Uplynulo 100 rokov od narodenia svätého poľského pápeža Jána Pavla II.

Uplynulo 100 rokov od narodenia svätého poľského pápeža Jána Pavla II.

Bratislava 18. mája 2020 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Dnes, 18. mája, je sté výročie narodenia Karola Wojtyłu – svätého poľského pápeža Jána Pavla II

Na snímke Ján Pavol II.

Ján Pavol II. – vlastným menom Karol Wojtyla – sa narodil 18. mája 1920 vo Wadowiciach v Poľsku ako druhé z troch detí rodičom Karolovi Wojtylovi a Emílie, rodenej Kaczorowskej. Narodil sa v dome patriaceho Židovi Chaimovi Bałamuthovi. Svojich príbuznych stratil veľmi skoro. Keď mal deväť rokov zomrela mu matka (mala 45 rokov) a o tri roky neskôr i jeho starší brat Edmund, ktorý mal 14 rokov. Otec zomrel v roku 1941, ked mal Karol 20 rokov. Sestra zomrela v detstve.

Reklama

V roku 1938 začal budúci pápež študovať na Jagellonskej univerzite v Krakove. Prerušené bolo druhou svetovou vojnou, počas ktorej pracoval. Nakoniec začal študovať teológiu tajne v “podzemnom seminári. Prvého novembra 1946 bol v katedrále Wawel vysvätený za kňaza, a krátko na to išiel študovať do Ríma. Po návrate do krajiny v roku 1948 bol pol roka vikárom vo vidieckej farnosti v Niegowici, potom mal podobnú „pozíciu“ v krakovskom kostole sv. Floriana, potom sa usadil na ul. Kanonicza, kde pripravoval habilitačnú prácu. Počas tohto obdobia, vrátane vojny, sa veľmi zaujímal o literatúru a divadlo, a keď bol krakovským kňazom, venoval veľkú pozornosť študentom, ktorým venoval osobitnú pastoračnú starostlivosť.

Od roku 1954 pôsobil ako akademický profesor na Katolíckej univerzite v Lubline. Štvrtého júla 1958 bol vymenovaný za pomocného biskupa v Krakove a v decembri 1963 sa stal krakovským arcibiskupom. Za kardinála bol vymenovaný 26. júna 1967 pápežom Pavlom VI. Ako pastier krakovskej diecézy sa kardinál Wojtyla sa zaujímal o svoju arcidiecézu, navštevoval farnosti, zvolával synody atď. Bez toho, aby prestal vykonávať vedeckú a didaktickú činnosť ako profesor na KUL. Aktívne sa zúčastňoval na všetkých zasadnutiach Druhého vatikánskeho koncilu.

Reklama

Šestnásteho októbra 1978 sa na konkláve v Sixtínskej kaplnke vo Vatikáne zhromaždilo 111 kardinálov, ktorí si vybrali 58 a polročného krakovského arcibiskupa za 264. rímskeho biskupa. Bol prvým pápežom netalianom od roku 1523, prvým Poliakom a Slovanom. Odvtedy trval najdlhší pontifikát dvadsiatom storočí a tretí v histórii (vrátane sv. Petra, ktorého roky vládnutia v cirkvi nie sú presne známe). Jeho pontifikát trval 26 rokov 5 mesiacov a 17 dní (od 16. 10. 1978 do 2. 4. 2005). Zomrel v sobotu vo Veľkonočnej oktáve 2. apríla 2005.

Pontifikát bol rekondný vo viacerých pohľadoch. Počas neho vykonal 104 zahraničných apoštolských ciest (tri aj na Slovensko – 1990, 1995, 2003), vydal 14 encyklík, blahorečil a svätorečil 1 340 ľudí, predsedal 52 slávnostiam svätorečenia, počas 104 zahraničných ciest navštívil 129 štátov (nalietal 1 163 865 kilometrov, čo je trikrát dlhšia vzdialenosť ako medzi Zemou a Mesiacom), navštívil 697 miest, absolvoval 1 164 generálnych audiencií, predniesol 2 412 verejných príhovorov, vyhlásil tri jubilejné roky, na asi 1 200 generálnych audienciách sa s nim stretlo vyše 20 miliónov ľudí.

Bol neúnavným horliteľom za zachovanie mieru, dodržiavanie ľudských práv a dôstojnosti človeka. Svojou charizmou vtlačil Katolíckej cirkvi nový dynamizmus. Už na jeho pohrebe v Ríme niesli ľudia transparenty s nápisom „Santo subito“ (svätý hneď). Pápež Benedikt XVI. ho 1. mája 2011 (Nedeľa Božieho milosrdenstva) vyhlásil za blahoslaveného a pápež František ho 27. apríla 2014 (tiež Nedeľa Božieho milosrdenstva) vyhlásil za svätého. Jeho liturgická spomienka sa v Katolíckej cirkvi slávi 22. októbra – deň prevzatia pápežského úradu.

Sv. Ján Pavol II. mal k Slovensku mimoriadne blízky vzťah. celkovo nás navštívil trikát. Prvýkrát prišiel v roku 1990, kedy ho absolvoval dvojdennú návštevu Česko-Slovenska. Okrem toho ho privítali na Slovensku ešte v dňoch 30. júna – 3. júla 1995. Tretia historická návšteva sa konala v dňoch 11. – 14. septembra 2003. Táto apoštolská cesta podľa vôle pápeža a priania vtedajších biskupov viedla do diecéz, ktoré doposiaľ pápež nenavštívil. Záverečná Eucharistia bola vtedy spojená s blahorečením biskupa Vasiľa Hopka a sestry Zdenky Schelingovej.

 

Reklama

Tipy na oslavu stého výročia narodenia sv. Jána Pavla II.

Sto rokov nie je každý deň. Ako osláviť toto veľké jubileum?

Akadémia Karola Wojtylu a ďalší ponúkajú niekoľko tipov, všetky sú v tomto čase dostupné „na jeden klik“. Aktívne ho vo svojom programe pripomenú Cirkev na SlovenskuVeľvyslanectvo Poľskej republiky na Slovensku i viaceré médiá (TK KBS vo vyhľadávači stačí zadať “Jan Pavol” / TV LUX / Rádio LUMEN / Katolícke noviny / RTVS). Vypočuť sa dá aj podcast Českého rozhlasu či audionahrávky o pápežovi a jeho tvorbena Rádiu LUMEN. Na pamiatku 100. výročia narodenia Jána Pavla II. si kúpite poštovú známku či medailu.

O 7:00 ráno bude pápež František pri stom výročí narodenia svätého pápeža Jána Pavla II. celebrovať svätú omšu nad hrobom svätca v bočnej kaplnke Vatikánskej baziliky. Týmto priamym prenosom sa zároveň uzavrie vyše dvojmesačné obdobie živých strímingových prenosov ranných omší pápeža Františka. Naživo ju odvysiela TV LUXTV NOE i Rádio Mária.

Ak máte deti, život a osobu Jána Pavla II. im pomôžu priblížiť animované filmy, napr. Karol (Papež Jan Pavel II), rozprávky, napr. zo série poľských animovaných rozprávok “Aureola – od Stanisława po Karola“, pre tých starších padne vhod niektorý z dokumentárnych filmov, ktorých je na internete mnoho, aj keď väčšinou v poľskom, prípadne anglickom či talianskom jazyku. Obrazom i zvukom, bez ohľadu na jazyk, si vieme sprítomniť milovaného pápeža – jeho úsmev, pohľad, gestá, jeho život a pontifikát – kratšími videoklipmi, niektoré dokonca s autentickými nahrávkami jeho hlasu počas modlitby či príhovorov na rôznych stretnutiach po celom svete.

Reklama

Ak radi čítate, prečítajte si životopis sv. Jána Pavla II. alebo knihu Svätý Ján Pavol II. – 100 rokov. Slová a obrazy, ktorá čerstvo vyšla vo Vatikáne. A ak vás jeho život inšpiruje, siahnite aj po dielach z jeho pera. Okrem dokumentov na oficiálnej stránke Konferencie biskupov Slovenska je určite zaujímavým čítaním aj to, čo hovorí Ján Pavol II. o ľudskej láske. Možno vás to následne motivuje dopriať si k tomu dobrý formačný program – pre jednotlivca, manželov či celú rodinu.

Pripojiť sa či sledovať sa dá tiež niektoré z hodnotných podujatí – Poľský inštitút v Bratislave pripravil výstavu “Ján Pavol II. v KomikseDivadlo Andreja Bagara ešte má na YouTube záznam z predstavenia Povolanie pápežpozrieť si môžete online koncert k 100. výročiu narodenia Jána Pavla II. z Nitry alebo si zorganizujte vlastné podujatie, ako k tomu pozývajú aj na poľskom portáli DAR na 100, o ktorom píšu aj naši eRkári .

Ďalšou možnosťou je urobiť si oslavu v kruhu rodiny, napríklad s príbehmi zo života Jána Pavla II. K oslave patrí aj zákusok – možno sa vám podarí upiecť ku káve práve Wojtylove obľúbené (kremówki) krémeše a podeliť sa s nimi s niekým blízkym. Odporúčame tiež, najmä v rodine, pomodliť sa spoločne ruženec, ako prejav vďaky i prosby na príhovor sv. Jána Pavla II. Po tom všetkom si nezabudnite overiť ako veľa o tomto svätcovi viete vo Veľkom kvíze o sv. Jánovi Pavlovi II., ktorý pripravila Akadémia Karola Wojtylu (link doplníme).

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali