To najdôležitejšie z Ukrajiny – Obranná línia ukrajinských ozbrojených síl pri Avdejevke sa posúva na západ

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Obranná línia ukrajinských ozbrojených síl pri Avdejevke sa posúva na západ

Kyjev 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP, Telegram)

Aktualizované 18. marca 19:36

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ostreľovanie v Belgorode počas volieb
Na snímke sú rozbité a zhorené autá po ostreľovaní z ukrajinskej strany v ruskom Belgorode

16:55 – Väčšina ministrov zahraničných vecí EÚ podporila použitie výnosov z ruského majetku pre Ukrajinu, ale konečné rozhodnutie zatiaľ nie je jednomyseľné.

Reklama

Informoval o tom šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Nemecký kancelár Scholz predtým povedal, že výnosy zo zmrazených ruských aktív sa použijú na nákup zbraní pre Ukrajinu.

Reklama

 

16:05 – To hlavné zo Zelenského večerného príhovoru:

– Informoval o zasadnutí Stavky o najbližších plánoch. Vyhlásil, že logistika v armáde sa výrazne zefektívnila a že vojenská výroba v tomto roku bude najväčšia od získania nezávislosti. Vláda informovala o výstavbe opevnení.

– Rozprával o telefonickom rozhovore s prezidentom Indonézie a o stretnutí s americkým senátorom Grahamom. Graham bol informovaný o potrebách AFU – Patriot, ATACMS a delostrelectvo.

 

Reklama

15:10 – Putin sa chystá postaviť železnicu Rostov – Sevastopol, ktorá obíde Krymský most.

Ruský prezident to povedal na koncerte na Červenom námestí venovanom 10. výročiu pripojenia Krymu.

Podľa neho už bola obnovená železnica z Rostova na Done do Donecka, Mariupoľu, Berďanska, ktorá ďalej povedie do Sevastopola na Kryme.

O výstavbe železnice cez Ruskom kontrolované územia Donbasu a Záporožskej oblasti na Krym informovali Ruskom menované “orgány” týchto regiónov ešte v novembri.

Ak bude železnica dokončená, Ruská federácia bude môcť udržiavať vojenskú logistiku s Krymom aj v prípade, že Kerčský most bude zničený.

Reklama
rusko
Plánovaná trasa železnice

14:35 – Obranná línia ukrajinských ozbrojených síl pri Avdejevke sa posúva na západ.

Toto hodnotenie urobil vojenský expert denníka Bild Julian Röpcke.

Začiatkom marca informoval, že ukrajinské ozbrojené sily sa snažia udržať obrannú líniu Berdyči – Semjonovka – Orlovka – Tonenkoje západne od Avdejevky. Od dnešného dňa podľa Röpckeho 47. mechanizovaná brigáda AFU naďalej bojuje v Berdyči. Situáciu v Orlovke a Tonenkom hodnotí ako kritickú pre Ukrajinu.

Niektoré zdroje tvrdia, že tieto dve dediny už obsadili ruské jednotky. Podľa experta sa teraz ukrajinská obranná línia posúva odtiaľ na západ k obci Umanskoje (zelená línia na mape).

“Nová obranná línia sa tu posúva, ide pozdĺž riek a vodných plôch. To znamená, že sa tu budú snažiť vybudovať obranné zariadenia. Toto všetko je pre Ukrajinu mimoriadne kritické, pretože nemá druhú obrannú líniu na západe. Musí teda toto územie udržať. Je to však kritické aj pre Rusko,” povedal Röpcke.

Pripomína, že ruské ozbrojené sily po páde mesta Avdejevka niekoľko dní postupovali západne od mesta a potom sa zastavili.

Situácia na fronte
Situácia na fronte

14:00 – Situácia na fronte 18. marca 2024

Situácia na fronte 18. marca 2024
Situácia na fronte 18. marca 2024
Situácia na fronte 18. marca 2024
Situácia na fronte 18. marca 2024

13:25 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské jednotky zlepšili situáciu na frontovej línii na smere Avdejevka, sedem útokov a protiútokov útočných skupín AFU bolo odrazených;

– Straty AFU na južnom doneckom smere za deň dosiahli vyše 130 vojakov;

Reklama

– Ruské ozbrojené sily spôsobili AFU palebnú porážku v oblasti Sinkovky na smere Kupjansk, straty nepriateľa dosiahli 60 vojakov;

– Straty AFU na Doneckom smere predstavovali až 380 vojakov, dve obrnené vozidlá a štyri autá;

– Ruské ozbrojené sily zmarili pokusy ukrajinských diverzných a prieskumných skupín preniknúť pri obci Kozinka;

– Pri pokuse o infiltráciu cez ruskú štátnu hranicu pri obci Kozinka stratila AFU do 150 zabitých a zranených vojakov a bojovníkov;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili ukrajinský vrtuľník Mi-8, zostrelili 143 dronov AFU a 22 striel MLRS;

Reklama

– Straty AFU v priebehu dňa v smere Avdejevka predstavovali až 295 vojakov, 2 obrnené vozidlá, ako aj britskú húfnicu FH-70.

 

12:45 – Rusko môže uskutočniť raketové útoky na Ukrajinu pomocou satelitných snímok USA, citoval The Atlantic svoj zdroj.

Ukrajinský vojenský dôstojník uviedol, že satelit nasníma nejaké miesto a raketa tam priletí o niekoľko dní alebo týždňov neskôr. Niekedy potom družica urobí druhý snímok. Možno preto, aby skontrolovala rozsah škôd.

“Počet náhod, keď po snímkach nasledujú údery, je príliš vysoký na to, aby to bola náhoda,” hovorí tento zdroj.

Reklama

Vyšetrovanie publikácie tento trend potvrdzuje. Pred údermi sa opakovane žiadajú lokality, ktoré okrem vojenských zariadení nemajú veľkú hodnotu.

Ukrajinské ministerstvo obrany sa domnieva, že Rusko “nakupuje satelitné snímky prostredníctvom tretích strán” od amerických spoločností. A nákup takýchto snímok je “jednoduchší, ako si myslíte”, konštatuje The Atlantic.

 

11:50 – Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder chváli Scholza za jeho “mierový” postoj a neochotu poskytnúť Ukrajine Taurus, píše Welt.

“Myslím si, že Olaf Scholz robí to, čo v súčasnosti očakávam od nemeckého kancelára. Ak je niekto ako nemecký kancelár za mier, ak sa niekto nazýva “mierový kancelár”, je to niečo negatívne?”, povedal Schröder.

 

11:30 – Republikánsky senátor Lindsey Graham pricestoval do Kyjeva, informovalo veľvyslanectvo USA.

Reklama
Graham
Na snímke senátor Lindsey Graham

 

11:15 – Kremeľ objasnil Putinove slová o výmene Navaľného.

Peskov uviedol, že Putin nepotvrdil skutočnosť rokovaní o výmene, ale hovoril len o predloženej myšlienke, s ktorou súhlasil.

 

10:30 – Podľa španielskeho denníka El País je na území Ukrajiny už prítomný vojenský personál z krajín NATO, ktorý kontroluje zbrane poskytnuté Kyjevu, ako aj vykonáva prieskumné a výcvikové operácie.

Podľa zdroja denníka sa vojenský personál aliancie údajne priamo nezúčastňuje na bojových operáciách.

 

Reklama

10:15 – Litovský minister zahraničných vecí neverí, že EÚ bude súhlasiť s vyslaním armády na Ukrajinu.

Landsbergis svoj názor vysvetlil tým, že EÚ sa nedokázala dohodnúť ani na menej dôležitých témach.

NATO už skôr poprelo možnosť vyslania svojich vojsk na Ukrajinu. O takejto perspektíve hovorí niekoľko jednotlivých krajín na čele s Francúzskom.

 

09:50 – Na Kryme zadržali ženu podozrivú z prípravy teroristického útoku na železnicu na pokyn ukrajinských špeciálnych služieb, uviedlo centrum FSB pre styk s verejnosťou (PRC).

 

07:10 – Ukrajina “neuzavrie žiadne ďalšie dohody ani nepredĺži” súčasnú dohodu o tranzite plynu so spoločnosťou Gazprom po 31. decembri 2024, uviedol ukrajinský minister energetiky German Galuščenko.

Reklama

Zároveň tvrdí, že minulý rok sa uskutočnil záťažový test ukrajinského prepravného systému a podzemných zásobníkov plynu, ktorý preukázal, že systém môže fungovať aj bez tranzitu plynu. Podľa webovej stránky ukrajinského kabinetu ministrov Galuščenko dodal, že Ukrajina tiež aktívne posilňuje svoju energetickú bezpečnosť a nezávislosť, najmä “zvyšovaním domácej ťažby plynu”.

 

06:50 – Vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina počas stretnutia s členmi jeho volebného štábu.

Hlavné tézy:

– Hlavnou úlohou je vyriešiť otázky špeciálnych operácií a posilniť obranyschopnosť Ruska.

– Je potrebné urobiť všetko pre podporu ľudí v Avdejevke.

– Takzvaný “ruský dobrovoľnícky zbor” skončí rovnako ako “Vlasovci”.

Reklama

– AFU sústredila v pohraničnej zóne zoskupenie do 5 000 ľudí. Straty nepriateľa dosahujú až 40 percent, tretina z nich je nenávratná.

– Celkový počet štyroch skupín zradcov vrátane vírusov z RDK a ďalších je do dva a pol tisíca ľudí, sú vrhnutí do “mäsových útokov”.

– Ak sa nepriateľovi páči “mlynček na mäso”, je to pre Rusko dokonca výhodné.

– Počet obetí teroristov z RDK a ďalších podobných zborov pri posledných útokoch dosiahol 800.

– Útoky na pohraničie prebiehajú aj v súčasnosti, ale straty nepriateľa sa blížia ku kritickým.

– V Ruskej federácii neexistuje trest smrti, ale so zradcami z RDK a iných štruktúr sa bude vždy zaobchádzať, ako keby boli ozbrojení.

– Je stanovená úloha identifikovať a prijať opatrenia proti všetkým, ktorí bojujú proti Rusku so zbraňou v ruke, nebude pre nich pokoj.

Reklama

– Rusi na pohraničných územiach prejavujú odvahu, nikto ich nezastrašil a ani nebude môcť zastrašiť.

– Iniciatíva v zóne ŠVO patrí výlučne ozbrojeným silám Ruskej federácie.

– Rusko je pripravené zvážiť rôzne možnosti mierových rokovaní, ale nie preto, že “nepriateľovi dôjde munícia”.

 

06:40 – Londýn radí Kyjevu, aby udržal frontovú líniu a v prípade potreby ustúpil na výhodnejšie pozície, tvrdí The Sunday Times.

Reklama

Najdôležitejšie informácie z článku:

– Minister obrany Shapps a veliteľ britskej armády Radakin sa stretli so Zelenským, Umerovom a Syrským. Odporučili, aby sa upustilo od plánov na ofenzívu;

– Takáto taktika by umožnila “Ukrajincom sústrediť svoje úsilie na Čierne more a Krym”, zdôraznili noviny;

– Radakin vyzval Ukrajinu, aby venovala pozornosť “flotile iránskeho typu, ktorá pozostáva z ľahších, manévrovateľnejších lodí a bezpilotných lietadiel”.

– Radakin je tiež presvedčený, že útoky na Krym a ruské námorníctvo sú kľúčom k úspechu Ukrajiny v roku 2024, citovali noviny svoje zdroje.

 

06:30 – Putin potvrdil, že v predvečer Navaľného smrti sa objavili návrhy na jeho výmenu.

“Niekoľko dní pred smrťou pána Navaľného mi niektorí ľudia povedali, že existuje návrh vymeniť pána Navaľného za niektorých ľudí, ktorí sú väznení v západných krajinách. Človek, ktorý ma oslovil, ešte ani nedokončil vetu a už som povedal: “Súhlasím.” Ale bohužiaľ sa stalo to, čo sa stalo. Len pod jednou podmienkou som povedal, že to vymeníme a že sa nevráti, nech tam sedí. Ale stalo sa (zomrel pozn. red.), s tým sa nedá nič robiť,” povedal Putin.

Hovorca Kremľa Peskov predtým povedal, že o žiadnych takýchto návrhoch nevie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

12:44

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

12:24

Naprieč austrálskymi metropolami sa v sobotu konali protesty za účasti stoviek ľudí, ktorí požadujú prísnejšie zákony s cieľom skoncovať s násilím páchanom na ženách. Informovala agentúra AFP.

12:00

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany.

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali