To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj: Potrebujeme niečo viac

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj: Potrebujeme niečo viac

Kyjev 20. apríla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Kateryna Klochko, Telegram)

Aktualizované 20. apríla 19:29

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna na Ukrajine sejba
Traktor vyťahuje pomocou lana časť ruskej rakety na poľnohospodárskom poli počas sejby v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny

 

Reklama

19:20 – Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba kritizoval oneskorenie realizácie plánu EÚ na spoločný nákup munície pre Ukrajinu.

“Neschopnosť EÚ vykonať vlastné rozhodnutie o spoločnom nákupe munície pre Ukrajinu je sklamaním. Je to skúška toho, či má EÚ strategickú autonómiu na prijímanie nových dôležitých bezpečnostných rozhodnutí. Pre Ukrajinu sa cena nečinnosti meria v ľudských životoch,” uviedol na Twitteri.

Reklama

 

19:15 – Ruská federácia nachádza spôsoby, ako dodávať potraviny a hnojivá na svetové trhy, ale robí to skôr napriek iniciatívam OSN než vďaka nim, povedal Lavrov.

 

18:40 – Izrael bude v nadchádzajúcich týždňoch v Kyjeve testovať systém varovania pred raketami: ak bude úspešný, do leta bude v prevádzke v ozbrojených silách.

Informovala o tom agentúra Walla.

Reklama

Podľa novín je systém napojený na ukrajinský radarový systém, a tak môže rýchlejšie a presnejšie posielať varovania na mobilné telefóny občanov a aktivovať sirény len na miestach, kde môžu rakety dopadnúť.

 

18:20 – Ruské ministerstvo obrany informovalo o ukončení inšpekcie pripravenosti Tichomorskej flotily, častí ruského letectva a podporných jednotiek:

– Nečakaná inšpekcia potvrdila vysokú pripravenosť Tichomorskej flotily odraziť agresiu pravdepodobného nepriateľa z oceánskych a námorných smerov

– Všetky jednotky Tichomorskej flotily, ktoré sa zúčastnili na nečakanej inšpekcii, sa vracajú do svojich základní a miest trvalého nasadenia

Reklama

– V priebehu prekvapivej inšpekcie TOF sa precvičoval odraz nepriateľského výsadku na južných Kurilách a Sachaline

– V priebehu inšpekcie konvenčných síl Talnaku lietadlá diaľkového letectva vzdušných síl simulovali údery na skupiny nepriateľských lodí v centrálnej časti Tichého oceánu.

– Ruské lode uskutočnili cvičenia v Japonskom mori, Ochotskom mori a Beringovom mori na odrazenie masívnych raketových a leteckých úderov

 

17:25 – Hlavné body večerného súhrnu generálneho štábu AFU:

1. Bachmut je v epicentre bojových akcií.

2. Viac ako 40 útokov bolo odrazených v smeroch:

– Liman – pri Serebrijanskom lesnom hospodárstve,

– Bachmut – v Bachmute (bolo odrazených 22 útokov),

– Avdejevka: v okresoch Kamianka, Pervomajskij a Nevelskoje,

Reklama

– Marinka – v oblasti Marinka a Pobeda,

– Šachtarskij – v okolí Prečistovky a Ugledaru.

Situácia vo Volyni, Polesí, Seversku, Slobodsku, Kupjansku, Záporožskej a Chersonskej oblasti zostáva nezmenená.

Ruská armáda uskutočnila 17 leteckých útokov a 33 útokov MLRS.

5. Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl uskutočnili jeden úder.

Reklama

 

17:20 – Rusko sa pripravuje na evakuáciu obyvateľov miest v blízkosti frontovej línie v okupovanej časti Záporožskej oblasti, uviedol starosta Melitopolu Ivan Fedorov.

“Zatiaľ nemôžeme povedať, že sa začala masová evakuácia zo Záporožskej oblasti, ale faktom je, že existuje tendencia začať evakuáciu,” povedal.

Podľa neho v Energodare chodia Rusi od domu k domu a zbierajú “dotazníky pre deti”, ktoré sa chystajú evakuovať medzi 5. a 7. májom, zatiaľ čo v Tokmaku a Molochansku pomocou reproduktorov vyzývajú miestne obyvateľstvo, aby išlo na Krym alebo do Melitopolu.

Pripomenieme, že úsek frontovej línie v Záporožskej oblasti sa označuje za jeden z možných smerov ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl.

Reklama

 

17:00 – Kyjevská mestská rada vypovedala zmluvu o prenájme pozemkov s ruským veľvyslanectvom, uviedol starosta Vitalij Kličko.

Podľa neho mestská rada zároveň požiadala kabinet ministrov o prevod majetku diplomatického úradu do ukrajinského vlastníctva.

 

16:45 – Situácia na frontoch 20. apríla 2023

Situácia na frontoch 20. apríla 2023
Situácia na frontoch 20. apríla 2023
Situácia na frontoch 20. apríla 2023
Situácia na frontoch 20. apríla 2023

 

15:00 – SBU oficiálne potvrdila, že vyšetruje neoprávnené konanie armády, ktoré viedlo k raketovému útoku na letisko Kanatovaja.

Reklama

SBU sa domnieva, že k ostreľovaniu došlo v dôsledku nepovolenej “špeciálnej operácie” s cieľom dostať ruské lietadlo.

Špeciálna služba uviedla, že operácia nebola koordinovaná s príslušnými orgánmi a že viedla k tomu, že nepriateľ sa dozvedel o miestach, kde sa nachádza personál vzdušných síl AFU a ukrajinské lietadlo.

 

14:25 – USA a niekoľko ďalších ukrajinských spojencov zvažuje takmer úplný zákaz vývozu do Ruska, uviedla agentúra Bloomberg. Podľa respondentov agentúry predstavitelia G7 diskutujú o tejto myšlienke pred májovým samitom lídrov G7 v Japonsku.

Ak by bol návrh prijatý, sankčný režim by sa zásadne zmenil: všetok vývoz do Ruska by bol štandardne zakázaný, pokiaľ by nebol osobitne povolený.

 

14:20 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– Útočné oddiely naďalej aktívne ničia nepriateľa v západnej časti Artemovska

– Výsadkové jednotky a delostrelectvo potlačili pokusy AFU o protiútok a presun rezerv pri Artemovsku

– Ruské ozbrojené sily zasiahli kombinovaný štáb skupiny AFU Bachmut pri obci Kosťantynivka

– Ruské jednotky zničili viac ako 60 vojakov AFU a dva nepriateľské tanky v smere na Krasnoliman

– Tri diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl sú zastavené na Kupjanskom smere

– Ruské ozbrojené sily potlačili akcie dvoch ukrajinských diverzných a prieskumných skupín v DĽR a Záporožskej oblasti

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili v noci až 470 vojakov a žoldnierov na doneckom smere

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 72. mechanizovanej brigády AFU pri meste Vodyaney v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zasiahli 3 veliteľské a pozorovacie stanovištia brigád ukrajinských ozbrojených síl v Doneckej ľudovej republike

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 15 vojenských osôb a delostrelecký systém M777 AFU v Chersonskom smere

 

14:05 – Zelenskyj na stretnutí so Stoltenbergom v Kyjeve uviedol, že očakáva prijatie balíka bezpečnostných záruk pre Ukrajinu na nadchádzajúcom samite NATO vo Vilniuse.

“Potrebujeme niečo viac ako súčasný formát vzťahov. Chceme pochopiť, kedy bude Ukrajina v NATO. Chceme bezpečnostné záruky na tejto ceste. Zároveň nepripravujeme alternatívu k členstvu. Budeme v Aliancii. Balík záruk na tejto ceste – to je to, čo by sme chceli schváliť vo Vilniuse. Z našej strany všetko presne pripravíme,” povedal Zelenskyj.

Predstavitelia krajín NATO predtým uviedli, že otázka členstva Ukrajiny v aliancii sa môže zvážiť až po skončení vojny.

Reklama

Zelenskyj tiež uviedol, že so Stoltenbergom diskutoval o zajtrajšom stretnutí vo formáte Ramstein, na ktorom sa má prerokovať vojenská pomoc Ukrajine.

“Požiadal pána Stoltenberga, aby nám pomohol prekonať zdržanlivosť našich partnerov pri dodávkach zbraní dlhého doletu, moderného letectva, delostrelectva a obrnených vozidiel,” povedal Zelenskyj.

 

14:00 – Protiútok AFU bude prekvapením nielen pre Ruskú federáciu, ale aj pre Ukrajincov, uviedol poslanec a zástupca prezidenta v Rade Venoslavskij.

“A kedy sa uskutoční protiútok AFU, akým spôsobom, v akých smeroch – jednoducho prekvapenie, ktoré nepriatelia najmenej očakávajú. Myslím si, že to bude prekvapenie nielen pre ruskú armádu a ruskú spoločnosť, ale aj pre mnohých Ukrajincov,” povedal poslanec.

 

13:32 – Ruské ozbrojené sily zasiahli kombinované veliteľstvo skupiny AFU Bachmut pri obci Kosťantynivka, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Reklama

 

13:11 – Protiútok AFU bude prekvapením nielen pre Ruskú federáciu, ale aj pre Ukrajincov, uviedol poslanec a zástupca prezidenta v Rade Venoslavskij.

“A kedy sa uskutoční protiútok AFU, akým spôsobom, v akých smeroch – jednoducho prekvapenie, ktoré nepriatelia najmenej očakávajú. Myslím si, že to bude prekvapenie nielen pre ruskú armádu a ruskú spoločnosť, ale aj pre mnohých Ukrajincov,” povedal poslanec.

Šéf ukrajinskej rozviedky Kyrylo Budanov predtým povedal, že protiútok ukrajinských ozbrojených síl sa uskutoční “prekvapivo a rýchlo”.

 

Reklama

13:07 – Na severovýchode Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach.

Letecký poplach
Letecký poplach na Ukrajine

 

13:04 – Podľa agentúry Bloomberg sa Ukrajina pripravuje na predaj veľkých štátnych podnikov za podhodnotenú cenu.

Týmto spôsobom chcú úrady “naplniť štátny rozpočet a znížiť korupciu”.

Publikácia poznamenáva, že potenciálnym investorom sľubujú kompenzovať značné riziko nákupu “vysokou ziskovosťou po vojne”. Informáciu potvrdil Umerov, šéf Fondu štátneho majetku.

“Kyjev by mohol z predaja štátnych podnikov získať viac ako 400 miliónov dolárov a ďalších 190 miliónov dolárov by mohol získať z prenájmu poľnohospodárskej pôdy,” hovorí.

 

13:00 – Moskovský súd uložil ruskojazyčnej Wikipédii pokutu 1,5 milióna rubľov za to, že odmietla odstrániť článok o bojoch v okrese Ochtyrka v Sumskej oblasti z februára až marca 2022.

Podľa ruskej prokuratúry článok obsahuje “čiastočne nepravdivé informácie”. Nie je to prvý prípad, keď bola Wikipédia v Rusku pokutovaná za informovanie o udalostiach na Ukrajine.

Minulý štvrtok dostala pokutu dva milióny rubľov za to, že odmietla odstrániť článok s názvom “Ruská okupácia Záporožskej oblasti”.

Predtým Rusko vyzvalo na uzavretie Wikipédie. Šéf prezidentskej rady pre ľudské práva Valerij Fadejev uviedol, že obsahuje mnoho skreslení a je “ideologickým, spolitizovaným produktom”. Podľa neho v Rusku už prebieha “energická práca” na vytvorení alternatívy. Putinov hovorca Peskov sa však už vyjadril proti uzavretiu.

 

12:42 – Generálny tajomník NATO Stoltenberg by sa mal počas svojej návštevy Kyjeva stretnúť so Zelenským a ďalšími vysokými predstaviteľmi, uviedol denník Financial Times.

Podľa denníka sa stretnutie uskutoční pred zasadnutím kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktoré sa uskutoční 21. apríla na leteckej základni Ramstein v Nemecku a počas ktorého pravdepodobne vyzve spojencov, aby urýchlili dodávky zbraní na Ukrajinu.

 

Reklama

12:33 – Kyjevská mestská rada vypovie nájomnú zmluvu na pozemok, na ktorom sa nachádza budova ruského veľvyslanectva, uviedol kyjevský primátor Kličko.

 

12:10 – Švajčiarska vláda zaradila spoločnosti Wagner PMC a RIA FAN na zoznam sankcií voči Rusku.

 

11:45 – Od začiatku špeciálnej operácie bolo v Belgorodskej oblasti kvôli ukrajinským útokom zabitých tridsať ľudí, citoval gubernátor štatistiky.

 

11:18 – Artemovsk hlási, že na ceste O-0506 smerom na Časov Jar prebiehajú boje.

Pri pokuse “preplaziť” sa do Artemovska “banditi” zasypali delostreleckou paľbou kolónu s vozidlami 24. a 93. mechanizovanej brigády, ako aj jednotky územnej obrany.

 

11:12 – Zabrániť Ukrajine vstúpiť do NATO zostáva jedným z cieľov NWO, povedal Dmitrij Peskov.

 

11:07 – Podľa denníka Financial Times ukrajinské obmedzenia v oblasti obilnín preverujú uskutočniteľnosť kandidatúry Kyjeva na členstvo v EÚ.

Niektoré stredoeurópske a východoeurópske krajiny sú za možný vstup Ukrajiny do EÚ.

Ukazuje sa však, že dôsledky takéhoto vstupu neboli úplne prediskutované.

Ak by Ukrajina vstúpila, zrušila by obmedzenia na vývoz lacnejších poľnohospodárskych výrobkov do iných členských štátov, čo by mohlo podkopať trhy ostatných výrobcov.

Reklama

Preto “perspektíva vstupu zostáva neistá”, uviedol týždenník.

 

11:02 – Dánsko a Holandsko spoločne prevezmú 14 tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Ale nie skôr ako na budúci rok.

Oznámili to dánsky minister zahraničných vecí Lars Lekke Rasmussen a úradujúci minister obrany Troels Lund Poulsen, informoval dánsky rozhlas DRDK.

“Ide o veľký dar z dánskej strany v rámci spoločného projektu s Holandskom, v rámci ktorého prevedieme 14 tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Je to dodatok k 100 tankom Leopard 1, ktorých zaslanie vláda už schválila,” povedal Rasmussen.

Poulsen dodal, že týchto 14 tankov Leopard 2 bude Ukrajine dodaných začiatkom roka 2024. Dúfa, že najmenej 80 tankov Leopard 1 dorazí na Ukrajinu do konca tohto roka.

 

10:57 – Podľa ministerstva obrany je ťažké udržať Bachmut, pretože mesto je zničené ruskou stranou. Priznalo, že ukrajinské ozbrojené sily ustupujú z viacerých pozícií.

“Situácia je tam veľmi zložitá. Mesto úplne ničia a v takýchto podmienkach je ťažké udržať pozície. V niektorých oblastiach sa im darí postupovať, ale Bachmut stojí, nepriateľovi spôsobujeme neuveriteľné straty na pechote aj technike,” povedala pre ICTV námestníčka ministra obrany Anna Malyarová.

Podľa nej je Ukrajina nútená použiť na obranu maximum prostriedkov. Zároveň však vedie aktívne útočné akcie.

Pripomenieme, že Malyarová už skôr uviedla, že na východe Ukrajiny už prebiehajú protiofenzívne operácie.

 

10:39 – Ruský vyšetrovací výbor oznámil, že bol zadržaný obyvateľ Záporožskej oblasti, ktorý sa podieľal na teroristických aktivitách a chcel vyrobiť bombu na útok na stanovište ruských ozbrojených síl.

 

10:03 – Žiadny európsky vojak nevkročí na ukrajinské územie, vyhlásila predsedníčka Výboru pre obranu Bundestagu Marie-Agnes Struck-Zimmermannová.

Reklama

“Na Ukrajine nebudú žiadne pozemné jednotky. Na ukrajinské územie nevkročí ani jeden nemecký alebo európsky vojak,” citoval denník Bild Struck-Zimmermannovú. Zároveň vylúčila dodávky západných stíhačiek Tornado a Eurofighter Kyjevu. “Na Ukrajine nebude ani Tornado, ani Eurofighter,” ubezpečila šéfka výboru Bundestagu. Podľa nej je to spôsobené tým, že ukrajinskí piloti nemôžu dostatočne rýchlo získať zručnosti v ovládaní týchto lietadiel.

Struck-Zimmermannová však spresnila, že v prípade lietadiel MiG-29 “je to inak”. “Sú to [stíhačky zo] sovietskych zásob, môžu byť použité okamžite,” zhrnula.

 

9:55 – Objavila sa fotografia obrneného konvoja AFU, na ktorej sú americké BMP Bradley a zrejme aj slovinské tanky M-55S.

Ide o bývalé sovietske tanky T-55A, ktoré boli modernizované v Slovinsku. Pripomeňme, že predtým sa vlak s tankami T-55 presunul aj z Ruska na Ukrajinu.

obrnený konvoj
Na snímke obrnený konvoj AFU s americkými a slovinskými tankami

 

9:52 – Nové protiruské sankcie sú “za nami”, tvrdí EÚ: ak ich bude viac, “bude viac výnimiek ako opatrení”.

Informuje o tom denník Financial Times s odvolaním sa na zdroj. Tvrdí sa, že mnohí európski predstavitelia uznávajú, že oblasti ruskej ekonomiky, ktorých sa sankcie netýkajú, sú pre viaceré krajiny EÚ životne dôležité, takže opatrenia proti nim budú vetované.

Ak sa nejaké obmedzenia zavedú, pôjde pravdepodobne o sprísnenie existujúcich obmedzení, dodáva denník.

Prednedávnom americký časopis Thinker označil protiruské sankcie za najväčší omyl Západu v histórii a poznamenal, že Ruská federácia nielenže zvládla situáciu, ale získala väčší vplyv a autoritu v Ázii, Afrike a Južnej Amerike ako kedykoľvek od rozpadu ZSSR.

 

9:38 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pricestoval do Kyjeva, informovali ukrajinské médiá.

Stoltenberg
Na snímke v pozadí generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

 

9:25 – Hovorca vzdušných síl Jurij Ignat uviedol, že včerajší záblesk nad Kyjevom bol “pravdepodobne meteor”, ale definitívne to musia určiť až odborníci.

“Myslím si, že špeciálne služby sa tým budú zaoberať, ale je možné, že teleso úplne zhorelo v atmosfére. Vzdušné sily sa však k takýmto veciam nemôžu vyjadrovať – tu sú potrební špecialisti,” dodal Ignat.

Kyjevská vojenská správa zasa uviedla, že predchádzajúca správa o záblesku nad Kyjevom bola mylná: nešlo o padajúci americký satelit.

“Veľmi jasná žiara z pádu neznámeho objektu vyvolala medzi obyvateľmi Kyjeva znepokojenie. S cieľom upokojiť obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta vojenská správa mesta Kyjev zverejnila informáciu o pravdepodobnom páde amerického satelitu a označila ju ako “predbežnú informáciu”,” uviedla KCVA vo vyhlásení.

Správa zároveň zatiaľ nepotvrdila ani verziu o páde meteoritu. “Čo presne to bolo, by mali zistiť len odborníci. Najdôležitejšia je však bezpečnosť Kyjeva a pokoj obyvateľov Kyjeva. Nebol to raketový útok, naša protivzdušná obrana nepoužila existujúce zbrane,” povedal šéf administratívy Serhij Popko.

 

9:10 – Macronova snaha získať podporu Číny v otázke Ukrajiny vyvolala kritiku spojencov, ktorí jeho úsilie považujú za predčasné a obávajú sa, že kroky francúzskeho prezidenta by mohli narušiť európsku jednotu, uviedla agentúra Bloomberg.

Podľa agentúry viacerí európski politici vyjadrili pochybnosti o tom, že Čína môže slúžiť ako neutrálny sprostredkovateľ vzhľadom na jej “bezhraničné priateľstvo” s Ruskom. Cituje sa aj vyjadrenie poradcu vedúceho kancelárie prezidenta Podoliaka, že kompromis s Ruskom nie je možný.

“Môžu byť predložené akékoľvek mierové iniciatívy, ale jadrom všetkého je hlavný bod – stiahnutie ruských vojsk. Ak bude táto klauzula zahrnutá, možno to považovať za seriózny plán,” povedal Podoljak.

Pripomeňme, že francúzsky prezident predtým poveril ministerstvo zahraničných vecí, aby v spolupráci s čínskym ministerstvom zahraničných vecí vytvorilo rámec, ktorý by sa mohol použiť ako základ pre budúce rokovania.

Počas Macronovej návštevy v Číne čínsky líder Si Ťin-pching povedal, že víta konkrétne návrhy Francúzska na politické riešenie situácie, a dodal, že Čína podporí Francúzsko a je pripravená zohrať konštruktívnu úlohu. Čína neskôr podporila Macronov zámer predložiť plán týkajúci sa Ukrajiny.

 

8:32 – Rusko použilo iránske bezpilotné lietadlá kamikadze z novej série na Ukrajine.

Ruská armáda si dávala určitú prestávku v ich používaní, kým čakala na novú várku dronov kamikadze. Keď ich dostali, začali ich používať, uviedla Natalia Humenjuková, vedúca tlačového strediska Síl ochrany a obrany Juhu.

Nová dávka bola identifikovaná podľa príslušných označení na bezpilotných lietadlách, ktoré 19. apríla zaútočili na Odeskú oblasť.

“Je možné, že takéto útoky sa budú opakovať, pretože keď dostanú túto dávku, začnú ju používať na udržiavanie terorizmu a napätia medzi miestnym obyvateľstvom,” povedala Humenjuková.

 

Reklama

8:15 – Následky včerajšieho leteckého útoku na viacposchodovú budovu vo frontovej línii Ugledar. Pod troskami sa nachádzajú vojaci a civilisti.

Je pravdepodobné, že ruské jednotky sa teraz snažia úplne zničiť všetky viacposchodové budovy v meste pomocou navádzaných bômb.

letecký útok
Na snímke zničená budova po leteckom útoku vo frontovej línii Ugledar

 

8:06 – Následky včerajšieho leteckého útoku na viacposchodovú budovu vo frontovej línii Ugledar. Pod troskami sa nachádzajú vojaci a civilisti.

 

8:00 – Ruská armáda zostrelila ukrajinské útočné lietadlo Su-25 pri Ugledare, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

7:55 – Pušilin uviedol, že v západných štvrtiach Artemovska pokračujú prudké boje a postupujú bojovníci Wagnera.

 

7:50 – Lavrov pricestoval na Kubu. Bude to posledná destinácia jeho latinskoamerického cesty (predchádzali jej Brazília, Venezuela a Nikaragua).

 

7:35 – Dodávky zbraní Kyjevu zo strany Soulu budú mať negatívny vplyv na vzťahy medzi Ruskom a Južnou Kóreou a budú vnímané ako nepriateľský protiruský čin, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Nevylúčilo, že prípadné dodávky môžu ovplyvniť postoj Ruska k situácii okolo Kórejského polostrova.

Juhokórejský prezident Yoon Seok Yeol predtým uviedol, že možnosť pomôcť Ukrajine nielen humanitárnou pomocou, ale aj zbraňami.

 

7:23 – Včera večer o 21:57 došlo na Ukrajine k “vysokoenergetickej akustickej udalosti”. Pravdepodobne súvisí s návratom vesmírneho telesa do hustých vrstiev atmosféry.

Informuje o tom Hlavné špeciálne riadiace stredisko Ukrajinskej vesmírnej agentúry. To monitoruje seizmické a radiačné podmienky a geofyzikálne javy.

Organizácia spresňuje, že “odhadované miesto epicentra výbuchu je v Kyjevskej oblasti”. Ostatné informácie sa spresňujú.

Včera večer bol na oblohe neďaleko Kyjeva pozorovaný jasný záblesk Pripisovalo sa to buď meteoritu, alebo spadnutému satelitu NASA (hoci druhá verzia už bola vyvrátená.

 

7:15 – Ukrajinské letectvo hlási, že túto noc zostrelilo 10 z 11 Šahidov v juhovýchodnom smere.

 

7:10 – To najdôležitejšie z dnešného ranného brífingu ukrajinského generálneho štábu:

Za posledných 24 hodín Rusi použili 26 šahíd. Z nich bolo 21 zničených.

Na mieste ukrajinské ozbrojené sily odrazili viac ako 55 nepriateľských útokov.

Reklama

Na Limanskom smere – v oblastiach južného okraja Kremennej a v oblasti Serebrianskeho lesného hospodárstva.

Na Bachmutskom smere – ťažké boje o Bachmut a Chromovo.

V smere Avdejevka – pokusy o ruskú ofenzívu v oblastiach Avdejevka, Vodyane a Pervomajskoje.

V smere Marinka – početné útoky v oblastiach Marinka a Pobeda.

V smere na Šachtar – útoky na Ugledar.

 

7:05 – Hlavné body Zelenského večerného príhovoru:

1. Rozprával o svojej ceste na hranicu Volyňskej oblasti s Bieloruskom.

2. Informoval aj o stretnutí o bezpečnosti a infraštruktúre na Volyni.

3. Poďakoval USA za nový balík vojenskej pomoci.

 

7:00 – Ukrajina naďalej potrebuje vojenskú pomoc a Západ ju bude naďalej poskytovať, ale o nových typoch zbraní sa nehovorí.

V Lisabone to povedal nemecký kancelár Olaf Scholz, informovala tlačová agentúra DPA.

“Teraz Kyjev potrebuje v podstate tie isté zbrane, ale viac,” povedal.

Podľa neho sa treba pripraviť na to, že potreby Kyjeva na vojenskú pomoc “môžu pretrvávať dlho”.

 

6:50 – Vedúci prezidentskej kancelárie Jermak informuje o zostrelených “šahídoch” v Dnepropetrovskej oblasti.

 

6:40 – Mapa doterajších leteckých poplachov. Poplach bol vyhlásený aj v Charkovskej oblasti.

Letecký poplach
Letecký poplach na Ukrajine

 

6:20 – Objavili sa správy o náletoch a výbuchoch v Kyjeve a tiež správy o raketách na oblohe nad Charkovskou a Sumskou oblasťou.

 

6:00 – Vojenská operácia 20. apríla 2023:

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že útočné skupiny oslobodili tri bloky v severozápadnej, centrálnej a juhozápadnej časti Artemovska.

– Ministerstvo obrany dodalo, že Kyjev počas dňa stratil do 75 bojovníkov v smere na Krasnolimsk, do 380 v smere na Doneck, približne 120 v smere na južný Doneck a Záporožie a vyše 120 bojovníkov v smere na Kupjansk.

Reklama

– Ruská armáda zničila pontónový prechod cez Severský Donec ukrajinských vojsk pri Severskom Maloje v DĽR, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Ministerstvo spresnilo, že za deň boli zostrelené štyri ukrajinské lietadlá: dva stroje MiG-29 a dva Su-25.

– Pušilin uviedol, že pozície ruských jednotiek v smere Avdejevka sa zlepšili.

– Ruské jednotky kontrolujú približne 90 % Artemovska, otázka obsadenia mesta sa vyrieši v blízkej budúcnosti, povedal Pušilinov poradca Gagin.

– Ruské ozbrojené sily včera v noci zmarili dva pokusy o bojový prieskum, vrátane pokusov s použitím obrnených vozidiel, na frontovej línii v Záporožskej oblasti, uviedol člen hlavnej správnej rady regiónu Rogov.

– USA poskytnú Ukrajine nový balík vojenskej pomoci vo výške 325 miliónov dolárov, tvrdí Biely dom a Pentagón.

– Spiegel informuje, že na Ukrajinu dorazil druhý zo štyroch systémov protivzdušnej obrany IRIS-T, ktoré boli sľúbené Kyjevu.

Stav bojov
Stav bojov k 19. aprílu 2023

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali