Tok ruského plynu a peňazí zamotal nemecký štát do závislej siete

Tok ruského plynu a peňazí zamotal nemecký štát do závislej siete

Bratislava 24. novembra 2022 (HSP/Foto:Facebook/Embassy of Russia in Denmark)

 

Nepriehľadná klimatická nadácia financovaná Ruskom je v centre otázok o vplyve Moskvy na nemeckú energetickú politiku, informuje o tom The Washington Post

Nord Stream 2
Na snímke potrubie plynovodu Nord Stream 2

Keď Matthias Warnig, výkonný riaditeľ spoločnosti, ktorá buduje plynovod Nord Stream 2 medzi Ruskom a Nemeckom, prišiel na stretnutie do historickej budovy štátneho kancelárstva na brehu jazera, niesol so sebou pestrú kyticu kvetov.

Reklama

Písal sa august 2020 a sankcie Trumpovej administratívy voči takmer dokončenému ropovodu pod Baltským morom spôsobili, že záverečné práce na projekte sa zastavili. Warnig, bývalý dôstojník východonemeckej tajnej polície Stasi, hľadal spôsoby, ako opatrenia USA obísť.

Jeho hľadanie – a jeho dar slnečníc a snežienok – našlo vnímavé publikum.

Reklama

“Je to nehorázne,” povedala Manuela Schwesigová, šéfka nemeckej spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko, o postupe USA, ktoré sa zamerali na všetky firmy pomáhajúce dokončiť ropovod. Dve trasy plynu – Nord Stream 1 a 2 – vystúpili na breh v jej severnej nemeckej spolkovej krajine.

“Ale,” pokračovala Schwesigová po stretnutí s Warnigom, “som presvedčená, že nájdeme riešenie.”

Konečným riešením bolo, že štátna vláda vytvorila nepriehľadnú, z veľkej časti Ruskom financovanú klimatickú nadáciu, ktorá mala dokončiť výstavbu a zároveň chrániť firmy, s ktorými uzavrela zmluvy, pred sankciami USA. Očakávalo sa, že na nemecký štátny subjekt nebudú uvalené sankcie USA a že nadácia bude v tichosti pôsobiť ako dodávateľ plynovodu, pričom si zachová verejnú fasádu zameranú na environmentálne otázky.

Po invázii ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu sa Nadácia pre ochranu klímy a životného prostredia stala symbolom toho, ako túžba Nemecka po zemnom plyne viedla k závislým a nejasným vzťahom s Moskvou. Nadácia bola len jedným kolieskom v rozsiahlej sieti ruského vplyvu v Nemecku, ktorá sa rozširovala spolu s rastúcou závislosťou krajiny od plynu.

Tesne pred inváziou bolo Nemecko závislé od Moskvy, pokiaľ ide o viac ako polovicu zemného plynu a uhlia a tretinu ropy. Dcérska spoločnosť ruského štátneho energetického gigantu Gazprom vlastnila najväčší nemecký zásobník plynu – veľký ako 910 futbalových ihrísk – ktorý bol na začiatku vojny vyčerpaný a ležal naplnený na menej ako 5 %, keďže Moskva spomalila dodávky. Rusko tiež vlastnilo väčšinový podiel v najdôležitejšom národnom prepravcovi plynu v krajine a vlastnilo rafinériu, ktorá dodávala rozhodujúce dodávky paliva do Berlína.

Reklama

Niektorí z bývalých najvyšších nemeckých politikov, ako aj think-tanky, nadácie, športové kluby a kultúrne organizácie v celej krajine boli zaplavené ruskou hotovosťou. Gazprom a jeho dcérske spoločnosti sponzorovali futbalové a volejbalové tímy, preteky v plachtení, festival vážnej hudby, umelecké galérie a dokonca aj “Modrý oheň”, horskú dráhu s tematikou zemného plynu v najväčšom zábavnom parku v Nemecku.

“Ruské peniaze nájdete, aj keď ich nehľadáte,” povedal Gerhard Bley, výskumník Transparency International. “S dnešným odstupom času je ťažké pochopiť, ako sme sa sem dostali a ako je možné, že sa varovania tak dlho ignorovali.”

Stovky strán dokumentov, ktoré boli zverejnené v rámci žiadostí o slobodný prístup k informáciám, a rozhovory s federálnymi a štátnymi úradníkmi odhaľujú, ako úzko tu vedenie Nord Stream 2 a predstavitelia miestnej samosprávy spolupracovali na ochrane nového plynovodu, a to na pozadí otázok zákonodarcov, či lobovanie neprekročilo hranicu politickej korupcie.

Úradníci v Meklenbursku-Predpomoransku najprv uviedli, že údajne nezávislý klimatický subjekt bol financovaný z 200 000 eur zo štátnych prostriedkov a ďalších 20 miliónov eur od Gazpromu. Jeho hlavným cieľom, ako povedal Schwesig, bude podpora environmentalizmu, hoci úradníci vtedy uviedli, že nadácia bude mať úlohu pri dokončení plynovodu.

Nadácia na základe súdneho príkazu medzitým zverejnila, že jej financovanie zo strany Gazpromu predstavovalo takmer 200 miliónov eur – takmer celý rozpočet, ktorý bol väčšinou použitý na dokončenie stavby.

Reklama

Schwesig, ktorý odmietol rozhovor, uviedol, že nadácia bola z “dnešného pohľadu” chybou. Warnig na žiadosť o komentár nereagoval.

Vzťahy medzi Meklenburskom-Predpomoranskom, Nord Streamom a Gazpromom sú teraz predmetom vyšetrovania v parlamente severnej spolkovej krajiny. Obvinenia z nedostatočnej transparentnosti vyšetrovania vyvolali otázky, či je Nemecko pripravené riešiť, ako hlboko siahal ruský vplyv.

“Je toho veľa, čo treba vykopať,” povedal Hannes Damm, politik Zelených vo vyšetrovacom výbore.

 

Politický triler

Prvé nákupy ruského plynu v Nemecku sa datujú už pol storočia dozadu, ale v centre prehlbujúceho sa zapletenia bol práve kancelár Gerhard Schröder. Schröder využil svoje posledné dni v úrade v roku 2005 na podpísanie dohody o výstavbe plynovodu Nord Stream 1 a takmer okamžite sa stal členom správnej rady tejto spoločnosti. Jeho blízkosť ku Kremľu vrátane oslavy jeho 70. narodenín s Putinom v Petrohrade niekoľko týždňov po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo Krym, vyvolávali v Berlíne dlhodobú kritiku.

Hoci niektorí očakávali, že jeho nástupkyňa Angela Merkelová sa pokúsi znížiť energetickú závislosť Nemecka od Ruska, za 16 rokov jej vlády sa väzby ešte prehĺbili a dovoz ruského plynu naďalej stúpal, keďže jej vláda sa zaviazala, že sa vzdá jadrovej energie a uhlia.

Dohoda o výstavbe plynovodu Nord Stream 2 bola uzavretá v roku 2015 za vlády Merkelovej napriek sankciám voči Rusku a protestom zo strany Spojených štátov a krajín východnej Európy. Dva baltské plynovody by mali kapacitu na zásobovanie Nemecka 100 % plynu na súčasnej úrovni, hoci Nord Stream 2 nebol nikdy zapnutý kvôli invázii.

Od začiatku sa objavovali otázky, prečo sa Nord Stream 2 buduje. Nemecký inštitút pre hospodársky výskum tvrdil, že ďalší podmorský plynovod na zdvojnásobenie kapacity “nie je potrebný” vzhľadom na klesajúcu spotrebu plynu a klimatické ciele Nemecka.

Washington a Kyjev poukázali na to, že obídenie pozemnej trasy plynu cez Ukrajinu by pripravilo Ukrajinu o miliardy dolárov z tranzitných poplatkov a odstránilo by odstrašujúci prostriedok pre širší ruský útok.

Členovia parlamentného vyšetrovacieho výboru tvrdia, že očakávajú, že oboch bývalých kancelárov predvolajú na svedectvo do Schwerinu. “V Meklenbursku-Predpomoransku čaká politický thriller,” znel v júni titulok jedných miestnych novín, ktoré uvádzali zoznam osôb, ktoré budú pravdepodobne predvolané na výpoveď.

Reklama

Dohoda o Nord Stream 2 by mala byť predmetom vyšetrovania aj na spolkovej úrovni, povedal Roderich Kiesewetter, poslanec Merkelovej kresťanských demokratov. Medzi politickými spojencami Merkelovej však panuje neochota pošpiniť dedičstvo dlhoročnej kancelárky. “V našej strane je dosť síl na jej ochranu, [ľudia] nie sú ochotní bližšie sa pozrieť na minulosť,” povedal Kiesewetter. Merkelová nedávno povedala, že neľutuje nič, čo sa týka jej energetickej politiky.

Prvenstvo ruských fosílnych palív bolo podľa zákonodarcov a aktivistov sprevádzané pomalým prechodom Nemecka k obnoviteľným zdrojom energie, s obmedzeniami dotácií, prílišnou byrokraciou a nedostatkom investícií do energetickej siete krajiny.

“Stratili sme roky,” povedal Kiesewetter, ktorý čiastočne obviňuje ruský lobing.

Pripomenul, že keď 67-ročný Warnig prišiel v roku 2017 predstúpiť pred poslancov federálneho parlamentu, skeptikom z výboru pre zahraničné veci povedal, že ak majú na Putina otázky týkajúce sa plynovodu, osobne im na ne odpovie. Počas ôsmich mesiacov po ich stretnutí v auguste 2020 sa Schwesig stretol alebo rozprával s Warnigom ďalších päťkrát, vyplýva z dokumentov.

Warnig, ktorý je teraz pod sankciami USA, začal pracovať pre východonemeckú tajnú políciu v roku 1974, pričom podľa jeho oficiálneho spisu Stasi špehoval mládežnícke skupiny. V roku 1988 bol povýšený do hodnosti kapitána. Na tej istej slávnosti dostal mladý Vladimir Putin, ktorý vtedy pracoval vo východnom Nemecku pre KGB, bronzovú medailu za zásluhy.

Reklama

Warnig tvrdí, že v tom čase Putina nepoznal, a v rozhovore pre rakúsky časopis Die Presse v roku 2018 uviedol, že jeho priateľstvo s ruským lídrom sa začalo počas “veľmi zvláštnej” cesty do Petrohradu v roku 1991, keď Warnig viedol nemeckú Dresdner Bank.

“Obaja sme prišli z tajnej služby a mali sme nové zamestnanie,” spomínal Warnig, ktorý bol tiež pravidelným návštevníkom ministerstva hospodárstva a energetiky v Berlíne. “Rozprávali sme sa o tom všetkom. … Keď som niečo chcel a potreboval som ho vidieť, tak sme to vyriešili.”

Od februárovej invázie vyšli najavo niektoré skutočnosti o rozsahu dosahu Moskvy na nemeckú politiku. Po prevzatí ministerstva energetiky v minulom roku bolo nové vedenie nemeckých Zelených natoľko znepokojené proruským postojom v niektorých interných dokumentoch pripravovaných v rámci ministerstva, že dvaja vysokí úradníci boli vyšetrovaní za špionáž.

Podľa bezpečnostného predstaviteľa, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity vzhľadom na citlivosť témy, sa vyšetrovanie ukončilo a nenašli sa žiadne dôkazy o špionáži.

Podozrenia vznikli, pretože z dokumentov “sršalo pochopenie pre ruský pohľad”, ako uviedli noviny Die Zeit, ktoré o vyšetrovaní informovali ako prvé. Rusko bolo v jednom z dokumentov z októbra 2021 označené za “zásadne spoľahlivé”.

Reklama

Tieto incidenty vyvolali otázky, či nemecké spravodajské služby robili svoju prácu, alebo či boli varovania ignorované. Zahraničná spravodajská služba krajiny “to neočakávala” a viac sa sústredila na otázky, ako je islamský terorizmus, uviedol jeden z nemeckých predstaviteľov, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity kvôli citlivosti témy.

“Keď krajina obchoduje s partnerom, ktorý nemá rovnaké hodnoty, je to ako hazard,” povedal úradník. “Nemecká stávka sa skončila zle.”

V posledných týždňoch rozhodnutie kancelára Olafa Scholza presadiť dohodu o predaji podielu v hamburskom prístavnom trajektovom termináli čínskej firme napriek ostrému nesúhlasu jeho ministerstiev vyvolalo obavy, že sa stále nepoučili, uviedli úradníci.

 

Ruská základňa

Neexistuje zrejme jasnejší príklad prepojenia nemeckej politiky a ruského plynu ako v Meklenbursku-Predpomoransku, ktoré jeden z ruských predstaviteľov na návšteve v roku 2018 označil za “našu výspu” v Európe.

Keď Európa a Spojené štáty uvalili v roku 2014 sankcie na ruský energetický sektor, krajinská vláda usporiadala prvý “Deň Ruska” sponzorovaný Gazpromom. V prímorskom hoteli – prezývanom “hotel Stasi” pre jeho predchádzajúce spojenie s východonemeckou rozviedkou – čestný hosť Schröder varoval pred špirálovitým rastom sankcií a poďakoval Merkelovej za udržiavanie otvorených komunikačných liniek s Moskvou.

Skepticizmus voči Západu a proruské sklony nie sú v týchto častiach bývalého východu Nemecka, kde sa niektorí stále cítia byť porazenými pri zjednotení krajiny, ničím výnimočným.

Reklama

V tejto súvislosti sa sankcie USA voči Nord Stream 2 stretli s pobúrením.

“Koloniálne hrozby v najlepšej podobe,” napísal Steffen Ebert, manažér komunikácie spoločnosti Nord Stream 2, v e-maile Schwesigovi 19. decembra 2019 a pripojil list republikánskych senátorov. Teda Cruza (Tex.) a Rona Johnsona (Wis.), ktorý hrozil “zdrvujúcimi a potenciálne fatálnymi” sankciami voči švajčiarskej firme pracujúcej na plynovode. Neskôr v tom istom mesiaci prezident Donald Trump podpísal zákon, ktorým uvalil sankcie na akúkoľvek spoločnosť, ktorá sa podieľala na dokončení ropovodu.

Trvalo ďalší rok, kým sa podarilo nadáciu vytvoriť, a to aj napriek určitým náznakom nesúhlasu z Berlína. “Bol som a zostávam presvedčený, že štátne orgány nemali aktívne zasahovať v prospech tohto projektu,” povedal Peter Altmaier, ktorý bol v tom čase ministrom energetiky.

Schwesigova kancelária vo svojom vyhlásení uviedla, že krajinská vláda postupovala transparentne a že poslanci hlasovali za zriadenie nadácie s plným vedomím o jej možnej činnosti. No hoci vo svojich vtedajších verejných vyhláseniach uviedla, že nadácia v prípade potreby pomôže s dokončením plynovodu, povedala, že ho nebude ani stavať, ani prevádzkovať.

V máji 2021, keď sa nadácia snažila obísť opatrenia USA, Bidenova administratíva zrušila sankcie na plynovod v snahe napraviť vzťahy s Nemeckom.

Štátne vyšetrovanie dúfa, že sa podarí zistiť, kto práve prišiel s nápadom na založenie nadácie, ktorá by obchádzala sankcie, či politici zavádzali verejnosť a či boli porušené zákony, povedal Sebastian Ehlers, šéf vyšetrovacej komisie. “Každý chce vedieť, či klamala?” Ehlers povedal o Schwesigovej. “Aký hlboký je ruský vplyv?”

Členovia výboru tvrdia, že proces by sa mohol pretiahnuť na roky, a sťažujú sa na oneskorenia pri zverejňovaní dokumentov a medzery vo vedení záznamov.

Reklama

Dokumenty, ktoré už boli zverejnené v rámci žiadostí o slobodný prístup k informáciám, poukazujú na úzke vzťahy medzi vedením spoločnosti Nord Stream a štátnymi zákonodarcami a na to, ako miestni úradníci niekedy konali v mene spoločnosti.

Christian Pegel, vtedajší minister energetiky Meklenburska-Predného Pomoranska, napísal v novembri 2020 vedúcemu štátnej kancelárie e-mail, v ktorom priložil stanovy spoločnosti, ktorá mala byť nezávislou nadáciou. Upozornil, že vedenie spoločnosti Nord Stream má s návrhom problémy.

“Mali na mysli tri zmeny, ktoré som zahrnul a zvýraznil žltou farbou,” napísal. Jedna z nich stanovovala, že Nord Stream 2 by mal mať možnosť zastávať dve pozície v správnej rade.

Neskôr v tom istom mesiaci spoločnosť Nord Stream požiadala, aby jeden z jej zástupcov “pasívne” počúval brífing o založení medzi kanceláriou a novinármi.

“Nadácia bola fraška,” povedal Damm. “Chceli vytvoriť obraz, že je to dobré pre ľudí. Bol to greenwashing. Bolo to nečestné.”

Na základe rozhodnutia súdu sa nadácia, na čele ktorej stál Schwesigov predchodca vo vláde Erwin Sellering, priznala, že na zákazky súvisiace s ropovodom minula 165 miliónov eur. Dokonca kúpila aj bagrovú loď. Sellering bojuje proti tomu, aby sa informácie o obchodných partneroch nadácie nezverejňovali v tlači, pričom v konaní pred nemeckým najvyšším súdom argumentuje, že sa naň nevzťahujú zákony o slobode informácií. Bojuje aj proti súdnemu príkazu, podľa ktorého je nadácia zodpovedná za milióny nezaplatených daní.

Objavili sa však niektoré podrobnosti. V pobaltskom prístavnom meste Rostock sa miestni radní sťažovali, že boli začiatkom roka 2021 pri hlasovaní o prenájme časti prístavu pre lode na údržbu veterných elektrární na mori “a iných zariadení” oklamaní.

Reklama

Zelení za to hlasovali jednomyseľne – až neskôr zistili, že lode pracujú na dokončení plynovodu pre spoločnosť, ktorá bola údajne subdodávateľom nadácie.

“Cítila som sa podvedená, zdesená a frustrovaná,” povedala vedúca frakcie Zelených Andrea Krönertová, ktorá podala oficiálnu sťažnosť mestskej správe. Správa uviedla, že si bola vedomá, že zmluva súvisí so spoločnosťou Nord Stream 2, a vyjadrila poľutovanie nad “nedorozumením v komunikácii”.

Krönertová uviedla, že takéto nezrovnalosti na miestnej úrovni ju nútia zamyslieť sa nad tým, čo sa stalo inde. “Podstatné je, že toto je demokracia,” povedala.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali