Úrad vicepremiéra pošle ďalších troch Slovákov na výskumný pobyt do Berkeley

Úrad vicepremiéra pošle ďalších troch Slovákov na výskumný pobyt do Berkeley

Žilina 21. januára 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) dnes opäť vyhlásil výzvu, cez ktorú pošle ďalších troch slovenských mladých výskumníkov na pobyt na kalifornskú univerzitu v Berkeley (UC Berkeley). Vyberať sa bude z projektov, ktoré budú zamerané na inteligentné dopravné systémy, informatizáciu v doprave a automobilový priemysel. Výzva, do ktorej môžu vysoké školy prihlasovať svojich kandidátov, je otvorená do 17. apríla 2020. Zverejnená je na stránke úradu vicepremiéra

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (SMER-SD)

Dnes vyhlásená výzva je určená pre doktorandov, výskumníkov či akademických zamestnancov, ktorí majú záujem absolvovať semester na prestížnej Technickej fakulte kalifornskej univerzity. Počas pobytu majú možnosť urýchliť a zdokonaliť svoj výskum v špičkových laboratóriách. Podmienkou výzvy je, že kandidáta, ktorý na pobyt odcestuje, nominuje vysoká škola. Tá ho vyberie na základe vlastného interného výberového procesu. Školy môžu nominovať maximálne troch kandidátov.

Reklama

„Verím, že semester na tejto prestížnej a oceňovanej škole bude pre slovenských výskumníkov veľmi dôležitým míľnikom v ich kariére. Je to pre nich šanca pracovať v prostredí, kde sa využívajú najmodernejšie technológie a stretnúť sa so špičkovými profesormi. Zároveň dúfam, že skúsenosťami, ktoré v Berkeley nazbierajú, obohatia a inšpirujú aj svojich domácich kolegov,“ povedal podpredseda vlády SR Richard Raši. Dodal, že je to tá najlepšia cesta, ako priniesť do nášho výskumného a vývojového prostredia nové skúsenosti, inovácie i užitočné kontakty.

Úspešní kandidáti získajú dotáciu v maximálnej výške 93 000 eur. Suma poputuje na školné, ktoré je vo výške 50 000 dolárov a na mesačné náklady súvisiace s pobytom. Ten je na americkej univerzite hradený na dobu maximálne sedem mesiacov, čo je jeden semester. Pri prihlásených projektoch sa bude posudzovať najmä ich dôležitosť v rámci konkrétnej akademickej oblasti, jeho pozitívny prínos pre žiadateľa, pre konkrétnu vysokú školu i celkovo pre Slovensko.

Reklama

Výskumný pobyt v Berkeley už absolvovalo niekoľko vedcov zo Žilinskej univerzity (UNIZA). Práve tá na jeseň 2017 podpísala s kalifornskou univerzitou Dohodu o strategickom partnerstve. Za ÚPVII dohodu podpisoval vtedajší vicepremiér Peter Pellegrini.

Jedným z úspešných vedcov je Michal Gregor, ktorý bol súčasťou medziuniverzitného projektu VEHICAL. Ten sa venuje autonómnym systémom, konkrétne akustickým javom počas jazdy. Slovenský vedec skúmal, aký vplyv majú rôzne akustické prejavy na štýl jazdy a bezpečnosť. Ďalšou vedkyňou, ktorá sa vrátila z Berkeley, je Martina Kajanová. Tá sa vo svojom výskume zamerala na vývoj prístupu k riadeniu nabíjania elektromobilov. Hlavným cieľom algoritmu, ktorý vyvíjala, je maximálne a čo najefektívnejšie využitie dostupných lokálnych obnoviteľných zdrojov energie pre napájanie nabíjacích staníc.

„Teším sa, že dvaja naši úspešní vedeckí pracovníci absolvovali jedinečný výskumný pobyt, získali nenahraditeľné skúsenosti, inšpiratívne nápady a nadviazali medzinárodnú spoluprácu. Zvýšili si nielen osobnostný kredit, intelektuálny a kultúrny potenciál, ale aj perspektívu sebarealizácie doma na Žilinskej univerzite v Žiline. UNIZA sa aj prostredníctvom takýchto výskumných pobytov usiluje dostať slovenských vedcov na mapu svetových centier, zvýšiť prestíž vedy a rozšíriť spoluprácu aj na ďalšie oblasti,“  priblížil rektor UNIZA, prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD.

Výskumný pobyt obom umožnil nadviazať spoluprácu so špičkovým výskumným americkým pracoviskom, čo je mimoriadne prospešné pre udržanie a ďalší rozvoj slovenského výskumu v oblasti inteligentných dopravných systémov. Univerzita v Berkeley totiž patrí medzi verejnými vysokými školami do celosvetovej top päťky a aktuálne je 18. najlepšia univerzita na svete. Univerzita je v neposlednom rade výnimočná aj tým, že sa pýši najvyšším počtom laureátov Nobelovej ceny. „Výskumné pobyty na tejto univerzite prinášajú viacero výhod. Jednak je to možnosť spolupracovať na špičkovom výskume, no slovenskí vedci tiež zistia, ako funguje výučba a výskum na univerzite, ktorá patrí do absolútnej svetovej špičky,“ dodal na záver vicepremiér Richard Raši.

Redakciu informovalo Oddelenie komunikácie Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali