To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajina a jej spojenci prehrávajú “preteky o muníciu”

❚❚

Kyjev 4. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Vadim Ghirda)

Aktualizované 4. apríla 2024 20:12

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

2. výročie invázie v Buči
Prázdny pozemok, na ktorom ruské sily nechali mŕtve telá ôsmich mužov, odfotil fotograf americkej agentúry Associated Press (AP) Vadim Ghirda z rovnakého uhla ako v apríli 2022 v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti

16:30 – Situácia v Časov Jare:

.

“98 VDD VDD prišiel do osady Novoje (na mape je to mikroobvod Kanál, pozn. autora), priblížili sa k domom, úplne bojmi vyčistiac les.

Situácia je ťažká, nepriateľ podniká protiútoky, snaží sa získať späť to, čo dnes stratil.

.

Do mesta nevstúpili. Na oblohe lieta veľa nepriateľských vtákov.

Delostrelectvo pracuje husto na oboch stranách, Rusi používajú letectvo”.

vojna
Situácia na fronte

16:00 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pripustil dva scenáre vývoja konfliktu na Ukrajine.

“Môj názor je, že naši spojenci môžu zmobilizovať väčšiu podporu a Ukrajina bude schopná získať späť územie. Druhý scenár je, že to nebudeme schopní urobiť. A existuje riziko, že Rusko sa zmocní ešte väčšieho územia,” povedal Stoltenberg.

 

.

15:05 – Generálny tajomník NATO Stoltenberg uviedol, že NATO neplánuje vyslať na Ukrajinu svoje jednotky a Kyjev o to nepožiadal.

“Ukrajina nežiada o vyslanie bojových jednotiek aliancie, ale žiada o posilnenú vojenskú pomoc,” povedal Stoltenberg a dodal, že NATO nie je účastníkom “rusko-ukrajinského konfliktu” a nestane sa jeho súčasťou.

 

14:15 – Ruská Rada ministrov popiera plány na novú vlnu mobilizácie.

“V Rusku sa neplánuje žiadna nová vlna mobilizácie. Potvrdzujú to slová Dmitrija Peskova – tlačového tajomníka ruského prezidenta, ako aj objektívna situácia na frontoch. Kvantitatívne aj kvalitatívne celkom zvládame dostupné bojové prostriedky,” povedal Viktor Bondarev, prvý podpredseda Výboru pre obranu Rady Ruskej federácie.

.

 

13:30 – Ruská federácia včera a dnes signalizovala svoju pripravenosť rokovať o zastavení vojny.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes podporil čínsky mierový plán, ktorý by znamenal prímerie pozdĺž frontovej línie bez stiahnutia ruských jednotiek z dobytých ukrajinských území.

Lavrov uviedol, že “Čína zatiaľ navrhla najjasnejší a najrozumnejší plán na urovnanie situácie okolo Ukrajiny”.

Lavrov zároveň odmietol návrat k demarkačnej línii z februára 2022, ako nedávno uviedol Zelenskyj.

“Snívať nie je škodlivé,” – povedal ruský minister zahraničných vecí.

Pripomeňme, že Šojgu včera povedal francúzskemu ministrovi obrany, že Rusko je pripravené na mierové rokovania na základe “istanbulskej dohody”, ktorá predpokladá neutrálny štatút Ukrajiny.

 

13:03 – Poľsko zmenilo názor na zákaz tranzitu ukrajinského obilia, pretože Kyjev prisľúbil, že ho sám minimalizuje, uviedlo poľské ministerstvo poľnohospodárstva.

“Vzhľadom na to, že ukrajinská strana oznámila, že od apríla do júna tohto roku minimalizuje tranzit svojich poľnohospodárskych výrobkov cez Poľsko, ministerstvo poľnohospodárstva a rozvoja vidieka nepožiadalo o zastavenie tranzitu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov cez Poľsko,” uvádza sa v správe.

.

Varšava zároveň predĺžila embargo na dovoz niektorých plodín z Ukrajiny.

 

12:10 – Ruská federácia skutočne pripravuje letnú ofenzívu, ktorá sa začne v máji a júni, ale nebude zameraná na Charkov, uviedol šéf Centra pre boj proti dezinformáciám NDC Andrej Kovalenko.

Podľa neho zoskupenie 350 000 Rusov na ofenzívu na Charkov, o ktorom písali médiá, “v prírode neexistuje” a nič nenasvedčuje tomu, že by sa na to pripravovala logistika.

“Stotisíc vojakov sa nedá zobrať zo vzduchu. Je banálne ich niekde umiestniť, vybudovať príslušnú logistiku, aby mohli zaútočiť, a nič také neexistuje,” povedal Kovalenko.

.

Podľa neho Ruská federácia bude útočiť na už aktívne úseky frontu: pri Ugledare, Bachmute, smerom na Kramatorsk a Slavjansk. Zároveň Rusi “sondujú našu obranu” pri Sinkovke smerom na Kupjansk.

Kovalenko poznamenal, že AFU sa na to pripravuje a akcie Ruskej federácie sú “predvídateľné”. Môže však ešte dosiahnuť určitý postup, ak bude meškanie s pridelením západnej pomoci pretrvávať.

 

12:05 – Zábery poškodenej 14-poschodovej budovy v Charkove v dôsledku nočného útoku dronov.

Zábery poškodenej 14-poschodovej budovy v Charkove v dôsledku nočného útoku dronov
Zábery poškodenej 14-poschodovej budovy v Charkove v dôsledku nočného útoku dronov

11:14 – V Leningradskej oblasti Ruskej federácie včera večer vybuchla elektrická rozvodňa, v dôsledku čoho zostalo 12 000 ľudí bez svetla, informujú miestne médiá.

.

 

11:04 – Vysokopostavení dôstojníci AFU pre Politico uviedli, že na bojisku, kde je situácia pochmúrna, už Ukrajine nič nepomôže, a priznali, že v krajine existuje nielen vojenská, ale aj politická kríza.

 

09:29 – Svet sa posunul od povojnového k predvojnovému, tvrdí britský minister obrany Shapps.

V stĺpčeku pre denník The Telegraph píše, že demokracia je na muške “zlomyseľných síl”, ktoré sa spájajú.

“Rusko ohrozuje našich susedov. Čína je čoraz agresívnejšia. Irán využíva svojich zástupcov, aby spôsobil regionálny chaos od Blízkeho východu až po Jemenský prieliv. A Severná Kórea neustále drnčí svojou jadrovou šabľou,” píše minister.

Preto vyzýva, aby sme sa urýchlene zamysleli nad budúcnosťou NATO a urobili tri veci: zdvojnásobili úsilie na podporu Ukrajiny; zvýšili výdavky na NATO a jeho obranu; posilnili euroatlantický obranný sektor.

.

 

09:13 – V Charkovskej oblasti v noci došlo k útoku dronom na energetické zariadenie, zariadenie bolo poškodené, uviedlo ministerstvo energetiky.

V Dnepropetrovskej oblasti bola ostreľovaná solárna elektráreň, došlo k požiaru.

 

08:32 –  Francúzsko popiera pripravenosť na dialóg o Ukrajine na základe istanbulských dohôd, uviedla agentúra Reuters.

Moskva, pripomenieme, uviedla, že počas včerajšieho rozhovoru ministrov obrany oboch krajín “bola konštatovaná pripravenosť na dialóg o Ukrajine. Prvotné ustanovenia by mohli vychádzať z Istanbulskej mierovej iniciatívy”.

“To nie je pravda. V žiadnom prípade sme neprejavili pripravenosť na dialóg o Ukrajine, rokovania alebo niečo podobné,” uviedol zdroj z francúzskej vlády. Paríž zdôrazňuje, že rozhovory sa týkali terorizmu v súvislosti s útokom na Crocus.

.

Treba poznamenať, že v tlačovej správe ruského ministerstva obrany sa výslovne neuvádza, že Lecornu povedal, že je pripravený na rokovania.

Uvádza Šojguove vyhlásenia a potom hovorí, že “bola zaznamenaná pripravenosť na dialóg o Ukrajine”. Neuvádza sa však kto. Z kontextu sa však zdá pravdepodobnejšie, že to povedal Šojgu, keďže v tom istom odseku sa ďalej uvádza, že “konanie stretnutia v Ženeve bez účasti Ruska nemá zmysel”.

 

07:19 – Americká kongresmanka priznala, že CIA je prítomná na Ukrajine a riadi konfrontáciu Kyjeva s Moskvou.

“Financovať vojnu, platiť za ňu, pokračovať v nej, radiť jej, mať našu CIA na mieste, ktorá riadi túto vojnu na Ukrajine … to je mimo možnosti,” povedala kongresmanka Marjorie Taylor Greenová reportérovi Carlsonovi.

Poznamenala, že vedenie zástupnej vojny na Ukrajine neslúži záujmom národnej bezpečnosti USA. Zároveň argumentovala, že Američania chcú, aby medzi Ruskom a Ukrajinou bola uzavretá mierová zmluva.

 

.

07:14 – Americký novinár Tucker Carlson, ktorý robil rozhovor s Putinom, povedal, že Zelenskyj ignoroval jeho žiadosti o rozhovor.

“Samotnému Zelenskému sme poslali množstvo žiadostí o rozhovor, aby vysvetlil svoj postoj. Samozrejme, že ich ignoroval,” povedal Carlson vo vysielaní s kongresmankou Marjorie Taylor Greenovou.

Carlson hovoril o plánoch urobiť rozhovor so Zelenským už vo februári, po jeho ceste do Moskvy.

 

07:12 – Na Charkov v noci zaútočili drony a zasiahli okrem iného obytné budovy.

Jeden dron zasiahol 14-poschodovú budovu a spôsobil zničenie bytov na niekoľkých poschodiach. Došlo k zraneniam a k úmrtiu jedného človeka.

Pri útoku na inú budovu zahynuli traja záchranári. Celkovo bolo zranených 12 ľudí. Štyria z nich zomreli.

.
Na Charkov v noci zaútočili drony a zasiahli okrem iného obytné budovy
Na Charkov v noci zaútočili drony a zasiahli okrem iného obytné budovy

07:10 – Ruská armáda postúpila do Berdyče v Doneckej oblasti.

Informuje o tom monitorovací portál DeepState. Berdyče sa nachádzajú severozápadne od Avdejevky.

Ruská armáda postúpila do Berdyče v Doneckej oblasti
Ruská armáda postúpila do Berdyče v Doneckej oblasti

07:05 – To najdôležitejšie z večerného prejavu Zelenského:

1. Komentár k dnešnej správe náčelníka Syrského: je potrebný tlak na ruské pozície.

2. Informoval, že v Kyjeve podpísal dohodu o bezpečnostných zárukách s novým fínskym prezidentom. Taktiež Helsinki poskytli Ukrajine nový balík pomoci.

3. Informoval o telefonických rozhovoroch s premiérmi Japonska a Portugalska. S Portugalcami o začiatku príprav dohody o bezpečnostných zárukách.

 

.

07:00 –  Francúzsky minister obrany sa vytrvalo snažil Šojgua presvedčiť, že Ukrajina a Západ sa na teroristickom útoku v Crocuse nepodieľali, a zodpovednosť presunul na IS, ktorý je v Rusku zakázaný

– Šojgu svojmu francúzskemu kolegovi povedal, že existujú informácie o ukrajinskej stope pri organizovaní teroristického útoku.

– Šojgu upozornil šéfa francúzskeho ministerstva obrany, že ak by sa plány na vyslanie francúzskeho kontingentu na Ukrajinu mali realizovať v praxi, spôsobilo by to Parížu problémy.

– Počas rozhovoru medzi Šojguom a šéfom francúzskeho ministerstva obrany konštatovali pripravenosť na dialóg o Ukrajine a to, že je možné nadviazať na Istanbulskú mierovú iniciatívu.

 

.

06:55 –  Spojenci Kyjeva sa čoraz viac obávajú, že letná ofenzíva Ruska by mohla podkopať obranu Ukrajiny, uviedla agentúra Bloomberg.

Situácia sa výrazne zhoršila od konca januára, keď Kyjev varoval spojencov pred nedostatkom zbraní.

Podľa publikácie Ukrajina a jej spojenci prehrávajú “preteky o muníciu”. Podľa predstaviteľov krajín NATO oboznámených s najnovším vývojom na frontovej línii sa tok západnej vojenskej pomoci Ukrajine prudko znížil.

 

06:50 –  Počas rozhovoru medzi Šojguom a šéfom francúzskeho ministerstva obrany bola konštatovaná pripravenosť na dialóg o Ukrajine a možnosť nadviazať na “Istanbulskú mierovú iniciatívu”, uviedlo ministerstvo obrany.

 

06:45 – Štátna spravodajská služba Ukrajiny priznala, že Ukrajina nemôže zvíťaziť na bojisku, preto špeciálne služby lákajú diverzantov, aby uskutočnili teroristické útoky v Rusku.

Predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Skibickij spresnil, že AFU má nedostatok munície, ľudskej sily a taktického letectva.

“Kyjev nemá inú možnosť, ako začať bojovať proti cieľom hlboko za nepriateľskými líniami,” povedal pre The Guardian.

Skibitskij tiež uviedol, že GUR má celý zoznam agentov, ktorí pomáhali uskutočniť útoky na ruské rafinérie. Boli medzi nimi Rusi s ukrajinskými koreňmi, ako aj takí, ktorí súhlasili so spáchaním zločinu za peniaze.

 

06:40 – Čína, Saudská Arábia a Indonézia žiadajú EÚ, aby nekonfiškovala zmrazené ruské aktíva v hodnote viac ako 200 miliárd eur, uvádza Politico.

Súkromne tlačia na EÚ, aby naďalej “odolávala tlaku USA a Spojeného kráľovstva” v súvislosti so zmrazenými ruskými aktívami.

 

06:35 – Fínsky prezident Alexander Stubb na tlačovej konferencii so Zelenským povedal, že jeho krajina nemá dôvod posielať na Ukrajinu vojakov.

.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 3. apríla 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruským jednotkám zostáva približne 500 metrov, aby dosiahli hranice Časov Jaru v DĽR, uviedol poslanec Dumy Vodolacký.

– Komplex Tetrahedron REB, určený na boj proti všetkým typom moderných bezpilotných lietadiel kamikadze, bol úspešne otestovaný v zóne špeciálnej operácie, uviedol zástupca vývojára.

– Ruská armáda odrazila ukrajinské protiútoky pri Rabotine a Verbove, AFU stratila do 50 stíhačiek, povedal Rogov.

– Rusko predbehlo Ukrajinu v bojovom využití bezpilotných lietadiel s umelou inteligenciou, uviedol generálny riaditeľ Centra pre komplexné bezpilotné riešenia Dmitrij Kuzyakin.

– Ukrajinské jednotky nebudú schopné zadržať nápor, ak ruská armáda podnikne sústredený úder na jednom úseku frontu, napísal Politico.

– The Guardian s odvolaním sa na predstaviteľov ukrajinskej vojenskej rozviedky píše, že Kyjev má v úmysle opäť zaútočiť na Krymský most.

– Vláda zníži finančné zaťaženie účastníkov ZVO a oslobodí ich od dane z nehnuteľností, povedal Mišustin.

– Podľa súhrnu ruského ministerstva obrany ukrajinské jednotky stratili za deň na všetkých smeroch spolu až 945 ľudí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali