Trump ohrozuje bezpečnosť spojencov

❚❚

Bratislava 12. februára 2024 (HSP / The Associated Press/ Foto: TASR/AP-Susan Walsh)

 

Líder NATO Jens Stoltenberg tvrdí, že Trump ohrozuje spojencov, keď hovorí, že Rusko si môže robiť, čo chce. Informácie prináša The Associated Press

Donald Trump
Na snímke bývalý prezident Donald Trump

Šéf vojenskej aliancie NATO v nedeľu varoval, že Donald Trump ohrozuje bezpečnosť amerických vojakov a ich spojencov. Republikánsky prezidentský kandidát totiž povedal, že Rusko by malo mať možnosť robiť si “čo chce” s členmi NATO, ktorí neplnia svoje ciele v oblasti výdavkov na obranu.

.

„Akýkoľvek návrh, že spojenci sa nebudú navzájom brániť, podkopáva bezpečnosť nás všetkých vrátane USA a vystavuje amerických a európskych vojakov zvýšenému riziku,“ uviedol vo vyhlásení generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

V sobotňajšom prejave na zhromaždení v Conwayi v Južnej Karolíne Trump pripomenul, že ako prezident povedal nemenovanému členovi NATO, že “povzbudí” Rusko, aby si v prípade spojencov NATO, ktorí sú “delikventní”, robilo, čo chce.

.

„Vy ste nezaplatili? Vy ste delikvent?,“ Trump spomínal na svoje slová. „Nie, nechránil by som vás. V skutočnosti by som ich povzbudzoval, aby si robili, čo chcú. Musíte zaplatiť. Musíte si platiť účty,“ povedal.

V roku 2014 sa spojenci NATO zaviazali, že do roku 2024 budú na obranu vynakladať 2 % HDP. Podľa odhadov NATO zo začiatku roka 2023 sa v tom čase 10 z jeho 30 členských štátov blížilo k hranici 2 % alebo ju prekračovalo. 13 štátov vynakladalo 1,5 % alebo menej.

Žiadna krajina nie je zadlžená voči inej krajine ani voči NATO.

Trumpov hlavný poradca Jason Miller vo svojom vyhlásení uviedol, že Trump by v porovnaní s prezidentom Joeom Bidenom dokázal spojencov účinnejšie prinútiť, aby zvýšili svoje výdavky na NATO. „ Keď neplatíte svoje výdavky na obranu, nemôžete sa čudovať, že máte viac vojen,“ stojí vo vyhlásení.

Znepokojenie v Poľsku

Trumpove poznámky vyvolali hlboké znepokojenie v Poľsku. To bolo v minulých storočiach pod ruskou kontrolou a panujú tam veľké obavy z vojny, ktorú Rusko vedie hneď za poľskými hranicami na Ukrajine.

.

„Na našich hraniciach máme rozpútanú vojnu,“ povedal v nedeľu poľský premiér Donald Tusk. Vyjadril obavy, či Spojené štáty prejavia “plnú solidaritu s ostatnými krajinami NATO v tejto konfrontácii s Ruskom, ktorá sľubuje, že bude trvať dlho”.

„Musíme si uvedomiť, že EÚ nemôže byť ekonomickým a civilizačným gigantom a zároveň trpaslíkom, pokiaľ ide o obranu, pretože svet sa zmenil,“ tvrdil Tusk v prejave na radnici pri príležitosti začiatku kampane svojej strany pred jarnými komunálnymi voľbami.

Stoltenberg povedal, že očakáva, že “bez ohľadu na to, kto vyhrá prezidentské voľby, USA zostanú silným a oddaným spojencom NATO”.

Trumpove poznámky znepokojili najmä frontové krajiny NATO, ako sú Poľsko a pobaltské štáty Litva, Lotyšsko a Estónsko. Počas studenej vojny boli tieto krajiny buď pod kontrolou Moskvy, alebo boli plne začlenené do Sovietskeho zväzu. Obavy v týchto krajinách sú obzvlášť veľké vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Poľský prezident Andrzej Duda je spojencom pravicovej opozície. Počas svojho prezidentovania bol vnímaný ako priateľský voči Trumpovi. Na Twitteri napísal : „Poľsko-americké spojenectvo musí byť silné bez ohľadu na to, kto je práve pri moci v Poľsku alebo v USA.“

.

Upozornil: „Urážať polovicu americkej politickej scény neslúži ani našim hospodárskym záujmom, ani bezpečnosti Poľska.“

Jeden za všetkých…

Nemecká vláda sa k Trumpovým výrokom oficiálne nevyjadrila. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení na X poukázalo na princíp solidarity NATO.

„Jeden za všetkých a všetci za jedného. Toto heslo NATO udržiava v bezpečí viac ako 950 miliónov ľudí,“ uviedlo ministerstvo.

Aj nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung v nedeľu vyzval európske krajiny, aby vynakladali viac prostriedkov na obranu.

„Ak Trump opäť zvíťazí v prezidentských voľbách, výroky podobné tomu, ktorý urobil v sobotu večer, “zvýšia pravdepodobnosť, že Putin rozšíri vojnové ťaženie. Európania môžu proti tomu urobiť len jedno: konečne investovať do svojej vojenskej bezpečnosti v súlade s vážnosťou situácie”,“ uviedol denník.

Trumpovo pôsobenie, ktoré sa vyznačovalo jeho otvoreným obdivom k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, sa stalo takmer existenčnou výzvou pre NATO – organizáciu do veľkej miery kontrolovanú Spojenými štátmi.

Obavy spojencov

Perspektíva, že by sa Trump mohol vrátiť k moci, naďalej vyvoláva medzi spojencami hlboké obavy.

Stoltenberg bol chválený za svoje diplomatické schopnosti pri udržiavaní NATO pohromade počas Trumpových rokov. Bývalý nórsky premiér však odstupuje. Jeho nástupca bude pravdepodobne oznámený do stretnutia spojeneckých lídrov vo Washingtone na samite pri príležitosti 75. výročia založenia NATO, ktoré sa má konať v júli.

Podľa klauzuly o vzájomnej obrane NATO, článku 5 Zakladajúcej zmluvy, sa všetci spojenci zaväzujú pomôcť každému členovi, ktorý sa stane terčom útoku.

Tento článok bol aktivovaný len raz – Spojenými štátmi po útokoch z 11. septembra 2001.

.

Od februára 2022, keď Rusko napadlo Ukrajinu, NATO uskutočnilo najväčšie vojenské posilňovanie od čias studenej vojny.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali