Trump potvrdil, že obchodná dohoda s Čínou bude čoskoro podpísaná

Trump potvrdil, že obchodná dohoda s Čínou bude čoskoro podpísaná

Washington 22. decembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Susan Walsh)

 

Americký prezident Donald Trump v sobotu potvrdil, že obchodná dohoda s Čínou, o ktorej strany rokujú viac ako rok, bude v blízkej dobe podpísaná.

Na snímke Donald Trump

“Práve sme dosiahli prelom v obchodnej dohode a čoskoro ju podpíšeme,” vyhlásil Trump vo svojom prejave na Floride. Podľa jeho slov k pokroku v rokovaniach prispeli “tvrdé opatrenia” USA proti čínskemu tovaru.

Reklama

Americký minister financií Steven Mnuchin už skôr vyhlásil, že prvá časť obchodnej dohody medzi USA a Čínou môže byť podpísaná na začiatku januára. Predtým sa stranám podarilo odsúhlasiť text tejto prvej časti, čo zrušilo ďalšie vzájomné zvýšenie dovozných ciel, ktoré sa malo konať 15. decembra.

V piatok 20. decembra prezident Donald Trump na svojom Twitteri uviedol, že mal veľmi dobrý rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Hlavnou témou bola “obrovská obchodná dohoda”. Podľa Trumpa obe strany pripravujú jej formálny podpis. Okrem toho obaja štátnici hovorili aj o Severnej Kórei a Hongkongu. “Pokrok!” Napísal Trump.

Reklama

Od dohody si strany sľubujú ukončenie obchodnej vojny, ktorú odštartoval Trump uvalením ciel na čínsky tovar.

Podľa dohody Spojené štáty znížia clá na dovoz čínskeho tovaru v ročnej hodnote 120 miliárd dolárov o polovicu, a síce na 7,5%. Avšak ponechajú v platnosti 25% cla na import z Číny v ročnej hodnote 250 miliárd. Washington nezavedie 15% cla, ktoré mali byť uvalené v nedeľu na 160 miliárd dolárov čínskeho dovozu vrátane mobilných telefónov, laptopov, počítačov, hračiek a oblečenia.

Čína sa zo svojej strany zaviazala zvýšiť import amerických poľnohospodárskych produktov, energetických zdrojov a vziať ohľad na americké sťažnosti v oblasti duševného vlastníctva. Aj Peking zrušil chystané cla. Ďalej počas dvoch nasledujúcich rokov má dôjsť k zvýšeniu importu zo Spojených štátov o 200 miliárd dolárov.

Vo Washingtone uviedli, že sa Peking zaviazal počas tohto obdobia kúpiť poľnohospodárske produkty v hodnote 40 miliárd dolárov. Peking sa zaviazal odstrániť netarifné bariéry pre americké poľnohospodárske produkty.

Spolu s tým sú Spojené štáty pripravené uplatňovať clá v prípade, ak Čína poruší podmienky obchodnej dohody. Podľa vysoko postaveného zdroja v USA dohoda predpokladá zriadenie konkrétneho vykonávacieho mechanizmu, ktorý bude regulovaný aj tajnými dokumentmi. Utajenie je podmienené tým, že ak budú trhy vopred vedieť, aké kroky podniknú USA a ČĽR môže to mať negatívny dopad na obchodovanie, spresnil.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali