“Úplné popretie”: Európa je vo veľkej miere slepá

“Úplné popretie”: Európa je vo veľkej miere slepá

Peking 28. mája 2023 (HSP/politico/Foto:TASR/AP-Ed Jones)

 

Čína zvyšuje svoje úsilie ovplyvňovať politiku a verejnú mienku v EÚ, ale veľká časť bloku je slepá k tomu, čo sa deje, povedal pre POLITICO osobitný poradca Európskej komisie

vlajky čína eu
Ilustračné foto

Peking dlhodobo zameriava propagandu na Európsku úniu, snaží sa podkopať transatlantickú jednotu a presadzovať pohľad Pekingu na svetové záležitosti, uviedla Ivana Karásková, česká akademička a odborníčka na zahraničný vplyv, ktorá radí podpredsedníčke Európskej komisie Věre Jourovej.

Reklama

Od roku 2019 sa však prístup Číny k EÚ “pritvrdzuje”, keďže zvyšuje priamu propagandu prostredníctvom tzv. diplomatov vlčích bojovníkov; ako aj skryté financovanie think tankov, akademických inštitúcií a neziskových organizácií, uviedla. A krajiny EÚ, najmä mimo východnej Európy, si rozsah týchto operácií neuvedomujú alebo nechcú vidieť, dodala Karásková.

“V niektorých krajinách je povedomie o čínskych vplyvových operáciách vysoké, pretože majú za sebou históriu akcií podporovaných Ruskom. Inde to úplne popierajú,” povedala. “Z hľadiska informovanosti je to veľmi nerovnomerné. V niektorých krajinách sa o tom vôbec nediskutuje.”

Reklama

Na otázku, ktoré časti kontinentu sú najviac v nevedomosti o čínskom vplyve, dodala: “Celá západná Európa sa nepozerá. A pritom sú prípady, ktoré sú také očividné.”

Ako jeden z najotvorenejších príkladov čínskych pokusov ovplyvňovať európsku verejnú mienku Karásková uviedla prípad dvoch komerčných rozhlasových staníc v Českej republike, ktoré pravidelne dostávali obsah vrátane vopred napísaných scenárov od štátneho vysielateľa China Radio International.

Obsah sa používal na 30-minútové relácie so zdanlivo neškodným obsahom, ktorý však odrážal čínske štátne stanoviská k témam, ako je Taiwan, samosprávny ostrov, ktorý Peking považuje za svoj.

Viac ako tisíc epizód programu bolo odvysielaných bez toho, aby stanice zverejnili svoje prepojenie na China Radio International. Až keď boli riaditelia rozhlasových staníc v apríli po zverejnení výskumnej správy, ktorej autorkou bola Karásková, konfrontovaní, v tichosti prestali segment vysielať.

Na otázku o spolupráci sa Miroslav Pýcha, generálny riaditeľ rozhlasových staníc HEY a COLOR, ohradil proti myšlienke, že jeho stanice pumpovali čínsku propagandu, a povedal, že vysielajú “úplne nepolitické témy”.

Reklama

Archív rozhlasu neobsahuje žiadne epizódy predmetného programu po začiatku apríla. Pýcha odmietol povedať, či boli relácie zrušené, a dodal: “V súčasnosti rokujeme o tom, kedy a ako bude relácia pokračovať, tak ako to bolo v minulosti.” Zároveň kritizoval správu Karáskovej, podľa ktorej vychádzala z “chybných predpokladov”.

“Bez toho, aby sme dostali priestor na vysvetlenie, sme boli škandalózne označení za ‘chápadlá čínskej propagandy v éteri’ napriek tomu, že sme apolitické hudobné rádio,” dodal.

Karásková s tým nesúhlasila. “Nebola to priama propaganda v tom zmysle, že by hovorili, že [čínsky prezident] Si Ťin-pching je najlepší vodca na svete. Ale obrovské množstvo epizód chválilo ČKS,” povedala s odkazom na Komunistickú stranu Číny.

 

Vplyv “rastúcej huby”

Varovanie Karáskovej prichádza v čase, keď sa Európska komisia pripravuje na predstavenie balíka právnych predpisov na “obranu demokracie”, ktorého cieľom je bojovať proti zahraničným pokusom o podkopávanie demokracie a záujmov EÚ.

Reklama

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová vo svojom prejave o stave Európskej únie v roku 2022 poukázala na príklad Slobodnej univerzity v Amsterdame, ktorá minulý rok po vyšetrovaní prerušila tok čínskeho financovania, ako na príklad toho, ako Čína tajne pracuje na formovaní verejnej mienky.

V rámci tohto balíka má Komisia predstaviť návrh zákona, ktorý by prinútil organizácie v celej EÚ zverejniť, ktoré externé krajiny ich financujú.

Hoci Spojené štáty majú svoj zákon o registrácii zahraničných agentov (FARA) a Austrália svoj zákon o schéme transparentnosti v oblasti zahraničného vplyvu (FITSA), európsky plán, ktorý sa predbežne nazýva zákon o transparentnosti, je podľa viacerých predstaviteľov EÚ, ako aj odborníkov, ktorí videli posledné verzie plánu a ktorí si neželali byť menovaní, aby mohli slobodne diskutovať o internej práci, užšie vymedzený.

Európsky zákon by sa zameriaval skôr na organizácie než na jednotlivcov a predpokladá nedefinovanú administratívnu pokutu pre každú, ktorá neoznámi zdroj svojich príjmov.

Neziskové skupiny však návrh ostro kritizovali a tvrdili, že by umožnil lídrom, ako je maďarský premiér Viktor Orbán, potláčať prodemokratické organizácie (z ktorých mnohé sú financované z USA), pričom by povzbudil autokratov, aby podobné zákony využívali na potláčanie disentu v zahraničí.

V Gruzínsku začiatkom tohto roka vypukli protesty proti vlastnému zákonu o zahraničných agentoch – podľa skupín je to ďalší príklad toho, že Európa by mala v otázke zahraničného zasahovania postupovať opatrne.

Karásková však reagovala, že autokratické krajiny nebudú čakať na povolenie Európy na potláčanie zahraničných zdrojov financovania – a že EÚ čelí rastúcej výzve v súvislosti s nezistenými vplyvovými operáciami.

“Sme svedkami toho, že mimovládne organizácie a think-tanky s čínskym financovaním rastú ako huby po daždi,” povedala.

Okrem toho, že Peking vynakladá viac prostriedkov na formovanie diskurzu EÚ, zjavne čoraz viac spája sily s ruskými aktérmi, aby presadzoval tézy priaznivé pre Moskvu aj Peking – napríklad citovaním čínskych zdrojov v ruských štátnych médiách a naopak.

Na otázku, či hrozí, že EÚ umlčí alternatívne názory, Karásková odpovedala, že verejnosť by mala mať slobodný prístup k rôznym zdrojom, ale mala by tiež vedieť, ako sú tieto názory financované.

Reklama

“Európa je skutočne otvorená. Je čas nezatvárať, ale osvetliť, kam finančné toky skutočne smerujú a na aký účel,” povedala.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali