Urobila koalícia v parlamente nevídanú sabotáž? Dôvodov by mohla mať celý rad…

Urobila koalícia v parlamente nevídanú sabotáž? Dôvodov by mohla mať celý rad…

Bratislava 28. októbra 2022 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian,Roman Hanc)

 

Vraj na Národnú radu zaútočili hekeri. A vraj bol ten útok taký vážny, že náprava môže trvať niekoľko dní. Opozícia však kričí, že je to iba divadielko, že si to celé koalícia vymyslela. Uchýlili sa koaličníci naozaj až k takémuto kriminálnemu podvodu?

parlament
Ilustračné foto

Podľa oficiálnych vyhlásení malo ísť o kybernetický útok, podrobnosti nie je povolené zverejňovať. Podľa vyjadrenia predsedu Národnej rady Borisa Kollára (Sme rodina) ten útok na Národnú radu SR (NRSR) bol vraj veľmi vážny a zrejme sa nepodarí jeho následky tak rýchlo odstrániť. Kollár preto schôdzu odložil až na utorok 8. novembra, to už by malo byť jasné, čo sa stalo s hlasovacím zariadením.

Reklama

Poslankyňa Anna Zemanová (SaS) však otvorene povedala, že podľa jej názoru je príbeh s hekerským útokom vymyslený, a že koalícia prerušila schôdzu účelovo, lebo v pléne nemala vo štvrtok dostatok svojich poslancov. Zemanovej vraj bolo povedané, že problém rieši Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), ale keď kontaktovala riaditeľa NBÚ Romana Konečného, ten o ničom nevedel. „Je to konšpirácia, ktorú si ako opozičná strana môžem dovoliť,“ uviedla Zemanová.

Keď si to môže dovoliť opozičná poslankyňa zo SaS, tak si môžeme dovoliť aj my sa zamyslieť nad tým, či a prečo sa táto nehanebná banda amatérov, podvodníkov a plagiátorov už možno uchyľuje aj k takýmto zúfalým kriminálnym činom. A treba povedať, že koalícia by mohla mať naozaj dosť dôvodov spáchať sabotáž, pri ktorej by bol parlament znefunkčnený. Pozrime sa na to bližšie.

Reklama

 

Kto robí všetko pre znefunkčnenie NRSR?

Náhoda sa samozrejme môže stať. Lenže v tomto prípade proti tomu hovoria viaceré skutočnosti. Tak najprv: koalícia odkladala to hlasovanie už nejaký čas. Už minulý týždeň sa malo konečne hlasovať o celom rade návrhov, medzi ktorými boli aj dosť ošemetné veci. Minulotýždňové hlasovanie sa z nejasných dôvodov opäť odkladalo, až sa napokon presunulo na tento týždeň. Vo štvrtok sa teda definitívne malo s celým tým obrovským balíkom pohnúť – a pre (údajný?) hekerský útok z toho zase nebolo nič.

Z parlamentných kuloárov sme sa dozvedeli, že jeden poslanec prišiel s teóriou, že NRSR má byť znefunkčnená na želanie istých síl, ktoré potrebujú, aby nebolo možné v parlamente teraz rozvíriť nepríjemnú debatu o tom, že jedna nemenovaná veľmoc spoza oceána plánuje do Európy priviezť nových 500 jadrových hlavíc. (Asi pre zvýšenie bezpečnosti v Európe, veď pre čo iné…)

Iný poslanec zase predpokladá, že dianie v NRSR sabotuje opozícia, ktorá chce dosiahnuť, aby parlament tri mesiace nebol schopný schvaľovať zákony, a aby ho prezidentka na základe toho musela rozpustiť a vypísať nové voľby.

Oveľa pravdepodobnejšie sa však zdá, že obštrukcie robí samotná koalícia, pre ktorú budú viaceré hlasovania, ktoré by mala absolvovať, veľmi nepríjemné. Nielen ako zdroj ich nekonečného hašterenia, ale tiež ako chvíľa, keď budú musieť ukázať farbu.

Reklama

Napríklad má ísť vraj o snahu odložiť hlasovania, lebo parlamentné strany nie sú dohodnuté, ako budú hlasovať napríklad o odvolaní predsedníčky Výboru NRSR pre zdravotníctvo Jany Bittó Cigánikovej – a podobných vecí je v tom balíku viacero.

 

Ide o mandát byť v pevnom šíku podporovateľov vojny?

Hlasovať by sa malo aj o návrhu poslancov Juraja Blanára a Ladislava Kamenického (obaja Smer-SD) na prijatie uznesenia NRSR k mierovej stratégii riešenia konfliktu na Ukrajine (viď tu). Tento zmierlivý a konštruktívny návrh je však v ostrom kontraste s tým, čo momentálne v mene nás všetkých v zahraničí hovoria naši najvyšší predstavitelia.

V uplynulých dňoch bol podpredseda NRSR Peter Pčolinský v mene Slovenska a NRSR na samite tzv. „Medzinárodnej krymskej platformy“ (združenie členov parlamentov krajín priateľských k Ukrajine a nenávidiacich Rusko, ktoré založil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský), ktorá sa v prijatej deklarácii hlási k záverom pre Rusko neprijateľným.

Je otázka s akým mandátom od občanov tam šiel zástupca NRSR sľubovať Ukrajine veci ako opätovné pričlenenie Krymu navzdory vôli tamojších obyvateľov – keby však bola Blanárova a Kamenického mierová stratégia slovenským parlamentom prerokovaná a schválená v pôvodnom termíne, Pčolinský by sa pod uvedenú deklaráciu Krymskej platformy už nesmel podpísať. Áno, je pravda, že táto smerácka iniciatíva pravdepodobne nebude v NRSR prijatá, ale opäť sa ukáže kto ako hlasuje a prečo.

Reklama

 

Najpravdepodobnejšie vysvetlenie

Z toho odsúvaného balíka materiálov na hlasovanie sú však asi najdôležitejšie dva návrhy ústavného zákona o možnosti skrátiť volebné obdobie a umožniť usporiadanie predčasných volieb – jeden od Borisa Kollára a druhý od nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu. Aj tu by sa pri hlasovaní úplne jasne ukázalo kto za koho kope.

To však nie je jediný dôvod, ktorý by mohol koalíciu viesť k snahe odsúvať toto dôležité hlasovanie. Súčasne s tým sa totiž odsúva alebo aj zmenšuje možnosť konania predčasných volieb – a tie sú tým, čo dnešná reálna koalícia (teda pôvodná štvorkoalícia obohatená ešte aj o trojicu tzv. tarabovcov) nechce, hoci ich poslanci si navzájom niekedy nevedia prísť na meno. Pri dôležitých hlasovaniach sa však zdá, že napokon zväčša vždy u nich preváži spoločný záujem – a tým je v tomto prípade snaha „nevypustiť si spoločný parlamentný rybník“.

voľby SR
Ilustračné foto

A oni vedia, že každý týždeň, o ktorý sa hlasovanie oneskorí, môže byť rozhodujúci pre úspech snahy usporiadať predčasné voľby. Najmä v prípade možnosti skrátiť volebné obdobie pomocou referenda: prezidentka bude totiž najprv čakať niekoľko týždňov, kým prebehnú všetky kroky a bude mať mandát vypísať termín referenda, potom stanoví termín jeho konania o nejaké tri mesiace, potom bude zratúvanie hlasov a ak by bolo referendum platné, tak by voľby mohli byť najskôr až o nejaké ďalšie cca tri mesiace…

Teda od momentu eventuálneho schválenia návrhu ústavného zákona o možnosti skrátiť volebné obdobie referendom po reálne nové voľby prejde minimálne pol roka. Do termínu konania riadnych volieb teraz chýba ešte jeden a štvrť roka. Teda vrátane všetkých obštrukcií a parlamentných čítaní by v optimálnom prípade, ak všetko dobre pôjde, mohli byť predčasné voľby pol roka pred riadnym termínom. A to je naozaj už veľmi „na hrane“: v prípade konania referenda by sa predčasné voľby reálne mohli konať už len naozaj „s odretými ušami“. A preto takéto naťahovanie času je jednoznačne možné vnímať ako koaličnú taktiku vyhnúť sa predčasným voľbám.

 

Čo nového na parlamentnom vŕšku? Nič. Alebo predsa niečo?

Škoda aj pripomínať, že odsúvanie hlasovania pod najrôznejšími zámienkami a tým postupné ničenie šance na predčasné voľby, je zradou voličov. Prieskumy, protestné mítingy, petície – ľudia dávajú všetkými spôsobmi najavo, že tejto najhoršej vládnej garnitúry v dejinách a jej nekonečných naťahovačiek majú naozaj už plné zuby a sabotovanie ich vôle je podrazom, ktorý by nemusel ostať bez následkov.

Takáto falošná hra s voličmi totiž môže byť pre niektoré koaličné subjekty smrtiaca: strana Za ľudí už má svoju klinickú smrť dávno za sebou, podľa najnovších prieskumov Sme rodina je práve na méte 5,0 percent a OĽaNO do tých vôd úspešne smeruje.

Keby koalícia chcela, tak by pritom mohla vec ľahko vyriešiť: poslanci by mohli v NRSR schváliť ústavný zákon, v ktorom by odhlasovali možnosť „samorozpustenia“ parlamentu hlasovaním v pléne NRSR. V takom prípade by mohli byť voľby už aj o dva mesiace.

Nateraz však platí jedna vec: koalícia, hoci rozhádaná, oficiálne čiastočne už aj opozičná (ponúka sa názov „opokoalícia“) so SaS, ktorá odišla, ale vlastne nikam neodišla, vlastne je vzácne stabilná a jednotná, pokiaľ ide o ich záujem udržať sa. Hoci mnohokrát popreskupovaní a pekelne rozhádaní, poslanci tvoriaci dnešnú opokoalíciu sú tí istí, ako tí, ktorí po voľbách 2020 vytvorili vládnu koalíciu, s tým, že k nim tentoraz pribudli aj traja tarabovci z dôvodov, ktoré nie sú celkom jasné. (Kšeft? Špekulácia? Vydieranie?)

Reklama

Napokon je teda všetko vlastne takmer tak ako to bolo na samom začiatku. Takmer.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

14:58

Poľsko odsúdilo v sobotu kybernetické útoky ruskej skupiny APT28 na Nemecko a Česko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí pritom poukázalo na to, že aj samotné Poľsko je terčom takýchto útokov.

14:25

Nemeckého europoslanca Matthiasa Eckeho napadli a vážne zranili pri vylepovaní plagátov v Drážďanoch. Oznámili to v sobotu tamojšia polícia a jeho Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD).

Matthias Ecke
Na archívnej snímke nemecký europoslanec Matthias Ecke
14:18

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví vyzbrojená dronmi a raketami prekročila prvýkrát rovník a vplávala do vôd južnej hemisféry. Oznámila to v sobotu iránska štátna rozhlasová stanica IRIB.

14:07

Stavebníctvo na Slovensku dlhodobo stagnuje, pomôcť by mohla digitalizácia odvetvia. Prioritou by pritom mala byť digitalizácia povoľovacích procesov. Uviedol to expert na digitalizáciu spoločnosti PlanRadar Ivan Petráš.

13:57

Ozbrojené skupiny v Pásme Gazy vrátane jednej s predpokladanými väzbami na hnutie Hamas okradli v apríli Palestínsku banku o približne 70 miliónov dolárov. Informoval o tom v sobotu francúzsky denník Le Monde.

13:45

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom. Vyhlásila to v sobotu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

13:28

Slovenské domácnosti v tomto roku výrazne zvyšujú svoje úspory. Celkový objem vkladov domácností v bankách v januári a februári 2024 medziročne vzrástol o 3,5 %, respektíve takmer o 4 %. Pritom ešte v septembri 2023 úspory domácností medziročne klesali. Najnovšie údaje tak potvrdili zistenia brokerskej spoločnosti Ozios.

13:15

Britský kráľ Karol III. a ďalší poprední členovia kráľovskej rodiny sa vzdajú patronátu nad takmer 200 dobročinnými a inými organizáciami. Je to výsledok preskúmania ich spojenia s viac ako 1000 skupinami, oznámil v sobotu Buckinghamský palác.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali