Trenčín 28. septembra (TASR) – Biopotravinou roka 2012 sa stala ovčia bio bryndza zo salaša farmárky Oľgy Apoleníkovej v Pružine v okrese Považská Bystrica. Rozhodli o tom spotrebitelia v internetovom hlasovaní a biopotravinu tohto roka slávnostne vyhlásili dnes popoludní v rámci Trenčianskeho BIO jarmoku na Mierovom námestí v Trenčíne.
„Slováci ocenili tradičný slovenský produkt vyrábaný podľa pôvodných receptúr z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Hlasovanie prebiehalo online od 25. júna do 25. septembra a zapojilo sa doňho takmer 1500 hlasujúcich,“ povedal pre TASR organizátor podujatia, riaditeľ Centra environmentálnych aktivít Richard Medal.
„Keďže našu bryndzu vyrábame podľa pôvodných receptúr – zrazením syra z nepasterizovaného čistého ovčieho mlieka, premnožujú sa v nej ‘dobré’ mliečne baktérie, ktoré produkujú rôzne kyseliny, najmä kyselinu mliečnu a látky zabíjajúce choroboplodné baktérie,“ povedala Apoleníková s tým, že biokvalitu bryndze v neposlednom rade spôsobujú aj takmer panenské pasienky pod Strážovom.
Bryndza z pružinského salaša zvíťazila s náskokom takmer 200 hlasov pred BIOMILOU – čajom s echinaceou od spoločnosti Ekotrend Myjava a BIO štvorzrnným kváskovým chlebom zo spoločnosti Zelená a Modrá. O prestížny titul Biopotravina roka 2012 sa tento rok uchádzalo osem produktov od šiestich výrobcov. V minulom roku si palmu víťazstva odniesli špaldové biocestoviny – tarhoňa od Ekotrendu Myjava.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.