To najdôležitejšie z Ukrajiny: Budanov popiera fámy a prisľúbil, že sa Rusom zjaví v ich snoch

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Budanov popiera fámy a prisľúbil, že sa Rusom zjaví v ich snoch

Kyjev 19. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka, telegram, screenshot)

Aktualizované 19 júna 2023 20:17

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke ukrajinský vojak 68. zásahovej brigády Oleksa Dovbuša beží v nedávno oslobodenej ukrajinskej obci Blahodatne

 

Reklama

20:00 – Šéf GUR Kyrylo Budanov poprel správy ruských médií o jeho smrti alebo zranení a prisľúbil, že sa Rusom zjaví v ich snoch.

“Teraz sa na Ukrajine vytvára špeciálny oddiel nesmrteľných veliteľov – Valerij Zalužnij, ja, Stepan Bandera, Simon Petľura a Ivan Mazepa. Nesmrteľný oddiel bude v noci prichádzať do snov ruských filistrov, ktorí sa snažili ovládnuť Ukrajinu, a bude ich nočnou morou,” uviedol Budanov v komentári pre Kyiv Post.

Reklama

 

19:00 – Šéf ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj navštívil horúce miesta na fronte. Na svojom kanáli tg zverejnil video.

“Spolu s náčelníkom generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny generálporučíkom Šaptalom sme pracovali v skupinách vojsk, ktoré plnili najťažšie úlohy v oblastiach, kde prebiehajú najostrejšie boje,” napísal Zalužnyj.

Podľa neho sa ruská armáda snaží zabrániť postupu AFU.

“Na tento účel rozmiestnila systém opevnení s hustým zamínovaním terénu a množstvom záloh,” napísal náčelník a dodal, že ukrajinská armáda “robí všetko pre oslobodenie ukrajinského územia”. “Operácia pokračuje podľa plánu,” zhrnul Zalužnyj.

Reklama

 

18:50 – Čečenskí bojovníci prevzali službu na colnom kontrolnom stanovišti Grajvoron v Belgorodskej oblasti, uviedol Kadyrov.

 

18:45 – Ukrajinský parlament chce vyzvať OSN a ďalšie organizácie, aby uznali Bielorusko za agresorskú krajinu.

Uvádza sa to v návrhu rezolúcie zaregistrovanej v parlamente.

Reklama

Autori uvádzajú, že dôvodom je “neochota Bieloruskej republiky prestať umožňovať Ruskej federácii využívať svoje územie, vzdušný priestor a infraštruktúru na inváziu na suverénne územie Ukrajiny v rozpore s medzinárodnými záväzkami”. Návrh podpísalo 25 poslancov

 

18:30 – V správe EÚ o ukrajinskej kandidatúre na členstvo sa uvádza, že Kyjev splnil dve zo siedmich podmienok potrebných na začatie oficiálnych prístupových rokovaní s Európskou úniou, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje, ktoré to označujú za “pokrok”.

 

18:25 – Londýn má v úmysle zachovať sankcie voči Rusku, kým nebude Ukrajine vyplatená kompenzácia.

Podľa Deutsche Welle britské ministerstvo zahraničných vecí predložilo návrh zákona, ktorý by zachoval sankcie voči Rusku, kým Moskva nezaplatí Ukrajine odškodné.

“Spojené kráľovstvo je pripravené použiť sankcie, aby zabezpečilo, že Rusko zaplatí za obnovu krajiny, ktorú tak bezohľadne napadlo,” povedal minister zahraničných vecí krajiny James Cleverly.

 

18:20 – Poradca prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak sa domnieva, že raketové útoky na ukrajinský energetický sektor by sa mohli zopakovať na jeseň a v zime.

“Použiť zvyšky riadených striel, balistických striel, hypersonických striel, bezpilotných lietadiel na útok na civilné obyvateľstvo a kritickú infraštruktúru, energetickú infraštruktúru,” povedal Podoljak.

Reklama

“Dnes musíme investovať veľa peňazí na dokončenie transformátorov, výmenu, opravu distribučných sietí,” dodal.

 

17:30 – Maďarsko by malo vysvetliť svoju účasť na prepustení ukrajinských vojnových zajatcov v Ruskej federácii a komunikáciu s ukrajinskou vládou v tejto otázke.

Vedúci hovorca Európskej komisie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Peter Stano to uviedol v komentári pre Delfi v reakcii na vyhlásenie ukrajinského ministerstva zahraničných vecí, že Maďarsko zadržiava 11 ukrajinských vojnových zajatcov, ktorých vyviezlo z Ruska, a neumožňuje ukrajinským diplomatom ich vidieť.

 

Reklama

17:05 – Spojené kráľovstvo predložilo návrh zákona, ktorý by mu umožnil zachovať sankcie voči Rusku, kým nezaplatí Ukrajine odškodné, informovala agentúra Reuters. Britský minister zahraničných vecí James Cleverley uviedol, že Londýn týmto krokom potvrdzuje, že je pripravený použiť sankcie, aby Moskva zaplatila za obnovu krajiny.

Britská vláda tiež rozhodla, že sankcionovaní Rusi, ktorí tvrdia, že podporujú Kyjev, budú môcť darovať svoje zmrazené finančné prostriedky na obnovu Ukrajiny. Tento proces bude dobrovoľný. Nebude existovať žiadny nátlak ani ponuky na zmiernenie sankcií výmenou za peniaze, uviedli úrady.

Moskva opakovane označila sankcie za nezákonné a Kremeľ sa vyslovil za odblokovanie ruských aktív bez podmienok.

 

17:00 – Agentúra Associated Press uverejňuje fotografiu údajne zamínovaného auta v Kachovskej vodnej elektrárni deväť dní pred jej výbuchom.

Reklama

Publikácia tvrdí, že fotografiu zhotovenú dronom 28. mája 2023 získala od ukrajinskej armády.

Je na nej vidieť auto stojace na hrádzi a zrejme naplnené výbušninami. Vo vnútri je vidieť najmenej dva sudy s nejakým druhom nálože.

Podľa Ukrajiny došlo k výbuchu v strojovni priehrady. A predmetné výbušniny mohli byť umiestnené na vrchu, aby sa zvýšil účinok výbuchu. Samotné výbušniny v tomto vozidle by na zničenie priehrady nestačili.

V publikácii sa tiež uvádza, že Ukrajina nemohla zničiť priehradu, pretože jednoducho nemá rakety s dostatočnou silou – s nosnosťou viac ako 500 kg. A oslovení experti neveria ani verzii, že sabotéri prekročili Dneper s takým množstvom výbušniny a zamínovali priehradu.

Pripomenieme, že Ukrajina tvrdí, že priehradu vyhodilo do vzduchu Rusko prostredníctvom mín. Moskva svoju účasť popiera a tvrdí, že priehradu údajne vyhodila do vzduchu Ukrajina.

fotografia údajne zamínovaného auta v Kachovskej vodnej elektrárni deväť dní pred jej výbuchom
Fotografia údajne zamínovaného auta v Kachovskej vodnej elektrárni deväť dní pred jej výbuchom

16:00 – Situácia na frontoch 19. júna 2023

Situácia na frontoch 19. júna 2023
Situácia na frontoch 19. júna 2023
Situácia na frontoch 19. júna 2023
Situácia na frontoch 19. júna 2023

15:00 – Podoljak, poradca Zelenského úradu, povedal, že jediným spôsobom, ako ukončiť konflikt, je maximalizovať vojenské kapacity Ukrajiny a “vrátiť územia”.

Reklama

 

14:55 – Úradníci Štátnej potravinovej služby Ukrajiny sú podozriví z vymáhania úplatkov za vývoz obilia, uviedla prokuratúra.

Podozrenie vzniesli zamestnanci ústredného úradu služby v Kyjeve a jej pobočky v Odese.

Falšovali závery laboratórnych testov plodín, ktoré poukazovali na prítomnosť karanténnych organizmov, a potom od vývozcov požadovali peniaze za predaj 0,4 dolára za každú tonu obilia.

 

14:50 – Washington je znepokojený

Americký minister zahraničných vecí Blinken uviedol, že počas návštevy Pekingu ho čínske úrady ubezpečili, že nebudú dodávať Rusku zbrane na vojnu na Ukrajine.

Reklama

Washington je však znepokojený možnou spoluprácou súkromných čínskych firiem s Ruskom.

“Dostali sme od Číny ubezpečenie, že nepomáha a nebude pomáhať Rusku so smrtiacimi zbraňami na použitie na Ukrajine. Nevideli sme žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali opak. Neustále nás však znepokojujú čínske firmy – spoločnosti, ktoré môžu poskytovať technológie používané Ruskom na pokračovanie agresívnej vojny na Ukrajine,” povedal Blinken novinárom po dvojdňových rokovaniach.

Predtým sa objavili informácie o masívnom využívaní čínskych bezpilotných lietadiel Ruskom na Ukrajine.

Médiá tiež informovali o dodávkach čínskych obrnených vozidiel do Ruska. Peking to popiera.

 

13:50 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– AFU pokračuje v aktívnych útočných pokusoch na juhu Donecka, v Záporožskej a Doneckej oblasti

Reklama

– Ruské ozbrojené sily udreli z mora vysoko presnými zbraňami na miesta skladovania zahraničnej vojenskej techniky AFU, všetky objekty sú zasiahnuté

– Počas bojov v doneckom smere bolo za 24 hodín zničených viac ako 340 ukrajinských vojakov

– Činnosť troch diverzných a prieskumných skupín ukrajinských ozbrojených síl potlačená v priebehu dňa v Krasnolimanskom smere

– Ruské ozbrojené sily odrazili počas noci štyri útoky ukrajinských ozbrojených síl v doneckom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad pri Ivanovskom v Doneckej ľudovej republike

– Ruské ozbrojené sily odrazili tri útoky kombinovaných jednotiek ukrajinských ozbrojených síl na stanovišti Vremevskij

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinský vrtuľník Mi-8 v Záporožskej oblasti

Reklama

– Ruská armáda potlačila akcie dvoch ukrajinských diverzných a prieskumných skupín v kupjanskom smere

– Ruské ozbrojené sily zasiahli dva delostrelecké sklady AFU pri meste Záporožie

– Ruské jednotky zničili za deň až 105 vojakov AFU a dve samohybné vozidlá Gvozdika nepriateľa

– Straty ruských ozbrojených síl na južnom doneckom smere dosiahli viac ako 100 vojakov za deň

– Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky AFU pri Malej Tokmačke v Záporožskej oblasti, pričom vyradili dva tanky, 10 bojových vozidiel pechoty a dve obrnené vozidlá

– Ruská protivzdušná obrana zachytila 5 striel HIMARS, zostrelila 14 dronov AFU

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 40 vojenských osôb a delostrelecký systém M777 AFU v Chersonskom smere

Reklama

 

13:45 – Generálny tajomník NATO Stoltenberg zopakoval, že Ukrajina na nadchádzajúcom júlovom samite vo Vilniuse nedostane pozvanie do aliancie.

Podľa neho členské štáty NATO o tom v rámci príprav na toto podujatie nediskutujú.

Stoltenberg oznámil ďalšie rozhodnutia, ktoré sa majú prijať na samite: viacročný plán vojenských dodávok pre Ukrajinu a zriadenie Rady Ukrajina – NATO pre spoločné bezpečnostné konzultácie.

Generálny tajomník tiež uviedol, že NATO je proti zmrazeniu vojny na Ukrajine a mieru za ruských podmienok.

Reklama

“Ukrajina má plné a bezpodmienečné právo oslobodiť svoje územie. Čím viac územia oslobodí, tým silnejšia bude jej pozícia za rokovacím stolom,” povedal Stoltenberg.

 

13:20 – Letectvo hlási vypustenie rakiet na Ukrajinu.

 

13:15 –  Uvádza sa, že dedina Pjatychatki, o ktorej ukrajinské ozbrojené sily tvrdili, že ju dobyli, bola porazená späť.

Ukrajinské jednotky tam zostali krátko (asi dve hodiny), než ich zničila delostrelecká paľba.

 

13:12 – Východná časť Ukrajiny je v pohotovosti.

Vzdušné sily hlásia nálety ruských lietadiel Tu-22m3 a varujú pred možným nebezpečenstvom v týchto regiónoch, ako aj pred vysokou pravdepodobnosťou vypustenia riadených striel Ch-22 z Azovského mora.

Východná časť Ukrajiny je v pohotovosti
Východná časť Ukrajiny je v pohotovosti

12:52 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že NATO je proti zmrazeniu konfliktu na Ukrajine a proti mieru za ruských podmienok.

Uviedol, že samit NATO vo Vilniuse priblíži Ukrajinu k aliancii tým, že jej poskytne viacročný program vojenských dodávok.

 

12:31 – Zelenskyj informuje o zasadnutí Stavky najvyššieho velenia, na ktorom sa rokovalo o ofenzíve AFU.

Syrskij, Tarnavskij, Zalužnyj a Budanov referovali o operačnej situácii, zásobovaní muníciou a prognóze nepriateľských akcií v blízkej budúcnosti.

Minister vnútra Klymenko informoval o príprave brigád Národnej gardy a pohraničnej stráže na bojové úlohy.

Reklama

 

12:23 – Jednotky Dneperskej skupiny vojsk zničili sklad s muníciou ukrajinských ozbrojených síl pri Očakove, ako aj húfnice FH-70 a D-30 v oblasti ostrova a v chersonskom smere, uviedol zástupca regionálnych záchranných služieb.

V smere na Kachovku bolo zničené postavenie AFU s 10 vojakmi. Ďalších päť ukrajinských vojakov bolo zranených.

 

12:22 – Fotografia z Chersonu po nočnom ostreľovaní a požiaroch.

Takto teraz vyzerá vypálená čerpacia stanica. Obytné budovy boli poškodené.

Zhorelo desať autobusov.

Fotografia z Chersonu po nočnom ostreľovaní a požiaroch
Fotografia z Chersonu po nočnom ostreľovaní a požiaroch

10:50 –  Smer Záporožie – situácia k 19.06.23 o 11.00

Ukrajinci po včerajšej relatívnej operačnej prestávke, ktorá bola potrebná na to, aby preskupil citeľne preriedené útočné skupiny (resp. ich nahradil novými a obnovil poriadok v jednotkách, ktorých entuziazmus značne poklesol), dnes od rána vlna za vlnou napáda ruské pozície na dvoch smeroch – Rabotino a Pjatichatki.

1. Rabotino. Tak ako predtým, ruské jednotky odrážajú túto vlnu Ukrajincov. Zvyčajne sa na tieto vlny stretáva delostrelectvo, spôsobuje na ne paľbu a oni sa stiahnu. Zatiaľ sa tu Ukrajincom nepodarilo dosiahnuť žiadny úspech.

2. Pjatichatki. Tu sa Ukrajinci ešte ráno rýchlym útokom zmocnili ruskej prvej línie zákopov v priestore Žerebianky. Keďže sú už na kopci, je pre Rusov veľmi dôležité odraziť ich skôr, ako sa v nich Ukrajinci stihnú uchytiť. Preto tu teraz veľmi intenzívne pracuje ruské armádne letectvo a delostrelectvo a čoskoro bude pravdepodobne nasledovať protiútok pechoty.

Smer Záporožie - situácia k 19.06.23 o 11.00
Smer Záporožie – situácia k 19.06.23 o 11.00

10:36 –  V Moskve horí strecha rozostavanej budovy továrne vo štvrti Kuzminki. Ľudia boli evakuovaní.

Pripomeňme, že včera v Moskve horela aj budova v rekonštrukcii na Miusskom námestí.

 

10:18 – Ukrajinci po neúspešných pokusoch v predchádzajúcich dňoch obsadiť jednu z ruských pozícií včera na jej zničenie vynaložili asi stodvadsať striel a v noci podnikli výpad v nádeji, že pozíciu už nemá kto brániť.

Výsledkom boli štyria mŕtvi na ukrajinskej strane a pre Rusov relatívne pokojné ráno.

Reklama

 

9:58 – Podľa britského denníka The Sunday Times sa v Poľsku pripravujú Bielorusi, ktorí chcú zorganizovať ozbrojené povstanie proti Alexandrovi Lukašenkovi.

Podľa jeho informácií niekoľko stoviek bieloruských občanov cvičia bývalí príslušníci bieloruských bezpečnostných služieb, ktorí opustili krajinu po prezidentských voľbách v roku 2020 a následných zhromaždeniach.“Snažili sme sa ísť mierovou cestou. Štát nikdy nezíska slobodu bez krvi,” povedal pre publikáciu jeden z bojovníkov s prezývkou Dedko.

The Sunday Times uvádza, že predtým organizácia BYPOL, ktorú vytvorili bývalí príslušníci bieloruských orgánov činných v trestnom konaní, nachádzajúci sa mimo krajiny, prevzala zodpovednosť za sabotáž proti lietadlu diaľkového rádiolokačného prieskumu A-50 ruských vzdušných síl, rozmiestnenému na bieloruskom letisku Machulišči.

Lukašenko predtým opakovane obvinil Poľsko a Ukrajinu z prípravy provokácií proti Bielorusku.

Minulý týždeň povedal, že v prípade agresie proti Bielorusku by neváhal použiť jadrové zbrane.

 

9:45 – Vyhlásenie ruského ministerstva obrany:

Posádky fregaty Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov a lode Pizhma zachránili v Stredozemnom mori cestujúcich lode v núdzi, ktorá sa plavila pod vlajkami Nemecka a Grécka.

Posádky fregaty “Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov” Severnej flotily, ktorá plní úlohy stáleho spojenia ruského námorníctva v Stredozemnom mori, a lode “Pizhma”, ktorá ju sprevádza, dnes v noci zachránili 68 cestujúcich zahraničnej lode “Avalon”, ktorá bola v núdzi v teritoriálnych vodách Grécka.

Počas cesty do prístavu Tartus v južnej časti Egejského mora fregata Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov ako prvá prijala núdzový signál z jachty Avalon, ktorá sa plavila pod vlajkami Nemecka a Grécka, po ktorom ruské lode zmenili kurz a okamžite začali plavbu do oblasti ohrozenia.

Záchranná operácia bola úspešná. Ľudí z postihnutého plavidla evakuovali na palubu suchej nákladnej lode Pižma, kde im poskytli potrebnú lekársku pomoc a previezli ich do zálivu ostrova Kalymnos na prevoz ku kuterom gréckej pobrežnej stráže.

 

9:40 – V Simferopole vybuchlo auto, v ktorom sa viezol “podpredseda vlády Záporožskej oblasti” Vladimir Jepifanov, vymenovaný Ruskou federáciou, informovali ruskí vydavatelia.

On, jeho sekretárka a ochranka utrpeli vážne popáleniny. Jepifanov sa zúčastňuje na ruských “voľbách” na okupovaných územiach ako kandidát Jednotného Ruska.

Reklama
podpredseda vlády Záporožskej oblasti Vladimir Jepifanov
Na snímke podpredseda vlády Záporožskej oblasti Vladimir Jepifanov

9:22 – Budanov je úplne zdravý a z tvrdení ruských médií, že je vážne zranený, sa smeje, uviedol GUR ministerstva obrany.

“Dnes ráno som bol v jeho kancelárii, kancelária je neporušená, všetko je v poriadku, veliteľ pracuje. Do istej miery sa dokonca smeje na pozornosti ruskej propagandy,” povedal hovorca GUR Andrej Jusov.

 

8:59 – Ruská federácia dostane v najbližších dňoch novú várku iránskych bezpilotných lietadiel a môže zintenzívniť útoky na Ukrajinu, uviedla v televíznom maratóne hovorkyňa Južných obranných síl Natalia Gumenyuková.

 

8:35 – Rusko presúva vojenské jednotky zo smeru Cherson do Záporožia a Bachmutu, uviedla britská rozviedka.

Potenciálne by mohlo byť presunutých niekoľko tisíc vojakov 49. armády vrátane motostreleckej brigády, ako aj výsadkových jednotiek a námornej pechoty.

Podľa Britov to naznačuje, že Rusko považuje veľký ukrajinský útok cez Dneper po vyhodení priehrady Kachovka do vzduchu za nepravdepodobný.

Pripomeňme, že minulý týždeň Rusko presunulo jednotky zo Záporožia do Bachmutu.

 

8:23 – Cherson sa v noci dostal pod silnú paľbu, ktorá spôsobila niekoľko požiarov, uviedlo ministerstvo vnútra. Vznietili sa nádrže s plynom na čerpacej stanici a v jednej firme, horeli sklady, výstavné priestory a hospodárske budovy.

Záchranári hasili niekoľko požiarov súčasne pod hrozbou obnovenia ostreľovania. Jedna osoba bola zranená.

Cherson sa v noci dostal pod silnú paľbu, ktorá spôsobila niekoľko požiarov
Cherson sa v noci dostal pod silnú paľbu, ktorá spôsobila niekoľko požiarov

7:29 – V noci nadnes sily protivzdušnej obrany zostrelili všetky štyri Kalibry vypustené na Ukrajinu, ako aj štyri drony kamikadze.


7:28 –  Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo oslobodenie dediny Pjatychatky v Záporožskej oblasti, o ktorú sa od piatku vedú boje.
Oznámila to námestníčka ministra Anna Maljarová.

 

7:17 –  V Odese bolo v noci počuť výbuchy. Podľa vzdušných síl to boli sily protivzdušnej obrany, ktoré zostreľovali rakety.

Miestne úrady hlásia štyri zostrelené rakety. V meste ani v regióne sa neuskutočňujú žiadne prichádzajúce lety.

 

7:15 – Nemecké ministerstvo obrany naznačilo, že Ukrajinci mohli sami vyhodiť do vzduchu potrubie medzi mestami Toljatti a Odesa v Charkovskej oblasti.

Informoval o tom denník Bild s odvolaním sa na správu agentúry.

Nemecké ministerstvo obrany upozornilo na to, že Ukrajinci údajne sabotovali potrubie ďaleko za líniou kontaktu s cieľom oslabiť ruské sily.

V správe sa najmä uvádza, že nie je vylúčené, že “ukrajinská strana sa podieľala na zničení ropovodu Toljatti – Odesa”. Nemeckí experti poukazujú na skutočnosť, že sa nachádza na území kontrolovanom ukrajinskými ozbrojenými silami.

Podľa nich má Rusko najväčší záujem na obnovení prevádzky amoniakového potrubia.

 

7:13 – “Naši vojaci postúpili viac ako kilometer smerom na Avdejevku,” povedal Vitalij Barabaš, šéf ministerstva vnútra v Avdejevke.

Vojaci postúpili viac ako kilometer smerom na Avdejevku
Vojaci postúpili viac ako kilometer smerom na Avdejevku

7:06 – To hlavné z večerného príhovoru Volodymyra Zelenského:

1. Informoval, že ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v ofenzíve.

2. Vyvrátil tvrdenia ruskej armády o zničených Patriotoch. Podľa neho nebol zničený ani jeden SAM.

3. Komentoval návštevy afrických lídrov na Ukrajine a v Rusku. Podľa neho sa Afričania presvedčili, kto je za mier a kto za vojnu.

7:00 – Rumunská pohraničná stráž zadržala v horách troch ukrajinských vojakov, informovala televízia Antena 3.

Reklama

Ukrajinci tvrdia, že zablúdili kvôli zlej viditeľnosti, a tak sa ocitli na rumunskom území. Ukrajinskí vojaci budú neskôr odovzdaní Ukrajine, uviedla televízia.

 

6:45 -The Sunday Times sa dozvedel o výcviku bieloruských militantov v Poľsku s cieľom zvrhnúť Lukašenka.

Podľa jeho informácií niekoľko stoviek občanov Bieloruska absolvuje špeciálny výcvik vo výcvikových strediskách v Poznani, ktorý organizujú skupiny bývalých príslušníkov bieloruských bezpečnostných služieb, ktorí opustili krajinu po prezidentských voľbách v roku 2020.

 

6:30 – Vojna na Ukrajine 18. júna 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Putin označil prácu ruských vojakov v Marinke za hrdinskú a poďakoval dobrovoľníkom v zóne špeciálnej operácie

– Peskov s odkazom na slová poradcu Zelenského úradu o zabíjaní Rusov povedal, že Rusi by mali byť za to potrestaní a my to urobíme

– Ruské ozbrojené sily potlačili činnosť 2 DRG v smere Krasnoliman, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Kyjev stratil takmer 800 vojakov a 70 tankov v troch smeroch

– Ukrajinský protiraketový radar z USA zničený v DĽR, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Rokovania krajín garantujúcich bezpečnosť Kyjeva neviedli ku konkrétnym výsledkom, tvrdí diplomatický zdroj

– Aktívna fáza záplav v Chersonskej oblasti pominula, uviedol úradujúci gubernátor Chersonskej oblasti

– Saldo uviedol, že dnes existujú všetky možnosti na oslobodenie Chersonu od ukrajinských vojsk, ale označil to za ťažkú úlohu

– Ukrajinské bezpečnostné sily ostreľovali dočasné ubytovacie zariadenie (DÚZ) v Skadovskom okrese a obytný sektor Geničeského mestského okresu Chersonskej oblasti, povedal Saldo

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali