To najdôležitejšie z Ukrajiny – Wagnerovci odchádzajú z Bachmutu

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Wagnerovci odchádzajú z Bachmutu

Kyjev 27. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-State Emergency Service of Ukraine, screenshot)

Aktualizované 27. mája 2023

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany

Ruská raketa zasiahla kliniku v Dnipre na východe Ukrajiny, hlásia mŕtveho a 15 zranených
Na snímke zverejnenej záchrannými zložkami Ukrajiny hasiči hasia požiar budovy polikliniky po ruskom útoku v meste Dnipro, na východe Ukrajiny
, ako aj ďalších zahraničných médií

15:18 – Vzdušný útok v Šebekine v Belgorodskej oblasti v Rusku.

 

Reklama

14:18 – Michail Podoljak, poradca šéfa Zjednotenej občianskej strany Ukrajiny, reagoval na ruské podmienky na zastavenie vojny, ktoré dnes vyslovil námestník ruského ministra zahraničných vecí Galuzin.

Podoljak považuje za reálne len “protipodmienky” Ukrajiny a vyslovuje ich:

Reklama

– “Okamžité stiahnutie všetkých vojsk zo suverénneho územia Ukrajiny.
– Konečné uznanie, že ZSSR sa rozpadol a postsovietske krajiny majú plný rozsah svojej suverenity.
– Vydanie vojnových zločincov a pôvodcov vojny.
– Upevnenie demilitarizačnej zóny (nárazníkovej zóny) na ruskom území.
– Zníženie počtu útočných zbraní (rakety dlhého doletu).
– Medzinárodná konferencia o organizovaní kontroly nad ruským jadrovým arzenálom.
– Právne stanovený program reparačných platieb vrátane dobrovoľného vzdania sa ruského majetku zhabaného v iných krajinách v prospech Ukrajiny,” povedal Podoljak.

Vzhľadom na absolútnu nereálnosť Podoljakom vyslovených podmienok je zjavné, že Ukrajina zatiaľ nemá žiaden záujem na ukončení vojny.

 

13:45 – Ruské telegramové kanály informujú, že ukrajinská DRG sa pokúsila preniknúť do pohraničných obcí Sušany a Brovniči v Brjanskej oblasti, kde prebiehajú boje. Bol vyhlásený signál “Edelweiss”.

Uvádza sa tiež, že ukrajinský dron kamikadze zaútočil na ruské armádne vozidlo Niva na ceste Brovniči – Sušany. Zahynuli pri tom dvaja ruskí vojaci.

Reklama

 

12:15 – Ukrajinskí vojaci v Nemecku začali s výcvikom na obsluhu amerických tankov Abrams, informoval denník New York Times s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu.

“Prvá skupina približne 400 ukrajinských vojakov začala v Nemecku výcvik na obsluhu a údržbu amerických tankov M1 Abrams,” napísali noviny.

V piatok začalo približne 200 vojakov všeobecný bojový výcvik v Grafenwohri a Hohenfelse. Ďalších 200 vojakov začalo výcvik tankovania a údržby.

 

Reklama

12:11 – Nové sankcie proti Rusku blokuje okrem Maďarska aj ďalšia krajina – Grécko, píše Politico.

Pripomeňme, že v súčasnom balíku sankcií chce Brusel zabrániť obchádzaniu svojich sankcií a zameria sa na ďalšie krajiny, ktoré pomáhajú Moskve obchádzať obchodné embargo.

Kyjev zostavil zoznam súkromných spoločností, ktoré nazýva “vojnovými sponzormi” (za to, že naďalej spolupracujú s Ruskom), na ktorom je aj niekoľko európskych spoločností.

Maďarsko a Grécko chcú, aby boli niektoré ich spoločnosti zo zoznamu vyňaté skôr, ako budú súhlasiť so sankčným balíkom.

 

12:01 – Od polovice mája sa Ukrajinci čoraz častejšie sťažujú na neoprávnené obstavenie svojich bankových účtov.

Verejnosť už zaregistrovala sťažnosti v dvoch najväčších finančných inštitúciách pre fyzické osoby – Privatbanka a Monobank.

Ľudia vo svojich sťažnostiach píšu, že svoje dlhy už dávno zaplatili, ale ich účty boli napriek tomu zablokované. Najdôležitejšie je, že banky nechcú zrušiť obstavenie účtov, hoci staré dlhy boli zaplatené.

 

11:23 – Po vyhlásení Jurija Lucenka, že Rusi už úplne obsadili Bachmut, námestníčka ukrajinského ministra obrany  – Anna Maljarová opäť uviedla, že ukrajinské ozbrojené sily stále kontrolujú juhozápadnú časť mesta v blízkosti zničeného pamätníka lietadla – časť Samolot (pripomeňme, že Rusi tvrdili, že ho obsadili pred týždňom).

Reklama

Taktiež uviedla, že intenzita bojov v smere na Bachmut ustúpila a že včera a dnes AFU nedosiahla žiadny postup na svojich krídlach.

 

10:35 – Dva drony zaútočili na ropnú rafinériu v Tverskej oblasti, informovali ruské telegramové kanály.

Drony vleteli do stanice pri obci Jerochino, ktorá obsluhuje ropovod Družba. Prvé bezpilotné lietadlo priletelo o 3:15. Narazilo do budovy predajne ropy, po čom došlo k výbuchu – v dôsledku toho bola poškodená strecha a stena budovy. Druhé bezpilotné lietadlo priletelo o pol hodiny neskôr – narazilo do zeme a explodovalo. Požiar uhasili zamestnanci spoločnosti a nedošlo k žiadnym obetiam.

Dnes v noci bola predtým napadnutá čerpacia stanica ropy spoločnosti Transnefť v Pskovskej oblasti.

Reklama

 

10:23 – Dva výbuchy pri Berďansku.

Oficiálne informácie nie sú k dispozícii, ale miestni obyvatelia píšu o výbuchoch v blízkosti prístavu.

 

10:16 – V smere na Kupjansk postúpili ruské jednotky pozdĺž ľavého brehu Oskolu.

Reklama

V priebehu týždňa v oblasti Masjutovka-Liman Pervyj postúpili ruské jednotky v niektorých úsekoch až 2 kilometre.

Po stratách 40. samostatného práporu a 14. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny ukrajinci presunuli na prednú líniu do tejto oblasti teritoriálnu obranu zo 103. ľvovskej brigády.

V smere na Kupjansk postúpili ruské jednotky pozdĺž ľavého brehu Oskolu
V smere na Kupjansk postúpili ruské jednotky pozdĺž ľavého brehu Oskolu

10:00 – Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov pre BBC povedal, že protiofenzíva sa môže začať “zajtra, pozajtra alebo o týždeň”.

Podľa neho sú ukrajinské ozbrojené sily pripravené začať protiofenzívu. Ukrajina však nemá právo urobiť chybu, pretože ide o “historickú príležitosť”, ktorú nemožno premárniť, povedal Danilov.

“Môže sa to stať zajtra, pozajtra alebo o týždeň. Bolo by zvláštne, keby som uvádzal dátumy začiatku tých či oných udalostí. To sa nedá… Naša krajina stojí pred veľmi zodpovednou úlohou. A my chápeme, že nemáme právo urobiť chybu,” povedal.

Danilov tvrdí, že ukrajinská armáda začne ofenzívu vtedy, keď velitelia rozhodnú, že môžu dosiahnuť “najlepší výsledok” v danej chvíli.

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov
Na snímke tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov

09:55 – Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov potvrdil, že niektoré Wagnerove jednotky odchádzajú z Bachmutu

Reklama

Dodal, že sa “preskupujú na ďalších troch miestach” a “neznamená to, že s nami prestanú bojovať”.

Veliteľ PMC Wagner Prigožin predtým uviedol, že ústup Wagnerovcov z Bachmutu sa začal a potrvá do 1. júna.

 

09:30 – Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Galuzin vyjadril ruské podmienky na ukončenie vojny na Ukrajine.

Prvým bodom je zastavenie dodávok zbraní zo Západu a nepriateľských akcií zo strany Ukrajiny. Druhým bodom je neblokový štatút Kyjeva.

“Sme presvedčení, že urovnanie je možné len vtedy, ak AFU zastaví bojové operácie a západné dodávky zbraní. Na dosiahnutie komplexného, spravodlivého a trvalého mieru sa Ukrajina musí vrátiť k neutrálnemu neblokovému statusu zakotvenému vo vyhlásení o štátnej suverenite z roku 1990 a vzdať sa vstupu do NATO a EÚ,” povedal Galuzin.

Ďalším bodom je, že Kyjev by mal uznať “novú územnú realitu”.

Reklama

Ďalším prvkom urovnania by mala byť “ochrana práv rusky hovoriacich občanov a národnostných menšín” na legislatívnej úrovni.

 

09:00 – Vojna Ruska proti Ukrajine sa skončí “bolestivým prímerím a územnými kompromismi, ktoré neuspokoja ani jednu stranu”.

Tento názor vyslovil bývalý nemecký minister zahraničných vecí Joschka Fischer, uviedol DW. Podľa neho by takáto situácia znamenala existenciu dlhodobej hrozby pre Európu.

Zároveň sa domnieva, že “miesto Ukrajiny je v EÚ a tiež v NATO”, keďže riziká pre Ukrajinu sa znížia, ak bude súčasťou aliancie.

Podľa neho by po skončení bojov mala byť slobodná časť Ukrajiny prijatá do NATO, aby nevznikol nový konflikt (aliancia a Rusko by sa neodvážili na seba zaútočiť).

Treba poznamenať, že rovnaký názor vyjadril aj bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger. Tieto úvahy budú na mieste, ak sa Rusku nepodarí Ukrajinu poraziť. Dnes už nie sú napríklad aktuálne úvahy o víťazstve Ukrajiny, tak ako to bolo na Západe komunikované ešte pred niekoľkými mesiacmi.

Reklama

 

08:00 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že USA o útoku dronom na Kremeľ nevedeli.

“Ako sme pochopili, tieto kroky ukrajinských orgánov neboli koordinované s ich západnými pánmi, ktorí sa obávali možnej eskalácie konfliktu,” povedal námestník ministra Michail Galuzin.

Pripomenieme, že Ukrajina poprela akúkoľvek účasť na zhromaždení a uviedla, že ho zorganizovali samotné ruské orgány.

 

07:00 – Objavili sa informácie o silnom útoku na Dnepropetrovskú oblasť.

Podľa predbežných správ došlo k úderu na železničnú stanicu Obvodnaja. Táto stanica je logistickým uzlom pre Ozbrojené sily Ukrajiny, potrebným na presun zbraní a techniky do Kramatorska, Slavjanska a smerom na Doneck.

Reklama

Zatiaľ nie je jasné, aká bola deštrukcia, no miestni obyvatelia uvádzajú, že rázovú vlnu bolo cítiť na mnoho kilometrov.

 

06:38 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 27. mája

Za posledných 24 hodín nepriateľ podnikol 20 raketových útokov. Dvakrát na rieku Dneper. Tam nepriateľ najprv použil sedem rakiet z komplexov S-300/S-400. Druhýkrát zasiahol zdravotnícke zariadenie pomocou rakiet Iskander.

Dve ruské protilietadlové riadené strely zasiahli aj mesto Avdejevka.

Okrem toho nepriateľ uskutočnil 68 náletov, najmä s použitím Shahidov na mestá Merefa a Izjum v Charkovskej oblasti, ako aj s použitím riadených leteckých bômb na mesto Avdejevka a osadu Nju Jork.

“Na zemi” sa za posledných 24 hodín uskutočnilo 25 bojových akcií. Pri Kupjansku uskutočnila neúspešné ofenzívy pri Masjutovke, pri Seversku – Belogorovke.

Reklama

V bachmutskom smere sa odohrali boje pri Predtečine.

V smere Pervomajskoje sa uskutočnili útoky pri Avdejevke a na juhu – pri Marinke.

 

06:30 – Vojenská operácia, 26. mája 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Kirillov uviedol, že špecialisti ruského ministerstva obrany zadržali dokumenty, ktoré potvrdzujú, že charkovský inštitút pracoval na vojenských a biologických projektoch Pentagonu.

Reklama

– Ak Západ poskytne Ukrajine jadrové zbrane, Rusko bude musieť podniknúť preventívny úder, povedal Medvedev

– Kyjev stratil vyše 90 vojakov na kupjanskom a krasnolimanskom smere, do 30 ukrajinských vojakov na chersonskom smere a nepriateľ stratil vyše 120 vojakov na juhodoneckom a záporožskom smere, informovalo ruské ministerstvo obrany

– Straty ukrajinskej armády na doneckom smere dosiahli až 190 vojakov a 6 kusov techniky, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila dve ukrajinské riadené strely Storm Shadow, jednu operačno-taktickú raketu Grom-2, 20 bezpilotných lietadiel a 10 granátov HIMARS MLRS, uviedlo ministerstvo obrany

– V Gelendžiku zabránili teroristickému útoku, zadržali stúpenca ukrajinských neonacistov, uviedla ruská Federálna bezpečnostná služba

– V meste Energodar v Záporožskej oblasti sa podarilo zabrániť teroristickému činu, ktorý sa podľa predbežných informácií pripravoval proti novinárovi federálneho média, uviedol Rogov

– Li Hui, osobitný vyslanec čínskej vlády pre Euráziu, sa v Moskve stretol s Lavrovom a jeho zástupcami, aby s nimi prediskutoval čínsky návrh plánu urovnania situácie na Ukrajine

– Metadáta odhalené po rezervácii jachty Andromeda v rámci vyšetrovania sabotáže plynovodu Nord Stream vedú na Ukrajinu, tvrdí Spiegel.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali