To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi útočia raketami na celej Ukrajine

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusi útočia raketami na celej Ukrajine

Kyjev 14. januára 2023 (HSP-Libkos, Telegram, Screenshot)

Aktualizované 14. januára 2023 19:09

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií 

Boje v okolí mesta Kreminna
Na snímke vojenskí zdravotníci evakuujú vojaka zraneného počas boja s ruskými jednotkami v okolí mesta Kreminna v Luhanskej oblasti na Ukrajine

19:09 – Zelenskyj vo svojom dnešnom videoposolstve hovoril o masívnom raketovom útoku na Ukrajinu a venoval ho “tým ľuďom a politickým lídrom, ktorí pochybujú” o potrebe odovzdania útočných zbraní Ukrajine.

Reklama

“Žiadne prosby ani plynúci čas nemôžu zastaviť teroristov, ktorí metodicky zabíjajú našich ľudí,” povedal Zelensky.

Uviedol, že viac ako 20 z viac ako 30 rakiet vypálených na Ukrajinu bolo zostrelených.

Reklama

Najťažšia situácia v energetike je po ostreľovaní v Charkovskej a Kyjevskej oblasti.

Spomenul rozhovor s britským premiérom Rishim Sunakom, v ktorom sa hovorilo o “dôležitých veciach pre našu obranu”, ale prisľúbil, že podrobnosti poskytne neskôr.

“Ale je to dôležité, je to presne to, čo potrebujeme. Verím, že podobné rozhodnutia prijmú aj naši ďalší partneri. Tí, ktorí chápu, prečo by takéto zlo nemalo dostať ani najmenšiu šancu,” naznačil Zielenskyj pravdepodobne Nemecku.

 

18:55 – “Dnešná Ukrajina je možnou východnou Áziou zajtrajška,” povedal japonský premiér Fumio Kišida počas návštevy Washingtonu.

Reklama

“Poučenie z Ukrajiny znamená, že bezpečnosť Európy a ázijsko-tichomorského regiónu je neoddeliteľná. Situácia v Japonsku a jeho okolí sa stáva čoraz vážnejšou v súvislosti s pokusmi o jednostrannú zmenu status quo vo Východočínskom a Juhočínskom mori použitím sily a s rastúcou jadrovou a raketovou aktivitou Severnej Kórey,” povedal Kišida.

V tejto súvislosti zdôraznil potrebu úzkej spolupráce s Európou s cieľom posilniť bezpečnosť v indo-pacifickom regióne.

 

18:39 – USA žiadajú Bidenovu rezignáciu v súvislosti s vojnovými zločinmi na Ukrajine.

“Myslím si, že Joe Biden by mal byť okamžite obžalovaný za vojnové zločiny na Ukrajine, v Jemene, Sýrii, Iraku atď. Aj za pokračovanie zástupnej vojny proti Rusku na Ukrajine,” uviedol na svojom Twitteri americký demokratický politik a kandidát na guvernéra štátu Kentucky Jeffrey Young.

Reklama

Vyjadril tiež názor, že všetci prezidenti USA od roku 1945 bez výnimky sa stali vojnovými zločincami.

 

18:25 – Výmena väzňov medzi Kyjevom a Moskvou bola dnes narušená. Informoval o tom ukrajinský koordinačný štáb pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami.

“Dnes bola naplánovaná ďalšia výmena zajatcov s ruskou stranou. Na poslednú chvíľu však bola z iniciatívy Rusov zrušená. Nie je ťažké odhadnúť dôvody tohto rozhodnutia,” uviedlo ústredie vo svojom vyhlásení.

Agentúra však zároveň dôvody neformulovala sama.

 

18:14 – Najdôležitejšie body z večerného zhrnutia generálneho štábu Ukrajiny:

Informuje o tom, že raketa, zasiahla obytnú budovu v Dnepri (zatiaľ 5 mŕtvych a 39 zranených). Rusi počas dňa uskutočnili celkovo 3 nálety a približne 50 raketových útokov.

Poukazuje sa na ťažké boje o Soledar, kde ukrajinskí bojovníci nepretržite odrážajú útoky nepriateľa.

Ďalší dôležitý bod na fronte, Kremenna, sa spomína len ako jedna z ostreľovaných osád smerom na Limansk.

Reklama

Zaznamenáva sa presun nepriateľa na ľavý breh Chersonskej oblasti “s cieľom posilniť obranné kapacity”.

 

17:51 – Spiegel: Nemecké orgány “horúčkovito” pátrajú po 40 BMP Marder, ktoré sľúbili Kyjevu.

Nemecko nebolo pripravené dodať Kyjevu bojové vozidlá pechoty (BVP) Marder a teraz je nútené narýchlo vyprázdniť svoje sklady, aby objednávku splnilo včas, zistili novinári nemeckého Spiegelu. Podľa novín má obranný koncern Rheinmetall na sklade približne 60 chybných BMP Marder, ale ich modernizácia bude trvať príliš dlho, zatiaľ čo Berlín ich plánuje odovzdať Ukrajine už v marci.

“Keďže vláda sa nepripravila na dodávky obrnených transportérov Marder, Bundeswehr teraz musí vyprázdniť svoje sklady, ktoré sú už aj tak zle organizované,” kritizovali nemeckú vládu vysokí predstavitelia Výboru pre obranu.

Reklama

Podľa úradníkov armáda ani priemysel nemohli konkrétne plánovať dodávky BMP na Ukrajinu, pretože politici držali plány vojenskej podpory Kyjeva v tajnosti.

 

17:43 – Zalužnyj zhrnul dnešné raketové útoky na Ukrajinu.

Ráno zaútočili na hlavné mesto zo severného smeru protilietadlové riadené strely S-400 (S-300).

Neskôr Rusko použilo letecké riadené strely X-101/X-555, X-22, námorné riadené strely Kalibr a letecké riadené strely X-59 na zariadenia kritickej infraštruktúry na Ukrajine.

Reklama

“Celkovo nepriateľ uskutočnil približne 28 štartov riadených striel rôzneho založenia a 5 štartov riadených striel z lietadiel,” povedal šéf AFU. Podľa neho bolo zničených 18 riadených striel a tri riadené letecké strely.

 

17:36 – Silné slová predniesol jeden z bojovníkov PMC Wagner.

“Modlite sa jeden za druhého, zapáľte vo svojich srdciach plameň lásky k Pánovi. Neváhajme ísť do kostola, robiť pokánie, vyspovedať sa, pristúpiť k prijímaniu, prosiť Pána, aby napravil náš hriešny život. Hlavné víťazstvo sa vybojuje tam, v mieri, kde nie je vojna,” hovorí jeden z vojakov.

 

17:33 – Minister energetiky German Galuščenko varoval, že nasledujúce dni budú pre energetický sektor ťažké.

Vo väčšine regiónov sa kvôli ostreľovaniu zavádzajú núdzové výpadky elektriny.

Reklama

“Prílety rakiet sú v Charkovskej, Ľvovskej, Ivano-Frankovskej, Záporožskej, Vinnickej a Kyjevskej oblasti,” napísal na Facebooku.

 

17:30 – Raketový útok na Ukrajinu 14. januára: čo je v súčasnosti známe:

Prvé raketové útoky v Kyjeve a ďalších mestách v strednej a severnej Ukrajine boli zaznamenané o 10.00 a 11.00 hod.

V Kyjeve bolo zasiahnuté energetické zariadenie. Zasiahnuté mohli byť zariadenia v kyjevských TEC-3 a TEC-5, ako aj priemyselný podnik v Goloseevskom okrese.

Po zásahu raketami bol v týchto regiónoch vyhlásený letecký poplach. Tlačový dôstojník vzdušných síl Jurij Ignat uviedol, že boli použité balistické rakety.

Druhá vlna raketových úderov Kalibr-NK bola zaznamenaná v Kyjeve a Kyjevskej oblasti, Krivom Rogu, Vinnici, Odese, Nikolajeve, Černivci, Ternopole, Charkove, Záporožskej a Ľvovskej oblasti. V dôsledku štrajkov boli v Dnepri prerušené dodávky elektriny a vody.

Reklama

Podľa ukrajinských zdrojov bolo odpálených približne 80 – 100 rakiet. Na celom území Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach.

Podľa charakteru útokov a čiastočného prerušenia dodávok elektrickej energie možno usudzovať, že sú zasiahnuté vojenské a energetické zariadenia.

 

17:18 – Celkovo bolo vypálených 80 rakiet strategického letectva aj lodí ruského námorníctva. Jedna z rakiet zasiahla objekt kritickej infraštruktúry v Odeskej oblasti, došlo k poškodeniu, nikto nebol zranený, uviedol šéf Odeskej OVA Maxim Marčenko.

 

17:10 – Mapa príletov na Ukrajinu poobede.

 

Reklama

17:03 – V dôsledku dnešného raketového útoku majú tri spoje spoločnosti Ukrzaliznyca meškanie viac ako hodinu a päť vlakov mešká do jednej hodiny. Ďalších 40 vlakov pokračuje podľa cestovného poriadku, uviedla železničná spoločnosť.

Najväčšie meškania sú:

č. 45/46 Charkov – Užhorod (+2 h 22 min);
#15/15 Charkov – Rachov (+1 hodina 35 minút);
#93/94 Charkov – Chelm (+ 1 h 35 min).

“Situácia na železničných staniciach v krajine je pod kontrolou. Všetky stanice so svetlom, vrátane stanice Charkov, kde je najťažšia situácia s dodávkou energie,” – informujú na oficiálnom telegramovom kanáli organizácie.

Kyjevský okružný vlak naďalej premáva podľa plánu.

 

17:01 – V okrese Odesa prilietajú rakety. Šrapnely zo zostrelených rakiet zasiahli aj zariadenia dopravnej infraštruktúry, ktoré fungujú na základe dohody o obilí, uviedol šéf administratívy Odeskej oblasti Jurij Kruk.

Reklama

 

16:59 – Hovorkyňa operačného velenia Juh Natalia Gumenjuková uviedla, že dnešný raketový útok zasiahol kritickú infraštruktúru vo Vinnickej oblasti.

Podľa nej bolo dnes zostrelených 10 rakiet letiacich na Ukrajinu z južného smeru.

Štyri z týchto rakiet boli zostrelené nad Odeskou oblasťou, po tri rakety boli zostrelené nad Nikolajevskou a Vinnickou oblasťou.

 

16:55 – Námestníčka ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová uviedla, že boje o Soledar pokračujú.

Pripomíname, že Rusko tvrdí, že mesto úplne obsadilo.

Reklama

Podľa ruských telegramov sa stále bojuje na okraji mesta – v blízkosti stanice Soľ, ktorá je administratívne súčasťou Soledaru.

 

16:52 – Výsledky dnešného leteckého poplachu v hlavnom meste zhrnul šéf kyjevskej mestskej správy Sergej Popko.

Uviedol, že vďaka systému protivzdušnej obrany sa podarilo zabrániť zasiahnutiu kritickej infraštruktúry v hlavnom meste.

 

Reklama

16:50 – Charkov a región boli v dôsledku raketového útoku úplne bez energie, uviedol hovorca spoločnosti Charkovoblenergo Skčko.

 

16:45 – Aktuálny stav frontov k 14. januáru 2023:

 

16:34 – V Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti je opäť vyhlásená letecká pohotovosť.

 

16:25 – V Dnepre dopadla raketa na obytný dom.

 

16:12 – Viac ako 80 % Nemcov viní z energetickej krízy Európsku komisiu.

Takýto názor má aj väčšina obyvateľov v iných krajinách EÚ. Vyplýva to zo štúdie, ktorú uskutočnilo Szazadvegovo centrum v Budapešti.

“Gréci, Chorváti a Nemci sú v tejto otázke najmenej rozdelení. V týchto krajinách sa 86 % a 85 % respondentov domnieva, že Brusel spôsobil energetickú krízu.”

Okrem toho sa tento ukazovateľ od začiatku roka 2022 zvýšil vo všetkých troch krajinách.

 

16:01 – Na celej Ukrajine bol zrušený letecký poplach.

Podľa primátora Charkova Igora Terechova v Charkove funguje len pozemná doprava – systém autobusových liniek, ktoré kopírujú hlavné trasy električiek a trolejbusov.

Reklama

Hneď po skončení raketového útoku sľubuje, že všetky komunálne a energetické služby Charkova začnú pracovať na obnovení dodávok svetla, tepla a vody do mesta.

“Žiadam všetkých, aby zostali pokojní. V Charkove sú otvorené body Nezdolnosti, kde si môžete nabiť mobilné telefóny, zohriať sa a v prípade potreby vypiť horúce nápoje,” napísal Terechov na svojom kanáli na Telegrame.

Oblasť v Dnepropetrovsku, kde bola zasiahnutá obytná budova, je úplne bez napätia a odpojená od systémov podpory života, uviedol primátor Dnepropetrovska Filatov.

Podľa jeho slov sutiny odstránia v priebehu noci.

 

15:32 – Vo Ľvovskej oblasti je zasiahnutá kritická infraštruktúra a je možné, že dôjde k prerušeniu dodávok svetla a vody, uviedol šéf OVA Kozicki.

V Dnepre je po dopade rakety na obytný dom predbežne desať zranených. Dve z nich sú deti. Traja zo zranených sú vo vážnom stave. Všetci sú teraz v nemocnici, povedal regionálny riaditeľ Valentyn Rezničenko.

Podľa zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie Kirilla Tymošenka spod trosiek vytiahli už 15 ľudí.

 

15:29 – K výbuchom došlo vo Vinnickej a Nikolajevskej oblasti, informovali ukrajinské médiá.

Výbuchy bolo počuť v Krivom Rogu a Chmelnickom kraji.

Výbuchy bolo počuť v Ternopoľskej a Ivanofrankovskej oblasti, informovali ukrajinské médiá.

Výbuchy v Kyjeve a Kyjevskej oblasti.

 

15:03 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– V Charkovskej oblasti zlikvidovali dve diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl

– V Doneckej ľudovej republike boli zničené dve diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl

– Jednotky 80. a 71. brigády ukrajinských ozbrojených síl sú zasiahnuté delostreleckou paľbou Ústredného vojenského okruhu a výsadkových vojsk v smere na Krasnoliman

– Ruské jednotky počas dňa zničili viac ako 30 príslušníkov AFU v smere na Kupjansk

– Viac ako 30 príslušníkov AFU zničených v južnom Donecku za deň

– Na doneckom smere pokračovali v úspechoch útočné jednotky v spolupráci s výsadkovými jednotkami, ktoré podporoval Južný vojenský okruh, a zničili viac ako 70 ukrajinských vojakov

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili 4 ukrajinské bezpilotné lietadlá, zachytili 7 striel HIMARS a Olha

– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady ukrajinských ozbrojených síl v DĽR a Záporožskej oblasti

– Ruská federácia zničila v Charkovskej oblasti delostrelecký systém M777 americkej výroby a riadiace stanice protibatériového boja AN/TPQ-36 a AN/TPQ-50 americkej výroby

 

14:41 – K Žitomírskej oblasti sa blížia rakety, píše vedúci OVA. Informujú o výbuchoch v Kyjeve, Dnepre, vo Ľvovskej oblasti pracuje protiletecká obrana. V Kyjeve dochádza k výpadkom elektriny. V  Charkove zastalo metro. Dopadlo tam viacero rakiet. Vo Vinnickej oblasti vypadla elektrická energia.

 

14:37 – Informujú o výbuchoch v Charkove. Miestne médiá informujú, že v niektorých častiach Charkova došlo po výbuchu k výpadku elektrickej energie.

 

14:29 – Podľa starostu obce Lozovoj Segeja Zelenskovo je obec Lozova úplne vyľudnená.

Reklama

Nemocnice fungujú na generátory. Kritická infraštruktúra má k dispozícii alternatívne zdroje napájania.

 

14:21 – Vedúci OVA vo Vinici informoval o prelete rakiet nad týmto regiónom.

Nevylučuje novú vlnu útokov.

 

14:12 – Elektrická doprava bola v Odese zastavená z dôvodu zníženia limitov elektrickej energie. Informovala o tom mestská rada v Odese.

“Z dôvodu zníženia limitov elektrickej energie verejná elektrická doprava končí svoju činnosť,” uvádza sa vo vyhlásení.

Mestská rada uviedla, že vozový park sa vracia do depa.

 

14:05 – Na celej Ukrajine je už vyhlásený letecký poplach.

 

13:58 – Ľudia hromadne schádzajú do kyjevského metra počas náletu.

 

13:49 – Letecký poplach sa rozširuje smerom na západ Ukrajiny.

 

13:44 – Kim píše o prvých raketách nad Ukrajinou.

“Dúfam, že sa mýlim,” dodáva.

 

13:40 – Letecký poplach je už na väčšine Ukrajiny.

 

13:35 – OK Juh informovalo, že Rusko vyslalo do Čierneho mora ďalší hladinový raketový nosič.

Celkový počet Kalibrov na lodiach sa zvýšil na 28.

V regiónoch južnej a východnej Ukrajiny pokračuje letecký poplach.

 

13:25 – Hoci bol už vo viacerých regiónoch zrušený letecký poplach, úrady naďalej varujú obyvateľstvo pred možným masívnym raketovým útokom na Ukrajinu.

“Rusko sa pripravuje na masívny raketový útok na Ukrajinu s použitím lietadiel a lodí,” povedal šéf OVA v Odese Maxim Marčenko.

Z tohto dôvodu je podľa neho energetický systém v celej krajine vyťažený, takže dochádza k obmedzeniu dodávok energie.

 

13:15 – Spoločnosť DTEK uviedla, že kvôli hrozbe raketového útoku zaviedla núdzové harmonogramy výpadkov elektrickej energie v Kyjevskej, Kyjevskej a Odeskej oblasti. 

 

Reklama

13:00 – Na Ukrajine opäť spustil letecký poplach.

 

12:58 – Turecko tvrdí, že do rozhovorov o Ukrajine sa musí zapojiť Európa a USA.

Ak sa bude konflikt na Ukrajine predlžovať, Európa bude z vojny unavená a verejnosť vyhlási, že nie je ochotná podporovať Kyjev – povedal Erdoganov hovorca.

Svetové spoločenstvo nemá dostatok vôle na vytvorenie podmienok pre “seriózne rokovania” medzi Ruskom a Ukrajinou. Akýkoľvek mierový plán o Ukrajine bude odsúdený na neúspech, ak sa nezohľadní názor Ruska – povedal ďalej.

 

12:43 – 97 % Maďarov je proti sankciám EÚ voči Rusku, uviedol maďarský kabinet ministrov.

 

12:41 – Saský premiér vyzval na opravu plynovodu Nord Stream 1, ktorý bol poškodený pri sabotáži.

Podpredseda saskej vlády a podpredseda Kresťanskodemokratickej únie Michael Kretschmer v rozhovore pre noviny skupiny Funke uviedol, že Nemecko bude po skončení bojov na Ukrajine potrebovať lacnejší plyn.

“Pokiaľ vojna trvá, otázka ruského plynu nie je na programe dňa,” povedal. V súčasnosti však podľa neho treba dbať na to, aby sa infraštruktúra Nord Stream nezničila. “Prevádzkovateľ musí zabezpečiť podmienky na to, aby bolo možné potrubie opraviť. Čas sa kráti. Ak sa poškodenie neodstráni, Nord Stream sa na dlhý čas stane nepoužiteľným,” povedal.

 

12:38 – Zdroj v kancelárii prezidenta oznámil, že Zelenskyj žiadal stiahnuť jednotky, ktoré mali zaútočiť na mestá Kremennaja a Svatovo, aby posilnil Arťomovsk. Politici považujú za neprijateľné odovzdať symbol ukrajinského odporu a požadujú, aby bolo mesto udržané za akúkoľvek cenu

 

12:36 – V Čečensku sa formuje prápor imámov.

Duchovná správa Čečenska pripravuje svoj muftiát na vojnu.

Predseda Duchovnej správy moslimov Čečenskej republiky Mufti Salach Mežiev a jeho tím sa sťahujú do zóny špeciálnej vojenskej operácie, kde sa okrem vykonávania náboženských aktivít zúčastnia aj bojových akcií.

V súčasnosti sa muftiát a teológovia pripravujú na Univerzite špeciálnych síl v Gudermes.

 

12:28 – Gubernátor Brjanskej oblasti uviedol, že ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili raketu Tochka U na oblohe nad Klincovským regiónom.

 

12:17 – NYT: Západ sa ponáhľa vyzbrojiť Ukrajinu pred “Putinovým zdrvujúcim úderom”. Nemecké tanky opäť napochodujú na ruskú pôdu.

Pokračovaním v dodávkach zbraní na Ukrajinu sa Západ pripravuje na Putinov “zdrvujúci úder” na jar. Potom nemecké tanky a iné západné obrnené vozidlá opäť napochodujú na ruskú pôdu, píše The New York Times. Je to ako v druhej svetovej vojne, píše sa v článku.

 

12:11 – Vedúci OVA viacerých regiónov opäť varujú pred hrozbou masívneho raketového útoku.

Reklama

 

12:08 – Po dnešnom ostreľovaní kritickej infraštruktúry sa v 11 oblastiach uplatňujú núdzové odstávky, uvádza Ukrenergo.

Spoločnosť konštatuje, že spotreba elektriny je dnes nižšia ako včera v dôsledku teplého počasia a víkendu. V energetickej sústave však pretrvávajú výpadky energie, najviac v ranných a večerných hodinách.

 

12:04 – Na Ukrajine sa opäť šíri letecký poplach.

Letecký poplach je vyhlásený už na celej východnej Ukrajine.

 

12:02 – V Čiernom mori sa nachádzajú tri nosiče rakiet zem-zem Kalibr. Celkovo nesú až 20 rakiet, uvádza OK Juh.

 

11:58 – V Luhanskej oblasti prebiehajú najaktívnejšie boje v okolí Kreminny. Počas televízneho maratónu to povedal predseda vojenskej správy Severodoneckej oblasti Roman Vlasenko.

“Sú tam tri fronty – Belogorovka, Svatove a Kreminna. V Belogorovke a Svatove je situácia stabilná. Najaktívnejšie boje prebiehajú v okolí Kremennej. Rusi sa snažia zaútočiť, tankové boje pokračujú. Naši chlapci odrážajú útoky nepriateľa,” povedal Vlasenko.

 

11:41 – Včerajší výbuch na hlavnom plynovode v litovskom regióne Pasvalys bol spôsobený technickými problémami; sabotáž je nepravdepodobná, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Amber Grid (prevádzkovateľ litovských plynových sietí).

“Prvotná obhliadka miesta činu a zariadenia naznačuje, že s najväčšou pravdepodobnosťou došlo k technologickej poruche. Jeden zo švov na spoji potrubia mohol byť porušený,” povedal Nemunas Biknius.

 

11:25 – Kyjevská mestská správa zhodnotila ranný raketový útok na Kyjev do 11.30 h.

” Došlo k zásahu infraštruktúrneho zariadenia. Žiadne kritické poškodenie alebo vznietenie. Na mieste pracujú všetky záchranné služby. Nie sú žiadne obete,” uvádza KSCA.

Okrem toho v Golosejevskom okrese v dôsledku úlomkov z rakety došlo k požiaru skladu z kovu na ploche 20 m2 a bola poškodená strecha garáže. Neboli zaznamenané žiadne obete.

Rovnako ako v Darnickom okrese, kde úlomky rakiet poškodili dve autá.

 

11:03 – Bieloruské monitorovacie skupiny uvádzajú, že dnes neboli zaznamenané žiadne odpaly rakiet z územia Bieloruska, ani štarty stíhačiek.

Hovorca vzdušných síl Ignat predtým uviedol, že ranný úder na Kyjev bol vykonaný raketami zo severného smeru.

Severným smerom však možno chápať aj Brjanskú oblasť Ruskej federácie.

 

10:57 – Bojovník AFU s volacím znakom “Maďar” zverejnil video s ukrajinskou vlajkou, ako tvrdí, v západnej časti Soledaru, z ktorého je jasné, že ukrajinské jednotky držia pozície.

Reklama

Pripomíname, že Ruská federácia tvrdí, že ruské jednotky mesto úplne obsadili.

Ukrajina tvrdí, že tam stále prebiehajú boje.

Ruské telegramy hlásia boje v blízkosti stanice Soľ (administratívne súčasť Soledaru).

Nejasnosti panujú aj v otázke, kto ovláda oblasť Siedmeho dolu na severozápadnom okraji Soledaru.

 

10:54 – Dodávky zbraní na Ukrajinu sú motivované snahou západných krajín ovplyvniť ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedol denník Financial Times.

“Západ zastáva názor, že jediný spôsob, ako zmeniť myslenie (ruského prezidenta Vladimira) Putina, je pomôcť Ukrajine vyhrať nadchádzajúce bitky,” cituje úryvok z článku Gazeta.ru.

Publikácia konštatuje, že len úspešná vojenská akcia Ukrajiny môže prinútiť Moskvu, aby sa vzdala svojich “maximalistických cieľov”.

FT však dodáva, že ani v tomto prípade neexistuje záruka, že sa politika ruského vedenia zmení. (edited)

 

10:51 – Podľa britských spravodajských služieb Rusko stiahlo najmenej 10 lodí Čiernomorskej flotily z námornej základne Novorossijsk (Krasnodarský kraj).

Britská tajná služba zhodnotila, že by mohlo ísť o reakciu Ruska na možný útok na základňu, o ktorom sa Moskva mohla dozvedieť.

“Je nepravdepodobné, že nasadenie znamená prípravu na neobvyklé údery raketami s plochou dráhou letu. Je nepravdepodobné, že by sa námorníctvo pripravovalo na námorné vyloďovacie operácie. BSF sa naďalej sústreďuje najmä na vnímané hrozby z Ukrajiny a naďalej uprednostňuje ochranu síl pred ofenzívnymi alebo hliadkovacími operáciami,” tvrdia odborníci

 

10:46 – Kurdská YPG používa protitankové riadené strely Fagot na zničenie tanku Leopard 2A4 tureckej armády. 

 

 

10:40 – Ruské ministerstvo dopravy uviedlo, že cestná doprava na Krymskom moste bola po opravách obnovená.

 

10:35 – Ukrajinské jednotky sa pokúsili zaútočiť na štvrte v Berďansku, prostriedky protivzdušnej obrany zničili dve rakety, keď sa priblížili k mestu, tvrdia miestne úrady

 

10:32 – Systémy protivzdušnej obrany odrazili raketový útok ukrajinských militantov na Melitopol, niekoľko rakiet zostrelili – uviedol predstaviteľ orgánov činných v trestnom konaní.

 

10:29 – Hovorca vzdušných síl Jurij Ignat uviedol, že rakety, ktoré ráno zasiahli Kyjev, leteli po balistickej dráhe (t. j. boli to Iskandery alebo napríklad ich iránske ekvivalenty, ak ich Rusko dostalo).

Reklama

“Varovanie pred raketami sa oneskorilo kvôli nedostatku radarových údajov a informácií z iných zdrojov. Ukrajinské ozbrojené sily, žiaľ, nedisponujú účinnými prostriedkami na detekciu a ničenie balistických rakiet,” povedal Ignat.

Podľa neho bol útok vedený zo severného smeru.

Severným smerom od Kyjeva je Bielorusko.

Mimochodom, už dlho odtiaľ neboli vypálené žiadne rakety proti Ukrajine.

Ignat potvrdil informácie niektorých regionálnych šéfov, že skupina ruských strategických bombardérov Tu-95 je teraz vo vzduchu. Nie je známe, či odpália rakety, ich let sa monitoruje, uviedol hovorca ozbrojených síl.

 

10:26 – Britský premiér Rishi Sunak sa rozhodol vyslať na Ukrajinu tankovú eskadru, informovali denníky The Independent a The Sun s odvolaním sa na vládne zdroje.

Podľa nich bude čoskoro do východnej Európy dodaná skupina štyroch tankov Challenger 2 a po určitom čase Británia pošle ďalších osem tankov.

 

10:22 – Všetky vlaky na Ukrajine naďalej premávajú podľa cestovného poriadku, zatiaľ neboli zaznamenané žiadne výrazné meškania v dôsledku nepriateľského útoku, nástup a výstup pokračuje cez podzemné chodby, uviedla spoločnosť Ukrzaliznyca na svojom kanáli Telegram.

Pripomína, že kyjevský okružný vlak počas náletu neprestáva premávať a jazdí podľa cestovného poriadku.

 

10:19 – Alexander Pavľuk, zástupca veliteľa pozemných síl AFU, tiež varuje pred hrozbou masívneho raketového útoku.

 

10:05 – Miestne médiá informujú o výbuchoch v Chersone.

 

10:01 – V Kyjeve bol zrušený letecký poplach.

Viacerí regionálni lídri zároveň varovali pred hrozbou rozsiahleho raketového útoku.

Ruské strategické bombardéry sú na oblohe, ale doteraz nemáme žiadne informácie o tom, že by z nich boli vypustené rakety.

 

9:52 – Kyjev stále nechápe, čo bolo príčinou ranného útoku. Medzi teóriami sú momentálne tieto možnosti:

– “Iskander” z Bieloruska alebo z Brjanskej oblasti.

– rakety S-400 typu zem-zem z Bieloruska.

– Bieloruský RZSO “Polonez” (obdoba Himarsu s doletom 300 km)

– hypersonické “Kyndžaly”

Reklama

– Niektorí naznačujú, že išlo o iránske balistické rakety.

V Kyjeve bolo zničených niekoľko infraštruktúrnych zariadení. Ruské ministerstvo obrany sa k tomu zatiaľ nevyjadrilo.

 

9:48 – Požiar v objekte kritickej infraštruktúry v Kyjevskej oblasti sa podarilo lokalizovať, uviedol guvernér Kuleba.

“V dôsledku ranného útoku bolo poškodených 18 súkromných domov. Strechy a okná boli zničené. Na mieste pracujú záchranné služby,” dodal.

Hovoríme o prvej vlne výbuchov, ku ktorým došlo okolo siedmej hodiny ráno (úrady ich vtedy s raketovým útokom nespojili).

 

9:45 – Olga Romanová, vedúca nadácie a verejného hnutia Rus väznených, uviedla, že PMC Wagner začala s náborom väzňov a väzenkýň v ruských väzniciach.

“Podľa našich informácií ženy už posielajú na front, prvú várku odviezli z Krasnodarského kraja koncom decembra, ale o ich ďalšom osude zatiaľ nič nevieme,” povedala Romanová.

Okrem toho sa podľa jej údajov po novom roku začal v čečenských väzniciach nábor väzňov do PMC Wagner.

“Skutočnosť, že verbovači boli vpustení do čečenských väzníc, je predmetom osobnej dohody medzi Prigožinom a Kadyrovom. Prigožin pomáha pri prepustení čečenských úradov a Kadyrov, samozrejme, dodá Vágnerovej PMC ľudí,” povedal šéf nadácie Rus Sitting.

Kurátor PMC Prigožin už predtým povedal, že by sa mohol začať aj nábor väzňov a väzníčok.

 

9:42 – Aktuálna mapa náletov.

Telegramové kanály píšu o štarte ruských strategických lietadiel, ale oficiálne to nebolo potvrdené.

 

9:40 – Ukrajinské zdroje uvádzajú, že 17 lietadiel Tu-95 letí na odpaľovacie miesta a pripravuje sa na masívne odpálenie rakiet na Ukrajinu.

Každé lietadlo nesie osem riadených striel X-101, čo predstavuje celkovo 136 rakiet.

 

9:36 – Šéf charkovskej OVA Oleh Sinegubov potvrdil raketové útoky na kritickú infraštruktúru a priemyselné zariadenia v Charkove a regióne.

“V meste a osadách v regióne sú možné mimoriadne výpadky elektrickej energie,” varoval Sinegubov.

Podľa neho hrozba raketových útokov stále pretrváva.

 

9:33 – Ranný brífing generálneho štábu AFU. Hlavné:

1. Nepriateľ pokračuje v postupe smerom na Bachmut. V blízkosti Avdejevky tiež “vedie neúspešné ofenzívy”.

Reklama

2. Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky v oblastiach Ploščanka, Belogorovka a Červonopopovka v Luhanskej oblasti, ako aj Razdolovka, Soľ, Krasnaja Gora, Bachmut, Kleščejevka, Vodjanoje, Kremennaja, Pobeda, Majorsk, Marinka a Velykaja Novoselka v Doneckej oblasti.

 

9:29 – Rusi dnes ráno ostreľovali Očakov a susednú obec Kucurubskuju, uviedol gubernátor Vitalij Kim.

V Očakove horelo zariadenie civilnej infraštruktúry. Poškodené boli aj okná na viacpodlažnej budove, horí garáž a dve autá.

Poškodená je aj obytná budova v obci Kucurubskoj. Predbežne nedošlo k žiadnym zraneniam.

Ostreľovanie sa uskutočnilo z viacerých raketometov. Stalo sa tak v rovnakom čase ako lety nad Charkovom a Záporožím.

 

9:25 – Rusko vyslalo do Čierneho mora sedem vojnových lodí.

Podľa operačného veliteľstva Juh je medzi nimi aj jedno raketové odpaľovacie zariadenie schopné vyslať salvou ôsmich rakiet Kaliber.

Pripomíname, že Rusi dnes ráno ostreľovali Charkov a Záporožie.

 

9:22 – Ruské médiá tvrdia, že nad Melitopolom bolo zostrelených niekoľko ukrajinských rakiet.

 

9:20 – Poradca ministra vnútra Anton Geraščenko naznačil, že ostreľovanie Kyjeva dnes ráno bolo vedené z komplexu Iskander.

Ukrajina už skôr uviedla, že tieto rakety je veľmi ťažké zachytiť.

Stále nie sú k dispozícii oficiálne údaje o tom, aké rakety boli použité na zasiahnutie hlavného mesta.

 

9:15 – V Kyjeve prebieha útok na kritickú infraštruktúru.

Poltavská a Čerkaská oblasť boli pridané do zóny vzdušného ohrozenia.

Letecký poplach bol vyhlásený aj v Černigovskej oblasti.

Výbuchy bolo počuť v kyjevskej štvrti Dneprovskej, potvrdil Kličko.

Úrad prezidenta predtým informoval o raketovom útoku na hlavné mesto.

Trosky rakety dopadli na kyjevskú štvrť Goloseevsky, kde bolo tiež počuť výbuch, povedal Kličko.

Neboli žiadne obete.

Kyjevská vojenská správa potvrdila prílety na miesto infraštruktúry v hlavnom meste.

Reklama

 

9:10 – Špeciálna vojenská operácia na Ukrajine sa skončí, až keď sa dosiahnu jej ciele, či už vyjednávaním alebo vojenskými prostriedkami, povedal Vasilij Nebenza.

“SVO bude možné ukončiť až vtedy, keď Rusko už nebude ohrozované z územia Ukrajiny a nebude dochádzať k diskriminácii ruskojazyčného obyvateľstva tejto krajiny. Ak sa tento výsledok dá dosiahnuť prostredníctvom rokovaní, potom sme na takýto scenár pripravení. Ak nie, všetky stanovené úlohy sa budú plniť vojenskými prostriedkami. Kyjevský režim a jeho západní sponzori ešte nevyvodili z ukrajinských udalostí potrebné závery,” povedal stály predstaviteľ RF na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o Ukrajine.

 

9:01 – Ukrajinské médiá informujú aj o výbuchoch v Charkove, doprava v metre je zastavená.

 

8:49 – V LĽR sa začalo trestné stíhanie britského občana, zamestnanca OBSE, podľa Trestného zákona Ruskej federácie – špionáž.

Vedúci technickej monitorovacej skupiny David Orrells je obvinený z odovzdávania informácií o pozíciách Ľudových milícií republiky a umiestnení civilnej infraštruktúry.

Ministerstvo štátnej bezpečnosti republiky dodalo, že Orrells konal na základe pokynov špeciálnych služieb jednej z krajín NATO.

 

8:40 – V Kyjevom kontrolovanom Záporoží bolo počuť niekoľko výbuchov, uviedol Vladimir Rogov.

“Podľa predbežných informácií boli cieľom útokov vojenské sklady s technikou a muníciou, ako aj infraštruktúrne objekty, ktoré Zelenského režim využíval na vedenie vojny,” napísal na svojom kanáli Telegram.

 

8:33 – Hlavné body večerného prejavu prezidenta Zelenského:

1. Hlásené boje o Soledar, Bachmut a Kreminnu pokračujú.

2. Tiež povedal, že špeciálna jednotka Kraken bojuje pri Soledare a Medzinárodná légia a jednotka Šaman bránia Bachmut.

3. Hovoril o telefonátoch so slovenskou prezidentkou a albánskym premiérom.

 

8:21 – Cherson zostal čiastočne bez elektriny.

 

8:05 – Na vládnom portáli bola zaregistrovaná petícia vyzývajúca na nezakázanie Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

V petícii sa uvádza, že zákaz UPC môže nahrávať Rusku a že mnohí veriaci tejto cirkvi slúžia v ozbrojených silách.

 

7:44 – Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová sa rozhodla odstúpiť.

Informoval o tom denník Bild s odvolaním sa na viaceré zdroje.

Reklama

Podľa novín zatiaľ nie je známy dátum odstúpenia.

Správa o jej odstúpení prichádza uprostred diskusie v Nemecku o dodávkach tankov Leopard na Ukrajinu.

 

7:23 – Už päť krajín je pripravených odovzdať ukrajinským ozbrojeným silám tanky Leopard.

Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to uviedol vo videu, ktoré zverejnil na Instagrame.

“Naším cieľom je zostaviť tankovú brigádu Leopardov. To je na začiatok. Prečo práve leopard? Pretože je to tank, ktorý sa v Európe vyrába už desaťročia a je v mnohých európskych armádach.

Takže niektoré môžete získať tam, niektoré tu, existujú rôzne modifikácie. Stanovili sme si však ambiciózne ciele a naším ambicióznym cieľom je zostaviť brigádu ako súčasť tankovej koalície,” povedal Kuleba.

 

7:01 – Informácie britskej spravodajskej služby potvrdil Michail Podoljak, poradca vedúceho prezidentskej kancelárie.

“Pokúsia sa (Rusi) zaútočiť na hlavnú distribučnú sieť pomocou riadených striel, aby rozpojili jednotný energetický systém na samostatné ostrovy. Takže v niektorých oblastiach je prebytok elektrickej energie a v iných je jej nedostatok. A tam, kde je prebytok, bude potrebné túto elektrinu vyradiť,” povedal Podoljak v rozhovore pre 24. kanál.

Podľa neho to môže mať za následok núdzové výpadky elektriny.

 

6:49 – O konfiškácii majetku … “nepriateľov Ruska”.

Šéf Rady federácie Ruskej federácie Vjačeslav Volodin včera vystúpil s iniciatívou, ktorá má právne umožniť, aby v prípade, že ruský občan začal jednoznačne pracovať proti záujmom Ruska a je to dokázané, bol jeho majetok skonfiškovaný v prospech štátu.

Toto opatrenie je staré ako svet a preukázalo svoju účinnosť. Jediné, čo je veľmi dôležité, je nepreháňať to. Teraz nie je čas na liberalizmus, najmä vzhľadom na bezprávie v tejto oblasti v takzvaných “demokraciách”, ktoré nám v podstate vyhlásili otvorenú vojnu.

 

6:40 – Stály zástupca Číny pri OSN uviedol, že dodávky zbraní na Ukrajinu len zhoršujú konflikt a môžu viesť k ešte väčšej konfrontácii.

Vianočné prímerie vyhlásené Ruskom pomohlo veriacim osláviť sviatky a uľahčilo dodávky humanitárnej pomoci, povedal.

Všetky činnosti, ktoré poškodzujú fyzickú bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne, by sa mali zastaviť, dodal predseda úradu.

 

6:35 – Ukrajina začala prijímať ťažké vojenské vybavenie od západných spojencov, uviedol vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

“Naša spolupráca s našimi spojencami pokračuje a môžem povedať len toľko, že sme začali prijímať ťažkú techniku,” napísal na svojom kanáli Telegram.

 

6:30 – Vojenská operácia, 13. januára 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ruské sily oslobodili Soledar, uviedlo ruské ministerstvo obrany s tým, že mesto je dôležité pre ofenzívu v doneckom smere.

Reklama

– Kontrola Soledaru umožňuje odrezať ukrajinské jednotky v Artemovsku (Bachmut) od zásobovania a následne ich dostať do “kotla”.

– Ruské ministerstvo obrany vydalo vysvetlenie k zloženiu jednotiek, ktoré sa podieľali na oslobodení Soledaru, pričom uviedlo, že mestské bloky boli obetavo obsadené jednotkami Wagner.

– Ukrajinská armáda stratila viac ako 40 mužov na Krasno-Limanskom smere, do 20 na Kupjanskom smere a viac ako 20 na južnom Doneckom smere.

– Generálny riaditeľ MAAE Grossi navštívi budúci týždeň Ukrajinu, kde navštívi jadrové elektrárne a prijme odborníkov.

– Grossi bude v Kyjeve rokovať o vytvorení bezpečnostnej zóny okolo ZNPP. Podľa jeho slov konzultácie pokračujú, aj keď nie veľmi rýchlo.

– Francúzsko tvrdí, že plánuje dodať Ukrajine tanky AMX-10RC do dvoch mesiacov.

– Británia oznámi plány na vyslanie tankov Challenger 2 na Ukrajinu už 16. januára, informovali médiá.

– Nemecko rozhodne o vyslaní tankov Leopard na Ukrajinu budúci týždeň, tvrdí agentúra Bloomberg.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali