To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruské sily kontrolujú 70 percent Artemovska, AFU plánuje veľkú ofenzívu

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruské sily kontrolujú 70 percent Artemovska, AFU plánuje veľkú ofenzívu

Kyjev 20. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko, telegram, screenshot)

Aktualizované 20. marca 2023 20:09

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna, Ukrajina
Na snímke ľudia kontrolujú zničenú reštauráciu v Záporoží

 

Reklama

19:10 – USA sa obávajú, že svet sa postaví na stranu Číny a Ruska a zmrazenie vojny je v rozpore s Chartou OSN

“Svet sa nesmie nechať zmiasť žiadnymi taktickými krokmi Ruska, podporovaného Čínou alebo inou krajinou, s cieľom zmraziť vojnu podľa vlastných podmienok,” povedal americký minister zahraničných vecí.

Reklama

Podľa neho návšteva Putina v tomto čase “naznačuje, že Čína si nemyslí, že Kremeľ by mal niesť zodpovednosť za zverstvá na Ukrajine”.

 

19:00 – Turecké orgány rozposlali tureckým spoločnostiam zoznam tovaru, ktorého vývoz do Ruska je zakázaný.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na šéfa Istanbulského združenia vývozcov železných a neželezných kovov Cetina Tekdelioglu.

Zákaz nadobudol účinnosť 1. marca, uviedol Tekdelioglu. Skutočnosť, že Ankara zakázala tranzit tovaru podliehajúceho sankciám do Ruska, agentúre potvrdili ďalšie dva nemenované zdroje.

Reklama

Zástupca EÚ okrem toho agentúre povedal, že Turecko poskytlo Európskej komisii ústne záruky, že od začiatku marca nebude do Ruska posielať žiadny tovar, na ktorý sa vzťahujú európske, americké alebo britské sankcie, ani tovar, ktorý podlieha kontrole vývozu.

 

18:20 – Estónska premiérka našla muníciu pre vojnu s Rusmi

“Ukrajina potrebuje muníciu a žiada o ňu. Navrhla som, aby členské štáty EÚ spoločne obstarali 1 milión nábojov pre Ukrajinu. Som rada, že dnes ministri zahraničných vecí a obrany túto iniciatívu schválili. Pomôže to vybudovať európsky obranný priemysel a posilniť našu bezpečnosť,” napísal Kaya Kallas na Twitteri.

Predtým sa objavila informácia, že EÚ plánuje dodať Ukrajine počas nasledujúcich 12 mesiacov 1 milión kusov delostreleckej munície v hodnote 2 miliárd eur.

Reklama

 

18:15 – BBC natočila reportáž v zákopoch AFU pri Bachmute.

Hovorí sa v nej, že cesty v blízkosti frontovej línie sú teraz úplne podmyté, čo však bráni nielen AFU, ale aj Rusom v postupe.

Uvádza tiež, že AFU bojuje s guľometom Maxim. “Vojna dvadsiateho prvého storočia sa vedie zbraňami z 19. storočia,” hovorí komentátor.

 

18:00 – Hlavné udalosti vo večernom zhrnutí ukrajinského generálneho štábu:

– Na Bachmutskom smere pokračujú stále pozičné boje v Bachmute, útoky v oblasti Bogdanovky a Ivanovskovo sú odrazené.

– Na smeroch Avdejevka, Marinka a Šachtarsk ruská armáda postupuje v oblastiach Berdiči, Avdejevka a Severnoje. Podľa generálneho štábu boli útoky odrazené.

Na Kupjanskom a Limanskom smere Rusi útočili pri Novoselovskom. Podľa generálneho štábu AFU boli útoky tiež odrazené.

– Na záporožskom a chersonskom smere sa ruská armáda bráni.

Reklama

– Na volyňskom, polesnianskom, severskom a slobožanskom smere je operačná situácia bez výraznejších zmien.

– Rusi uskutočnili 13 leteckých a 4 raketové údery a tiež vykonali 7 ostreľovaní z MLRS.

– Vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl uskutočnili 9 úderov.

Ukrajina Rusko Vojna
Mapa bojov
Ukrajina Rusko Vojna
Mapa bojov

17:45 – Svet nesmie dovoliť, aby vojna na Ukrajine zamrzla podľa ruských podmienok.

Takto komentoval americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken návštevu čínskeho lídra Si Ťin-pchinga v Moskve.

Reklama

“Prímerie teraz bez dlhodobého riešenia by umožnilo prezidentovi Putinovi oddýchnuť si a preformovať svoje vojská a potom obnoviť vojnu v čase, ktorý bude pre Rusko lepší. Svet sa nesmie nechať oklamať žiadnym taktickým krokom Ruska podporovaného Čínou alebo inou krajinou, ktorý by viedol k zmrazeniu vojny podľa jeho vlastných podmienok,” povedal Blinken.

 

17:40 – Informácie Politico o viac ako 100 000 mŕtvych príslušníkoch AFU od začiatku vojny nezodpovedajú skutočnosti.

Uviedol to tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov v rozhovore pre agentúru Interfax-Ukrajina.

“S plnou zodpovednosťou vám vyhlasujem, že nemáme 100 tisíc vojenských obetí. To je nemožné. Počas vojny sú to uzavreté informácie, ale 100 tisíc – to je úplne nepravdivé,” povedal Danilov.

Reklama

Podľa neho je teraz pomer strát 1:7-8, v niektorých prípadoch 1:10 v prospech AFU.

Predtým portál Politico s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov uviedol, že Ukrajina za rok vojny s Ruskom stratila viac ako 100 000 vojakov.

 

17:25 – Jevgenij Prigožin požiadal Sergeja Šojgu, aby zabránil odrezaniu hlavných síl ruských ozbrojených síl v Artemovsku od Wagnerovej PMC.

Podľa podnikateľa jednotky Wagner PMC kontrolujú 70 percent územia mesta, ale v blízkej budúcnosti ukrajinské ozbrojené sily plánujú začať rozsiahlu ofenzívu.

 

17:20 – Nórsko dodalo Ukrajine osem tankov Leopard 2 a štyri pomocné vozidlá.

Reklama

Informovalo o tom nórske ministerstvo obrany.

Ministerstvo pripomenulo, že Nórsko sa 26. januára rozhodlo pripojiť k medzinárodnému transferu tankov na Ukrajinu.

“Krátko nato bolo rozhodnuté, že Nórsko prevedie na Ukrajinu osem tankov Leopard 2 a až štyri pomocné vozidlá. Tanky sú už na mieste a výcvik personálu prebieha v Poľsku pod záštitou EÚ,” uvádza sa v správe.

Tanky boli prepravené pomocou dopravného lietadla An-124.

Okrem ôsmich presunutých tankov a podporných vozidiel Nórsko poskytuje aj finančné prostriedky na muníciu a náhradné diely.

Nórsko dodalo Ukrajine osem tankov Leopard 2 a štyri pomocné vozidlá
Nórsko dodalo Ukrajine osem tankov Leopard 2 a štyri pomocné vozidlá

16:55 – Centrálna banka Ruskej federácie zakázala bankám používať SWIFT na prevody v rámci Ruska.

Ruské banky musia od 1. októbra na posielanie správ v rámci krajiny používať len domáce služby. SWIFT platí len pre medzinárodné transakcie.

Reklama

“Tým sa zabezpečí spoľahlivosť, kontinuita a bezpečnosť výmeny údajov.”

 

16:50 – Ruská federácia a Egypt uzavreli dodatočnú dohodu o ruskej priemyselnej zóne, ktorej výrobky sa budú predávať na egyptskom trhu, uviedol Manturov.

 

16:45 – Krajiny EÚ sa dohodli na pláne spoločného nákupu jedného milióna nábojov pre Ukrajinu počas nasledujúcich 12 mesiacov. To je v priemere 83 333 nábojov mesačne.

Je to veľa alebo málo?

Podľa NATO Ukrajina denne minie 5 tisíc nábojov. To je 150 tisíc nábojov mesačne. Podľa odhadov západných médií ukrajinské jednotky len s muníciou kalibru 155 mm spotrebujú viac ako 90 000 nábojov mesačne.

Reklama

Ak sa teda zachová súčasná intenzita bojových operácií, 83,3 tisíc nábojov mesačne, ktoré sú ochotné poskytnúť krajiny EÚ, je o niečo viac ako polovica potrieb AFU.

 

16:30 – Krajiny EÚ sa dohodli na pláne spoločného nákupu jedného milióna nábojov pre Ukrajinu počas nasledujúcich 12 mesiacov, uviedol vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

 

16:20 – USA posielajú Ukrajine zbrane a vybavenie v hodnote 350 miliónov dolárov, informoval denník Washington Post s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.

“Podľa predstaviteľov najnovší balík pomoci zahŕňa veľké množstvo rôznych druhov munície, ako sú rakety pre vysoko mobilné delostrelecké systémy, ako aj nezverejnený počet cisterien na prevoz benzínu a riečnych člnov,” uvádza sa v správe.

Nový balík pomoci oznámil aj minister zahraničných vecí USA Blinken.

Reklama

 

16:10 – Na Putina bol vydaný doživotný zatykač, uviedol prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4.

“Zostane údajným zločincom, kým nebude postavený pred súd alebo postavený pred súd a oslobodený. To sa zdá byť veľmi nepravdepodobné, takže zostane údajným zločincom do konca života,” povedal.

 

16:05 – Ruské sily kontrolujú 70 percent Artemovska, ale AFU plánuje veľkú ofenzívu, povedal Prigožin.

 

16:00 – Ukrajinské ministerstvo obrany hovorilo o súčasnej situácii v Bachmute.

Reklama

“Najhorúcejším bodom, ktorý máme, je Bachmut. Tento týždeň je to už druhý mesiac, čo sa začali najostrejšie boje, pretože situácia sa kriticky vyostrila proti Bachmutu. Ale pri všetkých predpovediach rôznych expertov stojí Bachmut v týchto horúcich bojoch už druhý mesiac,” povedala námestníčka ministra obrany Anna Maliarová v televíznom maratóne.

Zároveň uviedla, že “počas týchto bojov sú určite, žiaľ, aj straty na našej strane”.

“Zároveň má nepriateľ oveľa vyššie straty a my ničíme jeho najprofesionálnejšie jednotky, jednotky Wagner, ktoré sú vrhnuté na obkľúčenie Bachmutu,” povedala.

 

15:30 – Nemecko začalo s dodávkami bojových vozidiel pechoty Marder na Ukrajinu. Tie sú už na ceste, uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Reklama

Viac podrobností o tom, kedy presne budú sľúbené BMP dodané na Ukrajinu, neprezradil.

 

15:00 – Ukrajinské formácie ostreľovali okrajové časti obcí Gujevo a Gornal v Kurskej oblasti v Suzhanskom okrese.

 

13:55 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily v noci zničili až 55 ukrajinských vojakov v smere na Kupjansk

– Ruské ozbrojené sily v noci zničili viac ako 50 vojakov AFU a húfnicu D-20 v južnom doneckom a záporožskom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 245 vojakov AFU v doneckom smere

– Ruské jednotky zničili viac ako 100 vojakov AFU a húfnicu Msta-B v smere na Krasnodoneck

– Ruské jednotky zničili do 40 príslušníkov AFU a samohybné delostrelecké delo Paladin americkej výroby v Chersonskom smere

– Ruské ozbrojené sily za posledných 24 hodín zasiahli 82 delostreleckých pozícií ukrajinských ozbrojených síl

 

13:50 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejňuje zoznam ruských požiadaviek na pokračovanie “dohody o obilí” po 18. máji.

Jednou zo zaujímavých položiek je obnovenie ropovodu Togliatti – Odesa. Taktiež:

– Opätovné pripojenie Rosselkhozbank k SWIFT;
– obnovenie dodávok poľnohospodárskych strojov, náhradných dielov a servisu;
– zrušenie obmedzení týkajúcich sa poistenia a zaistenia lodí prepravujúcich ruské potraviny a hnojivá a zrušenie zákazu vstupu takýchto lodí do prístavov;
– odblokovanie zahraničných aktív a účtov ruských spoločností súvisiacich s výrobou a prepravou potravín a hnojív.

Reklama

 

13:45 – EÚ sa dohodla na pláne dodávok munície pre Ukrajinu v hodnote 2 miliárd eur, informuje agentúra AFP.

 

12:58 – Hovorca AFU potvrdzuje informácie britskej rozviedky, že ruské sily sa snažia obkľúčiť Avdejevku a situácia sa tam môže čoskoro stať podobnou ako v Bachmute.

“Nepriateľ sa teraz neustále snaží obkľúčiť Avdejevku. Súhlasím so svojimi britskými kolegami, že Avdejevka sa môže čoskoro stať druhým Bachmutom – je to tak. Chcel by som však povedať, že s ruskými jednotkami, ktoré útočia týmto smerom, nie je všetko v poriadku,” povedal Oleksij Dmitraškovskij, vedúci tlačového strediska Tavrianskych obranných síl.

 

12:45 – Rusko pozastaví svoju účasť na dohode o obilí od 18. mája, pokiaľ nebude splnená ruská časť (t. j. zrušenie sankcií na ruský agrovývoz), uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Vo vyhlásení sa uvádza, že Moskva sa rozhodla skrátiť obdobie ďalšieho predĺženia na 60 dní, t. j. do 18. mája, a že “bez pokroku v plnení ruskej časti dohody bude účasť Ruska na nej pozastavená”.

Toto stanovisko bolo oficiálne oznámené tureckej a ukrajinskej strane, ako aj OSN, uvádza sa vo vyhlásení.

Ukrajina predtým uviedla, že dohoda o obilí bola oficiálne predĺžená o 120 dní. Moskva neskôr zopakovala skrátenie lehoty na polovicu.

 

12:12 – Avdejevka hlási, že ruské ozbrojené sily prerazili z juhozápadnej strany mesta.

Ťažké boje prebiehajú v okolí osady Chimik a 9. štvrte zo strany Komunálnej ulice. Objavili sa aj správy o postupnom obsadzovaní Stepnoje (Petrovskoje), niekoľko kilometrov severozápadne od priemyselnej zóny Avdejevky a koksovne.

 

12:05 – Ozbrojené sily Ukrajiny: „Rusi proti nám používajú elektromagnetické zbrane“
Naraz sme dostali dva poplašné signály z frontov o použití zbrane, ktorá na diaľku doslova „vypaľuje“ elektroniku silným impulzom. Rádiové stanice, UAV, telefóny, diaľkové ovládače pre drony. Vzdialenosť od frontovej línie bola asi 7 km.
Teraz môžeme s istotou povedať, že tieto zbrane sa už proti nám používajú.
V prípadoch, o ktorých sme sa dozvedeli, nedošlo k výbuchu, to znamená, že pracovali výlučne s lúčom „Ranec-E“.

Reklama

 

11:25 – Maďarsko sa snažia zatiahnuť do ozbrojeného konfliktu na Ukrajine a je pod zvýšeným tlakom, ale nezmení svoj postoj a nebude dodávať zbrane susednej krajine. Uviedol to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý sa v Bruseli zúčastnil na stretnutí so svojimi partnermi z členských štátov EÚ.

Keď hovoril o programe stretnutia, minister zahraničných vecí poznamenal, že “žiaľ, pribúdajú ponuky na podporu vojny, tentoraz o spoločnom nákupe munície a jej presune na Ukrajinu”.

 

11:00 – Ruské vojská obsadiil Stepovoje, prebiehajú už boje za Berdyči: Ruská armáda postupuje pri Donecku, vybíja Ozbrojené sily Ukrajiny a berie Avdejevku do klieští.

Objavujú sa správy, že ruské jednotky opäť výrazne pokročili v útočnej operácii pri Avdejevke.

Podľa týchto informácií Rusi zaznamenali úspechy v obciach Kamenka a Stepovoje.

Vo štvrtok ráno Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny vo svojej správe prvýkrát spomenul Stepovoje, pričom priznal, že ruské jednotky sa priblížili k obci.

„Táto dedina sa nachádza za Krasnogorovkou, zdá sa, že predchádzajúce správy Rusov boli pravdivé a Krasnogorovku už Kyjev nekontroluje,“ napísali západní analytici.

Dnes píše americký Inštitút pre štúdium vojny:
„Ruská armáda pokračuje v útočných operáciách na okraji Donecka a postúpila smerom k Berdyči, asi 10 kilometrov severozápadne od Avdejevky.“

„Správa Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny z 19. marca naznačila, že ruské jednotky pravdepodobne postúpili do obce Stepovoje,“ dodal ISW.

Z ranného hlásenia Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny: V smere na Avdejevku, Marinku a Šachťorsk zaútočili ruské jednotky pri obciach Kamenka, Avdejevka, Severnoje, Vodjanoje, Berdyči a Marinka.

vojna, Ukrajina
Situácia pri Avdejevke

 

10:51 – V budúcom roku sa Západ pravdepodobne sústredí na domáce záležitosti a vzťahy s Čínou, zatiaľ čo záujem o Ukrajinu môže klesnúť.

Takúto prognózu vyslovil český prezident Petr Pavel v rozhovore pre denník Rzeczpospolita.

Reklama

Podľa neho “nie Európa, ale vzťahy medzi USA a Čínou sa stanú globálnou témou” pred budúcoročnými voľbami v USA. Na tomto pozadí môže záujem Ameriky o Ukrajinu a miera pomoci klesnúť.

“A keď americký záujem opadne, európske krajiny urobia to isté,” dodal.

Povedal tiež, že únava z vojny “nie je len vyčerpaním živej sily a techniky a zničením infraštruktúry na Ukrajine, ale aj únavou krajín, ktoré poskytujú pomoc”.

Pavel sa domnieva, že “západná pomoc má svoje hranice”.

“Musíme byť realisti a uvedomiť si, že budúci rok budú v USA voľby. Po nich sa pozornosť sústredí na domáce záležitosti,” dodal.

Český prezident predtým povedal, že Kyjev má za sebou len jeden pokus o protiofenzívu.

 

10:20  – Čínske ministerstvo zahraničných vecí sa postavilo proti zatykaču na Putina a vyzvalo na “rešpektovanie imunity” ruského prezidenta.

“Medzinárodný trestný súd by mal zaujať objektívny a nestranný postoj a rešpektovať jurisdikčnú imunitu hláv štátov podľa medzinárodného práva,” povedal hovorca ministerstva Wang Wenbin.

Čína “bude naďalej zohrávať objektívnu a nestrannú úlohu v ukrajinskej kríze a zaujme konštruktívny postojv mierových rozhovoroch”, povedal.

Treba poznamenať, že Čína neuznáva jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu (rovnako ako Rusko a USA).

 

9:35 – Smer Avdejevka (ráno 20.03.23) – Krasnogorovku obsadili Rusi, Kamianka je tiež obsadená ruskou armádou.

Zdroje potvrdili, že Krasnogorovka (severne od Avdejevky) a Kamianka boli úplne vyčistené od ukrajinských jednotiek.

Ak obsadenie Kamianky bolo dôsledkom ruských predchádzajúcich víťazstiev, takže jej obsadenie bolo len otázkou času, tak Krasnogorovka si vyžadovala veľa práce (vrátane použitia mimoriadne silných zbraní).

Bolo tam aj obrovské množstvo mín a veľkú prácu tu odviedli ruskí ženisti.

Ďalej sa ruské jednotky pokúsili zaútočiť smerom k železnici pri Stepovom.

vojna, Ukrajina
Situácia pri Avdejevke

 

9:18 – Podľa britských spravodajských služieb ruské sily už tri týždne postupne postupujú v okolí Avdejevky, pričom kľúčovou oblasťou nadchádzajúcich bojov je Avdejevska koksovňa.

“Ruskú operáciu viedol z veľkej časti 1. armádny zbor DĽR, miestny personál, ktorý dobre pozná terén. Avdejevka je na frontovej línii od roku 2014; mesto je v súčasnosti z veľkej časti zničené. Komplex koksovne v Avdejevke bude pravdepodobne kľúčovou oblasťou, ktorá je v priebehu boja obzvlášť dobre chránená,” uvádza sa v čerstvej správe.

Spravodajská služba Spojeného kráľovstva opisuje taktickú situáciu ako “podobnú situácii vo väčšom meste Bachmut”. Zásobovacie línie na západe sú tam čoraz viac ohrozené ruskou obkľučovacou operáciou.

 

9:00 – Ukrajina bude mať len jeden pokus o protiofenzívu, povedal český prezident Petr Pavel pre denník Rzeczpospolita.

Podľa neho Západ nemusí mať dostatok zdrojov na nové veľké operácie ukrajinskej armády na fronte

“Mnohé krajiny, mnohí politici očakávajú v tomto roku nejaký pokrok. Domnievam sa, že Ukrajina bude mať len jeden pokus o uskutočnenie veľkej protiofenzívy. Takže ak sa ho rozhodnú spustiť a zlyhá, získať prostriedky na ďalšiu etapu bude mimoriadne ťažké,” povedal.

 

8:16 – V Simferopole v noci vybuchol plynovod, píše Baza.

K výbuchu došlo v časti plynovej odbernej stanice v blízkosti Balaklavskej ulice.

Uvádza sa, že neznáma osoba nastražila 200-gramovú výbušninu, ale jej sila nestačila na to, aby vyradila zariadenie z prevádzky a spôsobila požiar. Výbuch zdeformoval potrubie, ale nedošlo k žiadnym priepastným škodám.

 

Reklama

8:10 – Zamestnancom Kremľa bolo odporučené, aby do začiatku apríla vymenili svoje iPhony za smartfóny iných značiek a s iným operačným systémom – napríklad Android, jeho čínske náprotivky alebo ruský Aurora – z bezpečnostných dôvodov, píše Kommersant.

“Aurora je ruský operačný systém vyvíjaný v rámci budovania “suverénneho mobilného ekosystému” a zameraný na firemných a vládnych zákazníkov.

Kremeľ sa domnieva, že iPhony sú náchylnejšie na hackerské útoky a špionáž zo strany západných špecialistov ako iné smartfóny.

“iPhone skončil. Buď ho vyhodíme, alebo ho dáme deťom. V marci to bude musieť urobiť každý,” povedal jeden z respondentov publikácie. Podobné odporúčania dostanú aj regionálni predstavitelia, uviedli zdroje Kommersantu.

Je možné, že Putinova administratíva dokonca nakúpi nové bezpečné telefóny pre svojich zamestnancov, aby im uľahčila vzdanie sa americkej technológie, uviedol denník.

 

7:35 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 20. marca

Za posledných 24 hodín ukrajinské ozbrojené sily odrazili 69 nepriateľských útokov. Epicentrom bojov zostáva Bachmut. V Bachmutskom okrese sa bojovalo aj o Ivanovskoje, Bogdanovku a Grigorovku.

Na Kupjanskom a Limanskom smere sa Rusi pokúšali postúpiť pri osadách Novoselovskoje, Kreminna a Belogorovka.

Na smeroch Avdejevka, Maryinka a Šachtar útočili pri obciach Kamianka, Avdejevka, Severnoje, Vodjanoje, Berdjanoje a Maryinka.

Rusi za posledných 24 hodín uskutočnili šesť raketových a 13 leteckých útokov na infraštruktúru v Doneckej a Záporožskej oblasti.

 

7:20 – Ukrajinské letectvo prišlo o svojich najlepších pilotov počas čakania na F-16. V rozhovore pre denník Times to uviedol šéf veliteľstva vzdušných síl Centra Sergej Golubcov

“Stratil som niekoľko najlepších mužov kvôli nedostatku vhodného vybavenia,” povedal generál pre Times.

Podľa neho ukrajinskí piloti zvládnu západné lietadlá za niekoľko mesiacov, nie rokov, ako tvrdí NATO. A uviedol príklad dvoch ukrajinských pilotov, ktorí už absolvovali výcvik na simulátore stíhačky F-16.

“Strávili tam tri týždne a na simulátore F-16 trénovali, ako lietať spolu ako dvaja piloti, používať zbrane. Výsledky sú veľmi dobré: ukrajinskí piloti sa môžu naučiť lietať a obsluhovať zbraňové systémy na F-16 za menej ako šesť mesiacov,” povedal Golubcov.

 

7:00 – Vojenská operácia, 19. marca 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany informovalo, že ukrajinské sily stratili až 20 vojakov a dve húfnice Gvozdika v chersonskom smere a viac ako 80 mužov a 13 kusov techniky v doneckom smere.

– Ruská armáda podnikla údery na ukrajinské pozície v južnom doneckom a záporožskom smere, Ukrajina stratila viac ako 50 mužov a 4 kusy techniky, uviedlo ministerstvo

– Na Kupjanskom a Krasnolimanskom smere utrpel nepriateľ straty približne 140 vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Putin navštívil veliteľské stanovište operácie v Rostove na Done a zúčastnil sa na jednom zo zasadnutí velenia

– Ruský prezident navštívil aj Mariupol a sprevádzal ho podpredseda vlády Chusnullin. Hovorili o rozvoji a rekonštrukcii mesta.

– Putin tvrdí, že Rusko počas operácie na Ukrajine v skutočnosti nepoužíva hypersonické zbrane

 

Reklama

6:30 –

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali