To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi priviedli najlepšie útočné skupiny. Brutálna bitka o Soledar prebieha práve teraz

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi priviedli najlepšie útočné skupiny. Brutálna bitka o Soledar prebieha práve teraz

Bratislava 9. januára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexei Alexandrov, Burhan Ozbilici, Screenshot, Telegram)

Aktualizované 9. januára 2023 20:11

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií 

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

20:11 – Politológ a dôstojník AFU Taras Berezovec píše o zložitej situácii v Soledare v Doneckej oblasti.

Reklama

“V Soledare je to teraz veľmi ťažké. Situácia je tam vážnejšia ako v Bachmute. Nepriateľ útočí v malých skupinách, zvyčajne do 8 mužov, vyzbrojených ručnými zbraňami, RPG. Útoky na naše pozície prichádzajú vo vlnách,” napísal na svojom kanáli Telegramu.

 

Reklama

19:37 – Problémy s elektrickou energiou v Kyjeve sú opäť vážne. Napriek návratu k stabilizačným plánom sa obyvatelia Kyjeva opäť sťažujú na dlhotrvajúce výpadky elektriny.

 

19:35 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok telefonicky hovoril s českým premiérom Petrom Fialom. Poďakoval Českej republike za vojenskú podporu.

 

19:08 – Bojovníci Wagner PMC zničili posily mobilizovaných mužov AFU v Soledare:

Reklama

Wagnerova ofenzíva PMC viedla 8. januára k vytvoreniu palebnej kontroly nad diaľnicou T0513 Soledar-Seversk.

Diaľnica M03 Privolje-Soledar tak zostáva jedinou zásobovacou líniou do mesta, ktorá je momentálne pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl.

Hovorca východnej skupiny síl AFU Sergej Čerevatyj zároveň uviedol, že jednotky ukrajinskej armády v meste boli posilnené. 128. a 46. brigáda dostali posily zo zle vycvičených mobilizantov. Veľkú časť týchto posíl zničila Wagnerova PMC. Zahynulo najmenej 100 ukrajinských vojakov.

Ruské delostrelectvo a letectvo zároveň aktívne zasahovalo veliteľské stanovištia AFU v Soledare.

V noci 6. januára zničil raketový útok maskované poľné veliteľstvo 128. brigády, ktoré využívalo satelitný terminál Starlink na prenos údajov a riadenie jednotiek.

Reklama

Predtým, v noci z 30. na 31. decembra, raketový útok zasiahol mobilné veliteľstvo 46. brigády. Potom bolo velenie a riadenie formácie narušené.

V dôsledku podobných úderov na komunikačné centrá vybavené terminálmi Starlink utrpela v Soledare ťažké straty prieskumná rota a raketometný a delostrelecký oddiel 61. brigády Jaeger. AFU v skutočnosti stráca schopnosť kontrolovať jednotky v meste.

 

18:41 – Oleksandr Pavľuk, veliteľ kyjevského zoskupenia ukrajinskej armády, komentoval presun ruskej techniky do Bieloruska. Podľa neho tam Rusko presúva “kovový šrot” a riziko invázie zo severu zostáva nízke.

“Vieme, kde má nepriateľ umiestnený personál a vybavenie. Sme pripravení na rôzne scenáre, ale hrozba invázie z Bieloruska je dnes stále nepravdepodobná,” povedal.

 

18:37 – Švédsko urobilo všetko potrebné na vstup do Severoatlantickej aliancie a je načase, aby sa stalo jej plnoprávnym členom. V pondelkovom rozhovore pre švédsky denník Aftonbladet to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

 

18:33 – Ukrajina môže dostať od Švédska jednotku Archer SAU, o ktorú požiadal Zelenskyj. Uviedol to švédsky premiér Ulf Kristersson, informoval denník Aftonbladet.

švédsky premiér v Turecku
Na snímke švédsky premiér Ulf Kristersson

 

Reklama

18:25 – Počet bojovo pripravených lietadiel na ruskom vojenskom letisku Engels-2 sa znížil.

Podľa satelitných snímok základne v Saratovskej oblasti zo 7. januára, ktoré zverejnil projekt Schéma, sa tam v súčasnosti nachádzajú štyri strategické bombardéry Tu-95 a dva nadzvukové bombardéry Tu-160.

V decembri minulého roka tam boli približne dve desiatky lietadiel. Po útokoch na základňu z 5. a 26. decembra minulého roka bol počet lietadiel znížený a v blízkosti pristávacej dráhy boli postavené ochranné zábrany.

 

18:17 – Večerné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

Reklama
  1. Ruská armáda údajne podnikla raketový útok na Charkov a vypálila približne 10 striel z MLRS, najmä na civilnú infraštruktúru v Doneckej, Mykolajivskej a Chersonskej oblasti.
  2. Medzitým letectvo AFU uskutočnilo 17 úderov na Rusov a tri údery na ich pozície SAM.
  3. Raketové sily a delostrelectvo AFU zasiahli 1 veliteľské stanovište a 1 oblasť sústredenia ruskej armády.

 

17:12 – Ruské jednotky teraz zahájili mohutný útok na Soledar, uviedla zástupkyňa šéfa ukrajinského ministerstva obrany Anna Malyarová. “Nepriateľ teraz priviedol veľký počet útočných skupín vytvorených z najlepších wagnerovských záloh,” napísala.
Podľa nej “brutálne boje pokračujú aj teraz”.

 

16:56 – Bundeswehr vyhlásil, že neplánuje dodať Ukrajine moderné nemecké ťažké tanky Leopard-2. Oficiálny hovorca nemeckého ministerstva obrany Arne Kollatz zároveň uviedol, že je pripravený poslať Ukrajine až 40 tankov BMP Marder a začať výcvik ukrajinských vojakov.

Rovnaké vyhlásenie už skôr vydala aj nemecká spolková vláda.

Reklama

 

16:15 – BBC s odvolaním sa na ukrajinskú políciu informovala, že v blízkosti Soledaru sa stratili dvaja britskí dobrovoľníci.

“Ukrajinská polícia pátra po dvoch nezvestných britských občanoch, ktorí pracovali ako dobrovoľníci v blízkosti Soledaru v Doneckej oblasti, kde prebiehajú ťažké boje,” uviedla agentúra.

Andrew Begshaw a Christopher Perry odišli 6. januára o 8.00 hod. z Kramatorska do Soledaru, potom s nimi stratili kontakt. Polícia sa teraz snaží zistiť miesto ich pobytu.

Pôvodným zdrojom informácií o nezvestných boli správy národnej polície, ktoré však už z Facebooku a webovej stránky agentúry zmizli.

 

16:05 – Turecký minister poľnohospodárstva Vahit Kirişci uviedol, že od začiatku “obilnej dohody” sa z Ukrajiny cez koridor vyviezlo takmer 17 miliónov ton poľnohospodárskych výrobkov. Do chudobných krajín, ktorým hrozí hladomor, smerovalo len 5,4 % z celkového množstva potravín.

Reklama

 

15:56 – Ruské ministerstvo obrany pripravuje návrh vládneho nariadenia, ktoré by zvýšilo platy vojenského personálu o 10,5 %. Ak bude dokument prijatý, zvýšenie sa uskutoční od 1. októbra 2023.

 

15:40 – Podľa vojaka AFU je Soledar čiastočne obkľúčený, ale ukrajinská armáda drží svoje pozície, informuje Strana.

 

15:10 – Spojené kráľovstvo zvažuje presun tankov Challenger 2 na Ukrajinu, uviedla televízia Sky News s odvolaním sa na svoje zdroje. Rokovania prebiehajú už niekoľko týždňov.

Jeden zo zdrojov naznačil, že Londýn by mohol previesť približne 10 tankov Challenger 2. Britská aj ukrajinská vláda si uvedomujú, že takýto krok by mohol podnietiť ďalšie západné krajiny, aby po Londýne presunuli tanky na Ukrajinu.

Reklama

 

14:52 – Situácia na frontoch k 9. januáru 2023:

Situácia na frontoch

 

14:24 – Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba kritizoval západných partnerov za nedostatočnú vojenskú pomoc Ukrajine. “Ukrajina je vďačná partnerom za ich vojenskú pomoc, ale musíme k sebe zostať úprimní: nikto neurobil dosť, kým ruské topánky zostávajú na ukrajinskom území,” napísal Kuleba.

 

14:01 – Nemecko neplánuje presunúť tanky Leopard 2 na Ukrajinu. Podľa agentúry Reuters to oznámil hovorca nemeckej vlády. Minulý týždeň Nemecko oznámilo presun BMP Marder a nemecký minister hospodárstva pripustil aj budúce dodávky tankov Leopard.

Nemecký kancelár Scholz zároveň vyhlásil, že krajina nebude “jednostranne” dodávať Ukrajine ťažké tanky.

Reklama

 

13:48 – Ukrajinské ozbrojené sily boli posilnené v blízkosti Soledaru, uviedol v televíznom maratóne hovorca Východnej skupiny síl Serhij Čerevaty.

“Prijímajú sa okamžité opatrenia, aby sa zabránilo ďalšiemu postupu nepriateľa, z našej strany sa uskutočňujú systematické údery. Včera boli veliteľom v Soledare pridelené ďalšie sily a prostriedky. Soledar je pod neustálou kontrolou. Verím, že naše spoločné úsilie situáciu stabilizuje,” uviedol Čerevaty.

Podľa neho sa Rusi už dlho snažia nájsť slabé miesto v obrane AFU v tomto smere.

“V dôsledku toho sa teraz nepriateľovi jednoducho podarilo sústrediť viac svojich jednotiek a vyvíjať systematickejší tlak na našu obranu. To si vyžaduje, aby sme primerane reagovali a zabezpečili krízový vojenský manažment,” povedal.

 

13:36 – Švédske predsedníctvo EÚ oficiálne potvrdilo, že samit Ukrajina – EÚ sa uskutoční v Kyjeve. Informoval o tom portál DW.

Reklama

Samit je naplánovaný na 3. februára. Očakáva sa, že sa na ňom zúčastnia predsedovia Európskej rady a Európskej komisie Charles Michel a Ursula von der Leyenová, ako aj najvyšší ukrajinskí predstavitelia.

 

13:15 – V Charkovskej oblasti je vyhlásený už 6 poplach za deň

V Charkovskej oblasti je vyhlásený už 6 poplach za deň
V Charkovskej oblasti je vyhlásený už 6. poplach za deň

13:10 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre Svenska Dagbladet nevylúčil možnosť dodania ťažkých tankov na Ukrajinu.

Na otázku novinára, či Ukrajina dostane americké tanky Abrams alebo nemecké tanky Leopard, Stoltenberg odpovedal: “Nevylučujem to. Ale sľubovať nič nebudem.”

Aj podľa generálneho tajomníka NATO by sa vojna na Ukrajine mala skončiť za rokovacím stolom, ale potrvá ešte dlho, kým sa tak stane. A Západ by mal počas bojov podporiť Ukrajinu zbraňami.

Stoltenberg sa zároveň domnieva, že spojenci by mali naďalej zvyšovať vojenskú pomoc Kyjevu.

Reklama

“Vidím nutnosť zvýšiť ambície. Musíme urobiť viac,” povedal.

Nemecký kancelár Olaf Scholz predtým povedal, že Nemecko jednostranne neposkytne Ukrajine tanky západného typu.

 

13:05 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily podnikli palebný útok na zhromaždiská živej sily a techniky AFU v smere na Kupjansk, nepriateľská DRG zničená

Reklama

– Stíhacie lietadlá ruského letectva zostrelili v DĽR lietadlá Su-25 a MiG-29 a ukrajinský vrtuľník Mi-8

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 40 ukrajinských vojakov v južnom Donecku

– Ruské sily zničili viac ako 60 ukrajinských vojakov v Krasnolimanskom smere

– Ruské ozbrojené sily pokračujú v ofenzíve smerom na Doneck, denne zlikvidujú viac ako 80 ukrajinských vojakov

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili v smere na Kupjansk viac ako 50 vojakov

– Ruské ozbrojené sily zničili dve diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl v Doneckej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zničili 200 vrtuľníkov AFU od začiatku špeciálnej operácie

– Ruské ozbrojené sily vedú komplexný palebný útok na ukrajinské ozbrojené sily pozdĺž celej línie kontaktu v doneckom smere

– Ruská armáda zničila tri muničné sklady AFU v DĽR a Charkovskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zničili dva americké radary AN/TPQ-50 v Doneckej ľudovej republike

– Ruské ozbrojené sily zničili dva delostrelecké systémy Krab poľskej výroby v Doneckej ľudovej republike a Záporožskej oblasti

 

13:00 – Prvý armádny zbor Doneckej ľudovej republiky pokračuje v úspešnej ofenzíve v Marinke, uviedol predstaviteľ Ľudovej milície Doneckej ľudovej republiky.

Zdôraznil, že úspešné bojové operácie na tomto úseku kontaktnej línie pomôžu znížiť intenzitu delostreleckého ostreľovania frontových oblastí Donecka.

 

Reklama

12:55 – Rusko nie je vo vojne s Ukrajinou a “z definície nemôžeme mať nenávisť voči obyčajným Ukrajincom”, povedal Patrušev.

Celý príbeh s Ukrajinou sa začal vo Washingtone, aby sa zrealizovali technológie na rozdelenie a poštvanie jedného národa proti druhému, povedal tajomník Bezpečnostnej rady.

 

12:50 – EÚ hodnotí pripravenosť Ukrajiny na vstup

Európska komisia dokončuje správu o tom, do akej miery sa Kyjev priblížil k splneniu noriem EÚ, aby sa mohol kvalifikovať ako kandidát na členstvo v EÚ (tento štatút bol Ukrajine udelený v lete, ale s povinnosťou Kyjeva prijať alebo uzákoniť balík zákonov do konca roka 2022)

Ako uviedla hovorkyňa Európskej komisie Ana Pisonerová,  v tomto dokumente sa budú analyzovať hlavné pravidlá, ktoré sa Ukrajina zaviazala uplatňovať, uviedla tlačová agentúra Interfax-Ukrajina.

Sedem podmienok je nasledujúcich:

  1. reforma ústavného súdu,
  2. pokračovanie reformy súdnictva,
  3. boj proti korupcii vrátane vymenovania vedúceho SAP,
  4. boj proti praniu špinavých peňazí,
  5. vykonávanie zákona proti oligarchii,
  6. zosúladenie audiovizuálnych právnych predpisov s európskymi,
  7. zmena a doplnenie právnych predpisov o národnostných menšinách.

Z týchto siedmich bodov môže EÚ spochybniť aspoň tri.

Po prvé, ide o mediálny zákon, ktorý aktivisti za ľudské práva a novinári kritizujú za mimosúdne blokovanie webových stránok. Je to paradoxná situácia, lebo webové stránky bez rozhodnutia súdu blokovali aj viaceré krajiny EÚ vrátane Slovenska.

Druhým je zákon o národnostných menšinách, ktorý Rumunsko kritizovalo za to, že ponecháva jazykové práva národnostných menšín s rovnakými obmedzeniami (Rumunsko kritizovalo zákon už skôr).

Tretím bodom je reforma Ústavného súdu.

Zelenski v decembri podpísal zákon, ktorý mení spôsob menovania sudcov. Na Západe však bola kritizovaná za to, že medzinárodní experti nemajú pri výbere sudcov rozhodujúci hlas.

 

12:35 – Podľa regionálnych orgánov bol v Chersonskej oblasti napadnutý podnik kritickej infraštruktúry.

Vypukol požiar a vozidlo spoločnosti zhorelo.

Reklama

Zničená bola aj elektrická rozvodňa, ktorá zásobuje elektrinou niekoľko veľkých kotolní.

Dodávka tepla a svetla do Chersonu nebola prerušená, bez obetí na životoch.

 

12:30 – Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov urobil niekoľko vyhlásení o Ukrajine.

– Peskov opäť poprel fámy o blížiacej sa novej vlne mobilizácie v Rusku.

“Vo všeobecnosti nie je potrebné pripisovať telegramovým kanálom taký veľký význam. Hlavným zdrojom sú oficiálne orgány na čele s prezidentom Ruskej federácie. Telegramové kanály netreba zveličovať,” povedal Peskov.

Radi by sme upozornili, že ukrajinská tajná služba hovorila aj o blížiacom sa obnovení mobilizácie v Rusku. A dokonca uviedla konkrétne dátumy – 5. január (ale v tento deň sa nič nestalo) a neskôr 15. január.

– Peskov označil za “kačicu” vyhlásenia, že Rusko ponúka Západu, aby súhlasil s ukončením vojny na Ukrajine podľa “kórejského scenára”, ako to nedávno povedal tajomník SNBO Danilov.

“Informácie o údajne navrhovanej “kórejskej možnosti” urovnania situácie na Ukrajine sú ďalšou kačicou,” povedal Putinov hovorca.

Kórejský scenár predpokladá ukončenie vojny dohodou o prímerí bez podpísania mierovej zmluvy alebo politického urovnania, ale so stanovením súčasnej frontovej línie, ktorá sa de facto stane hranicou medzi krajinami.

– Peskov dal jasne najavo, že Putin podpisuje dekréty o omilostení “wagnerovcov” naverbovaných z väzníc pre vojnu na Ukrajine.

“Omilostenie väzňov v Rusku je možné len na základe prezidentského dekrétu,” odpovedal hovorca Kremľa na otázku, na základe čoho sa rušia tresty odňatia slobody ruským väzňom, ktorí strávili šesť mesiacov v PMC Wagner.

– Putinov hovorca uviedol, že Kremeľ dôveruje informáciám ruského ministerstva obrany o “odvetnom útoku” na Kramatorsk, kde podľa Ruska zahynulo približne 600 príslušníkov ukrajinskej armády.

Ukrajina túto informáciu včera poprela.

 

Reklama

12:25 – Podľa spoločnosti Ukrenergo spotreba energie na Ukrajine rastie v dôsledku nižších teplôt a zvýšenej spotreby v priemysle a podnikoch na začiatku pracovného týždňa.

V tejto súvislosti platia obmedzenia vo všetkých regiónoch od 4.00 do 24.00 hod. V prípade ich prekročenia dôjde k núdzovému odstaveniu.

 

12:20 – Podľa britských spravodajských služieb ruské vzdušné sily takmer určite používajú Su-57 na misie proti Ukrajine minimálne od júna 2022.

Je to najmodernejšie ruské nadzvukové bojové lietadlo piatej generácie, ktoré využíva technológiu s nízkym pozorovacím výkonom a pokročilú avioniku.

Misie boli pravdepodobne obmedzené na prelety nad ruským územím a odpaľovanie rakiet vzduch-zem alebo vzduch-vzduch dlhého doletu na Ukrajinu.

Satelitné snímky ukazujú päť lietadiel Su-57 na leteckej základni Achtubinsk, kde sa nachádza 929. letové skúšobné centrum.

Keďže ide o jedinú známu základňu lietadiel Su-57, tieto lietadlá boli pravdepodobne zapojené do operácií proti Ukrajine, uviedla spravodajská služba.

“Rusko pravdepodobne uprednostňuje vyhnúť sa poškodeniu reputácie, zníženiu exportných vyhliadok a ohrozeniu citlivých technológií, ktoré by mohli vzniknúť v prípade straty Su-57 v prospech Ukrajiny. Je to príznak toho, že Rusko sa naďalej vyhýba riziku ale využíva svoje vzdušné sily na vedenie vojny,” uvádza sa v čerstvej správe britských tajných služieb.

 

11:40 – Ruská armáda začala vážny útok na Soledar. Mesto je v polkruhu. Nepriateľ uvažuje, či stiahnuť svoje jednotky. V Kyjeve sa už uskutočnilo stretnutie. Ukrajinské ozbrojené sily majú možnosť stiahnuť zvyšky posádky a pokúsiť sa zakoreniť v nových líniách. V opačnom prípade riskujú, že v kotli zostane veľká skupina vojakov.

– Vyvrcholenie bojov práve prebieha. Soledar je kľúčom k celej obrannej línii od Krasného Limanu po Avdejevku. Po strate mesta dostane AFU úder zo severu na Artemovsk a úder z boku do tyla severného zoskupenia. Ak sa zoskupenie stiahne, ruské vojská získajú prístup k bokom limanského zoskupenia. Po obsadení Artemovska budú mať Rusi okamžite prístup na krídlo toreckého zoskupenia.

– S najväčšou pravdepodobnosťou budú do Soledaru vyslané posily. Útok AFU sa do jari neočakáva. Práve čakáme, kým pôda zamrzne. Ruská ofenzíva by mala nasledovať

 

11:35 – Soledar – 9. januára – agónia posádky Ozbrojených síl Ukrajiny

Šéf PMC „Wagner“ Jevgenij Prigožin prezradil, že jeho bojovníci už zaútočili na administratívnu budovu mesta Soledar:

„V médiách kolujú rôzne falošné informácie o účasti rôznych vojenských formácií na dobytí Soledaru. Chcem zdôrazniť, že na Soledar útočia výlučne jednotky „Wagnerovcov“. A pre tých, ktorí túto informáciu šíria, navrhujem navštíviť centrum Soledaru, kde bojovníci PMC „Wagner“ urputne bojujú o budovu mestskej správy.“

To znamená, že hlavná obranná línia v meste bola prelomená a vzhľadom na správy o jej hlbokom pokrytí aspoň z juhu môžeme povedať, že dni posádky Ozbrojených síl Ukrajiny sú zrátané.

Súdiac podľa máp, polovica mesta je už oslobodená. Zároveň sa objavili informácie o úplnom oslobodení Bachmutského na juhovýchodnom predmestí Soledaru. Mesto sa pravdepodobne bude dať obísť z južnej strany a potom ruskí vojaci prerušia kľúčovú komunikačnú líniu nepriateľa – cestu medzi Arťomovskom a Severskom.

V blízkosti Bachmutu prevzali Wagnerove oddiely kontrolu nad osadami Opytne, Krasnaja Gora a Paraskovijivka. Posledné dve menované narušujú priamu komunikáciu medzi posádkami Bachmut a Seversk.

Soledar - 9. januára - agónia posádky Ozbrojených síl Ukrajiny
Soledar – 9. januára – agónia posádky Ozbrojených síl Ukrajiny
Soledar - 9. januára - agónia posádky Ozbrojených síl Ukrajiny
Soledar – 9. januára – agónia posádky Ozbrojených síl Ukrajiny

11:30 – Ukrajina požiadala Gruzínsko o vrátenie raketometov Buk, ktoré jej boli odovzdané v roku 2008, ale bolo to odmietnuté, uviedol ukrajinský chargé d’affaires v Tbilisi.

Poznamenal tiež, že Kyjev požiadal Gruzínsko o systémy Javelin, ktoré mu odovzdal Washington (USA boli údajne pripravené nahradiť ich novými), ale Tbilisi to tiež odmietlo.

 

11:05 – Emmanuel Macron povedal, že “paradoxom” Vladimira Putina je, že osobne nie je “nepríjemný” človek.

“Po prvé, keď ho stretnete, nie je odpudzujúci. To je ten paradox,” povedal Macron v rozhovore, ktorý bol nahraný koncom novembra a zverejnený v sobotňajšom vydaní relácie Les Rencontres du Papotin vo francúzskej televízii.

Macron povedal, že Putin sa mu “snažil vysvetliť, že Ukrajina ho ohrozuje, pretože prostredníctvom Ukrajiny Európania a Američania ohrozujú bezpečnosť Ruska”.

“Myslím si, že nič nemôže ospravedlniť začatie vojny. V skutočnosti začal túto vojnu s cieľom získať späť územia a rozšíriť hranice Ruska na úroveň kedysi existujúceho impéria. Vzal na seba veľkú zodpovednosť za seba, za svoj národ, samozrejme, za ľudí na Ukrajine a za všetkých nás. Takto to vidím ja,” povedal Macron.

 

11:00 – Kancelária ukrajinského prezidenta zverejnila fotografiu z obce Ševčenkovo v Charkovskej oblasti, kde bol ostreľovaný trh.

Pod troskami môžu byť ľudia, prebieha záchranná operácia

Reklama
fotografia z obce Ševčenkovo v Charkovskej oblasti, kde bol ostreľovaný trh
Fotografia z obce Ševčenkovo v Charkovskej oblasti, kde bol ostreľovaný trh

10:55 – Podľa šéfa OVA Sinegubova Rusi raketovo zaútočili na miestny trh v obci Ševčenkove v Kupjanskom okrese.

Podľa predbežných správ bol útok vykonaný pomocou systémov protivzdušnej obrany S-300.

Informácie o obetiach a zničení sa spresňujú.

 

10:50 – Situácia na východnej Ukrajine je “v podstate zákopovou vojnou”, povedal senátor Angus King v nedeľu v televízii CBS.

“Je to takmer prvá svetová vojna. Je to hrozné,” povedal King v relácii Face the Nation necelý deň po návrate z cesty do Kyjeva.

Podľa Kinga je najnovší balík pomoci z Bieleho domu, ktorý zahŕňa obrnené vozidlá, určený na riešenie tohto problému.

 

10:45 – Ukrajina začala v dôsledku mrazov odpájať odberateľov od elektrickej energie.

Ráno už prekročili limity v Nikolajevskej oblasti, kde sa rozhodli odpojiť odberateľov druhého stupňa.

Treba poznamenať, že v regióne je teraz mínus 3 stupne Celzia. Na severe a východe je oveľa chladnejšie: mínus 6,5 stupňa v Kyjeve a mínus 12 až 15 stupňov v Dnepre, Poltave a Sumách.

 

10:40 – Ukrajina nemôže obnoviť energetické siete bez zariadení zo sovietskej éry, povedal Volodymyr Kudryckyj, šéf spoločnosti Ukrenergo, pre Financial Times. Chýbajú najmä 750kV transformátory, z ktorých každý váži až 200 ton.

Hoci niektoré z nich pochádzajú z bývalých komunistických krajín, napríklad z Litvy, väčšinu zničených transformátorov je potrebné obnoviť.

“Väčšina ukrajinskej siete využíva starý sovietsky systém. Pracuje pri vyššom napätí ako v EÚ, takže nie je kompatibilný s väčšinou západných zariadení,” uvádza sa v článku.

“V prvých ôsmich mesiacoch vojny Ukrajina nebola tak vážne postihnutá, pretože sme mali veľké zásoby transformátorov,” povedal Kudrycký. – Teraz sú však veľmi potrebné.”

 

10:15 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 9. januára 2023. Hlavné:

– Nepriateľ podnikol sedem raketových a 31 leteckých útokov. Existuje riziko masívneho zásahu do infraštruktúry.

– Rusko vedie ofenzívu v smeroch Avdejevka, Bachmut a Liman. V Kupjanskom prebiehajú taktické boje.

– Útoky na Stelmachivku a Krasnopopivku v Luhanskej oblasti boli odrazené. V Doneckej oblasti – Soledar, Krasnaja Gora, Podgorodne, Bachmut, Kleščevka, Vodjane, Pervomajske, Krasnogorovka, Marinka, Pobeda a Novomichajlovka.

– Na severných hraniciach Ukrajiny nie sú žiadne náznaky formovania útočných síl. Ruské vojenské vybavenie, ktoré prichádza do Bieloruska, bolo vyvezené z dlhodobého skladu a musí sa opraviť.

– AFU zostrelila tri ruské vojenské vrtuľníky a tri bezpilotné lietadlá Orlan.

 

10:06 – Dmitrij Medvedev, zástupca šéfa ruskej bezpečnostnej rady, vyzval na zabitie “zradcov, ktorí prebehli k nepriateľovi a želajú si smrť svojej vlasti”.

Reklama

“Znovu sa začalo diskutovať o tom, ako naložiť so zradcami, ktorí prebehli na stranu nepriateľa a chcú zničiť svoju vlasť. Nedávno som na túto tému hovoril. No, medzi náčelníkmi prebehla vážna diskusia o tom, či konať “podľa zákona” alebo “podľa spravodlivosti”. Musím to upresniť. Samozrejme, len podľa zákona. Ak však zákon nefunguje alebo nedosahuje svoj cieľ, potom podľa osobitných vojnových pravidiel. Pripomeňme si skúsenosti z Veľkej vlasteneckej vojny, ale aj z iných krajín. V čase vojny vždy platili takéto osobitné pravidlá. A tiché skupiny bezchybne nenápadných ľudí, ktorí ich účinne vykonávajú.” Napísal Medvedev.

Toto vyhlásenie bolo pravdepodobne vyvolané škandálom s ruským umelcom Arturom Smoljaninovom, ktorý opustil Ruskú federáciu a povedal, že je pripravený bojovať za Ukrajinu.

 

10:05 – V Kosťantinovke v Doneckej oblasti sú hlásené výbuchy. V regióne je v súčasnosti vyhlásený letecký poplach.

 

10:02 – V Bratsku v noci podpálili vojenský komisariát na Rjabinovej ulici.

Do budovy bol hodený zápalný koktail, nikto nebol zranený. V čase incidentu boli v budove dve osoby, ktoré sa evakuovali samy.

 

10:00 – Začal vzdušný poplach

Začal vzdušný poplach
Začal vzdušný poplach

09:55 – V Bratsku v noci podpálili vojenský komisariát na Rjabinovej ulici.

Do budovy bol hodený zápalný koktail, nikto nebol zranený. V čase incidentu boli v budove dve osoby, ktoré sa evakuovali samy.

 

9:50 – Ukrajina nemá dostatok transformátorov zo sovietskej éry na obnovu svojho energetického systému, uviedla spoločnosť Ukrenergo.

Podľa šéfa spoločnosti západné vybavenie nie je vhodné, z bývalého Sovietskeho zväzu sa doviezlo sovietske vybavenie, ale to stále nestačí.

 

9:10 – Zelenskyj vo svojom príhovore uviedol, že veliteľ armády generál Syrskyj navštívil pozície ukrajinských ozbrojených síl pri Bachmute a Soledare a načrtol opatrenia na posilnenie obrany vrátane nasadenia nových posíl v tomto smere.

 

9:05 – Počas špeciálnej vojenskej operácie v DĽR bolo zabitých 4 409 civilistov vrátane 132 detí, uviedla republika.

 

9:00 – Poľské ministerstvo zahraničných vecí varovalo Nemecko, že jeho odmietnutie rokovať s Varšavou o náhrade škôd spôsobených Poľsku počas druhej svetovej vojny by znamenalo “veľký problém” pre imidž krajiny. V poľskom rozhlase to povedal námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski.

 

8:45 – Bývalý šéf nemeckej vnútornej rozviedky: “Teraz sme sa stali bojujúcou stranou – proti Rusku

Hans-Georg Maasen, bývalý šéf nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy, sa odvážil verejne porovnať fakty: teraz, keď Nemecko otvorene dodáva Ukrajine bojové vozidlá pechoty a ďalšie ťažké zbrane, znamená to, že sa už priamo zapojilo do vojny s Ruskom. A teraz sa môže stať terčom ruských útokov. Ale aký to má zmysel, pýta sa Maasen? Krajina nemá v tomto konflikte vlastné vojenské ciele.

Ukrajina podľa neho nie je pre Západ baštou ľudských práv, slobody a mieru. To všetko je len holá fikcia nemeckých médií.
“Je desivé, koľko ľudí opäť kričalo hurá. Ani nie tak na uliciach, ako v redakciách. Niektorí novinári už zrejme snívajú o pochode na Kremeľ, aby odtiaľ vyhnali Putina.”

A vedúcich radníc sa aj tak nikto nepýtal; rozhodnutie o zvýšení dodávok zbraní bolo prijaté za ich chrbtom. Pre Nemecko by sa súčasné militaristické šialenstvo mohlo skončiť zle, uzatvára politik.

Reklama

 

8:40 – Ukrajinská ombudsmanka pre ľudské práva Viktoria Serďuková uviedla, že počas výmeny bolo z ukrajinského zajatia prepustených takmer 30 vojakov z Luhanskej ľudovej republiky.

Ombudsmanka uviedla, že vojakom bude v prípade potreby poskytnutá lekárska a psychologická pomoc.

 

8:35 – V Soledare dochádza k masovému úteku príslušníkov AFU z mestskej zástavby, uviedol hovorca Ľudových milícií LĽR Filiponenko.

 

8:30 – Ruské sily v Doneckej ľudovej republike posilňujú protivzdušnú obranu a protibatériovy boj a snažia sa posunúť líniu kontaktu od veľkých miest, uviedol úradujúci šéf republiky Denis Pušilin.

Pripomenul, že počas novoročných sviatkov ukrajinské ozbrojené sily pokračovali v ostreľovaní územia Doneckej ľudovej republiky. Strieľali hlavne na tepelné elektrárne Starobeševskoj a Zujevkoje.

 

8:25 – Prudký pokles hladiny rieky Dneper zvyšuje hrozbu nových útokov ukrajinských ozbrojených síl a uľahčuje ukrajinským bezpečnostným silám prekročenie rieky smerom na Záporožie, uviedol Vladimir Rogov.

“Netvrdím, že sa to určite stane, ale musíme byť na to pripravení,” zdôraznil.

 

8:20 – Veliteľstvo DĽR oznámilo oslobodenie obce Bachmutskoje severovýchodne od Artemovska.

Veliteľstvo DĽR oznámilo oslobodenie obce Bachmutskoje severovýchodne od Artemovska
Veliteľstvo DĽR oznámilo oslobodenie obce Bachmutskoje severovýchodne od Artemovska

8:15 – Velenie ukrajinských ozbrojených síl organizuje presun posíl pre jednotky bojujúce s ruskými silami pri mestách Artemovsk (Bachmut) a Soledar, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Soledar – satelitná snímka - 8. januára 2023
Soledar – satelitná snímka – 8. januára 2023

8:10 – Nemecko “horúčkovito” hľadá 40 BMP Marder sľúbených Ukrajine, a keďže nemá žiadne rezervy týchto vozidiel, Berlín bude musieť väčšinu z nich vziať z vlastných vojenských rezerv, uviedol Spiegel.

Poslanec Bundestagu Henning Otte uviedol, že nemecký kabinet nie je pripravený dodať takéto vozidlá, a preto “Bundeswehr musí vyprázdniť svoje sklady, ktoré sú aj tak v zlom stave”.

 

8:05 – Do Samarskej oblasti dorazila druhá skupina vojakov, ktorí boli zranení v Makejevke a liečení v nemocnici v Rostove, uviedla tlačová služba regionálnej vlády.

Podľa oblastného gubernátora Dmitrija Azarova sa v nemocnici v Rostove na Done stále lieči 15 vojakov zo Samarskej oblasti.

 

8:00 – Vojenská operácia, 8. januára 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Rusko uskutočnilo odvetnú operáciu za útok Kyjeva na miesto dočasného rozmiestnenia ruskej armády v Makejevke: masívny raketový úder v Kramatorsku zabil viac ako 600 ukrajinských vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ruská armáda v oblastiach špeciálnej operácie dodržiavala režim prímeria na celej línii kontaktu od 12:00 6. januára do 24:00 7. januára, uviedlo ministerstvo obrany s tým, že ukrajinské jednotky zároveň pokračovali v intenzívnom ostreľovaní obývaných oblastí a ruských pozícií

– 50 ruských vojakov sa vrátilo z ukrajinského zajatia ako výsledok rokovaní, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Lietadlá ruských vzdušných síl zostrelili päť ukrajinských lietadiel za 24 hodín

Reklama

– Dve tepelné elektrárne (TPP) poškodené v dôsledku ostreľovania osád Nový Svet a Zugres v DĽR ukrajinskými jednotkami, informoval SCKK

– V súvislosti s výbuchom plynovodu v Lutugine v LĽR bolo začaté trestné stíhanie podľa článku “sabotáž”. Sila výbušného zariadenia odpáleného v blízkosti plynovodu v LĽR bola podľa predbežných údajov približne 500 gramov ekvivalentu TNT, uviedla regionálna polícia.

vojna ukrajina
Mapa bojov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

09:37

Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz sa v nedeľu podrobí lekárskym testom v dôsledku “vysokej horúčky a pridruženej bolesti”, uviedla tamojšia tlačová agentúra SPA.

09:20

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo.

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali