To najdôležitejšie z Ukrajiny: Situácia v Bachmute je napätá, budovy menia na popol

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Situácia v Bachmute je napätá, budovy menia na popol

Kyjev 19. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Police Press Office, telegram, screenshot)

Aktualizované 19. mája 2023 20:12

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Nočný raketový útok v Kyjevskej oblasti
Na snímke ukrajinskej polície sú úlomky ruskej rakety, ktorú zostrelil ukrajinský systém protivzdušnej obrany počas nočného raketového útoku v Kyjevskej oblasti na Ukrajine

 

Reklama

20:00 – Ukrajina cvičí jednotky na prechod cez Dneper. Informoval o tom denník Washington Post. Podľa novín sa výcvik koná dvakrát týždenne s použitím člnov a pontónových mostov.

 

Reklama

19:35 – Televízia CNN uviedla, že ukrajinské ozbrojené sily zničili ruskú stíhačku pomocou systému Patriot SAM, ale ukrajinské vzdušné sily to popierajú.

“Keď niečo zostrelíme, oznámime to na našej stránke. Krásne lietadlá alebo riadené strely sa objavujú v našich infografikách,” povedal pre Rádio Svoboda hovorca vzdušných síl AFU Jurij Ignat.

 

19:20 – Dôsledky nedávneho útoku na Luhansk odhalil na novej satelitnej snímke analytik American Enterprise Institute Brady Afrique na Twitteri.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že ukrajinské lietadlá zasiahli dva priemyselné objekty v meste Luhansk raketami dlhého doletu Storm Shadow.

Reklama
Dôsledky nedávneho útoku na Luhansk
Dôsledky nedávneho útoku na Luhansk

19:05 – Veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj telefonoval s generálom Markom Milleym, veliteľom Zboru náčelníkov štábov USA. Uviedol to na svojom kanáli tg.

“Podrobne informoval o situácii na hlavných líniách frontu. Pokračuje obranná operácia a príprava na ďalšie akcie.

Informoval o masívnych ruských útokoch bezpilotných lietadiel a rakiet rôznych typov, najmä leteckých rakiet X-47M2 “Dagger”.

Poďakoval za systémy Patriot a konštatoval ich efektívnu prácu. Prioritou sú ďalšie systémy protivzdušnej obrany na posilnenie obrany nášho neba.

Diskutovali sme o potrebe dodávok zbraní a munície, najmä rakiet dlhého doletu,” napísal najvyšší vojenský veliteľ.

Reklama

 

19:00 – Volodymyr Zelenskyj odcestuje na samit G7 v Japonsku, kde sa stretne s prezidentom USA Joeom Bidenom.

Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak to uviedol v televíznom maratóne.

” Odkaz prezidenta Bidena, s ktorým sa prezident stretne v najbližších dňoch, a myslím si, že bude podrobne diskutovať nielen o týchto otázkach, ale aj o mnohých ďalších,” povedal Jermak.

 

18:35 – USA a spojenci plánujú poskytnúť Kyjevu lietadlá F-16, pričom tieto lietadlá nemusia byť na Ukrajinu zaslané priamo z USA. Informovala o tom televízia CNN.

 

18:30 – Ukrajina môže povoliť tranzit ruského amoniaku, ale bude požadovať predĺženie dohody o obilí.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje.

 

Reklama

18:15 – Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a rakúsky kancelár Karl Nehammer sa rozchádzajú v názoroch. Informovala o tom televízia ZDF.

Prezident povedal, že rakúska armáda by mohla pomôcť Ukrajine pri odmínovaní území. Túto činnosť zvyčajne vykonávajú medzinárodné organizácie.

A kancelár povedal, že armáda republiky sa na tom nezúčastní, kým prebiehajú bojové akcie.

Prezident Van der Bellen 17. mája kritizoval vládu za jej neochotu pomôcť Kyjevu.

Ministerka obrany Claudia Tannerová však s kancelárom Nehammerom súhlasí. Uviedla, že pomoc pri odmínovaní by bolo možné poskytnúť až po skončení nepriateľských akcií, inak by strana konfliktu mohla poskytnutú pomoc využiť na vlastné účely.

Reklama

To je v rozpore s neutrálnym postojom Rakúska a je to protiústavné, uviedla ministerka.

 

18:10 – Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a rakúsky kancelár Karl Nehammer sa rozchádzajú v názoroch. Informovala o tom televízia ZDF.

Prezident povedal, že rakúska armáda by mohla pomôcť Ukrajine pri odmínovaní území. Túto činnosť zvyčajne vykonávajú medzinárodné organizácie.

A kancelár povedal, že armáda republiky sa na tom nezúčastní, kým prebiehajú bojové akcie.

Reklama

Prezident Van der Bellen 17. mája kritizoval vládu za jej neochotu pomôcť Kyjevu.

Ministerka obrany Claudia Tannerová však s kancelárom Nehammerom súhlasí. Uviedla, že pomoc pri odmínovaní by bolo možné poskytnúť až po skončení nepriateľských akcií, inak by strana konfliktu mohla poskytnutú pomoc využiť na vlastné účely.

To je v rozpore s neutrálnym postojom Rakúska a je to protiústavné, uviedla ministerka.

 

18:00 – Rusi zvýšili prítomnosť vojsk na bachmutskom smere o niekoľko tisíc osôb a snažía sa využiť svoju prevahu v ťažkom delostrelectve a počte striel.

Informovala o tom námestníčka ministra obrany Anna Maliarová, ktorá komentovala situáciu v okolí Bachmutu.

“V meste Bachmut menia budovy na popol. Nechávajú len základy, ktoré sa nedajú brániť. Naše jednotky zároveň držia líniu samojedského okresu v Bachmute,” povedala námestníčka ministra.

Reklama

Podľa nej sa v okolí Bachmutu dnes tempo postupu ukrajinských vojsk o niečo znížilo. “Zároveň sa nepriateľovi nedarí obnoviť stratené pozície,” dodala.

 

17:30 – Spojené štáty podporia výcvik ukrajinských pilotov na lietanie na stíhačkách F-16, povedal Joe Biden na samite G7 v Hirošime, citovala CNN zdroj z administratívy amerického prezidenta. Ukrajinskí piloti však nebudú cvičení v USA – iba na európskych základniach, hoci za účasti amerických špecialistov.

 

17:20 – Ruská armáda denne použije proti Ukrajincom 25-30 000 striel rôzneho kalibru.

Informoval o tom minister obrany Oleksij Reznikov na ukrajinsko-americkom fóre.

“K dnešnému dňu podľa našich výpočtov už používajú 25 – 30 tisíc striel rôzneho kalibru denne. To je tiež veľmi, veľmi veľa,” povedal.

Reklama

Minister tiež uviedol, že krajiny NATO neboli na vojnu na Ukrajine pripravené z hľadiska logistiky.

 

16:55 – Situácia na frontoch 19. mája 2023

Situácia na frontoch 19. mája 2023
Situácia na frontoch 19. mája 2023
Situácia na frontoch 19. mája 2023
Situácia na frontoch 19. mája 2023

16:15 – Hlavné informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Pri obci Merviči v Ľvovskej oblasti bol zničený sklad paliva pre ukrajinskú vojenskú techniku.

– Ruské ozbrojené sily zničili až 130 vojakov AFU v doneckom smere

– Ruské ozbrojené sily podnikli úder ďalekonosnými vysokopresnými zbraňami na strediská rozmiestnenia a výcvikové strediská jednotiek, ako aj na skladovacie zariadenia ukrajinských ozbrojených síl

Reklama

– Ruské jednotky v noci zničili viac ako 85 ukrajinských vojakov a SAU Gvozdika v Krasnolimanskom smere

– Útočné jednotky bojujú v západnej časti Artemovska

– Jednotky južnej skupiny vojsk zadržiavajú ukrajinské ozbrojené sily krytím bokov útočných skupín v boji o Artemovsk

– Ruské ozbrojené sily zničili sklad raketových a delostreleckých zbraní AFU pri obci Bokovoje v Doneckej ľudovej republike

– Ruské ozbrojené sily zasiahli živú silu a techniku AFU pri osadách Kalynivka, Chasov Jar a Krasnoje v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zničili do 120 vojakov AFU na juhu Donecka a v Záporožskom smere

– Ruské jednotky zničili v noci až 65 ukrajinských vojakov v smere na Kupjansk

Reklama

– Úder vysoko presnými zbraňami narúša zásobovanie, výcvik a formovanie záloh AFU

– Ruské ozbrojené sily ničia muničný sklad 72. mechanizovanej brigády AFU pri obci Kosťantynivka v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 70 ukrajinských vojakov a žoldnierov v taktickom smere Artemovsk

 

16:10 – USA zakázali dovoz viacerých telefónov, diktafónov, mikrofónov a domácich spotrebičov do Ruska, uviedlo americké ministerstvo obchodu.

Celkovo USA uvalili obmedzenia na vývoz 1 224 položiek do Ruska a Bieloruska.

Medzi nimi sú nástroje a elektrické spotrebiče, fotografický papier a iné papierové výrobky, farby, tkaniny, lode a osobné vozidlá, zariadenia na spracovanie potravín.

Reklama

 

16:05 – Zelenskyj sa na samite Ligy arabských štátov stretol so saudskoarabským korunným princom.

“Počas stretnutia sme podrobne diskutovali o aktuálnych bilaterálnych vzťahoch a otázkach globálneho charakteru. Informovali sme sa o bezpečnostnej situácii v našej krajine a o boji proti ruskému agresorovi. Hovorili sme aj o hlavných prvkoch ukrajinského mierového vzorca,” povedal Zelenskyj.

 

16:00 – Ukrajina chce rozšíriť dohodu o obilí o nové prístavy a viac tovaru výmenou za to, že do dohody zahrnie obnovenie čerpania amoniaku z Ruska cez ropovod Toljatti – Odesa, uviedol zdroj z ukrajinskej vlády pre agentúru Reuters.

Reklama

 

15:15 – Ukrajina chce zaviesť vlastnú výrobu jadrového paliva pre jadrové elektrárne, aby vytlačila Rusko zo svetového trhu s palivom pre jadrové reaktory zo sovietskej éry, uviedol minister energetiky Herman Galuščenko.

“Máme za úlohu začať vyrábať palivo pre reaktor VVER-440 a zničiť monopol Rosatomu v Európe. Aktívne pracujeme na zavedení sankcií proti Rusom v jadrovom priemysle, ale najrýchlejšie sa sankcie pohnú vtedy, keď Ukrajina bude schopná nahradiť výrobu tých produktov, ktoré vyrábalo len Rusko,” povedal Galuščenko.

 

14:40 – Saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman Al Saud uviedol, že kráľovstvo je pripravené “pokračovať v sprostredkovaní medzi Ruskom a Ukrajinou s cieľom vyriešiť konflikt”.

 

14:30 – Jedna z tepelných elektrární spoločnosti DTEK prestala vyrábať elektrickú energiu v dôsledku ostreľovania, uviedla spoločnosť.

Ostreľovanie, ku ktorému došlo dnes popoludní, poškodilo hlavné vedenie elektrárne.

Nebolo oznámené, ktorej elektrárne sa to týkalo.

 

14:20 – Kancelária ukrajinského prezidenta vylúčila akýchkoľvek možnosť na zmrazenie konfliktu.

“Ukrajina neuvažuje a nikdy nediskutovala o myšlienke ‘zmrazeného konfliktu’ so štátom agresorom Ruskom, o ktorom pravidelne informuje ruská propaganda prostredníctvom médií,” napísal na Twitteri poradca vedúceho kancelárie prezidenta Mychajlo Podoljak.

 

14:10 – Hlavným cieľom ruských raketových úderov je teraz narušiť plány ukrajinskej armády na jarno-letnú ofenzívu, uviedol hovorca Štátneho výboru pre plánovanie ukrajinského ministerstva obrany.

“Predtým sa im nepodarilo položiť náš energetický systém a teraz majú úplne iné priority – ide o narušenie našich plánov a príprav na aktívne operácie počas jarno-letnej kampane,” povedal .

Reklama

Podľa jeho slov sa ruská armáda snaží raketami zasiahnuť koncentrácie munície a vojenské objekty.

“Pokiaľ ide o rakety, Rusi ich v súčasnosti používajú na naše kontrolné body (rozhodovacie centrá), zásobovacie trasy a miesta sústredenia munície, techniky, sklady pohonných hmôt, ako aj oblasti sústredenia vojsk. Nepriateľ začal venovať osobitnú pozornosť oblastiam, kde sú rozmiestnené naše zariadenia protivzdušnej obrany,” dodal.

 

13:10 – Zelenskyj sa plánuje stretnúť s indickým premiérom Naréndrom Módím počas summitu G7 v Japonsku, informovala agentúra news18.

Bude to Zelenského prvé stretnutie s indickým premiérom od začiatku invázie.

Pre pripomenutie, médiá uvádzajú, že Zelenskyj sa osobne zúčastní na summite G7 v Hirošime. Táto skutočnosť však zatiaľ nebola oficiálne potvrdená.

 

12:59 – Ruská federácia naďalej tvrdí, že v Ternopile a v meste Chmeľnyckyj zničila muníciu s ochudobneným uránom.

Tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Patrušev tvrdí, že rádioaktívny mrak z tejto munície sa údajne už presúva smerom do Európy a že v Poľsku sa už údajne zvýšila radiácia.

Ako sme už písali, ukrajinské úrady predtým popreli zničenie munície s ochudobneným uránom aj zvýšenú úroveň radiácie v Ternopile a v meste Chmeľnyckyj.

 

12:42 – Šéfredaktorka mediálnej skupiny Rossija segodňa a RT TV Margarita Simoňjanová uviedla, že na jej pracovisko bol zaslaný balík obsahujúci stopy výbušniny. Podľa jej slov balík našla bezpečnostná služba.

 

12:26 –  Zelenskyj uviedol, že pricestoval do Saudskej Arábie, kde vystúpi na samite Ligy arabských štátov.

 

Reklama

12:25 –  Jednotky ukrajinskej armády už druhýkrát od začiatku dňa zasiahli Doneck. Na mestskú štvrť Petrovskij bolo vypálených šesť striel s použitím viacnásobného raketometu.

 

12:08 – Informácie o Zelenského návšteve samitu G7 v Hirošime sú naďalej nejasné.

Predtým šéf Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov uviedol, že prezident príde do Hirošimy osobne.

Potom tlačová služba SNBO uviedla, že sa na samite zúčastní online. Teraz však agentúra Reuters uvádza, že Zelenskyj do Hirošimy predsa len pricestuje. Jeho príchod sa očakáva v sobotu večer.

Nie je vylúčené, že Zelenskyj sa skutočne osobne zúčastní na zasadnutí G7. Vzhľadom na to, že teraz odletel do Saudskej Arábie. Médiá predtým oznámili, že to bude jeho “medzipristátie” pred príchodom do Hirošimy.

 

12:01 – Zelenskyj uviedol, že pricestoval do Saudskej Arábie na samit Ligy arabských štátov, kde má vystúpiť s prejavom.

“Stretnem sa s korunným princom Mohammadom bin Salmánom as-Saudom a uskutočním ďalšie bilaterálne rozhovory. Našimi prioritami sú návrat všetkých politických väzňov z Krymu a dočasne okupovaných území, návrat všetkých väzňov a nezákonne deportovaných ľudí, predstavenie nášho mierového vzorca, do ktorého realizácie sa musí zapojiť čo najviac štátov, a zabezpečenie energetickej bezpečnosti na budúcu zimu,” povedal Zelenskyj.

 

11:51 – Na webovej stránke Bieleho domu sa objavilo spoločné vyhlásenie krajín G7 o Ukrajine. Obsahuje niekoľko bodov:

1. “Mier na Ukrajine nemožno dosiahnuť bez úplného a bezpodmienečného stiahnutia ruských vojsk. Toto musí byť súčasťou každej výzvy na mier. Uvalíme ďalšie sankcie, aby sme zvýšili náklady pre Rusko a tých, ktorí podporujú jeho vojenské úsilie.”

2. Účastníci opätovne potvrdili “záväzok spoločne sa postaviť proti nezákonnej, neoprávnenej a nevyprovokovanej agresívnej vojne Ruska proti Ukrajine;

3. Najhlbšie znepokojenie vyjadrili “nad hrubo nezodpovedným obsadením a militarizáciou Záporožskej jadrovej elektrárne zo strany Ruska”;

4. Účastníci sa zaviazali pokračovať v poskytovaní bezpečnostnej pomoci Ukrajine, kým bude trvať vojna s Ruskom;

5. Podporili program finančnej podpory pre Ukrajinu na budúci rok;

Reklama

6. Podpora úsilia ukrajinskej vlády v boji proti korupcii;

7. Zdôrazňuje sa jednota v politike sankcií voči Rusku. “Budeme ďalej obmedzovať prístup Ruska do našej ekonomiky,” uvádza sa vo vyhlásení;

8. Rusko musí zaplatiť za dlhodobú obnovu Ukrajiny;

9. Rusko musí niesť zodpovednosť za útoky na civilné obyvateľstvo a kritickú civilnú infraštruktúru;

10. Krajiny sa zaviažu, že podporia tie štáty, ktoré boli tiež postihnuté ruskou inváziou na Ukrajinu.

11. Krajiny G7 majú v úmysle ponechať ruské aktíva zmrazené, kým Moskva nenahradí škody spôsobené vojnou na Ukrajine;

12. Na využívanie medzinárodného finančného systému Ruskom budú naďalej uvalené obmedzenia;

13. Skupina G7 prijme opatrenia na zabránenie “využívaniu pobočiek ruských bánk v tretích krajinách” na obchádzanie sankcií;

14. G7 bude naďalej znižovať závislosť od Ruska v oblasti jadrovej energie;

15. G7 prijme opatrenia proti ruskému finančnému sektoru, ale zachová finančné kanály pre “nevyhnutné transakcie”.

 

11:28 – Ani ukrajinské ministerstvo obrany nepotvrdilo, že by Rusi Bachmut úplne zajali, ako o tom deň predtým informovali niektoré ruské médiá.

AFU kontroluje juhozápadnú časť Bachmutu, uviedla námestníčka ministra obrany Anna Malyarová.

“Dochádza k určitému postupu Rusov, to je viditeľné a pochopiteľné. Zároveň je to štýl Ruskej federácie. Vždy majú informačný falošný štart – želajú si a oznamujú skôr ciele, ktoré by chceli dosiahnuť,” povedala Malyarová počas televízneho maratónu.

 

11:06 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Šojgu navštívil “kontrolný bod” na obsadenom území Záporožskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Tam si “vypočul hlásenia veliteľa skupiny Vostok a dôstojníkov štábu o situácii v bojovej zóne a uskutočnil stretnutie s veliteľom skupiny, na ktorom mu dal za úlohu “pokračovať v aktívnom komplexnom prieskume s cieľom vopred odhaliť plány nepriateľa a zabrániť ich realizácii”.

Upozorňujeme, že odborníci označujú Záporožskú oblasť za jeden z najpravdepodobnejších smerov hlavného úderu ukrajinských vojsk počas ohlásenej ofenzívy.

 

10:03 – Ukrajina žiada západných spojencov, aby nemali prehnané očakávania týkajúce sa protiofenzívy a nepovažovali ju za niečo rozhodujúce, uviedol šéf misie krajiny pri NATO.

 

9:25 –  Mišustin navštívi Čínu 23. a 24. mája, pričom podľa ruského kabinetu ministrov navštívi Šanghaj a Peking. V Pekingu sa stretne so Si Ťin-pchingom a premiérom čínskej Štátnej rady Li Čchiangom.

Po Mišustinových rokovaniach so Si Ťin-pchingom a Li Čchiangom sa plánuje podpísanie bilaterálnych rusko-čínskych dohôd. Mišustin bude počas rozhovorov so Si Ťin-pchingom a Li Čchiangom rokovať aj o spolupráci v oblasti priemyslu, energetiky, dopravy a poľnohospodárstva, dodal ruský kabinet.

Mišustin sa zúčastní na rusko-čínskom podnikateľskom fóre v Šanghaji.

 

9:18 – Nad Ľvovskou oblasťou bolo v noci zostrelených päť Šáhidov uviedlo velenie západného letectva. Ďalší dron bol zostrelený nad iným regiónom na západnej Ukrajine, uviedol šéf regionálnej štátnej správy Maxim Kozickij. Neboli zaznamenané žiadne obete ani škody.

 

8:43 – Ruské telegramové kanály informujú o včerajších útokoch AFU v smere na Sladkoje východne od Ugledaru. 14. mája ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pri Sladkoje sa pokúsila preraziť “ukrajinská diverzná a prieskumná skupina”. Ukrajina to nepotvrdila.

 

7:55 – Na Kryme dron zaútočil na železnicu pri Džankoj. Dron strhol trakčné vedenie a spadol do blízkosti železnice bez toho, aby ju poškodil.

Reklama

Vlaková doprava však bola pozastavená.

Telegramové kanály píšu, že dron bol zostrelený.

 

7:51 – Zhrnutie nočného ostreľovania z veliteľstva letectva.

V noci na 19. mája boli zo severu a juhovýchodu podniknuté útoky bezpilotnými lietadlami Šahíd a riadenými strelami Kalibr z Čierneho mora.

Zaznamenaných bolo 22 striel Šahíd (16 zostrelených) a 6 striel Kalibr (3 zostrelené).

To znamená, že šesť útočných bezpilotných lietadiel a tri rakety našli svoje ciele.

 

7:42 – Následky nočného ostreľovania obytných oblastí v centre Donecka (Vorošilovský okres).

Následky nočného ostreľovania obytných oblastí v centre Donecka
Následky nočného ostreľovania obytných oblastí v centre Donecka

7:40 – Hlavné informácie z dnešného ranného brífingu ukrajinského generálneho štábu.

Za posledných 24 hodín nepriateľ podnikol 39 raketových úderov. Bolo zostrelených 21 riadených striel a 8 bezpilotných lietadiel rôznych typov.

Za uplynulých 24 hodín došlo k 29 stretom.

Pokračujú ťažké boje o Bachmut. Tam sa nepriateľ pokúsil postúpiť aj na Ivanivske.

Pri Avdejevke Rusi zaútočili na Severnoje a Pervomajskoje, avšak bez úspechu. Útoky nepriateľa pri Marinke a Novomichajlovke sú tiež odrazené.

 

7:37 – Na celej Ukrajine sa už ozývajú poplašné signály.

Na celej Ukrajine sa už ozývajú poplašné signály
Na celej Ukrajine sa už ozývajú poplašné signály

7:28 – Lídri skupiny G7 budú diskutovať o myšlienke medzinárodného mierového samitu o Ukrajine.

Uviedol to hovorca Európskej únie, informovala agentúra Reuters. Lídri G7 sa stretnú 19. – 21. mája v japonskom meste Hirošima.

Na samite budú krajiny G7 rokovať aj o využití zmrazených ruských aktív. Volodymyr Zelenskyj bude na samite G7 prítomný online.

 

7:25 – O ukrajinskej ofenzíve, o ktorej meškaní kolujú rôzne fámy, hovoril bývalý poradca prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč.

Podľa neho sa ukrajinská ofenzíva v súčasnosti nachádza v štádiu “bojovej prípravy”.

“Teraz prebieha úvodná fáza protiofenzívy s vyvedením nepriateľa z tyla, čím ho zbavíme možnosti účinne sa brániť a včas reagovať na hrozby,” povedal Arestovyč.

 

7:19 – Jedna osoba zahynula a sedem bolo zranených v dôsledku ostreľovania v ukrajinskej časti Doneckej oblasti, uviedla regionálna prokuratúra.

Reklama

Informovala o tom regionálna prokuratúra, ktorá zverejnila fotografie následkov ostreľovania.

Ďalších sedem civilistov bolo zranených v Avdejevke, Torecku a Časovom Jare. Domy, nemocnice a hospodárske budovy boli poškodené a zničené.

Jedna osoba zahynula a sedem bolo zranených v dôsledku ostreľovania v ukrajinskej časti Doneckej oblasti
Jedna osoba zahynula a sedem bolo zranených v dôsledku ostreľovania v ukrajinskej časti Doneckej oblasti

7:00 – Volodymyr Zelenskyj sa osobne zúčastní na samite G7 v Hirošime. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje.

Japonské a americké úrady potvrdili osobnú návštevu Zelenského v Hirošime, uviedla agentúra Kyodo.

 

6:30 – Vojenská operácia 19. mája 2023

– Putin a Zelenskyj sa dohodli na prijatí osobitných vyslancov pápeža, aby prediskutovali dosiahnutie prímeria, informovala vatikánska webová stránka il Sismografo

– USA nie sú ani teraz, ani v dohľadnej budúcnosti pripravené na akékoľvek konštruktívne kroky na vyriešenie situácie na Ukrajine, povedal Lavrov

– Ruský minister zahraničných vecí uviedol, že africká misia o Ukrajine plánuje navštíviť Rusko predbežne v polovici júna

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že údery zničili významné zásoby zbraní a munície ozbrojených síl Ukrajiny a zabránili presunu záloh do oblastí vojenských operácií

– Ministerstvo dodalo, že Kyjev v priebehu noci stratil do 200 bojovníkov na doneckom smere, do 150 na juhodoneckom a záporožskom smere a približne 130 na kupjanskom a krasnolimanskom smere

– Vyhliadka na úplné oslobodenie Artemovska je pomerne blízko, pod kontrolou ukrajinských jednotiek zostáva malá časť súkromného sektora a oblasť Domino, povedal úradujúci šéf DĽR Pušilin

– Pušilin dodal, že počet ostreľovania DĽR z ukrajinskej strany sa zvýšil, čo môže byť spôsobené prípravami na protiútok

– Poškodený systém Patriot na Ukrajine je opravený a plne vrátený do prevádzky, tvrdí Pentagón

– Podľa denníka Financial Times USA považujú nasledujúcich päť mesiacov za kľúčových pre výsledok konfliktu na Ukrajine

Vojenská operácia
Vojenská operácia

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:07

Americký súd poslal vo štvrtok na štyri roky do väzenia za nedbanlivosť bývalého kapitána lode, pri požiari ktorej zahynulo v roku 2019 pri pobreží Kalifornie 34 ľudí.

Jerry Boylan (69) bol porotou odsúdený za zabitie ešte vlani. Žalobcovia tvrdili, že na plavidle nezabezpečil nočnú hliadku a neuskutočnil cvičenia pre prípad zvládnutia požiaru, ktoré si vyžaduje zákon.

Jerry Boylan
Obžalovaný Jerry Boylan, kapitán lode Conception, odchádza zo súdu v Los Angeles 2. mája 2024
07:59

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) udelila vo štvrtok svetovú cenu za slobodu tlače všetkým palestínskym novinárom pokrývajúcim vojnu v Gaze.

07:52

Najmenej 29 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie. Vyše 60 osôb je naďalej nezvestných a ďalších približne 4600 prišlo o strechu nad hlavou.

07:45

Nemecká spolková vláda pripisuje ruskej tajnej službe GRU zodpovednosť za kyberútok na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPS), ku ktorému došlo začiatkom minulého roka, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok počas návštevy Austrálie.

07:38

Kenský prezident William Ruto vymenoval vo štvrtok za veliteľa kenskej armády Charlesa Muria Kahaririho po tom, čo jeho predchodca zahynul pri nehode vrtuľníka.

07:30

Desaťtisíce ľudí vo štvrtok opäť protestovali v gruzínskej metropole Tbilisi proti spornému návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu. Protivládni demonštranti aj Západ zákon odmietajú ako autoritársky, pričom ho prirovnávajú k obdobnej ruskej legislatíve používanej na potlačenie disentu.

07:23

Iránom podporovaná skupina Islamský odpor v Iraku podnikla vo štvrtok viacero útokov riadenými strelami na Izrael, uviedli zdroje zoskupenia.

Útok bol podľa zdroja prvýkrát namierený na mesto Tel Aviv a použité pri ňom boli riadené strely typu Arqub.

06:59

Novinári, ktorí informujú o environmentálnych kauzách, na celom svete čelia narastajúcemu násiliu zo strany štátnych i súkromných aktérov, oznámila v noci na piatok Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Informovala agentúra Reuters.

06:52

Parížska univerzita Sciences Po vo štvrtok oznámila, že uzavrie svoje hlavné sídlo v metropole Paríž v súvislosti s najnovšou blokádou budovy desiatkami protestujúcich propalestínskych študentov.

06:42

Britský minister zahraničných vecí David Cameron navštívil vo štvrtok ukrajinskú metropolu Kyjev a uviedol, že Londýn plánuje na budúci mesiac zhromaždiť podporovateľov Ukrajiny s cieľom získať prostriedky pre jej armádu, ktorá je pod tlakom ruských jednotiek. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí.

David Cameron
Britský minister zahraničných vecí David Cameron (vpravo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba kráčajú vedľa pamätnej steny venovanej padlým vojakom pred chrámom svätého Michala v Kyjeve
06:34

Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom pre jeho ofenzívu v Pásme Gazy.

06:30

Osem sýrskych vojakov utrpelo zranenia počas izraelského náletu blízko metropoly Damask, uviedlo v piatok sýrske ministerstvo obrany. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali