To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 22. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko, telegram)

Aktualizované 22. mája 2024 19:07

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Raketové útoky na Charkov
Na snímke pyrotechnik kontroluje úlomky ruskej rakety po útoku, ktorý zasiahol rekreačnú oblasť na predmestí Charkova na severovýchode Ukrajiny

18:15 – Britský minister obrany vyzval neutrálne krajiny, aby vstúpili do NATO.

.

Grant Shapps to zdôvodnil hrozbou, ktorá údajne prichádza z Ruska.

Politico poznamenáva: Predovšetkým ide o Írsko, Rakúsko, Maltu a Švajčiarsko, ktoré využívajú jadrový dáždnik, ale nie sú členmi aliancie.

.

Predtým povedal, že Londýn má “dôkazy” o dodávkach smrtiacich zbraní do Ruska z Číny, ale neposkytol žiadne dôkazy.

 

17:20 – Predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson podporil možnosť úderu Ukrajiny na Rusko americkými zbraňami.

“Myslím si, že by sme mali nechať Ukrajinu bojovať vo vojne, ako uzná za vhodné. Mali by mať možnosť brániť sa. A myslím si, že keď sa snažíme toto úsilie riadiť mikromanagementom, nie je to pre nás dobrá politika,” povedal v odpovedi na otázky Hlasu Ameriky.

Pripomeňme, že Bidenova administratíva je proti takýmto úderom.

.

 

16:30 – Situácia na fronte 22. mája 2024

Situácia na fronte 22. mája 2024
Situácia na fronte 22. mája 2024
Situácia na fronte 22. mája 2024
Situácia na fronte 22. mája 2024

15:45 – Európska únia pripravila 14. balík osobných sankcií voči Rusku.

Bude sa týkať speváčky Poliny Gagariny, podnikateľov blízkych Putinovi a spoločností obranného priemyslu. Celkovo ide o 21 spoločností a 19 osôb.

 

.

14:50 – Vojna na Ukrajine “dosiahla patovú situáciu” a bude pokračovať “veľmi dlho”, uviedol šéf švédskych ozbrojených síl Micael Bydén , informovala RND.

“Dochádza len k malým pokrokom, frontová línia sa sem-tam posúva – vo všeobecnosti je situácia veľmi zložitá. Vojna je už niekoľko mesiacov v patovej situácii a momentálne nie je vidieť žiadnu zmenu. Koniec vojny je v nedohľadne a ani Rusko, ani Ukrajina nemajú schopnosť vojensky ju vyhrať. Očakávam, že vojna bude pokračovať ešte veľmi dlho. Už sme to zohľadnili v našich strategických plánoch bezpečnosti a vojenskej pomoci Ukrajine,” povedal.

Zároveň uviedol, že Rusi majú stále viac vojenských kapacít a síl, “čo ešte viac zhoršuje situáciu na mieste”.

“Putin nastavil ruskú ekonomiku na vojnu spôsobom, ktorý my nemôžeme. Rusi teraz vyrábajú obrovské množstvo zbraní, oveľa viac, ako môžeme dodať Ukrajine,” dodal Micael Bydén.

 

14:00 – Agentúra Reuters spresnila citát ministra obrany Spojeného kráľovstva, že Čína začala posielať Rusku smrtiace zbrane na vojnu proti Ukrajine.

Podľa publikácie minister výslovne neuviedol, že zbrane už boli zaslané.

“Shapps na konferencii v Londýne povedal, že americká a britská vojenská rozviedka majú dôkazy, že “z Číny už prúdi alebo bude prúdiť smrtiaca pomoc do Ruska a na Ukrajinu”,” píše Reuters.”

 

13:08 – Čína začala posielať Rusku smrtiace zbrane pre vojnu proti Ukrajine, uviedol britský minister obrany Grant Shapps, informovala BBC.

.

Podľa neho takéto údaje dostali spravodajské služby Británie a Spojených štátov.

„Máme dôkazy o tom, že Rusko a Čína spolupracujú v oblasti bojovej techniky určenej na použitie na Ukrajine. Americké a britské spravodajské služby zverejňujú informácie, že z Číny do Ruska a ďalej na Ukrajinu prichádza smrtiaca pomoc,“ povedal Shapps bez toho, aby spresnil, o aký druh zbraní ide.

Už skôr Západ uviedol, že Čína začala dodávať tovar potrebný na výrobu rôznych zbraní vrátane rakiet a dronov. Čína popiera, že by dodávala zbrane do Ruska.

 

12:37 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že sa podarilo dobyť Kleščejevku pri Bachmute, ktorú AFU oslobodila minulý rok počas protiofenzívy.

.

Mapa ukrajinského zdroja DeepState potvrdzuje ruskú kontrolu časti dediny na severe, ale podľa mapy je vo všeobecnosti pod kontrolou AFU.

Dnes ráno však DeepState spresnil, že na mape Kleščejevky sú možné zmeny, a dodal, že informácie sa spresňujú.

Ruské médiá od včerajšieho večera tvrdí, že ruská armáda sa zmocnila dvoch kľúčových výšin západne od dediny. Ukrajina to nepotvrdila.

 

12:22 –  Ukrajinské straty za deň dosiahli podľa súhrnu ruského ministerstva obrany až 1 330 osôb.

.

Zoskupenie Sever postúpilo hlboko do obrany nepriateľa v Charkovskej oblasti a svoje pozície zlepšili aj zoskupenia na iných smeroch.

 

11:47 – Čína uvalila sankcie na 12 amerických spoločností za predaj zbraní Taiwanu.

Toto opatrenie je tiež reakciou na obmedzenia voči čínskym spoločnostiam kvôli ich spolupráci s Ruskom.

 

11:09 – EÚ nevyplatí Rusku výnosy z jeho zmrazených aktív ani po zrušení sankcií.

„Nie sú to suverénne aktíva. Preto sa na tieto príjmy nevzťahujú pravidlá na ochranu štátneho majetku,“ uviedla Rada EÚ vo včerajšom rozhodnutí, ktoré už bolo uverejnené v úradnom vestníku.

.

Podľa konečného schváleného rozhodnutia sa 90 % týchto príjmov prevedie do rozpočtu EÚ na vojenskú pomoc a obnovu Ukrajiny, pričom 10 % si môžu ponechať depozitári na krytie prípadných rizík.

Toto rozhodnutie bolo pridané k balíku hospodárskych sankcií EÚ voči Ruskej federácii.

Pripomenieme, že USA sú pripravené poskytnúť na pomoc Ukrajine naraz pôžičku vo výške 50 miliárd dolárov, ale požiadali EÚ, aby poskytla záruky, že príjmy z ruských aktív v budúcnosti pokryjú túto pôžičku.

 

11:02 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že približne o 11:30 moskovského času boli nad územím Belgorodskej oblasti zničené dve ukrajinské bezpilotné lietadlá a štyri rakety HARM.

 

10:56 – Ukrajinskí vojaci bojujúci pri Charkove uviedli pre agentúru Reuters, že AFU “konečne” dostala delostrelecké granáty zo Spojených štátov.

.

“Predtým sme boli rozmiestnení v oblasti Bachmut, teraz nás sem prevelili. Je tu oveľa horúcejšie. Tam sme nemali žiadne granáty. Tu máme aspoň granáty, začali ich dovážať. Máme na čom pracovať a za čo bojovať,” povedal Pavel, strelec 92. samostatnej útočnej brigády, ktorý obsluhuje húfnicu.

Vitalij, veliteľ delostreleckej jednotky brigády, je presvedčený, že dodávky budú pokračovať, pretože všetci si uvedomujú dôležitosť udržania tohto frontu.

“Áno, budeme dostávať muníciu, pretože stojíme proti veľkému a vážnemu nepriateľskému zoskupeniu. Ak teraz dokážeme, že sme schopní v takejto extrémnej situácii zastaviť rozsiahlu nepriateľskú ofenzívu na Charkov a Charkovskú oblasť, nepriateľ sa neodváži pomýšľať na útok na Kyjev, Černigovskú oblasť, Sumy alebo Poltavskú oblasť,” povedal Vitalij.

Pripomeňme, že minulý týždeň Zelenskyj povedal, že Ukrajina “prvýkrát za roky vojny má dostatok delostreleckých granátov”.

 

10:41 –  V Čugueve v skorých ranných hodinách rakety zaútočili na materskú školu, informuje Štátna služba pre mimoriadne situácie.

Zranených bolo 8 ľudí. Vznikol požiar.

.
V Čugueve v skorých ranných hodinách rakety zaútočili na materskú školu
V Čugueve v skorých ranných hodinách rakety zaútočili na materskú školu

10:26 – Po Nórsku a Írsku oficiálne uzná palestínsky štát aj Španielsko.

Rozhodnutie nadobudne platnosť 28. mája, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na premiéra krajiny Pedra Sancheza.

 

10:00 – Rusko nemá za cieľ obsadiť Charkov, povedal poradca šéfa OP Podoljak v rozhovore pre Bild, povedal Jermakov poradca.

Treba poznamenať, že letecké a raketové údery na Charkov si nevyžadujú pozemnú ofenzívu Ruskej federácie, keďže tieto zbrane sa už dostali do regionálneho centra.

 

08:59 – Nórsko oficiálne uznalo palestínsky štát. Rozhodnutie nadobudne platnosť 28. mája, informovala NRK s odvolaním sa na vyhlásenie predsedu vlády.

.

Ide o desiateho člena EÚ, ktorý uznal Palestínu. Predtým tak urobili Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Maďarsko, Malta, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Švédsko.

 

08:04 – Bahrajnský kráľ Hamad bin Isa Al Khalifa navštívi v stredu Moskvu na pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina.

 

07:47 – USA opäť tvrdia, že nedovolia Ukrajine zasiahnuť ruské územie americkými zbraňami

“Minister obrany zdôraznil, že náš postoj k tejto otázke sa nezmenil,” povedal hovorca Pentagónu Patrick Ryder.

Spojené štáty sa podľa neho sústreďujú na zabezpečenie Ukrajiny, aby oslobodila svoje zvrchované územie.

.

Zrušenie takéhoto zákazu nedávno aktívne požadovala Ukrajina. Dôvodom bola ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti.

Taktiež vyšlo najavo, že s rovnakou požiadavkou sa na Bidena obrátila skupina kongresmanov.

 

07:43 – Čo sa deje v blízkosti Chasov Jaru?

Dnes Deep state informoval o postupe Rusov na východnom okraji Časov Jaru (na mape).

.

A naznačil zmenu situácie v Kleščejevke južne od Časov Jaru, pričom dodal, že sa objasňuje.

Generálny štáb AFU včera večer uviedol, že Rusi vedú útok v Kleščejevke, čo sa odráža. Časov Jar sa vo všeobecnom zhrnutí nespomínal.

Ukrajinský vojenský dôstojník s volacím znakom “Alex” zároveň uviedol, že ruské jednotky obsadili časť pozícií na severe Kleščejevky. Podľa neho sa väčšina obce nachádza v šedej zóne, pretože sa tam nie je kde zakopať.

Ruské médiá píšu, že ruská armáda obsadila kľúčovú výšinu 215,7 na severe Kleshcheyevky a postúpila kilometer hlboko do dediny. Z ukrajinskej strany nie je žiadne potvrdenie o tejto výšine.

Zároveň americký Inštitút pre štúdium vojny s odvolaním sa na videozáznamy píše, že ruské jednotky postúpili v južnej a centrálnej časti Kleščejevky.

Oblasť Kleščejevky predstavuje veľký vpád do ruských pozícií južne od Bachmutu a Časov Jaru.

Čo sa deje v blízkosti Chasov Jaru?
Čo sa deje v blízkosti Chasov Jaru?

06:58 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci boli zničené tri ukrajinské bezpilotné lietadlá nad Belgorodskou oblasťou a jedno nad Kalužskou oblasťou.

Podľa kalužského gubernátora Šapšu bol dron zostrelený na území Dzeržinského okresu. Podľa predbežných informácií nedošlo k žiadnym obetiam ani k zničeniu infraštruktúry.

Šéf Belgorodskej oblasti Gladkov informoval o jednom zostrelenom dróne nad Starým Oskolom. K obetiam nedošlo, ale v dôsledku pádu úlomkov UAV v dvoch súkromných obytných budovách boli poškodené fasády a jedno auto.

Ráno bol zničený jeden dron nad Navlinským okresom Brjanskej oblasti, uviedol gubernátor Bogomaz. Neboli zaznamenané žiadne obete ani škody.

 

06:50 – Rusi majú desaťkrát viac dronov ako ukrajinské ozbrojené sily.

Uviedol to veliteľ posádky bezpilotného lietadla “Kara Nebesnaja” 4. brigády NSU “Rubež” Andrej Otčenáš.

“Hlavný problém je, že Rusko má v porovnaní s nami 10-krát viac takýchto komplexov, pretože majú Čínu, ktorá im dodáva milióny komponentov,” povedal.

 

.

06:45 – Nemecký kancelár Olaf Scholz sa vyslovil proti myšlienke vytvoriť na západnej Ukrajine “bezletovú zónu”, informoval denník Bild.

“Tým by sa Nemecko, Európa a NATO priamo zapojili do vojny na Ukrajine. Tieto plány by mohli Nemecko premeniť na ‘vojnovú stranu’ a Putina priviesť k nepredvídateľným reakciám,” povedal kancelár.

“Žiadne rozhodnutie by sa nemalo prijímať s penou v ústach,” dodal Scholz.

Podľa denníka Bild bol predmetom kancelárovej kritiky desaťstranový dokument, ktorý bývalý šéf NATO Anders Fogh Rasmussen predložil spolu s ukrajinskou vládou na prípravu ďalšieho samitu NATO vo Washingtone v polovici júla.

V dokumente sa okrem iného navrhuje rozšírenie štítu protivzdušnej obrany “pozdĺž západnej hranice Ukrajiny”. Podobnú myšlienku vyslovil aj Volodymyr Zelenskyj.

 

06:40 – Zámerom švajčiarskeho “mierového samitu” je vypracovať spoločné stanovisko krajín k trom kľúčovým otázkam, o ktorých sa bude rokovať, a následne o ňom informovať Rusko.

Volodymyr Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre agentúru Reuters.

“Tieto tri body – jadrová bezpečnosť, bezpečnosť plavby v Čiernom a Azovskom mori, ako aj návrat ukrajinských detí a výmena “všetko za všetko”: ak to všetky krajiny podporia – vypracovať technický plán krok za krokom a potom už predložiť Rusku … A potom sa bude musieť zodpovedať svetovej väčšine,” vysvetlil prezident.

Zelenskyj predtým povedal, že švajčiarsky samit je potrebný predovšetkým na to, aby sa vyvinul tlak na Rusko.

 

06:30 –  Vojna na Ukrajine 21. mája 2024

– Šéf ruskej správy regiónu Gančev uviedol, že približne 40 % Volčanska v Charkovskej oblasti je pod ruskou kontrolou.

– Rytmus vojenských dodávok do Kyjeva, ak bude obnovený, neumožní zmeniť dynamiku na frontoch, povedal Peskov novinárom.

– Situácia kyjevských síl na frontoch je nepriaznivá, ukrajinská armáda je v zložitej situácii, povedal Peskov.

.

– Zelenskyj kričí na generálov AFU zo strachu, že pred ním zatajujú pravdu o situácii na frontoch, napísal Economist s odvolaním sa na anonymného ukrajinského predstaviteľa.

– Brigádny generál AFU Andrej Gnatov bol podľa Vyšetrovacieho výboru v roku 2019 v Rusku v neprítomnosti odsúdený na 28 rokov za zločiny v Donbase.

– EÚ schválila použitie výnosov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky na pomoc Ukrajine, pričom 90 % z nich pôjde na pomoc AFU.

– USA možno tento týždeň oznámia nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, informovali médiá s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.

– Pri útoku bezpilotného lietadla AFU na auto v Belgorodskej oblasti zahynula jedna žena, pričom ďalšie tri osoby v kabíne boli zranené, uviedol Gladkov.

– V dôsledku ostreľovania Donecka zo strany AFU zahynul jeden človek, poškodené boli obytné budovy, nákupné centrá a infraštruktúrne zariadenia, uviedol starosta mesta.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:42

Ruská centrálna banka v piatok zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 200 bázických bodov na 18 %, keďže zápasí s vysokou infláciou a prehriatou ekonomikou, čím sa náklady na pôžičky dostali na najvyššiu úroveň za viac ako dva roky. Banka zároveň upravila smerom nahor svoju prognózu tohtoročnej inflácie, ktorú teraz očakáva v rozpätí 6,5 % až 7 %.

14:42

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR zaplatí za vytvorenie komunikačnej identity pre Program Slovensko 2021 – 2027 sumu 82.000 eur. Upozornila na to v piatok opozičná poslankyňa Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) s tým, že podľa nej ide o ďalšie plytvanie financiami. Vedenie MIRRI sa bráni, že ide o povinnú publicitu, ktorú pri eurofondových projektoch vyžaduje Európska komisia. Remišovej vyčítajú, že podobnú zmluvu počas jej ministerského pôsobenia obstarávala za ešte vyššiu sumu.

14:41

Francúzsko-taliansky výrobca luxusných okuliarov EssilorLuxottica oznámil za 1. polrok tohto roka rast tržieb aj zisku, keď ho podporil vývoj v regióne zahrnujúcom Európu, Blízky východ a Afriku. Výsledky v tejto oblasti dokázali vykompenzovať spomalenie rastu na trhu Severnej Ameriky.

14:41

Letné olympijské hry, ktoré sa začínajú v piatok v Paríži, by mali zvýšiť hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska o 10 miliárd eur, rekordný by mal byť aj prílev turistov. Podujatie prinesie aj rôzne ekonomické benefity v oblasti cestovného ruchu či dopravy. Vyplýva to z aktuálnej analýzy poisťovne Allianz.

14:41

Zmena zákona o tepelnej energetike, ktorý reguluje merače na meranie dodaného tepla na vykurovanie a ohrev teplej vody, môže znížiť celkové výdavky za energie domácností na Slovensku. V prípade meračov teplej vody prinesie zmena nutnosť mať funkciu diaľkového odpočtu, vďaka čomu budú odpočty prebiehať bez potreby vstupu odpočtára do bytu. Zberom dát na diaľku sa taktiež eliminujú možné chyby pracovníkov, ktorí v súčasnosti vykonávajú fyzické odpočty. Poukázala na to spoločnosť Enbra pôsobiaca v oblasti technického zariadenia budov.

14:39

Slovenská správa ciest (SSC) pripravuje rekonštrukciu vozovky na ceste I/76 medzi Kalnou nad Hronom a Kozárovcami v okrese Levice. Ako informovala, celková výška investície bude 1.930. 598 eur.

14:39

Zastavenie dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil môže mierne destabilizovať trh s palivami a stáť za vyššími cenami napriek pozitívnemu vývoju na trhu s ropou. Uviedol to analytik finančných trhov spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:38

Po štyroch mesiacoch zmierňovania inflačných očakávaní spotrebiteľov v eurozóne sa tento trend v júni zastavil. Poukázali na to výsledky najnovšieho prieskumu Európskej centrálnej banky (ECB).

14:38

Nálada talianskych spotrebiteľov sa v júli nečakane zlepšila, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za takmer 2,5 roka. Údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT zverejnil v piatok portál RTTNews.

14:36

Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval Čínu, aby zabránila tomu, aby čínske firmy poskytovali pomoc ruskej armáde. Oznámila to v piatok jeho kancelária.

14:36

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pošle v najbližších týždňoch do Pásma Gazy viac ako milión vakcín proti detskej obrne, uviedol v piatok generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Cieľom je zabrániť nákaze detí.

14:36

Španielska Občianska garda (Guardia Civil) v piatok uviedla, že v prístave v Barcelone zadržala viac než štyri tony kokaínu ukryté vo vreciach s ryžou. Podarilo sa jej tak odhaliť zločineckú skupinu, ktorá pôsobila v Španielsku, Paraguaji a Británii.

14:20

Francúzske orgány sa rozhodli zvolať krízový štáb. Podľa BFMTV je to potrebné po sabotáži vysokorýchlostných vlakov na viacerých tratiach v deň otváracieho ceremoniálu olympijských hier.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali