To najdôležitejšie z Ukrajiny — Situácia ukrajinských ozbrojených síl severne od Avdejevky sa rapídne zhoršuje

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Situácia ukrajinských ozbrojených síl severne od Avdejevky sa rapídne zhoršuje

Kyjev 27. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, telegram)

Aktualizované 27. marca 2024 19:31

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke ukrajinský tank 17. tankovej brigády strieľa na ruské pozície v Časiv Jare, mieste prudkých bojov s ruskými jednotkami v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

19:30 – Veľvyslanci EÚ sa dohodli na kompromise o predĺžení platnosti dohody o zrušení kvót a bezcolného obchodu s Ukrajinou, ktorá vyprší v júni 2024.

Reklama

Informuje o tom na sociálnej sieti X belgické predsedníctvo Rady Európskej únie.

“Veľvyslanci EÚ sa dohodli na novom kompromise o predĺžení obchodných opatrení pre Ukrajinu, ktorý poskytuje vyvážený prístup medzi podporou Ukrajiny a ochranou poľnohospodárskych trhov EÚ,” uvádza sa vo vyhlásení.

Reklama

Belgické predsedníctvo dodalo, že kompromis musí ešte prijať Európsky parlament.

Podstata kompromisu zatiaľ nebola zverejnená.

Pripomenieme, že agrárnici viacerých európskych krajín požadujú vrátenie kvót a ciel na dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Masmédiá predtým informovali, že túto požiadavku podporili orgány Poľska a Francúzska.

 

18:20 – Šéf GUR uviedol, že messenger Telegram “z hľadiska národnej bezpečnosti rozhodne predstavuje problém”.

Reklama

Budanov to povedal na kyjevskom fóre Stratcom 2024, ktoré organizuje Centrum pre strategickú komunikáciu.

“Som absolútne proti potláčaniu slobody prejavu, ale toto je už príliš. To znamená, že u nás si každý človek môže vytvoriť kanál, začať tam písať, čo chce, a keď začne niečo robiť, tak sa kryje tým, že je to sloboda médií. Ale to nie je sloboda médií, to sa volá inak,” povedal Budanov.

Šéf GUR poznamenal, že Telegram čítajú všetci a “pôsobí deštruktívne tu vnútri, ale aj vďaka nemu je možné niečo sprostredkovať ľuďom na okupovaných územiach.

Pripomenieme, že Rada včera zaregistrovala návrh zákona o kontrole Telegramu.

 

Reklama

18:10 – Vojenská operácia, 27. marca 2024. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruskí vojaci zaujali výhodnejšie línie na doneckom smere, zlepšili svoje postavenie na frontovej línii v smere Avdejevka a zlepšili svoje taktické postavenie na južnom doneckom smere, uviedlo ministerstvo obrany.

– Sily protivzdušnej obrany zostrelili nad Belgorodom a Belgorodskou oblasťou 18 striel Vampire MLRS, pričom pri ostreľovaní bol zranený jeden človek, uviedol Gladkov.

– Ukrajinský dron narazil do administratívnej budovy v Belgorode, zranená bola jedna žena, uviedol Gladkov.

– Británia v prípade možného konfliktu nevydrží bojovať s Ruskom dlhšie ako pár mesiacov, píše Telegraph.

– Najmenej dvaja Briti bojujú v zóne ŠVO na strane Ruska, doma im hrozí trest na základe obvinení z terorizmu, píše Mirror.

– Macronove slová o vyslaní armády na Ukrajinu rozhnevali predstaviteľov USA, píše agentúra Bloomberg.

– Neznámi ľudia ponúkli tínedžerom v Novoazovsku (DĽR) prostredníctvom Telegramu, aby za 1,5 milióna rubľov uskutočnili teroristický útok na školu “ako v Crocus City”, informovali žiaci a učiteľ novoazovskej školy č. 1.

 

17:15 – Lotyšská premiérka Evika Siliňová uviedla, že NATO nie je pripravené vyslať na Ukrajinu svoje jednotky.

Reklama

Podľa jej názoru bola iniciatíva, ktorú vyslovil Macron, zle pripravená.

Agentúra Bloomberg už skôr napísala, že Macronove vyhlásenia, že nevylučuje vyslanie vojsk na Ukrajinu, “rozzúrili predstaviteľov USA”.

 

16:45 – Smer Marinka (DĽR).

Po delostreleckom a leteckom pôsobení na rezervy AFU sa ruské jednotky presunuli do Novomichajlovky.

Reklama

S cieľom stabilizovať túto oblasť a rozriediť dislokované jednotky novými regrútmi musí ukrajinská armáda presunúť veľký počet záloh z mobilizovaných síl. Novovytvorené čaty a roty nemajú v teréne prakticky žiadnych skúsených veliteľov, preto sú vojaci AFU nútení rozmiestňovať sa akýmkoľvek spôsobom, bez dodržiavania maskovania a minimálnych bezpečnostných opatrení. Výsledkom je, že pechota a technika sú odhalené bezpilotnými lietadlami a zasiahnuté raketami Uragan MLRS. To komplikuje situáciu jednotiek AFU vo vnútri Novomichajlovky a umožňuje ruským ozbrojeným silám postupovať.

Novomichajlovka
Na mape presun ruských jednotiek do Novomichajlovky

 

16:10 – Charkov bol zasiahnutý leteckými bombami prvýkrát od roku 2022, uviedla polícia a zverejnila prvú fotografiu následkov.

Predbežne došlo k zásahu “lacnou obdobou riadenej strely” – UMPB D-30 SN, vyrobenou na báze FAB-250.

Došlo k dvom príletom – na školu a do stredu obytných domov.

Reklama

 

15:35 – Vyšetrovací výbor Ruskej federácie dostal 143 žiadostí od obetí o zmiznutie ich príbuzných alebo blízkych osôb v dôsledku teroristického útoku v Krokove.

Ako informoval IC, bolo identifikovaných 84 tiel mŕtvych v Crocuse. Medzi nimi je päť detí vo veku od 9 do 16 rokov.

V súčasnosti sa vykonávajú molekulárno-genetické vyšetrenia s cieľom zistiť totožnosť ostatných obetí.

 

15:25 – V centre Belgorodu sa ozval výbuch, informujú miestne kanály.

Podľa predbežných informácií zasiahol budovu dron. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne oficiálne informácie.

Reklama

 

15:10 – Na Charkov bola zhodená riadená letecká bomba, informovali miestne médiá.

Táto informácia nebola oficiálne potvrdená.

 

15:00 – Rusi zasiahli Charkovskú oblasť, povedal gubernátor Oleh Sinegubov.

Výbuchy bolo počuť aj v Charkove, povedal starosta Igor Terechov.

 

Reklama

14:55 – Poltavskí vojenskí komisári v noci zostrelili drony”, informuje miestna TCK.

Tam povedali niektoré málo známe fakty o poltavskom vojenskom komisariáte. Spomínajú sa tieto fakty:

– Príslušníci TCK sú premiestňovaní do bojových jednotiek.

– Príslušníci TCK ako súčasť zložených jednotiek plnia bojové úlohy. Najmä plnia úlohy protivzdušnej obrany na území regiónu ako súčasť mobilných palebných skupín.

– V TCK nepracujú len vojenské, ale aj civilné osoby. Pracujú v civilnom oblečení a bez zbraní.

 

14:30 – Raketa Zirkon, ktorá v pondelok zaútočila na Kyjev, bola zostrelená systémom Patriot.

Reklama

Informoval o tom vedúci vojenského výskumného laboratória Kyjevského výskumného ústavu súdnych expertíz Andrij Kulčickij.

Špecialisti už analyzovali trosky rakety a dospeli k záveru, že jej bojová hlavica nepresahuje 40 kg výbušniny, čo je menej ako ruské rakety X-101 a X-22.

 

14:10 – Situácia ukrajinských ozbrojených síl severne od Avdejevky sa rapídne zhoršuje.

 

13:55 – Aktuálny stav na frontoch Ukrajiny:

fronty Ukrajiny

Reklama

 

13:45 – V Nikolajeve došlo k balistickému útoku, informuje starosta Senkevič o predbežných informáciách.

Telegramové kanály medzitým informujú o novej rakete.

 

13:40 – Podľa spoločnosti Ukrenergo je už možné dodať energiu všetkým spotrebiteľom v regiónoch, ktorých minulý piatok zasiahol rozsiahly útok na elektrickú sieť.

Kvôli vážnemu poškodeniu rozvodní však nie je možné prenášať veľké množstvo elektrickej energie.

V tejto súvislosti sú v Charkovskej a Odeskej oblasti vypracované harmonogramy hodinových odstávok.

Reklama

Ak spotreba porastie, môžu byť zavedené aj v Chmeľnickej oblasti a v Krivom Rohu.

 

13:10 –  K zastaveniu bojov na frontovej línii dôjde tento rok alebo začiatkom budúceho roka, domnieva sa ostreľovač AFU s volacím znakom “Ded”.

“Naozaj verím, že hlavné všetky udalosti na bojisku sa rozhodnú do konca tohto roka. Myslím si, že maximálne v prvej polovici roka 2025 to bude – dokonca je pre mňa ťažké povedať správne toto slovo. Nie prímerie, ale dôjde k akémusi zmrazeniu aktívnych akcií na fronte, ako to bolo v zásade na línii ATO svojho času”, – povedal Ded.

V tejto súvislosti sa domnieva, že Ruská federácia chce “teraz” uskutočniť veľkú mobilizáciu a pokúsiť sa zabrať čo najväčšiu časť územia Ukrajiny. Domnieva sa, že pre Ruskú federáciu nebude problém zmobilizovať 100 – 300 tisíc ľudí.

Reklama

Pripomenieme, že ruská opozičná tlač nedávno písala, že Ruská federácia chce uskutočniť rozsiahlu mobilizáciu, obsadiť Charkov a potom postupne ukončiť vojnu.

 

12:42 – Cieľom dvoch zostrelených rakiet S-200 25. marca v Rostovskej oblasti bola elektráreň Novočerkasskaja, tvrdia ruské opozičné médiá.

Boli zostrelené, pričom ich trosky dopadli 500 metrov od zariadenia. Nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam.

Deň predtým na elektráreň zaútočilo11 bezpilotných lietadiel, dva energetické bloky boli odstavené, jeden bol poškodený.

 

12:23 – Britská armáda “nebude schopná viesť vojnu s Ruskom dlhšie ako dva mesiace”, uviedol zástupca náčelníka generálneho štábu kráľovstva Rob Magowan, píše The Telegraph.

Vyjadril sa tak v parlamente po tom, ako minister obrany Shapps povedal, že sa mu nepodarilo presvedčiť premiéra Sunaka a kancelára štátnej pokladnice Jeremyho Hunta, aby v novom rozpočte zvýšili výdavky na obranu.

Magowan povedal, že Londýn sa potom bude musieť vysporiadať s “operačným rizikom”, ktoré vyplýva z nedostatku zdrojov potrebných v budúcich vojnách.

Shapps však poznamenal, že Británia by nemusela ísť do vojny s Ruskou federáciou sama, keďže by sa uplatnil článok 5 o kolektívnej obrane NATO.

“Nikdy by sme sa do takejto situácie nedostali,” ubezpečil minister.

 

11:08 – Ruské médiá tvrdia, že Ukrajina začala používať bezpilotné balóny, ktoré sa pod zámienkou sondy v tichosti priblížia k cieľu a zhodia naň výbušniny.

Tvrdí sa, že Ruskej federácii sa po prvýkrát podarilo zostreliť takýto balón, ktorý je vybavený GPS sledovačom, riadiacou elektronikou, balastom, výbušným zariadením a dvojicou koruniek, ktoré tieto prvky poháňajú.

V riadiacich jednotkách sú zabudované súradnice, na ktorých sa má výbušnina zhodiť. Tvrdí sa, že nie je možné presne zasiahnuť ciele.

Reklama

Balón je podobný meteorologickým balónom, aby ho nezasiahlo delostrelectvo a protivzdušná obrana.

Ukrajina použitie tohto typu zbrane nepotvrdila.

Ukrajina začala používať bezpilotné balóny, ktoré sa pod zámienkou sondy v tichosti priblížia k cieľu a zhodia naň výbušniny
Ukrajina začala používať bezpilotné balóny, ktoré sa pod zámienkou sondy v tichosti priblížia k cieľu a zhodia naň výbušniny

11:02 – Ukrajinská húfnica a riadiace centrum bezpilotného lietadla boli zničené na základe tipu z podzemia v Chersonskej oblasti, uviedol predstaviteľ podzemia.

 

08:44 –  Biden navrhol zvýšiť dane pre miliardárov v USA, aby sa znížil rozpočtový deficit a pomohlo sa Ukrajine.

“Predstavte si, čo by sme s tým mohli urobiť. Mohli by sme výrazne znížiť deficit federálneho rozpočtu. Mohli by sme urobiť veľmi veľa. Vrátane toho, že by sme konečne ochránili Ukrajinu pred Putinom,” povedal Biden na stretnutí s voličmi v Južnej Karolíne.

Americký prezident navrhuje zvýšiť dane pre miliardárov z 8,2 % na 25 %. Administratíva odhaduje, že by sa tým v priebehu nasledujúcich 10 rokov získalo 400 miliárd dolárov.

 

08:15 – Minister zahraničných vecí José Albares uviedol, že Španielsko neplánuje vyslať na Ukrajinu svojich vojakov a nevie o žiadnej krajine, ktorá by tak urobila.

“Španielsko určite neuvažuje o vyslaní vojakov na Ukrajinu a neviem o žiadnej krajine, ktorá by v súčasnosti zvažovala takúto možnosť. Na druhej strane, Ukrajina nežiada o vyslanie vojakov, žiada o iné veci, žiada o humanitárnu pomoc, žiada o vojenskú pomoc, a tú im poskytujeme my, Európa aj španielska vláda. Ale oni nežiadajú o vojská,” povedal Albares.

Pripomeňme, že tému s možnosťou vyslania vojakov na Ukrajinu otvoril Macron.

 

07:56 – Macronove vyhlásenia, že nevylučuje vyslanie vojsk na Ukrajinu, “rozhnevali predstaviteľov USA”.

Píše o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje.

“Kontroverzný komentár vyvolal okamžité a veľmi verejné pokarhanie nemeckého kancelára Olafa Scholza a rozzúril amerických predstaviteľov, ktorí v súkromí tvrdia, že takýto krok by mohol dokonca vyvolať stret s Moskvou,” uvádza publikácia.

Reklama

Píše tiež, že prostredníctvom ukrajinskej otázky “chce Macron riadiť európsku zahraničnú politiku”, ale “nie všetci s tým súhlasia”.

“Jeho jastrabí prístup rozhneval niektorých spojencov, ktorí majú v úmysle zvýšiť pomoc Ukrajine (bez priameho zapojenia do konfliktu),” uvádza sa v článku.

 

07:42 – Hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller uviedol, že USA nepodporujú ukrajinské útoky na ruské ropné rafinérie.

“Naše stanovisko od začiatku tejto vojny vždy bolo, že nepodporujeme údery Ukrajiny mimo jej územia,” povedal Miller na brífingu v odpovedi na otázku o rafinériách.

Odmietol komentovať, či Washington kontaktoval Kyjev po ďalšom útoku na rafinériu v Samare.

V predvečer útoku denník Financial Times uviedol, že USA vyzvali Ukrajinu, aby zastavila údery na ruské rafinérie – aby nespôsobila nárast svetových cien ropy a odvetné ruské údery na palivové zariadenia západných spoločností.

Treba poznamenať, že po tejto správe sa uskutočnil len jeden útok – na rafinériu v Samarskej oblasti.

 

07:37 – Ukrajina dostane od Svetovej banky 1,5 miliardy dolárov (viac ako 138 miliárd rubľov), uviedol Šmyhal. Tieto prostriedky budú použité na “sociálne, humanitárne a rekonštrukčné účely”, povedal.

Peniaze prideľuje Japonsko – 984 miliónov dolárov (vyše 91 miliárd rubľov) – a Veľká Británia – 516 miliónov dolárov (vyše 47 miliárd rubľov). Plánuje sa, že dorazia do konca marca, dodal ukrajinský premiér.

 

07:30 – Na Ukrajinu dnes v noci zaútočilo 13 Šáhidov. Desať z nich bolo zostrelených, uviedol generálny štáb AFU.

 

06:53 – Poliaci oznamujú “náročné” rokovania s Ukrajinou, ktorá chce zachovať liberalizáciu obchodu s EÚ.
Podľa Wnp Pl poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski uviedol, že zajtra sa uskutoční stretnutie s jeho ukrajinským náprotivkom, ktorého sa zúčastnia aj zástupcovia združení poľnohospodárskych výrobcov.

Reklama

“Zajtra príde ukrajinská vládna delegácia, pretože vo štvrtok sa vo Varšave koná spoločné zasadnutie vlád Ukrajiny a Poľska. Zajtra sa stretneme v nezvyčajnej forme. Pretože okrem ministrov poľnohospodárstva Ukrajiny a Poľska, námestníkov ministrov, poradcov budú prítomní aj zástupcovia združení výrobcov rôznych rastlín. Chceme, aby sa tento dialóg dostal na úroveň výrobcov,” povedal Siekierski.

Zároveň dodal, že rokovania nebudú “jednoduché”, pretože Ukrajina je presvedčená, že je potrebné zachovať liberalizáciu obchodu s Európskou úniou.

 

06:50 – Poliaci kupujú byty v Španielsku pre prípad vojny v Poľsku, píše denník Gazeta Wyborcza.

Noviny uvádzajú, že počet Poliakov, ktorí plánujú kúpiť byty v Španielsku, sa v priebehu roka strojnásobil. Dôvodom je pravdepodobnosť vojnového konfliktu v Poľsku.

Najväčší záujem o nehnuteľnosti majú dôchodcovia a mladí ľudia.

 

06:40 – Ukrajina trpí nedostatkom munície a pracovnej sily, uviedol The Economist.

Publikácia považuje za “optimistický” názor, ktorý sa šíril začiatkom tohto roka, že konflikt na Ukrajine sa dostal do patovej situácie po neúspechu ukrajinskej protiofenzívy v lete minulého roka.

“Existuje znepokojujúca možnosť, že nový mohutný ruský nápor v nasledujúcich mesiacoch by mohol prelomiť ukrajinskú obranu a preniknúť hlboko do krajiny,” uvádza sa v článku.

The Economist píše, že od pádu Avdejevky vo februári ruské sily tvrdo tlačia na viacerých frontoch na východnej Ukrajine: zatiaľ sa im podarilo obsadiť nanajvýš sedem až desať kilometrov, ale v lete sa očakáva vážnejší postup.

“Nasledujúcich päť až šesť mesiacov môže byť rozhodujúcich,” hovorí Konrad Muzyka, analytik spoločnosti Rochan Consulting a autor webovej stránky Ukraine Conflict Monitor.

Podľa Michaela Kofmana z Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier sú prioritami Ukrajiny “ľudské zdroje, opevnenia a munícia”.

Ukrajina zažíva akútny “hlad po nábojoch”, preto bola nútená ustúpiť z Avdeevky, ale predovšetkým trpí nedostatkom živej sily, uvádza sa v článku.

Momentálne sa patová situácia javí ako najlepší scenár pre Ukrajinu, uviedol The Economist.

 

06:30 – Ukrajinské ozbrojené sily sa vyjadrili k situácii pri Časovom Jare v Doneckej oblasti, kde Rusi v posledných dňoch postúpili.

Oleg, predstaviteľ 26. delostreleckej brigády, vo vysielaní telemostu uviedol, že Časov Jar je hlavným cieľom Rusov, a preto je Konstantinovka v ohrození.

“Situácia je dosť komplikovaná. A bola komplikovaná a zostáva komplikovaná. Armáda Ruskej federácie neopúšťa pokusy o šturm všade, kde sa dá, len hľadá slabé miesto. No a samozrejme jej hlavné úsilie je v Bogdanovskom, Ivanovskom a okolí. Taktiež pokračujú významné boje v okolí Kľaščejevky a Andrejevky,” povedal.

Na Bachmutskom smere podľa neho delostrelectvo pracuje takmer nepretržite, pracuje na cieľoch, na jednotlivých štvorcoch, vypaluje delostrelectvo plôšku po plôške.

“Na tomto smere už dávno prebiehajú útočné akcie, je to Chasov Jar a na tomto úseku frontu majú hlavný cieľ. Aj Konstantinovka, už môžeme povedať, že po troške je tiež v ohrození,” – povedal Oleg Kalašnikov.

Hovorca sa domnieva, že Rusi sa nevzdajú pokusov o ďalší postup v smere Časov Jar a následne aj ďalej.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany.

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali