Okamura pre Extra plus: Naším cieľom je vymeniť ČSSD, ktorá dlhodobo presadzuje zákony proti vlastnému národu

Okamura pre Extra plus: Naším cieľom je vymeniť ČSSD, ktorá dlhodobo presadzuje zákony proti vlastnému národu

Bratislava 22. decembra 2018 (HSP/Foto:tomio.cz)

 

Narodil sa 4. júla 1972 v Tokiu moravskej matke a japonsko-kórejskému otcovi. Striedavo žil v Českej republike a Japonsku. Vyštudoval strednú chemickú priemyslovku, po maturite odišiel na krátky čas do Tokia. Venoval sa práci v britskom rádiu BBC v Prahe, neskôr práci v treťom sektore a cestovnému ruchu, ktorý pre neho dodnes predstavuje stabilný príjem. Písaním článkov na sociálne a politické témy, ale aj o podnikaní a cestovnom ruchu, ako i vystupovaním v televízii sa postupne stal známym človekom v ČR. Pred desiatimi rokmi ho tisícky priaznivcov nabádali, aby vstúpil do politiky

Tomio Okamura

V tom čase mal 38 rokov a chodil po republike s tematickými besedami, o ktoré bol veľký záujem. To bol pre neho impulz na založenie hnutia s cieľom presadiť vlastenecký program s dôrazom na priamu slobodu a demokraciu, ktorý má napríklad Japonsko a Švajčiarsko. V roku 2011 zozbieral podpisy a ako nezávislý kandidoval do senátu, vyhral prvé aj druhé kolo a v roku 2012 sa stal prvým nezávislým senátorom v ČR. V tom čase mal založený blog na idnes.cz, ktorý bol najčítanejší v ČR a funguje dodnes. Momentálne je tretí najdôveryhodnejší politik v ČR. Jeho politické hnutie SPD, ktoré presadzuje rovnaké práva a povinnosti občanov, je horúcim kandidátom na vstup do vládnej koalície. Tomio Okamura.

Reklama

 

 

Reklama

Čo vás priviedlo do politiky?

Prvú skúsenosť s politikou som mal na základnej škole v trinástich rokoch. Vedenie školy si ma pozvalo na koberček a pýtali sa ma, prečo mám protisocialistické názory. Spočívali v otázkach, prečo sú zavreté hranice a prečo nemôžeme hovoriť, čo chceme. Vyhrážali sa mi, že napíšu list na strednú priemyselnú školu chemickú, na ktorú som sa hlásil, aby ma pre moje názory neprijali a že pôjdem na učilište. V tom čase si na pohovor pozvali aj mamičku, ktorá dohováranie prešla mlčaním. Potom mi povedala, že nemôžem v škole rozprávať o tom, čo si doma hovoríme. To ma ubezpečilo, že to robím správne. Už vtedy som zastával názory slobody a demokracie v systéme, ktorý demokratický nebol. Nakoniec ma na strednú školu vzali. Tam som zažil vyhrážky, že nedostanem povolenie vycestovať na letné prázdniny za rodinou do Japonska. Ako malý chlapec som sa stal terčom nátlaku a vydierania zo strany režimu. Nežná revolúcia prišla v čase, keď som mal sedemnásť. Moja škola bola dve ulice od Národní třídy, tak po ceste zo školy som išiel na demonštrácie, do ktorých som sa zapojil, pretože aktívnosť je mi prirodzená.

 

V roku 2013 ste založili politické hnutie Úsvit, dostali ste sa do Poslaneckej snemovne ČR, ale o dva roky neskôr ste čelili politickému puču, ktorého cieľom bolo odstaviť vás z politiky. Prečo?

Úsvit som založil veľmi rýchlo, pretože na jar 2013 vyhlásili predčasné voľby a na rozvoj strany som mal len niekoľko mesiacov. Na kandidátky som zozbieral doslova ľudí z ulice a v krajoch som ich ani nepoznal. Vo voľbách sme uspeli a dostal som takmer sedem percent, čo znamenalo viac ako 385-tisíc voličov. Zrazu sa z ľudí, ktorí mali plat tridsaťtisíc korún mesačne, stali poslanci parlamentu a ľudovo povedané, „hrablo“ im. Zmenili sa na arogantných ľudí, ktorí zabudli na sľuby voličom. Do strany sa dostali ľudia, lační iba po peniazoch a moci, tak ich zneužili rôzni zákulisní podnikateľskí hráči. Problém je môj program priamej demokracie. Keď som pred piatimi rokmi vstupoval do politiky, tak mi jeden bohatý miliardár poslal sms-ku, že ten môj program je skvelý, ale nikdy mi to nedovolí presadiť, pretože teraz mu stačí, aby sa dohovoril na svojom biznise s tromi predsedami koaličných strán a takto by sa museli pýtať ôsmich miliónov občanov v referende. Pochopil som, že ma čaká tvrdý boj za skutočnú demokraciu a slobodu, kde prestanú vládnuť zákulisní krstní otcovia a stranícke sekretariáty. Dôvod puču bol prostý – odstrániť Okamuru a dehonestovať ho tak, aby sa už nikdy nemohol vrátiť do politiky.

Reklama

 

Nato vás začali obviňovať, že ste vytunelovali stranu Úsvit a zamestnali vás vlastnou obhajobou…

Zažil som kontroly z rôznych finančných inštitúcií, polícia prešetrovala všetky moje podnikateľské a súkromné finančné toky. Výsledok bol, že som nič neurobil a mne sa dodnes nikto neospravedlnil. Médiá proti mne viedli obrovskú, štvavú kampaň na čele s Českou televíziou a Českým rozhlasom. Nepoznám podvodnejšie médiá ako český rozhlas a televízia.

Tomio Okamura

Nakoniec ste zo strany odišli a ako vy hovoríte, šliapli ste na plyn a založili celoštátne hnutie Svoboda a Přímá demokracie (SPD) s Radimom Fialom so širokou regionálnou štruktúrou a značnou členskou základňou, čo vám prinieslo v parlamentných voľbách v roku 2017 viac ako desať percent a 22 mandátov v poslaneckej snemovni. Bolo to pre vás zadosťučinenie?

Ľudia v Úsvite zle odhadli moju povahu, ktorá je japonská, to znamená, že ja sa nedám. Puč urobili veľmi zavčasu a dali mi priestor takmer dva roky do ďalších volieb. Začali sme sa venovať štruktúram strany a za dva týždne sme mali dvetisíc členov. Skutočne sme mohli začať budovať veľké hnutie s dosahom na politiku v republike. Po roku sme išli ako neznáma strana do komunálnych volieb, za obrovskej cenzúry médií hlavného prúdu. Vďaka sociálnym sieťam sme uspeli v desiatich krajoch z trinástich. Následne boli parlamentné voľby. Nemali sme peniaze na kampaň a s Radimom Fialom sme sa svojím majetkom zaručili banke za úver. Nič zlé som neurobil a médiá ma štvali ako zver, mali sme 1,5 percenta preferencií, ľudia si na ulici predo mnou odpľúvali, lebo novinári ma celé týždne umelo špinili svojimi lžami. Pravda sa nakoniec ukázala – že som nepochybil. Odpoveď Okamuru na nenávisť a lži je japonská: ešte viac zvýšiť nasadenie, koncentrovať sa na prácu a presadenie cieľov. Spomínam si úplne presne na ten pocit, keď som videl výsledok volieb. Nevnímal som to ako zadosťučinenie. Mal som plnú hlavu práce, ktorá nás čakala – nový poslanecký klub, presadzovanie programu, politické rokovania, odolávať politickému a mediálnemu zákulisnému boju. Mal som vnútornú radosť, ale od prvej noci som plánoval ďalšie kroky na najbližšie štyri roky.

Reklama

 

Povolebná situácia a matematika naznačovali, že by ste sa mohli stať súčasťou vládnej koalície, no médiá v ČR spustili mediálnu hystériu a ostali ste v opozícii…

Novinári platení z fondov Georgea Sorosa samozrejme vymysleli antikampaň. Hystériu spustila internetová televízia DVTV, platená z peňazí Zděnka Bakalu, ktorý vytuneloval OKD a pre istotu žije vo Švajčiarsku. V ČR vlastní štyri médiá: Aktuálně.cz, týždenník Respekt, Hospodárske noviny a DVTV. Novinárka Daniela Drtinová, členka správnej rady Nadácie otvorenej spoločnosti ČR, ktorá sa vôbec netají, že majú peniaze od Georgea Sorosa, rozbehla umelú kauzu, ku ktorej sa pridali ďalšie probruselské médiá, že Okamura spochybňuje holokaust. Vytvorili kauzu, ktorú živili dva mesiace, pretože dva mesiace sa ma snažili odvolať z postu podpredsedu českého parlamentu. Ak im ide o ich vec, pracujú sofistikovane. Občiansky aktivista podá trestné oznámenie a ihneď sú pripravené médiá, ktoré to zverejnia na titulnej strane, aby človeka pošpinili.

 

Politická situácia v ČR naberá na obrátkach a hrozí pád vlády. Viete si predstaviť, ak Miloš Zeman opätovne poverí Andreja Babiša zostavením nového kabinetu, vstúpiť do vlády namiesto ČSSD?

Predstaviť si to dokážeme, pretože naša strana má trinásťtisíc členov a disponuje množstvom vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Máme však principiálne zásady – presadenie programu SPD, nepolitikárčenie, nerobiť mediálne štvanice, byť pozitívny a konštruktívny na prospech občanov ČR. Chceme presadiť program, ale zároveň nechceme byť vo vláde s trestne stíhaným premiérom. Andrej Babiš na jar tohto roka rokoval s SPD o vstupe do vlády a už vtedy sme odporučili hnutiu ANO zostaviť vládu z odborníkov. Matematika je dnes úplne jasná. ANO má 88 poslancov a SPD 22, to znamená, že vládnej väčšine chýba jeden hlas. V prvom rade je potrebné, aby sa verejnosť dozvedela, či je Andrej Babiš vinný alebo nevinný. Táto kauza už obťažuje nielen občanov, ale aj samotného Babiša, preto by to polícia mala čo najskôr vyšetriť. Máme pred sebou ešte tri roky do volieb, preto je na zváženie, či bude krajina stagnovať, alebo pôjde dopredu. Naším cieľom je vymeniť ČSSD, ktorá dlhodobo presadzuje zákony proti vlastnému národu. Budeme hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde ČR. Ak Miloš Zeman povedal, že dá tretiu šancu Andrejovi Babišovi, tak to nebude inak, pretože on svoje názory nemení.

Tomio Okamura

 

Proti Babišovi, Zemanovi a Okamurovi novinári systematicky vedú kampaň a demonštrácie nesú, podobne ako na Slovensku, názov Za slušné Česko. Nemáte pocit, že ide o koordináciu zo zahraničia?

Pochopiteľne, že je to koordinované. Na demonštrácie vyzývajú subjekty, ktoré majú aj na svojich internetových stránkach napísané, že sú financované zo zahraničia z fondov Georgea Sorosa a z Nórskych fondov, ale už nik nepíše, odkiaľ sú financované Nórske fondy. Preto presadzujeme zákon, aby všetky politické mimovládne organizácie, ktoré majú ročný príjem vyšší ako pol milióna korún zo zahraničia, museli samy seba označiť za organizáciu financovanú zo zahraničia. Každý občan bude vidieť, odkiaľ fúka vietor. Je to úplne legálne a férové. Cieľom je zastaviť neprehľadné financovanie akýchkoľvek politických neziskových organizácií, ktoré presadzujú EÚ, pozitívnu diskrimináciu, genderovú politiku alebo realizáciu prednášok o islame na českých školách. Nechceme zároveň zrušiť ich financovanie z verejných prostriedkov. Presadzujeme slobodu, ale sme proti, aby robili politiku za verejné peniaze. Ak ju chcú vykonávať, nech si založia politický subjekt.

 

Reklama

V slovenskom parlamente sa opoziční poslanci pokúšali presadiť podobný zákon, no neúspešne. Predpokladáte, že SPD to v ČR presadí?

Berieme si príklad z USA, Izraela, Ruska, ale aj Maďarska. Rokovali sme o tom, ale zatiaľ nemáme podporu pre tento zákon, pretože Andrej Babiš, tak ako vždy, sa bojí. Verím, že rokovaniami dospejeme k pozitívnemu záveru.

 

Medzi hlavné programové ciele SPD patrí zmena politického systému na priamu demokraciu, osobná a hmotná zodpovednosť politikov za svoje rozhodnutia, presadzujete právo a spravodlivosť, žiadate, aby štát slúžil občanom. Hovoríte aj o tom, že nechcete byť provinciou EÚ, máte záujem rozvíjať a brániť suverénnu ČR. Ide o body, ktoré sú v prospech občanov ČR, no médiá aj politickí oponenti vás označujú za extrémistov. Aký majú na to dôvod?

Pre súčasné vládnuce elity je extrémista ten, kto chce zmenu smerujúcu ku skutočnej demokracii, konkrétne napríklad zákon o referende. Našich viac ako pol milióna voličov, pretože sú inteligentní, si uvedomilo, že slovo fašizmus a referendum je v priamom rozpore. Okamura nemôže byť nikdy fašistom, keď chce zákon o referende. Naopak, eurofašisti, neofašisti, neomarxisti sú tí, ktorí to odmietajú. Čo je zlé na tom, keď poviem, že majiteľmi Zeme sú občania a nie vybraná elita? V 130-miliónovom Japonsku majú takmer totožný vládny program s naším v SPD a je demokratický, len v ČR sa médiám a tretiemu sektoru nepozdáva. Čo je extrémistické na presadzovaní vlastenectva a národných záujmov?

Reklama

 

Podľa posledného prieskumu ste tretím najdôveryhodnejším politikom v ČR. Čomu pripisujete úspech?

Ďakujem ľuďom, ktorí mi veria. Mrzí ma, že sa mi nepodarilo ešte viac presvedčiť ľudí o potrebnosti priamej demokracie. Mnoho ľudí podľahlo mediálnym nálepkám. Nikomu neželám, aby sa niekedy dostali do pazúrov českých novinárov. Vymyslia si klamstvá a všetkými spôsobmi sa vás snažia zničiť v priamom prenose. Dokážu vás pošpiniť na celý život. Existuje mnoho slušných redaktorov, ale značná časť novinárov sú krysy a ľudské hyeny. Roky sa snažím o prijatie mediálneho zákona podľa vzoru Veľkej Británie, aby sa za preukázané klamstvá dávali vydavateľom likvidačné pokuty. Každý človek má právo na ľudskú dôstojnosť a novinár tu nie je nadčlovek. Bezprecedentne klamú bez akéhokoľvek postihu.

Tomio Okamura

Novinári sú predsa na výplatnej listine svojho vydavateľa a plnia úlohy zadávateľa. Ako to chcete zmeniť? Zákon o likvidačných pokutách nevyrieši základný problém, že médiá majú objektívne informovať…

Zákon je veľmi ťažké presadiť, pretože okrem SPD sa všetci boja. Andrej Babiš, ktorý má sám mediálne impérium, sa tohto zákona obáva naivne si mysliac, že keď nebude za mediálny zákon, novinári ho budú šetriť. Je na veľkom omyle, pretože médiá sú na neho už pripravené. V ich očiach už nikdy nebude najlepší a len prvý, on v politike svojimi percentami dosiahol strop. Vedie sizyfovský boj a už by si mohol konečne uvedomiť, že tak ako bojujú médiá so mnou, budú aj proti nemu. Nehovorím, že je svätec, nepoznám ho, ale mám mediálnu skúsenosť. Mediálny svet je neuveriteľný a veľmi ťažko sa s ním bojuje. Vo februári tohto roka sme však dali voľnú ruku našej advokátskej kancelárii, že ktokoľvek z novinárov o našej strane a predstaviteľoch napíše ako o rasistických, xenofóbnych, fašistických, extrémistických, okamžite to dáme na súd. Musím povedať, že toto opatrenie začína byť účinné. Naša strana získala za volebný výsledok dvesto miliónov korún, čiže s novinármi sa môžeme súdiť až po ústavný súd. Redakcie nech si pripravia peniaze, SPD má čas. Bežná prax Českej televízie a iných médií je nahrávanie bez vedomia respondenta, pritom nerešpektujú svoj vlastný kódex. Redaktori sa ma drzo opýtajú, že vy posielate na nás právnikov? Odpovedal som nie, ja nemám čas venovať sa takej žumpe. Naša advokátska kancelária má voľnú ruku, tak sa obráťte na nich. Začínajú sa prvé súdne pojednávania za klamstvá, ktoré publikovali.

Reklama

 

Nevôľa voči vašej strane súvisí zrejme s vašimi jasnými postojmi k migrantom, ale aj s presadzovaním zákona o zákaze propagácie islamskej ideológie, či podľa vzoru Rakúska, Dánska, Belgicka a Francúzska o zákaze islamského zahaľovania?

Tretí sektor chce porušovanie zákonov na rozdiel od SPD, ktorá má jasný postoj k ich dodržiavaniu. V súvislosti s migráciou jednoznačne platí Dublinský protokol, ktorý hovorí, že akýkoľvek migrant má v prvej bezpečnej krajine požiadať o azyl na zastupiteľskom úrade príslušného štátu. A práve toto bolo celý čas flagrantne porušované. Bezpečné krajiny sú Maroko, Turecko, Grécko, Macedónsko, Srbsko, Čierna hora, kde mohli požiadať o registráciu. Neurobili tak a systematicky porušovali zákon. A práve za upozornenie na nedodržiavanie zákona o nelegálnej migrácii ma médiá označili za xenofóba a rasistu.

 

Patríte medzi kritikov európskeho „establišmentu“, pretože ten je odtrhnutý od reality. EÚ sa už dávno odklonila od svojej podstaty a potláča národné štáty. Z akého dôvodu sa jej predstavitelia takto správajú?

Neviem prečo, ale vidím výsledky ich konania, ktoré sú v rozpore so záujmami jednotlivých národov. Vždy sa v histórii sveta objavil niekto s diktátorskými sklonmi, kto mal mocenské chúťky ovládať čo najviac národov a štátov. V Európe sme zažili Rímsku ríšu, Napoleona, Hitlera, bývalý Sovietsky zväz a jeho východný blok, dnes EÚ. Mocenské vplyvy sa vždy skončili rovnako. Čím viac rozširovali impérium, tým viac sa nastoľovali požiadavky jednotlivých národov. V minulosti sa to vždy skončilo vojnou a obrovským množstvom mŕtvych ľudí. V druhej polovici 20. storočia sa to skončilo rozpadom – je to prípad bývalého Sovietskeho zväzu a východného bloku. Navyše tu išlo o špecifikum, ktoré bolo zložené zo slovanských štátov, kde bol predpoklad jazykovej príbuznosti a kultúrnej histórie. Napriek tomu to nefungovalo. A to aj keď ZSSR nikdy nepristúpil k diktátu, kto bude na našom území žiť (migrácia), aké zakrivenie má mať banán či uhorka, koľkými litrami vody máme splachovať toaletu, akými žiarovkami máme svietiť, čo na území svojho štátu môžeme alebo nemôžeme pestovať. Tak ďaleko z ekonomického diktátu bývalý blok nedošiel. A aj tak sa rozpadol. Je nepochopiteľné, že ľudia nevidia spojitosť z minulosťou. Súštátie takých rôznych národov, ktoré sú v EÚ, teda pod jednostranným diktátom z Bruselu, nemôže kompatibilne fungovať. Otázka je, kedy a za akých obetí sa EÚ rozpadne.

 

Reklama

Predpokladáte štiepenie EÚ, nielen v súvislosti s brexitom, ale aj so situáciou v Taliansku, ktoré čelí nevídanému prílevu migrantov?

Pre EÚ je vystúpenie Veľkej Británie z nej obrovskou ranou. Verím, že sa začína rozpad EÚ. Vlastenecké strany v jednotlivých štátoch EÚ, či už ide o Taliansko, Francúzsko, Maďarsko, Poľsko, Českú republiku alebo Rakúsko, začínajú silnieť. Pre EÚ to už prestáva byť sranda, pretože nie je udržateľná v tomto stave. Prekvapuje ma, že SR nemá v parlamente vlasteneckú stranu ani politika, ktorý by presadzoval záujmy Slovákov. Nedávno ma zarazil Andrej Danko, ktorý neháji národné myšlienky. Ani v Nemecku nenachádzame stranu, ktorá by sa s nami stotožňovala. Nemcom totiž vyhovuje takáto situácia, pretože oni opätovne riadia Európu a za nič nenesú zodpovednosť. EÚ nie je reformovateľná. Nikdy sa to nepodarí, pretože každý, kto bol aspoň raz v EP v Štrasburgu, pochopí, že to nie je možné. Ľudia si jazykovo nerozumejú, tak ako sa môžu dohodnúť pri riešení zásadných záležitostí? Naša frakcia parlamentných vlasteneckých strán presadzuje iný spôsob európskej spolupráce. Sme za čo najužšiu spoluprácu suverénnych a slobodných európskych krajín. Chceme, aby bol zachovaný voľný pohyb občanov EÚ, voľný pohyb peňazí, tovaru a služieb. Ostatné záležitosti by si národné štáty mali spravovať samostatne prostredníctvom bilaterálnych dohôd s jednotlivými krajinami Európy bez diktátu a regulácie Bruselu. Urobíme všetko pre to, aby sme uspeli vo voľbách do EP, pretože to je to miesto, kde môžeme zmeniť zloženie Európskej komisie, zásadne ovplyvniť politiku Európy na ďalších päť rokov a presadiť zmeny demokratickým spôsobom. Boj, ktorý nás čaká, bude náročný, pretože náš súper je na úplne inej ekonomickej úrovni, ako sme my. Je to súboj s nadnárodnými korporáciami, ktorým ide o moc a peniaze, a tie si budú chcieť udržať za každú cenu.

 

EÚ čoraz častejšie nanucuje národným parlamentom prijímanie právnych noriem v neprospech jednotlivých členských štátov. Ako sa dá vzoprieť diktátu Bruselu?

Jediná možnosť je uspieť vo voľbách do EP. Na konci mája 2019 budú európske voľby a máme pol roka na to, aby sme zabojovali o razantnú zmenu v EP. Naša európska frakcia na čele s Matteom Salvinim a Marine Le Penovou má ambíciu získať viac ako sto europoslancov, čo nie je nereálne, a vytvoríme jednotnú vlasteneckú frakciu. Juncker a Merkelová stratili súdnosť, sú bezdetní, preto im chýba pud sebazáchovy, je im jedno, čo tu zanechajú. Poslednou možnosťou by bolo referendum o vystúpení ČR z EÚ. Ak bolo v roku 2003 referendum o vstupe ČR do EÚ, tak je referendum o vystúpení absolútne legitímne.

 

Pred pár dňami ste sa v Sofii zúčastnili na rokovaní vašej frakcie partnerských vlasteneckých parlamentných strán spolu s Matteom Salvinim, H. Ch. Strachem, Geertom Wildersom a Marine Le Penovou. Čo bolo témou stretnutia?

Reklama

Pripravovali sme stratégiu a témy, s ktorými pôjdeme do volieb do Európskeho parlamentu jednotne. Mali by sme mať spoločné vizuály, centrálne myšlienky a vzájomnú podporu jednotlivých lídrov počas volebnej kampane. Súčasná EÚ musí skončiť.

Tomio Okamura a Marine Le Penová

EÚ zaviedla pred istým časom sankcie proti Ruskej federácii. V mnohých krajinách to predstavuje ekonomický výpadok. Rozhodla EÚ správne?

SPD nesúhlasí so sankciami proti Rusku. Presadzujeme s krajinami sveta politiku spolupráce a rokovaní, nie konfrontácie za každú cenu. Upozorňovali sme, že sankcie v konečnom dôsledku ekonomiku RF posilnia, pretože sa obrátia na iné lukratívne trhy. ČR potrebuje Rusko ako ekonomického partnera. Vyvážali sme k nim techniku, ale aj potraviny, spolupráca bola obojstranne výhodná. Vladimir Putin sa pre sankcie zameral na iné a najväčšie trhy. Nadviazal na spoluprácu s doterajšími nepriateľmi – s Čínou a Tureckom. Vybral si krajiny s veľkým počtom obyvateľov – Egypt, Brazíliu a Indiu. Prehĺbil spoluprácu s najľudnatejšími krajinami sveta na ekonomickej báze. Rusko oprášilo svoj priemysel, podporilo  poľnohospodárstvo a stalo sa sebestačným. Krajiny EÚ vrátane ČR začali sankcie obchádzať a stavajú svoje fabriky na území RF. Čo bolo teda cieľom? Oslabenie RF? Nie, Rusko posilnilo svoje pozície. Namiesto toho, aby EÚ bola rozumná, tak si dala za cieľ hľadať nepriateľa, a tým je Rusko. Paradox je, že EÚ a NATO, keď sa začala migračná vlna, nenamierili svoje sily na ochranu južnej hranice pred nelegálnou moslimskou inváziou, ale vyslali vojská NATO do pobaltských štátov, lebo nepriateľom je vraj Rusko.

 

Tretí sektor pôsobiaci na území ČR, ale aj médiá často kritizujú Miloša Zemana za jeho postoj k Ruskej federácii a Vladimirovi Putinovi. Máte pocit, že Rusko a Putin ohrozujú svet?

Je to mediálne klamstvo. S Vladimirom Putinom sa stretol Donald Trump, Emmanuel Macron, Angela Merkelová, tak prečo by sa s ním nemohol stretnúť Miloš Zeman? Oni môžu a náš prezident nie? Jediným riešením, ako postupovať aj voči nepriateľovi, je rokovať s ním. V inom prípade nastupuje priama konfrontácia. Myslím, že máme iné hrozby ako Rusko. Tou je moslimská invázia do Európy. Západné mocnosti by mali vysvetliť bombardovanie Sýrie. Bez mandátu OSN a NATO začali britské a francúzske lietadlá bombardovať suverénne územie Sýrie. Nik to nevysvetlil ani neodsúdil. Naopak, legitímne tam bola pozvaná ruská armáda legitímne zvolenou vládou. Bašár Asad bol zvolený v priamej voľbe, je teda legitímnym prezidentom. Nevšimol som si za posledné roky, že by armáda RF zaútočila niekde v zahraničí. Naopak, USA to robia opakovane. Výsledkom je absolútny rozvrat a chaos v Iraku, Sýrii, Líbyi. Pod rúškom demokracie a porazenia diktátora vyvolali nestabilitu a tisícky nevinných mŕtvych. Tieto agresívne americké akcie spôsobili obrovský nárast nenávisti moslimského sveta voči kresťanskej Európe. S islamistami nedosiahnete dohodu, pretože majú svoju hlavu. Kým žili po svojom, bol pokoj, keď sa začal do toho miešať Západ, výsledkom je migračná vlna. Kladiem si legitímnu otázku, čo bolo cieľom Američanov, čo v skutočnosti v Sýrii vyriešili? Museli prísť ruské vojská, aby nastolili mier v Sýrii.

 

Reklama

Správne ste povedali, že výsledkom konfliktov na Blízkom východe je rozsiahla migrácia. Je možné ju ešte zastaviť?

Áno. Čo sa týka Českej republiky, tak stačí, aby sa SPD stala súčasťou vládnej koalície, aby vo Francúzsku Marine Le Penová bola súčasťou vlády alebo prezidentkou. V Rakúsku sa do vlády dostalo FPÖ a prišli zmeny, v Taliansku v priebehu mesiaca urobil poriadok Matteo Salvini. Musia začať vyhrávať vlastenecké strany a migráciu sa podarí zastaviť. Zmena môže byť okamžitá.

 

Kto ponesie zodpovednosť za dianie v Európe v súvislosti s obrovským prílevom nelegálnych migrantov?

Bohužiaľ nikto. Legálny spôsob je len zmena pomerov v EP a na úrovniach národných vlád a následné branie na zodpovednosť ľudí, ktorí tomu slúžili. Junckerovi sa mimoriadne páči, že má moc a nemá pud sebazáchovy, veď EK riadi opilec a bezdetný človek. Pred pár dňami sa česká komisárka Jourová preriekla, keď povedala, že ona nevie, kto vlastne predkladá návrhy na EK. Vždy to vraj prinesie Juncker. V štandardnej demokracii predsa vieme, kto nosí návrhy do vlády. EÚ je pozoruhodný svet.

 

Pred štyrmi mesiacmi sme boli svedkami stretnutia Putin – Trump. Myslíte si, že sa týmto stretnutím skončila pomyselná druhá studená vojna?

Reklama

Bol som prvý politik v ČR, ktorý už rok a pol pred americkými voľbami verejne podporil Donalda Trumpa. Dôležité je, že spolu komunikujú. Akákoľvek konfrontácia veľmocí by pre ČR a SR vzhľadom na veľkosť krajín nebola vhodná. Je potrebné, aby lídri veľmocí medzi sebou hovorili čo najčastejšie, nech sa skamarátia. Taktiež je potrebné komunikovať s Čínou.

 

Z hľadiska geopolitiky je svet v mimoriadnom pohybe. Aký predpokladáte ďalší vývoj z hľadiska bezpečnosti v najbližších rokoch?

Záleží na tom, aký bude vývoj na politickej scéne, pretože ak budú pri moci v Európe vlastenecké strany našej frakcie, ktoré chcú rokovať s USA, Ruskom a Čínou, tak je priestor na konštruktívny dialóg a zabezpečenie stability. Európa musí začať hájiť národné záujmy jednotlivých štátov, odstrániť diktát Bruselu, aby politici opätovne začali vnímať realitu a počúvali požiadavky svojich národov.

Lenka Mayerová

 

(Rozhovor Lenky Mayerovej s Tomiom Okamurom vyšiel v mesačníku Extra plus, www.extraplus.sk)

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali