To najdôležitejšie z Ukrajiny – Najnapínavejším miestom na fronte je teraz Soledar

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Najnapínavejším miestom na fronte je teraz Soledar

Kyjev 7. januára 2023 (HSP-Bela Szandelszky, Telegram)

Aktualizované 7.1.2023 20:29

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina prímerie jednodňové
Náboženský obraz leží na vreciach s pieskom, ktoré zakrývajú historický pamätník princeznej Oľgy v Kyjeve na Ukrajine v piatok 6. januára 2023

19:20 – Volodymyr Zelenskyj venoval svoj večerný príhovor kyjevskej Pečerskej lávre a sankciám proti ruským hviezdam.

Reklama

Podľa neho deň, keď sa v lavre konala prvá bohoslužba, bol “historický pre Ukrajinu, pre duchovnú nezávislosť nášho národa”.
Zelenskyj uvalil sankcie na “mnohých občanov Ruska a osoby s ním spojené, ktoré ospravedlňujú vojnu, pomáhajú ju viesť alebo chvália teroristický štát”.

Vyjadril sa aj k “vianočnému prímeriu”, počas ktorého Rusi “opäť zasiahli Bachmut a ďalšie ukrajinské pozície”.
Prezident sa nezmienil o situácii v Soledare, odkiaľ v posledných dňoch prichádzajú čoraz znepokojujúcejšie správy.

Reklama

 

 

 

18:41 – Rusko sa tento mesiac chystá povolať do armády až pol milióna ďalších ľudí, uviedol pre britský denník The Guardian Vadym Skibickyj, zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky.

Reklama

 

17:54 – Najdôležitejšie body z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

  1. Namiesto “vianočného prímeria” velenie AFU zaznamenalo pokračujúce ostreľovanie pozícií AFU z tankov, mínometov a ručných zbraní. Bol zaznamenaný aj jeden letecký útok a 7 ostreľovaní z MLRS.
  2. V smere na Bachmut nepriateľ ostreľoval 15 osád. Je zaujímavé, že sa medzi nimi nespomína Soledar, kde podľa zdrojov z oboch strán prebiehajú najostrejšie boje.
  3. Napätie v Chersonskej oblasti sa nezmenšilo. Nepriateľské ostreľovanie poškodilo civilnú infraštruktúru v blízkosti 17 osád.
  4. Ukrajinské raketové a delostrelecké posádky zasiahli štyri oblasti koncentrácie nepriateľskej živej sily a dva muničné sklady. Inými slovami, na fronte skutočne nedošlo k skutočnému prímeriu.

 

17:21 – Ukrajinskí vojaci v Odeskej oblasti našli a zneškodnili dve plávajúce míny v mori.

 

Reklama

 

 

17:04 – V britskej metropole Londýn sa v marci uskutoční medzinárodné stretnutie ministrov spravodlivosti týkajúce sa navýšenia podpory pre Medzinárodný trestný súd (ICC) pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine páchaných ruskými silami. V sobotu to oznámila britská vláda.

 

16:44 – Americké úrady umožnia v dohľadnej dobe obnoviť vydávanie víz Rusom v Rusku. Uviedol to hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Price, keď komentoval plány novej veľvyslankyne USA v Rusku Lynn Tracyovej.

“Veľvyslankyňa Tracyová má v úmysle pracovať na zvýšení počtu zamestnancov veľvyslanectva, aby naša diplomatická misia mohla obnoviť základné funkcie vrátane prípadného vydávania víz,” vysvetlil Price.

Od mája 2021 diplomatické misie USA v Ruskej federácii pozastavili vydávanie úplne všetkých neimigračných víz, okrem diplomatických.

Reklama

 

16:21 – Prezident Zelenskyj dnes podpísal dekrét o nových sankciách voči ruským šoumenom a mediálnym osobnostiam, ktorým sa vykonáva predchádzajúce rozhodnutie Rady pre národnú bezpečnosť a obranu.

Medzi sankcionovanými sú také osobnosti ako Michail Šufutinskij, Nikita Michalkov, Filipp Kirkorov, Lolita Miljavská, Leonid Jakubovič, Jevgenij Petrosjan, Irina Alegrová, Dmitrij Bilan, Michail Galustjan, Alexander Bujnov, Larisa Dolina, Anna Netrebko, Vladimir Presňakov, Margarita Simoňjan, Ľubov Uspenskaja, Charatjan a Žigunov.

Sankcie boli uvalené aj na ukrajinského futbalistu a bývalého kapitána ukrajinskej futbalovej reprezentácie Anatolija Tymoščuka, ktorý v súčasnosti pôsobí v Zenite Petrohrad a neodsúdil inváziu na Ukrajinu.

 

Reklama

15:57 – Poľsko nepošle tanky Leopard na Ukrajinu, uviedol dnes premiér Mateusz Morawiecki a poprel správy denníka Wall Street Journal o takýchto zámeroch.

“Sami, ako Poľsko, bez širokej koalície, ich nevydáme,” spresnil Morawiecki.

Na jar Poľsko dodalo Ukrajine niekoľko stoviek tankov T-72.

 

15:44 – Situácia na frontoch 7. januára 2023:

Reklama

 

14:57 – Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z vlaňajšieho 24. februára už vyše 8,96 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG).

 

14:31 – O situácii v Soledare stále prichádzajú protichodné informácie. Jurij Butusov, vedúci webovej stránky Cenzor, zverejnil na Facebooku svoju fotografiu pri bráne Artemsolu a napísal, že je v centre mesta a že “vojaci 46. výsadkovej brigády sebavedomo bránia ukrajinský Soledar”.

Napísal tiež, že ukrajinské jednotky kontrolujú 95 % Soledaru.

Podľa DeepState ozbrojené sily zároveň kontrolujú približne polovicu mesta, zatiaľ čo druhú polovicu kontrolujú Rusi. DeepState tiež poznamenáva, že Butusov je skutočne v Soledare, ale jeho fotografia nebola urobená tam, kde boli včera Wagnerovci.
Spoločnosť DeepState upozorňuje, že situácia v Soledare je nestabilná a môže sa veľmi rýchlo zmeniť.

 

Reklama

14:12 – Ruské ministerstvo obrany v sobotnom vyhlásení zdôraznilo, že trvá na tom, že ruská armáda dodržiava dočasné prímerie na Ukrajine. Moskva naopak obviňuje z údajných delostreleckých útokov ukrajinské sily.

 

13:45 – Ukrajinský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Vadym Prystayko poskytol časopisu Newsweek rozhovor, v ktorom sa vyjadril k vojnovej situácii.

Priznal, že Ukrajina má značné straty: “Všade strácame ľudí. Nezverejňujeme, koľko mŕtvych je z armády a koľko z civilného obyvateľstva, ale viete si predstaviť, že čísla sú obrovské… Niektoré mestá sú úplne zničené.”

Vysvetlil tiež, prečo je podľa neho zbytočné rokovať s Ruskom: “Ak teraz zastavíme mierové rozhovory, Rusi sa budú snažiť udržať si územia, ktorých sa zmocnili, a väčšina týchto území je dôležitá – napríklad pozemný most na Krym. Vyhlásia víťazstvo – a potom už nemá zmysel diskutovať o mierových plánoch. Rusi povedia Rusom: “Ukončili sme vojnu. Demilitarizáciou sme znížili vojenský potenciál Ukrajiny, posilnili sme sa – pribudli občania, regióny, všetko. A my sme týmto kapitalistickým prasatám ukázali, že sa obnovuje multipolárny svet. Áno, stratili sme vojakov, ale bolo to pre veľkosť Matky Rusi.”

Pristayko tiež povedal, že Západ má “jedinečnú šancu” konečne sa s pomocou Ukrajiny vysporiadať s Ruskom: “Západ má teraz jedinečnú šancu. Na svete nie je veľa národov, ktoré by si dovolili obetovať toľko životov, území a desaťročí rozvoja, aby porazili úhlavného nepriateľa. Chápem problém s ruským jadrovým arzenálom. Skutočnosť, že nakoniec mohli stlačiť tlačidlo a zničiť celú planétu. Dokonca chápem, o čom Elon Musk hovorí a čoho sa obáva. Ale tomu budeme čeliť teraz alebo neskôr.”

 

Reklama

13:03 – Letecký poplach vo východných oblastiach Ukrajiny.

 

12:37 – Podľa tlačovej služby 46. samostatnej výsadkovej brigády majú Rusi v Soledare určitý náskok – nie však taký výrazný, ako tvrdia ruské telegramy. V meste pokračujú prudké boje.

“Všetko je v poriadku. Pracujeme. O Bachmutskoje a Soledar – nie je všetko tak, ako sa píše… Teraz tam prebiehajú ťažké boje,” uvádza tlačová služba brigády.

 

12:10 – Boje počas vianočného obdobia pokračovali s rovnakou intenzitou, uviedla dnes vo svojej správe britská vojenská spravodajská služba.

Kreminna v Luhanskej oblasti zostáva podľa vojenských analytikov jednou z najhorúcejších oblastí. Posledné tri týždne sa boje v jeho okolí sústreďovali v zalesnenej oblasti západne od mesta. Ihličnatý les poskytuje určité krytie pred vzdušným dohľadom aj v zime, takže obe strany sa pravdepodobne snažia presne korigovať delostreleckú paľbu.

Reklama

Ako to už pri operáciách v lese býva, z veľkej časti sa jednalo o boj pechoty, často na krátku vzdialenosť. Britské spravodajské služby sa domnievajú, že ruskí velitelia pravdepodobne považujú tlak v okolí Kremennej za hrozbu pre pravé krídlo svojho bachmutského sektora, ktorý je podľa nich kľúčový pre prípadnú budúcu ofenzívu s cieľom obsadiť zvyšok Doneckej oblasti.

 

11:55 – Na webovej stránke ukrajinského prezidenta bola zaregistrovaná petícia, ktorá požaduje odvolanie šéfa Chersonskej oblastnej štátnej správy Jaroslava Januševiča a vedúcej Chersonskej oblastnej štátnej správy Haliny Luhovej z ich funkcií. Navrhuje sa ich odvolanie z funkcií “z dôvodu ich úplnej nekompetentnosti a nečinnosti”.

 

11:19 – USA dali zelenú na dodávku bojových vozidiel pechoty Bradley na Ukrajinu – plánuje sa 50 kusov. Po Washingtone aj Berlín rozmrazil dodávky podobného vybavenia a prisľúbil dodať 40 BMP Marder v prvom štvrťroku tohto roka.

Je to významný míľnik v úsilí NATO o podporu Ukrajiny. Po prvýkrát sa Kyjevu odovzdávajú hlavné BMP NATO.

Bojové vozidlo pechoty je potrebné na dva účely. Po prvé, na prepravu útočných tímov na bojisko pri obsadzovaní opevnených pozícií nepriateľa. Po druhé, na podporu svojich tankov a na ostreľovanie nepriateľských obrnených vozidiel.

Reklama

Ide predovšetkým o útočné zbrane na boj zblízka a je to tiež veľký rozdiel oproti predchádzajúcim západným dodávkam.

 

10:53 – Najnapínavejším miestom na fronte je teraz Soledar v Doneckej oblasti. Ruské telegramové kanály od včera aktívne píšu, že Wagnerovcom sa podarilo postúpiť cez centrum mesta a dostať sa do soľných baní a priemyselnej zóny Artemsoli v severozápadnej časti Soledaru.

PMC zverejnila aj video z jednej zo zachytených budov. A objavili sa tvrdenia, že nepriateľ sa objavil v blízkosti soľnej bane č. 13.
Ukrajinské vojenské telegramy a novinári zároveň píšu, že frontová línia v Soledare sa výrazne nezmenila, Rusi občas preniknú do priemyselnej zóny Artemsol, ale sú odtiaľ vyhnaní.

Zároveň sú jasne viditeľné pokusy Rusov obkľúčiť Soledar a zablokovať tamojšiu ukrajinskú posádku. Generálny štáb AFU dnes potvrdil správy o bojoch severozápadne od Soledaru, v blízkosti stanice Sol. Podľa generálneho štábu tam boli ruské útoky odrazené.

Rusi predtým uviedli, že útočia pri obci Krasnopole neďaleko mesta Solja.

 

Reklama

 

Reklama

 

10:32 – Ďalší balík americkej vojenskej pomoci Ukrajine

Náklady na novú tranžu americkej podpory sa odhadujú na 3 miliardy dolárov. Z týchto peňazí pôjde 225 miliónov dolárov na modernizáciu Ozbrojených síl Ukrajiny. Ďalších 682 miliónov dolárov bude pridelených krajinám východného krídla NATO na nákup zbraní.

Za zvyšné prostriedky poskytnú Spojené štáty Ukrajine muníciu a vojenské vybavenie:

  • 50 bojových vozidiel pechoty M2 „Bradley“ s 500 protitankovými strelami TOW a 250.000 nábojmi ráže 25 mm;
  • 100 obrnených transportérov M113;
  • 55 obrnených vozidiel MRAP;
  • 138 obrnených vozidiel HMMWV;
  • 18 155 mm samohybných húfnic a 18 transportných nakladacích vozidiel;
  • 70.000 delostreleckých granátov kalibru 155 mm;
  • 500 presných nábojov kalibru 155 mm M982 „Excalibur“;
  • 200 delostreleckých projektilov na diaľkovú protitankovú streľbu (RAAM) kalibru 155 mm;
  • 36 105 mm ťahaných húfnic a 95.000 kusov munície kalibru 105 mm;
  • 10.000 mínometných nábojov kalibru 120 mm;
  • rakety k systémom HIMARS;
  • protilietadlové rakety RIM-7;
  • 4000 leteckých rakiet „Zuni“;
  • asi 2000 protitankových rakiet;
  • ostreľovacie pušky, guľomety a strelivo, míny „Claymore“, prístroje na nočné videnie, optické prístroje a náhradné diely.

 

10:25 – Počas dnešnej noci ani v ranných hodinách neboli oficiálne ani neoficiálne hlásené žiadne nálety ani ostreľovanie pozdĺž frontovej línie.

Podľa správ z oboch strán sa zatiaľ žiadne “vianočné prímerie” nekoná. V rannej správe generálneho štábu sa uvádza, že Rusi podnikli “jeden raketový útok a 12 striel z MLRS, a to aj na civilnú infraštruktúru v Doneckej a Dnepropetrovskej oblasti”.
Ostreľovanie počas dňa bolo zaznamenané v Charkovskej, Mykolajivskej a Chersonskej oblasti.

Okrem toho o činnosti nepriateľa hovoril aj veliteľ luhanskej OVA Serhij Gajdaj. “Tak, ako sa ostreľovali, tak zostávajú, tak, ako sa pokúšali útočiť na naše pozície – tak zostávajú,” povedal.

Ruské ministerstvo obrany včera uviedlo, že ukrajinské ozbrojené sily sa nepripojili k prímeriu a pokračovali v ostreľovaní. V Donecku miestne “úrady” oznámili, že v dôsledku ostreľovania bolo bez napätia 23 trafostaníc. Donecká ľudová republika zaznamenala 20 ostreľovacích útokov ukrajinských ozbrojených síl v priebehu 24 hodín.

 

10:18 – Starosta mesta Kamenskoje v Dnepropetrovskej oblasti informoval o zostrelení nepriateľského dronu. Podľa neho dron zostrelila protivzdušná obrana. Nedošlo k žiadnym obetiam ani zraneniam.

 

9:45 – Podľa prvých správ ukrajinské sily zranili až 100 ruských vojakov pri útoku na dočasnú ruskú základňu v južnej Chersonskej oblasti neďaleko Krymského polostrova. Generálny štáb ukrajinskej armády to v piatok uviedol na Facebooku.

 

9:18 – Cieľ ruského prezidenta Vladimira Putina kontrolovať územie Ukrajiny sa nezmenil. Uviedlo to ministerstvo obrany USA v piatok vo svojom vyhlásení.

Reklama

 

8:51 – V minulom roku Ukrajina získala zahraničnú finančnú podporu vo výške 32,1 miliardy dolárov. Väčšinu z nich poskytli Američania a EÚ, uviedla Národná banka.

“Najväčšia finančná pomoc prišla zo Spojených štátov – 12 miliárd, Európskej únie – 8 miliárd, MMF – 2,7 miliardy, Kanady – 1,9 miliardy, Nemecka – 1,6 miliardy. Okrem toho v roku 2022 krajina získala približne 3,1 miliardy vďaka umiestneniu štátnych dlhopisov v cudzej mene”, – informovala tlačová služba Národnej banky.

Medzinárodné rezervy Ukrajiny sa zároveň za posledný rok znížili o 7,9 %. V súčasnosti dosahujú 28,5 miliardy dolárov, čo stačí na zaplatenie približne štvormesačného dovozu, ktorý Ukrajina potrebuje.

 

8:20 – Rusko sa chystá v priebehu januára nariadiť mobilizáciu ďalších 500.000 brancov, tvrdí ukrajinská vojenská rozviedka.

 

7:57 – Pred Kyjevskou Pečerskou lavrou sa od rána pohybuje polícia a Národná garda. Kontrolujú doklady tých, ktorí sa chcú zúčastniť na prvej bohoslužbe PCU v hlavnom kláštornom kostole Nanebovzatia Panny Márie.

Dnes o 9.00 kyjevského času tam hlava Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Epifánia začne vianočnú liturgiu.

Povolenie na to dalo ministerstvo kultúry, ktoré deň predtým zamietlo Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi predĺženie zmluvy o využívaní chrámu. UPC slúži v hlavnom chráme lavry od jej založenia.

 

7:40 – Hlavné zhrnutie z dnešnej rannej správy Generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl:

  1. Hlavná ofenzíva Ruska je v smere na Bachmut.
  2. Nepriateľ zaútočil pri obciach Bilohrovka, Dibrova, Stelmachivka a Makiivka v Luhanskej oblasti.
    A tiež pri Ozarianivke, Soledare, Krasnej Hore, Podgorodnom, Bachmute, Kleščevke, Soli, Pervomajsku, Marinke a Pobede v Doneckej oblasti.
  3. Uvedená stanica Sol je stanica severozápadne od Soledaru a južne od Krasnopolu. Včera sa objavili správy, že nepriateľ tam postúpil a snaží sa tak zablokovať ukrajinské sily v Soledare. Táto skutočnosť nebola oficiálne potvrdená, ale boje v oblasti Solja boli zahrnuté do správy.

 

6:58 – Fínsko zvažuje presun tankov Leopard 2 na Ukrajinu. V komentári pre MTV Uutiset to uviedol šéf výboru pre obranu krajiny Antti Hakkänen.

Podľa neho by Fínsko malo presunúť bojové tanky Leopard 2 na Ukrajinu, ak to urobia aj iné štáty v Európe. Fínsko neposkytne značné množstvo tankov, pretože “naša vlastná obranyschopnosť je pre nás ako hraničnú krajinu s Ruskom vždy prioritou,” vysvetlil.

Reklama

 

6:42 – Vladimir Putin v chráme Zvestovania Panny Márie v moskovskom Kremli.

 

 

 

6:35 – Ukrajina bude potrebovať najmenej 1,79 miliardy dolárov (približne 1,68 miliárd eur) na obnovu svojho telekomunikačného sektora na predvojnovú úroveň. Vo svojej správe to uviedla Medzinárodná telekomunikačná únia (ITU).

 

6:30 – 6. júla 2023 – Hlavné z ruského pohľadu:

  • Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že od 6. januára od 12.00 h moskovského času bolo na celom fronte v zóne špeciálnej vojenskej operácie vyhlásené prímerie na 36 hodín;
  • Ministerstvo uviedlo, že kyjevský režim pokračoval v ostreľovaní aj napriek prímeriu, ktoré zaviedla Ruská federácia, pričom ukrajinské delostrelectvo opätovalo paľbu do oblasti;
  • Medvedev, ktorý komentoval odmietnutie vianočnej ponuky na prímerie zo strany Ukrajiny, povedal, že Kyjev odmietol ruku kresťanského milosrdenstva, ktorú mu podala Moskva, ale v tomto prípade bude ešte menej problémov a ľstivosti;
  • V Kupjanskom a Krasno-Limanskom smere prišiel Kyjev za deň pred zavedením prímeria o približne 100 zabitých a zranených, v Doneckej oblasti o 80 a v Južnodoneckej a Záporožskej oblasti o viac ako 60 ľudí, uviedlo ruské ministerstvo obrany;
  • Američania oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 3,75 miliardy dolárov, uviedol minister Blinken. 225 miliónov dolárov z tejto sumy pôjde na modernizáciu ukrajinskej armády a 682 miliónov dolárov európskym krajinám na doplnenie vojenských zásob.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali