To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj označil situáciu na fronte za mimoriadne kritickú. Rusi nielen útočia, ale aj ničia všetko okolo seba

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj označil situáciu na fronte za mimoriadne kritickú. Rusi nielen útočia, ale aj ničia všetko okolo seba

Kyjev 27. januára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Roman Hrytsyna, screenshot)

Aktualizované 27. januára 2023 20:02

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke muž kráča po zničenej obytnej štvrti po ruských raketových útokoch v ukrajinskej Hlevache

19:53 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že nariadilo lotyšskému veľvyslancovi v Moskve, aby do dvoch týždňov opustil krajinu.

Reklama

 

19:38 – Zelenskyj označil situáciu na fronte za mimoriadne kritickú, najmä v Doneckej oblasti na východe krajiny. Rusi nielen útočia, ale aj ničia všetko okolo seba.

Reklama

 

19:19 – Chorvátska polícia v piatok vypočula niekoľko osôb podozrivých v súvislosti so zmiznutím luxusnej jachty, ktorá mala v súlade so sankciami uvalenými na Rusko po invázii na Ukrajinu zostať zadržaná v lodenici na pobreží Jadranského mora.

 

18:54 – EÚ navrhla vytvorenie Rádia Slobodné Rusko, aby „nezávislí ruskí novinári mohli informovať bez cenzúry zo strany Kremľa“.

„Chcem spustiť projekt s názvom Rádio Slobodné Rusko,“ povedala podľa CNN podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. Navrhuje projekt podobný myšlienke Rádia Slobodná Európa alebo Hlasu Ameriky počas studenej vojny.

Reklama

Komisárka spomínala na svoje detstvo v sovietskych časoch v Česku, aby vyvrátila tvrdenie, že „všetci Rusi“ podporujú Kremeľ, a vyzvala Európu, aby sa nenechala rozčarovať ruskou spoločnosťou bez ohľadu na to, ako málo alebo ako veľa ľudí chce počuť skutočné správy a nie propagandu Kremľa.

 

18:40 – Kyjevsko-mohyljanská akadémia zakázala používanie ruského jazyka. Hennadij Zubko, člen rady Akadémie Mohyla a bývalý podpredseda vlády, to uviedol na Facebooku.

„Týka sa to úplne všetkých: učiteľov, študentov, administratívnych pracovníkov. Táto norma je zakotvená v nových vnútorných predpisoch NaUKMA, ktoré boli dnes schválené na 40. zasadnutí vedeckej konferencie univerzity,“ napísal.

 

Reklama

18:15 – Hlavné body z večerného generálneho štábu ukrajinskej armády:

1. Ruská armáda vedie ofenzívu na Bachmutskom, Limanskom, Avdejevskom a Novopavlovskom smere. Kupjanská, Záporožská a Chersonská oblasť sú v defenzíve.
2. Dochádza k nárastu ruskej leteckej činnosti vo všetkých smeroch.
3. Rusi uskutočnili 24 leteckých a 7 raketových útokov. Bolo zaznamenaných aj viac ako 30 útokov zo strany AFSP. Zasiahnutá bola Kondrašivka v Charkovskej oblasti, Chasovyi Yar v Doneckej oblasti, obec Kamyshany a Cherson, čo si vyžiadalo obete na životoch a zranených.
4. Letectvo AFU uskutočnilo sedem úderov na ruské oblasti sústredenia a zasiahlo aj pozície ZRU.
5. Jednotky protivzdušnej obrany vzdušných síl AFU zostrelili ruský Su-25 a vrtuľník Mi-8.

 

17:43 – Nemecký minister obrany Boris Pistorius uviedol, že dodávka stíhačiek Kyjevu neprichádza do úvahy. Minister to uviedol v rozhovore pre Süddeutsche Zeitung.

 

17:35 – Európska únia má v úmysle zaviesť nové sankcie voči Bielorusku. Informovala o tom tlačová agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dokumenty získané zo zdrojov.

Balík sankcií môže zahŕňať:

1. Zákaz vývozu tovaru a technológií s dvojakým použitím, ktoré sa používajú na vojenské účely a môžu zvýšiť priemyselný potenciál krajiny.
2. Obmedzenia týkajúce sa ropy, uhlia, ocele, zlata a luxusného tovaru. Obmedzené by boli aj investície do bieloruského hospodárstva a poskytovanie určitých služieb spoločnostiam.
3. Zavedenie opatrení proti odvetviu letectva a energetiky, ako aj proti tým odvetviam zameraným na vývoz, ktoré sú pre Bielorusko kľúčovým zdrojom devízových príjmov.
4. Trestné stíhanie všetkých, ktorí by akýmkoľvek spôsobom pomohli obísť sankcie uvalené na bieloruské osoby a spoločnosti.
Zároveň sa zachovajú niektoré výhody pre dodávky liekov, poľnohospodárskych produktov a potravín do Bieloruska.
EÚ plánuje oznámiť nový balík sankcií pre Bielorusko súčasne so zavedením 10. balíka sankcií proti Rusku, teda predbežne 24. februára.

 

17:26 – BBC informovala, že 74-ročný Španiel bol zatknutý za posielanie balíkov na ukrajinské veľvyslanectvá.

Reklama

Podľa správy španielsky súd poslal 74-ročného Pompeja Gonzaleza Pascuala do väzby. Obžaloba sa domnieva, že to bol on, kto posielal listy s pozostatkami zvierat a balíky s výbušninami na ukrajinské veľvyslanectvá v Európe.

 

17:18 – Jedna z najdrahších ukrajinských elitných škôl, Pechersk School International (PSI), sa v novom školskom roku pripravuje na obnovenie denného vyučovania v Kyjeve, prvýkrát od začiatku ruskej invázie.

Rodičia žiakov už boli informovaní, že škola sa vracia k svojmu bežnému režimu, uviedol pre Strana otec jedného zo žiakov školy.

Táto škola je známa tým, že tu študuje veľa detí západných diplomatov (vyučovanie prebieha v angličtine). V prvom rade z americkej ambasády.
A to už v Kyjeve vyvolalo fámy, že keďže škola, v ktorej študujú deti amerických diplomatov, začne naplno fungovať od septembra 2023, vojna by sa mala dovtedy skončiť. Samozrejme, v súčasnosti nikto nemôže s istotou povedať, či sú tieto fámy pravdivé alebo nie. Je však zrejmé, že odkedy sa škola rozhodla opäť začať vyučovať off-line, rodičia žiakov majú o takúto formu záujem.

Reklama

 


17:03 – Rusko v piatok na žiadosť cenzorského úradu zablokovalo prístup na webové stránky americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Oba weby podľa ruských úradov zverejňovali dezinformácie a materiály diskreditujúce ruskú armádu.

 

16:43 – Do Nemecka v piatok dorazili prví ukrajinskí vojaci na výcvik zameraný na ovládanie bojových vozidiel pechoty (BVP) Marder.

 

16:27 – Kabinet ministrov vydal uznesenie, ktoré zakazuje úradníkom, poslancom, sudcom a pracovníkom orgánov činných v trestnom konaní cestovať do zahraničia bez oprávneného dôvodu, uviedol premiér Denys Šmyhal.

 

16:18 – Situácia na frontoch k 27. januáru 2023:

Reklama
Situácia na frontoch

 

16:03 – Ak tanky Abrams dorazia na Ukrajinu do augusta, bude „neskoro“, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj pre SkyNews.

Uviedol, že otázka načasovania dodávok je kľúčová a niektoré zbrane, ktoré boli sľúbené skôr, ešte stále neboli dodané.

„Máme zbrane, o ktorých sme rozhodli, ale ešte neprišli. Stáva sa, že tieto zbrane sú na ceste už niekoľko mesiacov. Netvrdím, že je to niečia vina. Hovorím, že úľava príde, keď to, čo partneri dávajú, začne fungovať na obranu našej armády,“ povedal.

Na otázku novinára, či by bolo „neskoro“, keby tanky z USA dorazili v auguste, odpovedal kladne:

„Áno, je už neskoro. V tejto chvíli však nepoznám skutočnú situáciu, kedy prídu. Kedy nám Amerika dá Abramsa. Neviem, kedy tanky z Európy skutočne dorazia,“ uviedol.

 

Reklama

15:44 – Spoločnosť Meta vyradila Azov, ktorý je v Rusku zakázaný, zo svojho zoznamu nebezpečných organizácií.

„Táto zmena umožní príslušníkom pluku Azov vytvoriť si účty na Facebooku a Instagrame a zverejňovať obsah bez obáv z vymazania, pokiaľ neporušuje firemné pravidlá týkajúce sa obsahu. Tento krok umožní aj ostatným používateľom otvorene chváliť a podporovať Azov,“ uviedla spoločnosť vo svojom vyhlásení.

 

15:38 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily podnikli 26. januára masívny útok na zariadenia energetického systému zásobujúce ukrajinský obranný priemysel a dopravný systém;
– Ciele masívneho úderu ruských ozbrojených síl z 26. januára boli dosiahnuté, všetky určené objekty boli zasiahnuté;
– Muničný sklad ukrajinských ozbrojených síl zničený v Doneckej ľudovej republike;
– Ruské ozbrojené sily v noci zničili viac ako 80 jednotiek AFU počas úspešnej ofenzívy v Donecku;
– Ruské ozbrojené sily pokračujú v ofenzíve na juhu Donecka a v Záporožskej oblasti, zaberajú výhodnejšie línie;
– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili lietadlo Su-25 AFU pri Ugledare v DNR;
– Ruské ozbrojené sily narušujú výrobné zariadenia podnikov na opravu a obnovu vojenskej techniky AFU;
– Ruské ozbrojené sily počas jedného dňa zničili v južnom Donecku a Záporoží až 65 vojenských jednotiek AFU a dva radary americkej výroby;
– Ruské ozbrojené sily prerušili dodávky zbraní a munície do bojových oblastí vrátane tých, ktoré dodali krajiny NATO;
– Ukrajinské ozbrojené sily prišli v noci nadnes v smere na Krasnoliman až o 40 vojakov a húfnicu M777 americkej výroby;
– Západné delostrelectvo zničilo viac ako 30 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl v smere na Kupjansk.

 

15:34 – Veľvyslanci EÚ okrem zavedenia cenových limitov na ropné produkty z Ruska diskutujú aj o znížení cenového stropu na ruskú ropu, informoval spravodajca Rádia Sloboda v Bruseli Rikard Jozwiak.

Reklama

„Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko presadzujú zníženie zo 60 na 40 až 50 dolárov a tvrdia, že Rusko stále zarába 600 miliónov dolárov denne z predaja fosílnych palív,“ napísal na Twitteri.

 

15:22 – Rusko v čase vojny porušuje „základné princípy ochrany detí“ tým, že dáva ukrajinským deťom ruské pasy a posiela ich na adopciu. V rozhovore pre agentúru Reuters zverejnenom v piatok to uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

 

14:49 – Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell v piatok vyjadril nádej, že Juhoafrická republika (JAR) využije svoje dobré vzťahy s Ruskom, aby ho presvedčila, nech ukončí vojnu na Ukrajine.

 

14:24 – Joe Biden by mohol navštíviť Ukrajinu vo vhodnom čase, ale ešte na to nie je ten správny čas, informovali médiá s odvolaním sa na predstaviteľov Bieleho domu.

Reklama

Tlačové agentúry predtým informovali, že Biden by mohol navštíviť Poľsko v deň výročia ruskej invázie na Ukrajinu.
Podľa americkej televízie CNN predstavitelia Bieleho domu diskutujú o možnosti Bidenovej cesty do Európy vo februári, ale podrobnosti ešte neboli dohodnuté.

Podľa NBC sa okrem Poľska uvažuje aj o ďalších európskych krajinách.

 

14:13 – Rada EÚ predĺžila sankcie voči Rusku o ďalších šesť mesiacov.

Obmedzenia týkajúce sa určitých odvetví ruského hospodárstva boli predĺžené do 31. júla 2023.

Sankcie boli prvýkrát uvalené v roku 2014 v reakcii na destabilizujúce kroky Ruska na Ukrajine. Od februára 2022, keď Rusko začalo inváziu v plnom rozsahu, sa ich počet výrazne rozšíril.

Sankcie zahŕňajú obmedzenia obchodu, financií, technológií a tovaru dvojakého použitia, priemyslu, dopravy a luxusného tovaru. Týkajú sa aj zákazu dovozu alebo prepravy ropy a niektorých ropných produktov z Ruska do EÚ, odpojenia viacerých ruských bánk od systému SWIFT a ďalších opatrení.

Reklama

 

13:09 – Satelitná snímka Ugledaru v Doneckej oblasti, na ktorý útočia ruské jednotky.

Satelitná snímka Ugledaru v Doneckej oblasti, na ktorý útočia ruské jednotky
Satelitná snímka Ugledaru v Doneckej oblasti, na ktorý útočia ruské jednotky

12:56 – Ruské ministerstvo obrany sa vyjadrilo k včerajšiemu útoku raketami a dronmi na Ukrajinu.

Moskva tvrdí, že zasiahla energetické zariadenia „podporujúce fungovanie ukrajinského obranného a priemyselného komplexu a dopravného systému“.

Rusko tvrdí, že boli zasiahnuté všetky plánované zariadenia.

Reklama

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl predtým uviedol, že zo 70 vypálených rakiet bolo 47 zničených.

 

12:52 – Na ruskom letisku Vnukovo sa zrútil vrtuľník Mi-8 špeciálnej leteckej skupiny Rossija, ktorá prepravuje najvyšších vládnych predstaviteľov.

Na mieste sú už záchranári, informuje Baza. Neboli hlásené žiadne zranenia.

 

12:49 – Dánsko nebude dodávať tanky Ukrajine, uviedol podľa televízie TV2 šéf tamojšieho ministerstva obrany Jakob Ellemann-Jensen.

Dánsko má na sklade len 44 tankov – 14 z nich je teraz umiestnených v pobaltských štátoch v rámci kontingentu NATO, zvyšných 30 je na dánskom území.

Podľa neho sú tieto tanky „dôležitým prvkom odstrašenia, pretože vedľa našich pobaltských spojencov je obrovský sused, ktorý vie, ako útočiť na svojich susedov“.

Preto, povedal, „musíme niečo naučiť aj dánsku armádu – a na to potrebujeme vybavenie“.

Dodal, že Dánsko zatiaľ nedostalo od Ukrajiny oficiálnu žiadosť o dodávku tankov, ale pripustil, že ak sa vyhodnotia všetky možnosti, Dánsko odpovie kladne.

Belgicko predtým odmietlo Ukrajine poskytnúť tanky. Odvolávali sa na nedostatok prevádzkyschopných nádrží, pretože takéto zariadenia boli pred mnohými rokmi vyradené z prevádzky a odpredané.

 

11:37 –  Francúzsko nemá dostatok tankov Leclerc, aby ich mohlo presunúť na Ukrajinu, vozidlá sú náročné na údržbu a majú množstvo technických nedostatkov, píše Le Monde.

 

11:27 – V smere na Ugeldar pokračujú ťažké boje, za deň sa tu odohralo 58 stretov, Rusi vypálili 322 granátov, informovali ukrajinské ozbrojené sily.

Reklama

„Ruská armáda sa tam [v Ugledare] už niekoľko mesiacov po sebe pokúša dosiahnuť výrazné úspechy pomocou motorizovaných peších jednotiek a námornej pechoty, ale ukrajinské obranné sily ich tvrdo odrážajú. Pri stratách ustupujú. Počas tohto dňa uskutočnili najmä 322 ostreľovaní a 58 potýčok. Nepriateľ stratil 109 mŕtvych a 188 zranených,“ povedal v televíznom maratóne Sergej Čerevaty, predstaviteľ východnej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny.

Podľa neho sa nepriateľ pokúša o prechodný úspech v tomto smere, ale je odrazený.

 

11:14 – Meta vyradila Azov zo zoznamu nebezpečných osôb a organizácií.

„Spoločnosť odstránila ukrajinskú krajne pravicovú vojenskú skupinu Azov zo zoznamu nebezpečných osôb a organizácií mediálneho gigantu. Táto zmena umožní príslušníkom pluku Azov vytvoriť si účty na Facebooku a Instagrame a zverejňovať obsah bez obáv z vymazania, pokiaľ neporušuje pravidlá spoločnosti týkajúce sa obsahu. Tento krok umožní aj ostatným používateľom otvorene chváliť a podporovať Azov,“ uviedla spoločnosť vo svojom vyhlásení.

Zmena politiky nasleduje po mesiacoch „kontroly“ toho, ako sociálne médiá určujú hranicu medzi podporou slobody prejavu o vojne a zmiernením rétoriky, ktorá by mohla viesť k nebezpečným alebo násilným následkom.

Meta tvrdí, že pluk Azov je teraz oddelený od krajne pravicového nacionalistického hnutia Azov. Ukrajinské orgány majú nad jednotkou oficiálne velenie a kontrolu.

 

10:40 – Maďarsko môže vetovať prípadné sankcie EÚ proti ruskej jadrovej energetike, uviedol premiér Viktor Orbán.

 

10:38 – Podľa nedávneho článku agentúry Bloomberg Putin pripravuje novú ofenzívu, vojnu, ktorá sa môže predĺžiť na celé roky.

„Kremeľ sa snaží demonštrovať, že jeho sily môžu po mesiacoch ústupu znovu získať iniciatívu, a to tak, že vyvíja tlak na Kyjev a jeho spojencov, aby súhlasili s určitým druhom prímeria, ktoré by Rusku umožnilo udržať si kontrolu nad územím, ktoré teraz okupuje,“ opisujú situáciu ruskí predstavitelia a ich poradcovia.

Zdroje novín tvrdia, že údajne neustále neúspechy na fronte prinútili mnohých v Kremli k realistickejšiemu pohľadu na svoje ambície a k priznaniu, že aj udržanie súčasnej frontovej línie by bolo úspechom.

Putin je však naďalej presvedčený, že väčšie sily a ochota Ruska znášať straty mu umožnia zvíťaziť aj napriek neúspechom.

Obnovenie ofenzívy by sa mohlo začať už vo februári až marci, kým Kyjev nedostane zbrane z USA a Európy. Nové kolo mobilizácie v Rusku je možné aj na jar.

Reklama

 

10:30 – Ruské vojenské zdroje môžu zámerne šíriť dezinformácie, aby vyvolali dojem, že ruská ofenzíva pokračuje, uviedla britská spravodajská služba.

Napríklad za posledných šesť dní ruskí internetoví komentátori tvrdili, že ruské jednotky výrazne postúpili a prelomili ukrajinskú obranu v dvoch smeroch: v Záporožskej oblasti pri Orechove a 100 km východne, v Doneckej oblasti, pri Ugledare, uvádza sa v správe.

Spravodajské služby však pripúšťajú, že ruské jednotky mohli uskutočniť lokálne skúšobné útoky v okolí Orechova a Ugledaru, ale je nepravdepodobné, že by Rusko skutočne dosiahlo nejaké významné úspechy.

„Existuje reálna možnosť, že ruské vojenské zdroje zámerne šíria dezinformácie v snahe vyvolať dojem, že ruská operácia pokračuje,“ uzatvára britská tajná služba.

10:25 – Americká prezidentská administratíva bude „dôkladne diskutovať“ o možnosti dodať Ukrajine stíhačky F-16 a nič nevylučuje, uviedol bezpečnostný poradca Joea Bidena John Feiner v rozhovore pre televíziu MSNBC.

Povedal, že Washington nevylúčil dodanie „akýchkoľvek konkrétnych zbraňových systémov Ukrajine“ a vojenská pomoc obranným silám sa poskytuje „v súlade s ich potrebami a fázami boja Ukrajincov“.

„Budeme o tom [so spojencami] veľmi dôkladne diskutovať,“ povedal o presune bojových lietadiel na Ukrajinu.

 

8:21 –  Poľsko je okrem 14 tankov Leopard pripravené previesť na Ukrajinu aj 60 tankov PT-91.

„Poľsko bolo prvou krajinou, ktorá dodala 250 tankov (na Ukrajinu – pozn. red.) Teraz sme pripravení poslať 60 našich modernizovaných tankov PT-91, ako aj 14 tankov Leopard 2,“ povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki.

 

8:18 – Ďalšie významné západné médium, CNN, píše, že tanky NATO nebudú mať bezprostredný vplyv na vojenskú situáciu na Ukrajine.

„Nové ukrajinské tanky nezmenia rýchlo pravidlá hry, ako niektorí očakávajú,“ znie titulok článku.

Jeho autor Brad Landon, popredný vojenský analytik televíznej stanice, píše, že potrvá niekoľko mesiacov, kým európske tanky vstúpia na bojisko „v počte, ktorý bude mať veľký význam“.

Reklama

Napriek tomu môže trvať viac ako rok, kým bude Ukrajina schopná nasadiť americké tanky Abrams. „Nedodržanie všetkých pravidiel údržby Abramsov by mohlo viesť ku katastrofe na bojisku,“ uvádza sa v článku.

„Pomyslite na propagandistické víťazstvo ruského prezidenta Vladimira Putina, ak sa objavia fotografie zneškodnených amerických tankov na Ukrajine,“ píše sa v článku.

Ale aj v prípade Leopardov, ktoré sú preferovaným vybavením AFU, „existujú logistické prekážky, ktoré je potrebné vyriešiť so spojencami, takže to bude trvať dva alebo tri mesiace.“

„Ale vidieť ich v boji bude pravdepodobne trvať niekoľko mesiacov,“ uvádza sa v závere publikácie.

 

8:15 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 27. januára. Hlavné:

1. Nepriateľ za 24 hodín vystrelil 70 rakiet, z ktorých 47 bolo zničených.

2. Za posledných 24 hodín ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky v oblastiach Ploščanka, Nevske a Krasnopopovka v Luhanskej oblasti, ako aj Verhnyakamenske, Paraskovyivka, Bachmut, Kleščejevka, Vodyane, Nevelske, Marinka a Ugledar v Donecku.

 

7:47 – Ruská armáda sa snaží postupovať na Liman, ale jej útoky sú odrážané.

Uviedol to bývalý prezidentský poradca Oleksij Arestovič v relácii Marka Fejgina.

Podľa jeho slov prebiehajú ťažké boje aj v okresoch Bachmut a Avdijevka.

 

7:44 – MMF zvažuje balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 16 miliárd USD.

Informovali o tom zdroje agentúry Bloomberg.

Ak bude projekt úspešný, prvé platby by mohli byť vyplatené už v apríli.

Realizácia však závisí od viacerých podmienok vrátane súhlasu krajín G7 a darcov a veriteľov Ukrajiny, aby sa zabezpečila udržateľnosť dlhu krajiny, uviedli zdroje.

 

7:21 – Situácia v Doneckej oblasti sa výrazne zhoršila.

V televíznom maratóne to uviedol guvernér regiónu Pavlo Kirilenko.

Uviedol, že ostreľovanie sa zintenzívnilo na celom fronte v Doneckej oblasti: Rusi zasiahli infraštruktúru v meste Časov Jar, zasiahli nemocnicu a z MLRS a delostrelectva ostreľovali Avdijevku, Bachmut a Ugledar.

„Situácia sa skutočne výrazne vyostrila z juhu do stredu regiónu. Najhorúcejšie boli a stále sú smer Bachmut, teraz je však veľmi horúco v Avdejevke. Eskaláciu pozorujeme prakticky na celej frontovej línii – z juhu aj zo severu,“ povedal

 

7:19 –  Ruská ombudsmanka Moskaľková sa online stretla so svojím ukrajinským kolegom Dmitrijom Lubincom.

Podľa nej sa „dohodli na uľahčení výmeny zoznamov vážne zranených osôb, ktoré podliehajú repatriácii“, a tiež na „vrátení občanov, ktorí podliehajú deportácii“.

Lubinec zasa uviedol, že „diskutovali o aktuálnych otázkach našich predbežných dohôd“.

Ruská ombudsmanka Moskaľková sa online stretla so svojím ukrajinským kolegom Dmitrijom Lubincom
Ruská ombudsmanka Moskaľková sa online stretla so svojím ukrajinským kolegom Dmitrijom Lubincom

7:15 – Dobytie Ugledaru by mohlo zásadne zmeniť pomer síl tým, že by zabezpečilo prístup ku Krasnoarmijskému a Kurachovskému smeru – Pušilin.

 

7:11 – Právna služba EÚ informovala krajiny EÚ, že únia má dôvod dočasne čerpať najmenej 33,8 miliardy eur zo zmrazených aktív Ruskej banky na obnovu Ukrajiny, uvádza agentúra Bloomberg.

 

Reklama

6:47 – Vojenská operácia, 26. januára 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany informovalo o palebných úderoch ruských ozbrojených síl na juhu Donecka, v Záporožskej, Kupjanskej a Krasnolimanskej oblasti.

– Podľa ruského ministerstva obrany ofenzíva okrem iného zničila štyri americké húfnice a dve radarové stanice americkej výroby. Ruské letectvo v noci zničilo aj dve ukrajinské lietadlá Su-25 v DĽR

– Ruské jednotky dostali pod kontrolu diaľnicu vedúcu z Pokrovského do Ugledaru, nové pozície obsadili na okraji mesta, povedal Pušilinov poradca

– Ukrajinské jednotky v Ugledare sa pokúsili využiť letectvo na zatlačenie ruských jednotiek, ale neuspeli, povedal poradca úradujúceho šéfa DĽR

– USA nebudú schopné poslať tanky Abrams na Ukrajinu pred jarou, tvrdí Nulandová

– Londýn plánuje dodať Ukrajine tanky Challenger 2 koncom marca, uviedlo britské ministerstvo obrany. Kyjev by mohol dostať nemecké tanky Leopard do konca marca, uviedol nemecký minister obrany. Kanada sa tiež chystá presunúť štyri tanky Leopard 2

– Výcvik ukrajinskej armády na obsluhu BMP Marder sa začne v najbližších dňoch, tvrdí nemecké ministerstvo obrany

– Dodávky zbraní zo Západu na Ukrajinu naznačujú ich priamu účasť na konflikte, ktorá sa stále zvyšuje, povedal Peskov

– Pri štvrtkových útokoch boli poškodené energetické zariadenia v južných, stredných a juhozápadných oblastiach Ukrajiny, pričom v jednom z nich bolo zničené vysokonapäťové zariadenie, uviedla spoločnosť Ukrenergo.

Vojenská operácia
Vojenská operácia

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali