Bratislava 6. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)
Rozhoduje cena, na kvalitu sa nehľadí
Z 1625 školských jedální na Slovensku odoberá podľa slov riaditeľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniela Molnára kvalitnú slovenskú hydinu len 57 školských stravovacích zariadení, teda necelé 4 % z nich. V Bratislavskom kraji sú to len 3 % jedální, v Nitrianskom kraji 8 %, v Trenčianskom kraji 1 % a v Trnavskom kraji 2 %.
“V školských jedálňach sa pritom stravuje približne 60 % detí. Podľa rezortu školstva prestal trend stravovania v školských jedálňach stúpať a v budúcnosti počet stravníkov bude ubúdať, pretože verejné obstarávanie neguje kvalitu pripravovaných jedál,” uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Molnár.
Znižujúca sa kvalita jedál v jedálňach je podľa neho zapríčinená aj niektorými ustanoveniami zákona o verejnom obstarávaní, ktorý sa dotýka aj školského stravovania.
ÚHS preto podľa Molnára navrhuje 5 riešení stavu a požiadaviek do novelizácie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré by po konzultáciách s vedúcimi pracovníčkami školských jedální mohli prispieť k zlepšeniu kvality surovín používaných v stravovacích zariadeniach škôl.
Ide o peniaze rodičov, nie štátu, nech rozhodnú oni
“Prvou z požiadaviek je potreba vyňatia školských jedální zo zákona o verejnom obstarávaní. Za potraviny v jedálňach totiž platia rodičia, čiže o týchto peniazoch by nemalo rozhodovať verejné obstarávanie, ale priamo rodičia cez Radu škôl prípadne cez vedúcu školskej jedálne,” zdôraznil.
“Ak by toto vyňatie zo zákona nebolo možné, tak po druhé, požadujeme zvýšenie limitu na podprahové zákazky na verejné obstarávanie zo sumy 10.000 eur, ktorá dnes je, na sumu 20.000 eur. Desaťtisícová hranica je jednou z najnižších v EÚ,” poznamenal.
“Po tretie, ak vedúce školských jedální chcú poskytovať deťom kvalitnú čerstvú stravu z hydiny, tak je v rámci verejného obstarávania potrebné, aby vyžadovali od dodávateľov prílohu – rozhodnutie veterinárnej správy o schválení prevádzky ako hydinový bitúnok,” spresnil.
Najlepšou možnosťou je podmienka: mäso dodané v deň zabitia
Ďalšou z možností zlepšenia je podľa riaditeľa ÚHS do verejného obstarávania zahrnúť podmienku, aby jedálne požadovali čerstvé hydinové mäso, pri ktorom neuplynie z doby spotreby viac ako jedna pätina. “Toto by bola garancia toho, že mäso je dodané v deň zabitia,” povedal.
“V neposlednom rade je zároveň dôležité, aby sa aj rodičia zaoberali tým, čo konzumujú ich deti v školských jedálňach a požadovali od zriaďovateľov škôl variť z kvalitných surovín,” dodal.
Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia, združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny a producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.
Jahnátek v EÚ viac nevyjednal, do svedomia vstupuje slovenským domácnostiam
Slovenskí občania nákupom zahraničných potravín podľa šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer–SD) podporujú európskych farmárov, a to sumou 2,3 miliardy eur. Taký je totiž rozdiel medzi ročným dovozom potravín do SR v hodnote 3,6 miliardy eur a výškou príspevkov z EÚ v hodnote 1,3 miliardy eur.
“Keby slovenskí poľnohospodári mali dnes túto sumu 2,3 miliardy eur, tak by neboli potrebné také tlačové prezentácie, aké mali dnes hydinári. Musím povedať, že sa absolútne stotožňujem s ich problémami,” uviedol dnes v reakcii na vyhlásenia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Jahnátek.
“Vyzývam všetkých prevádzkovateľov, ktorí prevádzkujú stravovacie zariadenia vo verejnom a štátnom sektore, v školstve, aby pripravili také postupy, ktoré by zabezpečili používanie potravín v SR zo slovenskej prvovýroby. Ja sám som dal pokyn, aby sa v stravovacom zariadení MPRV SR používali len slovenské potraviny,” zdôraznil.
Slovenské zemiaky šli takmer zadarmo na bioplyn
Príkladom doslova tragédie nevyužívania slovenských potravín je podľa Jahnátka rok 2011. V SR bola vtedy nadprodukcia zemiakov. Napriek tomu mnohé slovenské zemiaky skončili v bioplynových staniciach a na slovenských pultoch sa ponúkali dovezené zemiaky z Nemecka a z Poľska. “Je tragédiou, keď naši hydinári musia zastavovať výrobné prevádzky a do SR sa valí hydinové vodou chladené a vodou obohatené mäso z Poľska. Pritom sa to deklaruje ako lacný nákup,” konštatoval.
Prispieť k obmedzeniu výskytu nekvalitných zahraničných potravín v SR chce podľa Jahnátka rezort pôdohospodárstva okrem zvýšenia frekvencie kontrol aj prípravou novely zákona o potravinách. “V novele sprísňujeme určité podmienky a reagujeme jednak na výsledky cestných kontrol, ako aj výsledkov kontrol zistených v potravinárskych prevádzkach. Jednou zo zmien bude napríklad spresnenie procesu nahlasovania dovozu potravín. Nahlasovať by sa mali nielen potraviny z tretích krajín, ale aj z krajín EÚ. Sprísnia sa aj podmienky a možnosti pre dočasné zastavenie potravinárskej prevádzky,” dodal.