To najdôležitejšie z Ukrajiny – Európska komisia navrhuje drasticky zvýšiť výrobu munície

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Európska komisia navrhuje drasticky zvýšiť výrobu munície

Kyjev 1. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Yevhen Titov, telegram, screenshot)

 Aktualizované 1. marca 2023 19:49

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ťažké boje o Bachmut
Pohľad z okna na obliehané mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

 

19:45 – Nemecký minister obrany Pistorius dnes urobil niekoľko pozoruhodných vyhlásení:

Reklama

-Nemáme ozbrojené sily schopné brániť sa proti takému „agresorovi“ ako je Rusko;

-Nemecká armáda tiež nedokáže ochrániť svojich spojencov v NATO;

Reklama

-Bundeswehru chýba personál, munícia, výstroj a zbrane.

 

19:30 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Moskva bude súhlasiť s predĺžením čiernomorskej dohody o obilí len vtedy, ak sa zohľadnia záujmy jej poľnohospodárskych výrobcov.

Vyplýva to zo správy agentúry Reuters.

“(Ruská strana) zdôraznila, že pokračovanie dohody o obilnom balíku je možné len vtedy, ak sa zohľadnia záujmy ruských poľnohospodárskych výrobcov a výrobcov hnojív, pokiaľ ide o neobmedzený prístup na svetové trhy,” citovala agentúra ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Reklama

“Dohoda o obilí v Čiernom mori sprostredkovaná OSN a Tureckom sa tento mesiac opäť predĺži, ale Rusko dalo jasne najavo, že nie je spokojné s niektorými aspektmi dohody,” napísali noviny.

 

19:25 – Z terénu prichádzajú správy, že v Chromove na západ od Artemovska je veľmi rušno.

Je tam silná streľba a delostrelecká aktivita. Pravdepodobne ukrajinská strana začala odrezávať poslednú hlavnú cestu medzi Časovým Jarom a Artemovskom, po ktorej AFU prepravovala zásoby a donedávna sa mohla organizovane stiahnuť z mesta.

 

Reklama

19:20 – Podľa správ utrpela 24. “kráľovská” mechanizovaná brigáda ukrajinských ozbrojených síl ťažké straty pri Artemovsku.

Po ťažkých bojoch mohli zaniknúť 1. a 2. mechanizovaný prápor jednotky, ako aj prápor opráv a obnovy. Od začiatku decembra brigáda pociťuje vážny nedostatok personálu, ale nebola stiahnutá z frontovej línie ani zaradená do rotácie.

 

18:45 – Jevgenij Prigožin, kurátor Wagnerovho PMC, poprel výrok srbského prezidenta Aleksandara Vučiča o Srboch v jeho jednotkách.

Vučič predtým vyhlásil, že “Srbi, ktorí boli naverbovaní na boj na Ukrajine, budú zatknutí, keď sa vrátia domov”.

“Vučičova hystéria je márna. V PMC Wagner sa k dnešnému dňu (1. marca 2023) nenachádzajú žiadni Srbi. Posledný, kto bojoval v PMC Wagner, odišiel z tejto oblasti pred dvoma mesiacmi. Ak nejaký Srb tvrdí, že v roku 2023 bojoval v PMC Wagner, je to lož. Neverte mu,” odpovedal Prigožin na svojom tg kanáli.

 

18:15 – Európska komisia chce pomocou trojstupňového plánu “posunúť Európu z mierového do vojnového obdobia”, uviedol Der Spiegel.

Podľa dokumentu, ktorý bol zaslaný veľvyslancom členských štátov EÚ, prvý krok predpokladá zvýšenie dodávok munície na Ukrajinu.

Druhým bodom je spoločný nákup zbraní európskymi krajinami s cieľom “uskutočniť veľkú objednávku a dať priemyslu jasný signál o dopyte.

Reklama

V dôsledku toho chcú strojnásobiť výrobu delostreleckých granátov. V publikácii sa uvádzajú aj údaje estónskeho ministerstva obrany, podľa ktorých by Európa mohla vyrábať sedemkrát viac munície ako v súčasnosti (až 150 000 kusov mesačne).

 

18:10 –  Veliteľ AFU, volací znak Magyar, nahral rozsiahle video z Bachmutu.

Hovorí o veľmi vážnej situácii v meste a jeho okolí a dodáva, že rozhodnutie o účelnosti ďalšej obrany Bachmutu by malo prijať najvyššie velenie.

Zverejnil aj komentáre ukrajinských bojovníkov. Jeden z nich sa domnieva, že ďalší pobyt ukrajinských jednotiek v meste je neúčelný z dôvodu veľmi vysokých strát.

Reklama

“Rota žije jeden deň. Denne strácame jednu alebo dve roty. Preto sa musíme organizovane stiahnuť na nové línie a tam udržať obranu,” hovorí vojak.

 

17:45 – To hlavné z večerného súhrnu ukrajinského generálneho štábu:

– Ruská armáda pokračuje v ofenzíve na bachmutskom smere AFU odrazila útoky v okresoch Bachmut, Chromovo a Ivanivske Doneckej oblasti.

– Rusi postupovali v oblastiach Belogorovka v Luhanskej oblasti a Fedorovka v Doneckej oblasti, ale bez úspechu.

Reklama

– V Avdijevke a Šachtarsku ruská armáda neúspešne postupovala v smere na Kamianku, Pervomajskoje, Nevelskoje a Marinku v Doneckej oblasti.

– Na Záporožskom a Chersonskom smere je ruská armáda v defenzíve a v niektorých oblastiach sa snaží vytvoriť podmienky na ofenzívu.

– V pohraničných oblastiach Belgorodskej oblasti ruská armáda upravuje terén a inštaluje protitankové zátarasy.

– Ruská armáda uskutočnila tri raketové útoky v Charkovskej oblasti, ako aj 16 leteckých útokov vrátane použitia dvoch bezpilotných lietadiel Shaked-136. Bezpilotné lietadlá boli zostrelené.

– Letectvo AFU uskutočnilo 16 úderov. Protivzdušná obrana zostrelila ruské bezpilotné lietadlo.

 

17:25 – Nemecký veľvyslanec v Rusku Gesa Andreas von Geir pripísal mlčanie Berlína o výbuchu plynovodu Nord Stream prebiehajúcemu vyšetrovaniu incidentu a označil ho za neprijateľný.

Reklama

“Úmyselné činy, aké boli spáchané na plynovodoch Nord Stream, sú neprijateľné, ohrozujú medzinárodnú bezpečnosť a vyvolávajú v nás hlboké znepokojenie,” povedal von Geir.

Pripomenul, že poverené vnútroštátne orgány v Dánsku, Nemecku a Švédsku začali incident vyšetrovať, “aby sa úplne objasnilo, čo sa stalo a prečo”.

“Tieto vyšetrovania ešte neboli ukončené. Domnievam sa, že to isté platí aj pre vlastné ruské vyšetrovanie, aspoň som nevidel správu o konkrétnom výsledku,” odpovedal nemecký veľvyslanec na otázku o dôvodoch “mlčania” o výbuchu na Nord Stream.

 

17:20 – V Artemovsku zostáva niekoľko tisíc ukrajinských vojakov, ktorých Kyjev poslal “na porážku”. Vyhlásil to Pušilinov poradca Kimakovskij.

Dodal, že straty medzi vycvičenými ukrajinskými vojakmi v meste dosahujú až 70 percent.

 

Reklama

17:15 – Putin očakáva, že konflikt sa bude ťahať a vyčerpá Západ. Tento názor vyjadril poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Michail Podoljak na Facebooku.

“S čím počíta Putin? Na to, čo si myslí:

– Na predĺženie konfliktu;

– Vyčerpanie západných ekonomík;;

– Vnútorné rozpory na Ukrajine;

– manipulatívne “protivojnové” akcie v rôznych krajinách (zastavenie paľby a opustenie ruského územia výmenou za mier). A preklad do toho istého predlžujúceho sa konfliktu,” napísal.

 

Reklama

17:10 – Prijatie Ukrajiny do NATO by mohlo viesť alianciu k vojne na základe článku 5 charty (ktorý vyžaduje, aby NATO poskytlo vojenskú odpoveď v prípade agresie proti členovi aliancie), takže prijatie Ukrajiny do NATO by bolo “ťažké”, uviedla bývalá ministerka zahraničných vecí USA Condoleezza Riceová.

“Bude to ťažké, pretože článok 5 zmluvy – útok na jedného je útokom na všetkých členov NATO. Myslím si však, že vidíme, že Ukrajina sa de facto stala veľmi silným spojencom NATO. A očakávam, že to bude pokračovať. Pretože si myslím, že v budúcnosti bude potrebná nejaká forma bezpečnostnej dohody s Ukrajinou, pravdepodobne stojí za to začať na tom pracovať už teraz. Čo vieme s istotou, je, že samotné NATO je chránené. Časť územia, ktorá nebola chránená, bola Ukrajina, a to naznačuje, že v strede Európy zostalo vákuum. A tak nech urobíme čokoľvek, a pochybujem, že to bude článok 5, musíme zabezpečiť, aby tam toto vákuum v budúcnosti nebolo,” povedala Riceová.

 

16:40 – Si Ťin-pching počas rozhovorov s Lukašenkom vyjadril svoj postoj k vojne na Ukrajine.

“Hlavným postojom Číny je podporovať mier a rokovania. Mali by sme sa držať smeru politického urovnania, odmietnuť celú mentalitu studenej vojny, rešpektovať legitímne bezpečnostné záujmy všetkých krajín a vybudovať vyváženú, účinnú a udržateľnú európsku bezpečnostnú architektúru,” povedal.

 

16:15 – Európska komisia navrhuje drasticky zvýšiť výrobu munície, aby uspokojila potreby Ukrajiny a svoje vlastné, uviedol Spiegel s odvolaním sa na svoje zdroje.

Reklama

Prechod na vojenské koľajnice sa plánuje realizovať v troch etapách.

– Okamžite zvýšiť dodávky munície na Ukrajinu. Krajiny majú prisľúbené kompenzovať tieto výdavky platbami z EÚ.

– Vykonať spoločný nákup 155 mm munície Európskou obrannou agentúrou EDA s cieľom vyplniť medzery v zásobách EÚ a zabezpečiť zásobovanie Ukrajiny v dlhodobom horizonte.

– Zabezpečiť dlhodobé zvýšenie európskych výrobných kapacít munície.

Dokument s takýmito návrhmi už bol odovzdaný veľvyslancom EÚ. Brusel sa domnieva, že mierové obdobie v Európe sa skončilo a je potrebné zásadne zmeniť prístup k obrane.

 

16:00 – Ministerstvo zahraničných vecí označilo obvinenia Ruskej federácie, že Ukrajina pripravuje “provokácie s rádioaktívnymi látkami” v blízkosti Podnesterska, za falošné.

Reklama

“Tvrdenie Ruska, že Ukrajina dostala rádiologické materiály na “provokáciu”, je falošné. Ukrajina je prísne zaviazaná k nešíreniu jadrových zbraní. Nenaleťte na učebnicovú ruskú propagandu. Rusi často obviňujú iných z toho, čo sami plánujú,” povedal hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

 

14:45 – Srbsko tvrdí, že jeho občania bojujú v PMC Wagner. Srbský prezident Vučič tvrdí, že budú zatknutí hneď, ako sa naskytne príležitosť.

“Srbi, ktorí boli naverbovaní na boj na Ukrajine, budú zatknutí, keď sa vrátia domov a budú v dosahu našich inštitúcií,” povedal Vučič.

Dodal, že “spriatelené krajiny to nerobia”, pričom mal na mysli Rusko.

Reklama

 

14:30 – Ruská federácia presúva do Donbasu až 1 000 vojakov vycvičených na cvičiskách v Bielorusku a vybavených vybavením a muníciou z Bieloruska, informovali bieloruské opozičné monitorovacie skupiny.

Jeden vlak odišiel zo stanice Polonka (Brestská oblasť) do stanice Gukovo (Rostovská oblasť) 27. februára. Tam má doraziť 3. marca a pokračovať do stanice Krasnaja Mohyla (Luhanská oblasť) a potom do Debaľceva – Uglegorska.

Vlak tvorí 50 vagónov s 500 členmi vojenského personálu, vybavením a zásobami.

Ďalšie dva vlaky s 300 mužmi a rôznym vybavením vyrážajú zo stanice Lesnaja a stanice Osipoviči smerom na Severokaukazskú železnicu

 

14:20 – Rusko by mohlo začať novú ofenzívu v prvej polovici marca alebo v máji až júni. Úderné sily sú už na mieste, ale počasie na juhovýchode Ukrajiny skomplikuje pokus o ofenzívu v období od konca marca do konca apríla.

K tomuto záveru dospel Ukrajinský inštitút budúcnosti.

Veľkosť teraz vytvoreného zoskupenia ruských vojsk je minimálne 1,5-krát väčšia ako zoskupenie nasadené vo februári 2022. Pozostáva z kádrových jednotiek s posádkou, vybavením a muníciou.

Analytici inštitútu sa preto domnievajú, že nebude použité na frontálne údery, ale na pokus o obkľúčenie veľkého zoskupenia AFU. Napríklad na území Doneckej oblasti.

Za najpravdepodobnejšie smery sa označuje úder cez Charkovskú a Sumskú oblasť a z územia Záporožskej oblasti pozdĺž Dnepra. Možným cieľom je Poltava alebo východ Poltavskej oblasti.

Úder smerom na Kyjev je nepravdepodobný a bude možný len v prípade, že prvá fáza bude úspešná a dôjde k dodatočnej mobilizácii v Ruskej federácii.

Ak sa takáto operácia začne pred 10. – 12. marcom, Ruská federácia sa môže pokúsiť obkľúčiť donecké zoskupenie AFU, pričom na diverzné údery pozdĺž už existujúcej frontovej línie použije jednotky PMC a “ľudové milície LDPR”. To bude sprevádzané aj masívnymi raketovými údermi. Pravdepodobne na železničnú infraštruktúru.

Ak sa operácia začne v máji – júni, Ruskú federáciu nebudú obmedzovať poveternostné podmienky, ale Ukrajina už bude mať v tom čase sformovanú údernú päsť pre svoju ofenzívu. Preto môže Ruská federácia najneskôr do polovice marca začať ďalšiu mobilizáciu s cieľom zvýšiť počet svojich vojakov. Ruskú ofenzívu budú sprevádzať ďalšie raketové útoky aj na mosty cez Dneper.

 

Reklama

14:15 – Situácia na frontoch 1. marca 2023

Situácia na frontoch 1. marca 2023
Situácia na frontoch 1. marca 2023
Situácia na frontoch 1. marca 2023
Situácia na frontoch 1. marca 2023

13:35 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zničili tri diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl v Kupjanskom smere v LĽR a Charkovskej oblasti

– Ruské vojská zničili až 85 ukrajinských vojakov a dve samohybné húfnice Akacia v Chersonskom smere

– Ruské jednotky zničili do 190 príslušníkov AFU v doneckom smere

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v Kupjanskom smere dosiahli až 90 vojakov za deň

– Straty ukrajinských ozbrojených síl na južnom doneckom a záporožskom smere dosiahli až 80 vojakov za deň

– Ruskí vojaci v Doneckej ľudovej republike zasiahli miesto dočasného rozmiestnenia nacionalistickej skupiny

– Ruské ozbrojené sily zasiahli jednotky AFU pri Ugledare a Nikolskom v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 110. mechanizovanej brigády AFU pri Očertino v DĽR

– Ruské ozbrojené sily počas dňa zničili viac ako 150 vojakov AFU v smere Krasnoliman

– Sily protivzdušnej obrany zostrelili šesť ukrajinských dronov počas pokusu Kyjeva o masívny útok na krymské zariadenia

– Ruské jednotky zničili muničný sklad 123. brigády územnej obrany ukrajinských ozbrojených síl v Chersonskej oblasti

 

13:30 – Jevhen Prigožin poprel tvrdenia, že ukrajinské sily sa stiahli z Artemovska.

Reklama

Vyhlásenie v tomto zmysle sa objavilo na kanáli jeho tlačovej služby Telegram.

Predtým hackeri z Killnetu zverejnili informáciu, že ukrajinské ozbrojené sily dostali rozkaz opustiť mesto a v noci sa v malých skupinách stiahnuť. Zelenského poradca Oleksandr Rodňanskij v rozhovore pre CNN povedal o možnom ústupe ukrajinských síl z Artemovska.

Neskôr televízia citovala hovorcu východného zoskupenia ukrajinských jednotiek Sergeja Čerevatovo, ktorý povedal, že v súčasnosti neexistuje žiadne rozhodnutie o ústupe z mesta.

 

13:14 –  Ukrajinské ozbrojené sily prišli za dva mesiace v Artemivsku o viac ako 200 ženistov. Podrobnosti:

Od začiatku januára 2023 prišli ženijné jednotky 57. motorizovanej pešej brigády, 61. pešej brigády, 24. a 63. mechanizovanej brigády o viac ako 200 vojakov. Vojaci a dôstojníci ženijných podporných jednotiek boli počas prielomov AF využívaní ako útočné tímy rýchlej reakcie.
Podľa predbežných správ bola v dôsledku veľkých strát v pravidelnej armáde a silách teritoriálnej obrany AFU od decembra minulého roka značná časť ukrajinských ženistov a ženijných špecialistov pravidelnej výbušnej podpory nasadená v prvej a druhej bojovej línii na prípravu mínových polí.

Po smrti príslušníkov ženijných rôt AFU a bojovníkov podpornej skupiny od delostreleckej paľby zostali bez podpory personálu odmínovania oporné body rôt a čiat 63. mechanizovanej brigády pri pamätníku lietadiel MiG-17 v juhozápadnom Artemivsku, 24. mechanizovanej brigády pri železničnej stanici Bachmut-1 na severovýchode a stanice Maloyševskaja na severnom okraji mesta.

Pozemné jednotky AFU, ktoré zostali v týchto oblastiach bez mín, najmenej 15-krát požiadali o leteckú podporu, aby mohli zasiahnuť pozemné jednotky ruských ozbrojených síl, ale vrtuľníky Mi-8 a Mi-24, ako aj frontové bombardéry Su-24 a útočné lietadlá Su-25 buď nevstúpili do útočnej zóny kvôli detekcii protivzdušnou obranou, alebo boli zostrelené pri priblížení sa k obciam Družkovka, Konstantinovka, Belokuzminovka a Vasjutynske.

 

13:07 – Jermak mal telefonický rozhovor s Bidenovým poradcom pre národnú bezpečnosť Sullivanom.

Diskutovali o situácii v Bachmute, ruských bezpilotných lietadlách kamikadze a mierovom vzorci na Ukrajine.

Hovorili aj o “spoločnej túžbe po spravodlivom mieri, ktorý podporujú krajiny celého sveta”.

 

12:45 – Najnovší poplach v Kyjeve a Kyjevskej oblasti bol vyhlásený kvôli malému balónu, uviedla vojenská správa hlavného mesta.

“S najväčšou pravdepodobnosťou bol vypustený zo severného smeru smerom na Kyjev. V súčasnosti tento objekt nepredstavuje hrozbu. Boli vykonané príslušné opatrenia na jeho likvidáciu,” uviedla KCVA.

 

Reklama

12:21 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že zabránilo “masívnemu útoku dronov” na Krym.

Uviedlo, že šesť dronov zostrelili sily protivzdušnej obrany a ďalšie štyri boli zostrelené radarovou paľbou.

Z útoku obviňuje Ukrajinu.

 

11:50 – Kremeľ neverí prezidentskému poradcovi Michailovi Podoljakovi, ktorý povedal, že Ukrajina neuskutočňuje údery proti Rusku. “Neveríme mu,” povedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

 

11:47 – Viac ako 70 000 ľudí v Chersonskej oblasti už dostalo ruské pasy, uviedli Ruskom menované “orgány” zabraných území.

Pred vojnou mala Chersonská oblasť 1,02 mil. obyvateľov.

 

11:45 – Príjmy Ruska z vývozu ropy a plynu klesli v januári o 40 % na 18,5 miliardy USD (z 30 miliárd USD v januári 2022), uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje Medzinárodnej agentúry pre energetiku.

Príčinou boli západné sankcie proti ruskému vývozu energií, uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol.

“Očakávame, že tento pokles príjmov z predaja ropy a plynu bude v nasledujúcich mesiacoch prudší. A v strednodobom horizonte ešte prudší, pretože chýba prístup k technológiám a investíciám,” povedal Birol pre agentúru Reuters.

 

10:57 – V Bachmute sa stále nachádza približne 4 500 civilistov vrátane 48 detí, uviedla CNN s odvolaním sa na údaje doneckej štátnej správy.

Podľa správy ich “nemožno evakuovať, pretože žijú na ťažko prístupných miestach”.

Hovorkyňa doneckej regionálnej štátnej správy Tetyana Ignatchenko uviedla, že v meste sú potraviny, voda a lieky a “ľudia boli všetkým vopred vybavení”.

 

10:50 – V Kyjevskej oblasti bol zaznamenaný neznámy vzdušný objekt.

Podľa regionálnych úradov môže dôjsť k spusteniu systému protivzdušnej obrany.

 

10:48 – Moldavská vláda označila vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o tom, že Ukrajina údajne pripravuje provokácie v blízkosti Podnesterska, za lož.

“Pokiaľ ide o nedávne vyhlásenia, v ktorých sa opäť spomína Podnestersko našej krajiny, nekomentujeme lži a špekulácie. Verejné inštitúcie monitorujú situáciu a nepotvrdzujú informácie šírené ruskou stranou. Vyzývame ľudí, aby zachovali pokoj a získavali informácie z oficiálnych moldavských zdrojov,” uvádza sa vo vyhlásení.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Ukrajina pripravuje “provokáciu s rádioaktívnymi látkami” v Podnestersku.

 

10:45 –  V Kyjevskej a Doneckej oblasti bol vyhlásený letecký poplach.

 V Kyjevskej a Doneckej oblasti bol vyhlásený letecký poplach
V Kyjevskej a Doneckej oblasti bol vyhlásený letecký poplach

10:30 – Ruské korporácie môžu inštalovať vlastné protiletecké prostriedky, povedal Andrej Kartapolov, predseda Výboru pre obranu Štátnej dumy.

Poslanec zdôraznil, že prostriedky protivzdušnej obrany sú zamerané na ochranu dôležitých štátnych objektov.

Kartapolov tiež poznamenal, že takýto postup by sa mohol ukázať ako užitočný nielen počas špeciálnych operácií, ale aj pri boji proti terorizmu.

 

10:28 – Jevgenij Prigožin reagoval na obvinenia amerického ministerstva zahraničných vecí, že Wagner PMC dostáva satelitné snímky od čínskej firmy Spacety Co.

Reklama

Povedal, že nemá potrebu kupovať satelitné snímky, pretože jeho PMC má vlastnú satelitnú konšteláciu.

“Nemáme potrebu kupovať satelitné snímky. Wagner PMC má už rok a pol takmer dve desiatky satelitov, z ktorých niektoré sú radarové a ostatné optické. Takže americké ministerstvo zahraničných vecí časom trochu upadlo,” povedal Prigožin.

“Pozorne sledujeme všetky body sveta vrátane ministerstva zahraničných vecí USA,” dodal.

 

9:56 –  V Číne sa začalo stretnutie Lukašenka so Si Ťin-pchingom.

Deň predtým Peking predložil mierový plán týkajúci sa Ukrajiny, po ktorom sa lídri Európskej únie chystali do Číny.

CNN v komentári k návšteve uviedla, že do Číny pricestoval kľúčový Putinov spojenec, z ktorého územia sa pred rokom začala ofenzíva proti Kyjevu.

 

9:21 – Útoky nepriateľa, ktoré v Luhanskej oblasti uskutočňujú bezpilotné lietadlá kamikadze (bezpilotná/obranná munícia Ruskej federácie vyvinutá v roku 2019), sa zvýšili, uviedol šéf Luhanskej oblastnej štátnej správy Serhij Gajdaj.

“Už spolupracujeme s našimi medzinárodnými priateľmi na získaní vybavenia, ktoré znemožní tichú činnosť týchto nepriateľských bezpilotných lietadiel,” povedal pre 24. kanál.
Gajdaj tiež uviedol, že nepriateľ sa pokúša postupovať smerom na Belogorovku a Kreminnu (Nevske a Makiivka) a ostreľované sú aj deokupované osady pozdĺž frontovej línie.

 

9:15 – Poradca kancelárie prezidenta Michail Podoljak označil útoky bezpilotných lietadiel na Rusko za vnútorné útoky UFO a uviedol, že Ukrajina nezasiahla ruské územie.

“Ukrajina nezasahuje ruské územie. Ukrajina vedie obrannú vojnu s cieľom deokupovať všetky svoje územia. To je axióma. V Ruskej federácii narastá panika a dezintegračné procesy, čo sa prejavuje nárastom vnútorných útokov neidentifikovaných lietajúcich objektov na infraštruktúru,” napísal na Twitteri.

 

9:07 – Pentagón nemá informácie o koncentrácii ukrajinských jednotiek v blízkosti Podnesterska

“V tejto súvislosti nemám žiadne informácie. Situáciu v regióne naďalej pozorne sledujeme,” povedal hovorca Pentagónu.

Pentagón zároveň uviedol, že nebude diskutovať o tom, “kde Ukrajina mohla alebo nemusela sústrediť svoje sily”.

Ukrajina predtým uviedla, že sústredila svoje jednotky v blízkosti hraníc s Podnesterskom kvôli potenciálnej hrozbe odtiaľ.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajina sa údajne chystá zaútočiť na “DĽR”. Ukrajina to popiera.

Samotné Podnestersko medzitým uviedlo, že od 1. marca organizuje trojmesačný vojenský výcvikový tábor pre záložníkov, zatiaľ čo dnes ráno ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Ukrajina pripravuje v Podnestersku “provokáciu s rádioaktívnymi látkami”, ktoré by údajne mohli byť dovezené cez “obilný koridor”

 

8:52 -Ruské kanály Telegramu zverejňujú podrobnosti o náletoch dronov na Belgorod.

Podľa agentúry Baza 27. februára na Belgorod a jeho predmestia dopadli štyri drony.

Každý z nich niesol 2 kg výbušnín s obrannými prvkami.

Uvádza sa, že jeden z nich spadol na strechu 16-poschodovej budovy, druhý narazil do bytu na Popovej ulici na šiestom poschodí a tretí spadol do dvora domu na Sadovej ulici.

Vybuchol len jeden, ktorý spadol na strechu supermarketu v obci Šagarovka. Spadol na strechu budovy, od ktorej začal horieť, informovala agentúra Baza.

Reklama

 

8:50 – Ruská federácia vypúšťa drony z Brjanskej oblasti, aby skrátila vzdialenosť ku Kyjevu, tvrdí britská tajná služba

V noci z 26. na 27. februára počas ďalšieho útoku ruských dronov ukrajinské ozbrojené sily zostrelili 11 zo 14 vypustených dronov Šahíd: 9 z nich bolo zostrelených v blízkosti Kyjeva, zatiaľ čo ďalšie 3 boli zostrelené v Černigovskej oblasti.

“Vzhľadom na vektor útoku boli tieto bezpilotné lietadlá Šahíd s najväčšou pravdepodobnosťou vypustené z ruskej Brjanskej oblasti. Predtým, od polovice decembra 2022, bolo jediné pozorované miesto vypustenia z Krasnodarského kraja cez Azovské more,” uvádza sa v správe.

Nové miesto vypúšťania poskytne Rusom ďalšiu os útoku, bližšie ku Kyjevu, uvádza sa v správe.

“Tým sa pravdepodobne skráti čas letu nad Ukrajinou a bude to pokus o ďalšie roztiahnutie ukrajinskej protivzdušnej obrany,” uviedla britská spravodajská služba.

 

8:40 – Vo viacerých oblastiach bol vyhlásený letecký poplach.

Vo viacerých oblastiach bol vyhlásený letecký poplach
Vo viacerých oblastiach bol vyhlásený letecký poplach

8:37 –  V drone, ktorý spadol neďaleko Moskvy, sa našlo výbušné zariadenie, informovali Izvestija s odvolaním sa na informácie FSB.

Uvádza sa, že vo vnútri sa nachádzal 1 kg výbušniny C-4 a štyri tvarované nálože pre ručný protitankový granátomet. Prečo nedošlo k výbuchu, sa neuvádza.

 

8:34 – Operačné veliteľstvo Juh varovalo pred pravdepodobným raketovým útokom v najbližších dňoch.

“Všetky predpoklady naznačujú, že v priebehu dvoch dní by nepriateľ mohol začať masívny raketový útok. Vzhľadom na načasovanie predbežného útoku a aktivitu nepriateľského letectva, bezpilotných lietadiel to všetko môže naznačovať prípravy na nový masívny nepriateľský útok,” uviedla hovorkyňa Operačného velenia Juh Natalija Gumeňuková.

 

8:24 – Zelenského poradca Oleksandr Rodňanskyj pre CNN uviedol, že ukrajinské sily by sa v prípade potreby mohli z Bachmutu “strategicky stiahnuť”.

“Naša armáda samozrejme zváži všetky možnosti. Zatiaľ mesto držia, ale ak to bude potrebné, strategicky sa stiahnu, pretože nemienime obetovať všetkých našich ľudí pre nič za nič,” povedal poradca.

Rusko sa podľa neho snaží obkľúčiť Bachmut “najlepšími jednotkami Wagnera, zrejme tými najlepšie vycvičenými a najskúsenejšími”.
Na otázku o načasovaní prípadného ústupu Rodňanskyj odpovedal, že je na armáde, aby rozhodla, či je ústup potrebný.
Dodal, že oblasť západne od Bachmutu je opevnená.

“Ak by sme sa stiahli, nemuselo by to nevyhnutne znamenať, že Rusi budú môcť potom veľmi rýchlo postupovať,” povedal Rodňanskyj.

 

7:35 –  Prímorské mesto Jevpatorija (Krym) začalo dostávať vodu po dni bez dodávok vody.

Dôvodom je porucha na komunikačných sieťach pri obci Pribrežnoje. “Úrady uvádzajú, že zatiaľ je tlak v potrubí nízky a jeho obnovenie si vyžiada čas.

Zároveň sú stále bez vody obyvatelia Krasnoperekopska, ktorý sa nachádza pri výjazde z Krymu. Problémy na hlavnom vodovodnom potrubí tam boli hlásené už skôr.

 

7:31 – Informácie v súvislosti so včerajšou informáciou o výbuchu na vojenskom letisku v meste Jeisk:

Ako prvé o nej informovali jednotlivé telegrafické kanály. Neskôr iné vydavateľstvá v meste Jeisk potvrdili, že sa ozývali zvuky výbuchu, ale videá, ktoré sa šírili po sieti, boli podľa ich slov falošné.

Reklama

Výbuchy zatiaľ neboli v Rusku oficiálne potvrdené. Šéf okresu Roman Bublik sa obmedzil na konštatovanie, že ide o vojenské taktické cvičenie. Informácie zverejnené na internete však označil za provokáciu.

Miestne médiá sa odvolávajú aj na vyhlásenie ruského ministerstva pre mimoriadne situácie, ktoré poprelo výbuchy a požiar na letisku.

Ruské médiá pripomínajú, že už 1. februára bolo ohlásené dlhodobé cvičenie s ostrou streľbou lietadiel. Majú trvať do 31. mája na cvičisku v Jeiskom okrese.

 

7:09 –  Ranný brífing ukrajinského generálneho štábu. Hlavné body:

1. Ukrajinské ozbrojené sily počas dňa odrazili viac ako 85 útokov nepriateľa. Na Kupianskom a Limanskom smere – v oblastiach Makiivka, Nevske, Červonopopovka, Šipilovka a Belogorivka v Luhanskej oblasti.

V Bachmutskom smere – v oblastiach Orechovo-Vasiljevka, Dubovo-Vasiljevka, Bogdanovka, Chasov Jar a Bila Hora. Nepriateľ tiež neprestáva búrať mesto Bachmut. Na smeroch Avdijivka a Šachtar – smerom na osady Kamianka, Avdijivka, Vodyane, Pervomajskoje, Nevelske, Marinka a Pobeda.

2. Za posledných 24 hodín Rusi uskutočnili dva raketové a 12 leteckých útokov vrátane použitia dvoch lietadiel Šahíd-136, ktoré boli zostrelené.

 

7:00 –  Aleksandar Vučić povedal, že západní predstavitelia mu pohrozili, že Srbsko môže “veľa stratiť”, ak sa nebude správať “správne”.

 

6:52 – Bitka o Artemivsk (Chromovo). Situácia AFU v Artemivsku sa rýchlo zhoršuje.

Wagnerove PMC pokračujú v tlaku na Chromovo a vo všeobecnosti dosiahli jeho okraje.

V skutočnosti sa tým posledná cesta z mesta, ktorá nie je zvlášť “priechodná”, stala ešte nepriechodnejšou.

Navyše všetky jednotky AFU v meste bez výnimky pociťujú agóniu a blízkosť záhuby a tí, ktorí môžu, jednoducho utekajú.

Sme svedkami posledných dní organizovanej obrany AFU v tomto smere.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Bitka o Artemivsk
Bitka o Artemivsk

6:38 – Intenzita bojov v okolí mesta Bachmut na východe Ukrajiny sa stále zvyšuje, povedal vo svojom pravidelnom večernom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

“Najťažšie je to tak ako aj predtým v Bachmute… Rusko vôbec nepočíta ľudí a neustále ich posiela napádať naše pozície. Intenzita bojov sa tam len zvyšuje,” uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident sa takto vyjadril len jeden deň po tom, čo povedal, že vojenská situácia okolo Bachmutu je stále zložitejšia.

Špeciálna operácia
Špeciálna operácia

6:30 – Špeciálna operácia, 28. februára. Hlavné body:

– Putin na kolégiu FSB povedal, že kyjevský režim používa teroristické metódy.

– Putin nariadil FSB, aby postavila prekážku ukrajinským sabotážnym skupinám, rusko-ukrajinský úsek ruskej štátnej hranice by mal byť pod osobitnou kontrolou pohraničnej stráže.

– USA plánujú provokáciu s použitím toxických látok na Ukrajine a obviňujú z nej Rusko, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Vlak s nákladom chemických látok dorazil do Kramatorska a neskôr bol dopravený na líniu kontaktu.

– Ruské systémy elektronického boja potlačili ukrajinské drony, ktoré sa pokúšali zaútočiť na civilné ciele v Krasnodarskom kraji a Adygeji, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Reklama

– Pri Kolomne v Moskovskej oblasti spadol dron, cieľom mohol byť objekt civilnej infraštruktúry, uviedol gubernátor Moskovskej oblasti.

– Tanky Leopard spozorované pri Artemivsku, pre ruskú armádu je to rovnaký cieľ ako iná nepriateľská technika, uviedol poradca úradujúceho šéfa DNR.

– USA dostávajú správy o zneužití “vojenskej pomoci” USA Ukrajine a posudzujú ich.

– Západné médiá prirovnávajú objem tankov prisľúbených Ukrajine krajinami EÚ k “prúdeniu”, ktoré odráža úpadok európskeho vojenského priemyslu.

– Stoltenberg označil členstvo Ukrajiny v aliancii za “vzdialenú perspektívu”.

– Plán Číny na riešenie ukrajinského konfliktu z hľadiska bezpečnosti je v súlade s prístupom Ruska, povedal Peskov.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali