillí.

V súvislosti s formálnym vstupom Iránu za člena Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS) na samite v Indii 3. – 4. júla sa v Naí Dillí obnovil záujem o oživenie indicko-iránskej hospodárskej spolupráce.

Vo vyhlásení iránskeho ministerstva zahraničných vecí sa uvádza, že indický poradca pre národnú bezpečnosť Adžit Doval, ktorý minulý týždeň navštívil Teherán, “zdôraznil potrebu zaviesť plán spolupráce medzi oboma národmi v rámci dlhodobého partnerstva”; usiloval sa o skoré zasadnutie spoločnej hospodárskej komisie v Teheráne, aby “dodal vzťahom nový impulz”; a “vymenil si názory na spoločnú prácu Iránu a Indie v Čabaháre, bilaterálne bankové otázky, rokovania o zrušení sankcií a regionálne otázky”.

Dovalov náprotivok, iránsky poradca pre národnú bezpečnosť Ali Shamkhani, údajne navrhol, aby uskutočňovanie bilaterálneho obchodu v národných menách “pomohlo obom krajinám dosiahnuť ich hospodárske ciele”, zatiaľ čo prezident Ebrahim Raisi zdôraznil, že posilnené iránsko-indické hospodárske partnerstvo umožní obom krajinám zohrávať väčšiu úlohu v novom svetovom poriadku.

Nie je prekvapením, že Washington pociťuje znepokojenie nad tým, že India posilňuje svoje väzby s Iránom v čase, keď saudsko-iránske detente posilnilo regionálne postavenie Teheránu a regionálna bezpečnosť v oblasti Perzského zálivu sa fenomenálne mení.

Reklama

Sullivan si bol rovnako dobre vedomý toho, že v čase, keď hovoril vo Washingtone, ministri zahraničných vecí Ruska a Číny – Sergej Lavrov a Čchin Gang – smerovali do Naí Dillí, aby sa 4. – 5. mája zúčastnili na ministerskej schôdzke ŠOS.

ŠOS sa v začiatkoch jej existencie prezývala “ázijské NATO”. Tento predpoklad sa ukázal ako nesprávny a v skutočnosti sa pôvodné NATO so sídlom v Bruseli teraz samo sťahuje do Ázie. V dôsledku toho sa program ŠOS pripravuje na hlbšiu koordináciu zahraničnej politiky s cieľom čeliť pokusom Západu o ovládnutie ázijskej mocenskej dynamiky.

Pre Rusko a Čínu význam ŠOS ako regionálnej bezpečnostnej organizácie prudko vzrástol. Qin Gang vo svojom prejave na ministerskej schôdzi ŠOS predniesol päťbodový návrh, v ktorom dal prednosť koncepcii dodržiavania strategickej autonómie, solidarity a vzájomnej dôvery, bezpečnostnej spolupráce, podpory vzájomne prepojeného rozvoja atď.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok pri zhrnutí konsenzu na ministerskej schôdzke ŠOS zdôraznilo, že “všetky zúčastnené strany… sa dohodli na pokroku v spolupráci v oblastiach, ako je doprava, energetika, financie, investície, voľný obchod a digitálna ekonomika, a okrem iného na podpore regionálnej prepojenosti”.

Z hľadiska bezpečnosti v Perzskom zálive sa Bahrajn, Kuvajt a Spojené arabské emiráty chystajú pripojiť k úsiliu o spoluprácu pod vedením ŠOS ako partneri v dialógu (spolu so Saudskou Arábiou). Je zrejmé, že USA sú nervózne z toho, že ŠOS sa chystá zvlhčiť svoje nohy vo vodách Perzského zálivu na ďalšej ceste, ktorá ju môže zaviesť do Afriky.

Reklama

Tradičný prístup USA spočíval vo vyvolávaní iranofóbie s cieľom zmobilizovať štáty Perzského zálivu, ale tento trik už nebude fungovať. Štáty Perzského zálivu neustále rozširujú svoju strategickú autonómiu a uskutočňujú nezávislú zahraničnú politiku s cieľom presadzovať svoje národné záujmy a podporovať mier a zmierenie v regióne.

Pravdepodobne sa zdá, že sa snažia vylúčiť Washington zo svojich regionálnych procesov na riešenie rozdielov a zmierenie rozporov v medzištátnych vzťahoch. Nedostatok dôvery medzi Saudskou Arábiou a USA je citeľný. Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty v skutočnosti ignorovali protesty USA v súvislosti s normalizáciou a angažovanosťou vo vzťahu k Asadovej vláde v Sýrii. Preto sa všeobecne očakáva, že návrat Sýrie do Ligy arabských štátov je možný ešte pred jej nadchádzajúcim samitom, ktorý sa uskutoční 19. mája v Rijáde.

Ministri zahraničných vecí Sýrie, Saudskej Arábie, Jordánska, Egypta a Iraku v pondelok po stretnutí v Ammáne v spoločnom vyhlásení opäť uviedli, že väzby s Damaskom budú nadviazané na vojenskej a bezpečnostnej úrovni s cieľom “riešiť bezpečnostné výzvy”. Vo vyhlásení vyzvali na ukončenie “zahraničného zasahovania do sýrskych vnútorných záležitostí” a zaviazali sa “podporiť Sýriu a jej inštitúcie pri zavádzaní kontroly nad celým jej územím a nastolení právneho štátu” – de facto sa usilujú o dovolenku americkej okupácie tretiny sýrskeho územia!

Predtým sa Rijád v bilaterálnom saudsko-sýrskom vyhlásení na úrovni ministrov zahraničných vecí zhodol na potrebe “podporiť inštitúcie sýrskeho štátu, aby rozšírili svoju kontrolu nad jeho územím s cieľom ukončiť prítomnosť ozbrojených milícií a vonkajšie zasahovanie do vnútorných záležitostí Sýrie”.

Je celkom zrejmé, že Bidenova administratíva je v panike. Bidenova administratíva zrejme odhaduje, že vzhľadom na obavy Indie z rozširovania čínskeho vplyvu v oblasti Indického oceánu by bola ideálnym partnerom – a ďalšou výhodou je, samozrejme, to, že India môže do kalkulácie zapojiť aj svoj rastúci vplyv v oblasti Perzského zálivu. USA sa pred dvoma rokmi pokúsili vytvoriť štvoricu podobnú štvorici (I2U2), ktorá by zahŕňala Indiu, Izrael a SAE. Ukázalo sa však, že sa to nepodarilo kvôli stroskotaniu Abrahámskej dohody.

Nakoľko sa bude chcieť Naí Dillí zapojiť do Sullivanovej misie ako mladší partner, sa ešte len uvidí. India nepotrebuje žiadnu americkú pomoc na presadzovanie svojich záujmov v oblasti Perzského zálivu. Vzťahy so štátmi Perzského zálivu sa v posledných rokoch pod Módího vedením dramaticky posilnili. Investície SAE v Indii sa minulý rok dotkli najvyššej úrovne 12 miliárd dolárov.

Vzhľadom na to, že o necelé dva mesiace sa má uskutočniť samit ŠOS, bolo by matkou všetkých irónií, keby sa India spojila s Bidenovým Bielym domom v našom širokom susedstve. Z ministerskej schôdzky ŠOS možno vyvodiť záver, že vzťahy medzi Indiou a Čínou získajú v dohľadnej dobe predvídateľnosť a stabilitu a obnovenie bilaterálnej spolupráce sa môže stať možným.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:17

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas odišla z rokovaní o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, ktorá sa koná v egyptskom hlavnom meste Káhira, ale vráti sa na ďalšie rozhovory v utorok.

Včera 19:13

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas. To medzičasom oznámilo, že jeho delegácia odchádza z rokovaní o prímerí, ktoré sa konali v Káhire.

Včera 17:44

Európska centrálna banka zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako americká centrálna banka. To by podľa niektorých ekonómov mohlo mať “negatívny vplyv” na eurozónu.

Včera 17:24

Si Ťin-pching pricestoval na štátnu návštevu Francúzska, informovala čínska televízia.

Podľa európskych masmédií Macron očakáva, že počas rozhovorov bude s čínskym lídrom diskutovať o ukrajinskom konflikte.

Si Ťin-pching uviedol, že počas svojej návštevy Francúzska bude s Macronom diskutovať o vzťahoch medzi oboma krajinami, ako aj o dôležitých regionálnych a medzinárodných otázkach.

Čínsky prezident vo Francúzsku
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly
Včera 17:20

 Tisíce ľudí prišli v Budapešti na Pochod života (Élet menete), ktorým si Maďari pripomínajú obete holokaustu. Podľa servera ma.hu v poradí už 20. pochod sa začal odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 80. výročia holokaustu umiestnenej pred synagógou na ulici Dohány, ktorá je najväčšou synagógou v Európe.

Protivládna demonštrácia v Debrecíne
Na snímke ľudia mávajú maďarskými vlajkami na protivládnej demonštrácii, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar vo východomaďarskom Debrecíne
Včera 16:56

Európska centrálna banka má obmedzené možnosti, čo sa týka podpory pri transformácii na zelené energie. Povedal to v týchto dňoch guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

Včera 16:51

Viac ako milión ľudí sa zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny. Išlo o poslednú zastávku jej svetového turné “The Celebration Tour”.

Koncert Madonny na pláži Copacabana
Na snímke americká speváčka Madonna (uprostred) vystupuje počas bezplatného koncertu na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro
Včera 16:45

Vo veku 59 rokov zomrela uznávaná česká herečka Simona Postlerová. Podľa denníka Blesk ju našli v bezvedomí v jej pražskom byte. Diváci si herečku pamätajú z filmov Tancuj, Matyldo, Probudím se včera, Jedna kočka za druhou alebo zo seriálov Docent, Krejzovi či Vyprávěj a poznajú ju aj vďaka dabingu.

česká herecká hviezda Simona Postlerová
Na snímke česká herecká hviezda Simona Postlerová
Včera 16:19

Oceliarne U. S. Steel Košice s dcérskymi spoločnosťami za 1. štvrťrok tohto roku zaznamenali zisk pred úrokmi a zdanením vo výške 16 miliónov dolárov (14,89 milióna eur). Pre porovnanie, za 1. kvartál minulého roku vykázali stratu 34 miliónov USD. O bilancii informovala americká korporácia U. S. Steel, na svojom webe ju zverejnila košická hutnícka spoločnosť.

Včera 16:17

Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Včera 16:16

Britský odevný reťazec Next oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb nad očakávania a v ich prípade, ako aj v prípade zisku pred zdanením potvrdil výhľad na celý rok.

Včera 15:08

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Včera 15:06

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael. Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja pritom Netanjahua obvinil zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Izraelská vláda oznámila opatrenia na odobratie práv rodín teroristov
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali