Ukrajinský biskup Gedeon: „Po deportácii z Ukrajiny ma pozvali do OSN a Kongresu USA, aby som tam porozprával o porušovaní práva súčasnou vládou“

Ukrajinský biskup Gedeon: „Po deportácii z Ukrajiny ma pozvali do OSN a Kongresu USA, aby som tam porozprával o porušovaní práva súčasnou vládou“

Washington 21. februára 2019 (HSP/strana.ua/Foto: Strana.ua)  

 

Súčasná ukrajinská vláda bojuje nielen proti „ruským agresorom, doneckým separatistom, proruským špiónom“ a všetkým inak zmýšľajúcim, ale aj proti duchovným. Zapríčinila rozkol pravoslávnej cirkvi na Ukrajine, „privatizuje chrámy“, niektorí duchovní sa premenili na „politickú opozíciu“ a boli násilím vyhnaní z krajiny, iní z obavy o holý život boli nútení emigrovať a požiadať o azyl v iných štátoch

Na snímke biskup Gedeon

Jedným z nich je opát Desatinného kláštora Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, biskup Gedeon, ktorého zbavili ukrajinského občianstva a vyslali z Ukrajiny. Odišiel do USA, kde pôsobil už aj predtým a má veľa známych, a požiadal tam o azyl. Iróniou osudu bolo to, že ukrajinského občianstva ho zbavili a z krajiny vyslali iba 24 hodín po tom, ako sa vrátil z… návštevy USA.

Reklama

Mal vystúpiť na Najvyššom súde Ukrajiny v Kyjeve, kde mal svedčiť o nezákonnom konaní ukrajinských úradov voči legitímnej pravoslávnej cirkvi Ukrajiny, vyháňaní duchovných  a o odovzdávaní chrámov nepriznanej rozkolníckej ukrajinskej cirkvi, ktorú fakticky „vytvoril“ súčasný prezident Petro Porošenko.

V Spojených štátoch sa s nim porozprávala novinárka ukrajinského denníka Strana /Krajina/  Galina Studennikovová. Gedeon uviedol, že o nedlho vystúpi na pódiu OSN a bude hovoriť o nezákonných, ba zločineckých praktikách súčasného vedenia Ukrajiny, o prenasledovaní duchovných, prezradil, že po zmene režimu na Ukrajine hneď sa vráti do vlasti.

Reklama

Na margo svojho súčasného štatútu povedal, že je stopercentným občanom Ukrajiny, že sa tam narodil a žil a že to nik nezmení. Zdôraznil, že nebol žiaden dôvod na jeho zbavenie občianstva a deportáciu z krajiny a že všetko bolo nezákonné: „Nebolo ani súdne rozhodnutie, ani nariadenie prezidenta, ani iné legitímne rozhodnutie. Bol to politický útok na duchovného Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi,“ zdôraznil.

Porozprával, ako nezákonne konali ukrajinskí pohraničníci na medzinárodnom letisku v Borispoli /blízko Kyjevu/ – ako skutoční banditi. Najprv vyhlásili, že, podľa ich informácií,   biskup Gedeon stratil svoj pas a preto nemôže sa vrátiť na územie Ukrajiny. Gedeon sa počudoval: akože stratil pas, keď ho má a niekoľko rokov cestuje s týmto pasom? Ukázal pas pohraničníkom. Tí mu pas vzali a smiali sa mu do oči: „A teraz pas nemáte a nemôžete vstúpiť na územie Ukrajiny!“

„Bol to totálny politický neporiadok, neprávosť! Keď mi na pomoc prišli poslanci Najvyššej rady Ukrajiny, právnici, advokáti a iní, ich jednoducho nepustili ku mne. Držali ma 12 hodín v cele. Potom ma príslušníci bezpečnostných jednotiek jednoducho vopchali do lietadla a poslali preč z krajiny,“ pripomenul biskup Gedeon.

Na otázku novinárky, akým spôsobom mieni obhajovať svoje práva a vrátiť sa na Ukrajinu, prezradil, že z požehnania Metropolitu Kyjevského a Celej Ukrajiny Onufrija bola vytvorená skupina právnikov, ktorá bude obhajovať práva biskupa Gedeona na všetkých úradoch a inštitúciách, aby sa podarilo zastaviť nezákonné konanie ukrajinských úradov a aby duchovný mohol sa vrátiť do vlasti.

„Keď došlo k tomuto incidentu, zavolali mi poslanci amerického Kongresu, politici, novinári zo CNN, Fox News a iných médií známych vo svete. Presvedčili sa, že hovoril som pravdu, keď som iba prednedávnom vystupoval v Spojených štátoch a rozprával som o nezákonných politických prenasledovaniach duchovných na Ukrajine. Všetko, čo som predtým povedal, ukrajinské orgány svojim konaním priamo potvrdili,“ podčiarkol biskup.

Reklama

Porozprával, že je v súčasnosti azylant, ukrajinský politický utečenec, a nachádza sa v USA. Pripomenul, že pred rokmi pôsobil v USA a mnohí ho tam poznajú. „Mnohí neverili, že na Ukrajine je možný podobný politický totálny neporiadok. Predtým som často hovoril o prípadoch porušovania zákonov a prenasledovania. Teraz som to zažil na vlastnej koži. V Kongrese USA som už hovoril o prípadoch útokov na cirkevných činiteľov, o faktoch  diskriminácie kanonickej cirkvi ukrajinskými úradmi. Štátnemu tajomníkovi Mikeovi Pompeovi a americkým kongresmanom odovzdal som oficiálne vyhlásenie Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, v ktorom žiada posvietiť si na prípady porušovania práv a slobôd veriacich na Ukrajine,“ povedal Gedeon.

„Teraz všetci vidia vo mne živý príklad porušovania ľudských práv. Budem mať stretnutia vo Washingtone a New Yorku, hovoriť pravdu o situácii na Ukrajine. Pozvali ma do OSN, aby som tam mohol vystúpiť. Tiež ma znova pozvali do amerického Kongresu, aby som tam porozprával o nezákonných praktikách a zločinoch páchaných na Ukrajine,“ prezradil ukrajinskej novinárke.

Pripomenul, že ukrajinské úrady naňho útočili už aj predtým, ale ani netušil, že raz sa zachovajú, ako zločinci, a porušia všetky jeho práva. „Nečakal som, že to bude také drzé a nezákonné a že mi jednoducho vezmú pas na hranici a nepustia do vlasti,“ podčiarkol. Dodal, že z krajiny ho deportovali tesne pred zasadnutím Najvyššieho súdu Ukrajiny, ktorý sa mal zaoberať sťažnosťou duchovných, ktorí žiadajú uznať za nezákonnú výzvu patriarchu Varfolomeja ohľadom získania Tomosu, a práve na tomto zasadnutí Najvyššieho súdu Ukrajiny mal vystúpiť aj biskup Gedeon.

Podčiarkol, že ho deportovali práve preto, aby tam nemohol vystúpiť a dožadovať sa obnovenia spravodlivosti a zákonnosti. „Podľa ústavy, Najvyššia rada má konkrétne práva a povinnosti. Lenže poslanci veľmi dobre poznajú svoje práva a zabúdajú na povinnosti. A zaútočili na moju osobu, aby som sa nemohol obrátiť na súd. Je to ďalšia vlna útokov na Cirkev. Je to nehoráznosť, keď biskupa zbavia občianstva a vyhodia z krajiny bez vyšetrovania a bez súdneho procesu,“ pohoršoval sa Gedeon.

Novinárka sa ho spýtala, čo sa teraz stane s Desatinným kláštorom, ktorého je opátom, a či nenastanú aj ďalšie problémy, napríklad, či ukrajinské úrady nezrušia registráciu práv na nehnuteľný majetok náboženskej občiny chrámu. „Dúfam, že ďalšie problémy nevzniknú. Sú tam bratia mnísi, je tam občina, cirkevná rada. S Božou pomocou to zvládneme,“ zdôraznil v závere rozhovoru biskup Gedeon.

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

15:21

Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to moskovské justičné úrady.

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali