To najdôležitejšie z Ukrajiny — Rusi zasiahli zásobník plynu, v ktorom bol uskladnený plyn EÚ

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Rusi zasiahli zásobník plynu, v ktorom bol uskladnený plyn EÚ

Kyjev 24. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Telegram)

Aktualizované 24. marca 19:29

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine ukrajinský vojak Avedejevka
Na snímke ukrajinský vojak strieľa z húfnice na frontovej línii pri meste Avdejevka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

19:25 – Menej ako polovica vojenského personálu, ktorý slúži vo vojenských regrutačných strediskách, má bojové skúsenosti.

Reklama

Z nich 46,2 % je účastníkmi bojových operácií, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany v oficiálnej odpovedi na dotaz poslankyne Sluha ľudu Galiny Treťjakovej.

Predtým uviedla, že v radoch ukrajinských ozbrojených síl je viac ako 150 000 vojenských dôchodcov, ktorí majú menej ako 60 rokov.

Reklama

 

18:40 – Najväčšia ukrajinská energetická spoločnosť DTEK prišla v dôsledku ruského útoku z 22. marca o 50 % svojich výrobných zariadení.

Uviedol to riaditeľ spoločnosti YASNO Sergej Kovalenko.

“Ak hovoríme o skupine DTEK, tak sme prišli o 50 % výrobných zariadení. Koľko času a peňazí si vyžiada obnova, zistíme až o niekoľko dní. S istotou môžem povedať, že tento proces bude trvať nie deň, nie týždeň a nie mesiac,” povedal v éteri telemostu.

 

Reklama

17:45 – Krivý Roh zaviedol núdzové výpadky elektrickej energie, povedal výkonný riaditeľ spoločnosti YASNO Sergej Kovalenko.

“Po poslednom ostreľovaní má energetický systém zníženú kapacitu a nevydrží. Preto Ukrenergo vydalo príkaz na obmedzenie spotreby. Kolegovia očakávali, že to zvládnu len na úkor podnikov, ale to nestačilo, je potrebné obmedziť aj obyvateľstvo,” – povedal Kovalenko.

Pripomenieme, že v noci na rozvodne v okrese Krivý Roh dopadali drony Geraň.

 

16:00 – Podľa spoločnosti bol raketový útok v Ľvovskej oblasti vedený na sklad plynu spoločnosti Naftogaz.

Reklama

Jedno z najväčších podzemných zásobníkov plynu v Európe sa nachádza na západnej Ukrajine. Je dôležitým prvkom dodávok plynu na Ukrajinu a prepravy plynu do Európy.

“Naftogaz tvrdí, že “útok nebude mať vplyv na dodávky modrého paliva ukrajinským spotrebiteľom”.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že údery boli okrem iného zamerané na plynové zariadenia.

 

15:10 – Veliteľ pozemných síl Pavľuk vyzval, aby sa nezverejňovali videá z tvrdého zadržiavania tých, ktorí sa vyhýbajú nastúpiť do armády, pretože to bráni Ukrajine vyhrať vojnu.

Dodal, že na Ukrajine dochádza k šikanovaniu príslušníkov TCK. “Dospeli sme k šikanovaniu vojenského personálu TCK a morálnej podpore vyhýbania sa obrane Ukrajiny,” uvádza sa v Pavľukovom príspevku.

“Ako sa to dostalo do bodu, keď sa stalo prijateľným zaobchádzať s týmito ľuďmi, ktorí si prešli peklom, ako s nepriateľmi a nazývať ich “ľudolovcami”?” čudoval sa veliteľ.

Podľa jeho názoru “všetky zábery ako ‘natlačenie do dodávky’ zásadne neobsahujú, čo presne v správaní hrdinov materiálu viedlo k takýmto dôsledkom”. Za hlavný dôvod tvrdého zadržania Pavľuk považuje “odmietnutie mužov splniť si svoju ústavnú povinnosť – obranu Ukrajiny”.

“Pred zdieľaním “do očí bijúceho príbehu o porušovaní práv” a ťažkej situácie “úbohých uklonistov” sa oplatí položiť si otázku: komu to vlastne pomáha vyhrať vojnu?”,” píše Pavľuk.

 

Reklama

14:00 – V Charkove boli zničené všetky rozvodne, ako aj tepelné a energetické centrum, uviedol starosta Igor Terechov vo vysielaní počas telemostu.

“Na otázku, ako dlho budú prebiehať obnovovacie práce, neexistuje odpoveď. Opravárenské čaty pracujú, ale došlo k veľmi vážnej deštrukcii, všetky trafostanice sú zničené, tepelná elektráreň je zničená,” povedal.

Predtým Terechov povedal, že svetlo má teraz menej ako polovica Charkovčanov. Ministerstvo energetiky spresnilo, že v meste boli zavedené hodinové odstávky.

 

13:20 – Porovnanie videa, ktoré ISIS zverejnil deň po teroristickom útoku, s videom FSB so zadržanými teroristami potvrdzuje, že zadržaní boli práve tí teroristi, ktorí zabíjali v Crocuse.

Reklama

Píše o tom opozičná ruská publikácia “Dôležité príbehy”.

Publikácia poukazuje na to, že oblečenie zadržaných sa zhoduje s tým, čo mali na sebe útočníci na videu IS, ktoré bolo zverejnené oveľa neskôr.

Zhodujú sa drobné detaily vrátane nápisov na tričkách a bolo by mimoriadne ťažké nájsť identické pre zinscenovanú nahrávku.

Napríklad muž v béžovom tričku s logom TRAVEFS a džínsoch Boss vyzerá ako 30-ročný Radžáb Alizadeh, ktorému pri zatýkaní odrezali ucho. Na videozázname ISIS je vidieť, ako strieľa do ľudí samopalom. Publikácia poznamenáva, že logo TRAVEFS je pravdepodobne len tričko “z trhu” s náhodným logom a preklepom v slove Travers. Je nepravdepodobné, že by vykonávatelia našli rovnaké tričko, ktoré by obliekli falošnej osobe.

Muž v zelenom tričku s dlhým rukávom pri výsluchu povedal, že útok mu nariadil niekto, kto sa volá Abdullo – na videu ISIS je vidieť, ako podrezáva mužovi hrdlo.

Reklama

Ten, kto natáča video s teroristickým útokom, vyzerá ako FSB zadržaný kaderník Muhammadsoobir Faizov, ktorý mal operované oko a bol vypočúvaný na oddelení intenzívnej starostlivosti. Má na sebe rovnakú zelenú bomberu.

Podľa portálu Important Stories to vylučuje falšovanie zo strany FSB.

Na videozázname ISIS sa objavuje aj muž v sivých džínsoch a dlhom rukáve blatovej farby, ktorý nie je medzi zadržanými. Pravdepodobne bol zabitý buď v samotnom Crocuse, alebo neskôr, počas zadržania.

Podľa médií ide o občana Tadžikistanu Saidarkamiho Rachabalizodu, narodeného v roku 1994. Na sociálnych sieťach uverejňoval prejavy náboženského predstaviteľa Šajcha Muhammada Solekhiho Purdila, ktoré sú v Tadžikistane uznané za extrémistické.

Na videozázname z výsluchu nie je 25-ročný Šamsidin Fariduni, ktorý mal na sebe sivé polo a čierne nohavice. Strážcom zákona povedal, že teroristov naverboval istý pomocný kazateľ po kázňach na Telegrame. Ten istý asistent podľa Fariduniho sľúbil mužom po 500 000 rubľov za teroristický útok.

 

12:48 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– V priebehu dňa ukrajinské ozbrojené sily stratili na doneckom smere do 300 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily v okresoch Potichonovo a Zemľanka v Charkovskej oblasti zničili do 40 príslušníkov AFU, samohybné raketomety Vampire a Mars;

– Straty AFU v južnom doneckom smere počas dňa dosiahli 140 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zlepšili svoje postavenie na frontovej línii v smere Avdejevka a odrazili deväť protiútokov útočných skupín AFU;

– Straty AFU v smere Avdejevka boli až 360 vojakov, 2 tanky, 5 obrnených vozidiel;

– Straty AFU v smere na Kupjansk počas dňa dosiahli 140 vojakov a delostrelecký systém M777;

– Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili 172 ukrajinských bezpilotných lietadiel, 14 riadených striel a 33 rakiet.

Reklama

 

12:40 – Jeden zo zadržaných teroristov sa v predvečer útoku zúčastnil na podujatí v Crocuse.

Návšteva militanta zrejme súvisela s organizáciou teroristického útoku: študoval rozmiestnenie a umiestnenie bezpečnostných stanovíšť a vypočítaval únikové cesty.

Čoskoro sa objavil v Crocuse so zbraňou v ruke ako člen teroristickej skupiny.

terorista
Na snímke jeden zo zadržaných teroristov

 

12:35 – Postup ruských vojakov na všetkých úsekoch frontu v zóne špeciálnej operácie zbavuje ukrajinské ozbrojené sily možnosti budovať opevnenia. Uviedol to šéf Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.

 

Reklama

12:30 – Dopravná infraštruktúra v Sevastopole bola čiastočne poškodená v dôsledku nočného raketového útoku, uviedol guvernér Michail Razvožajev. Päť lodí malo rozbité okná, poškodené boli tri osobné autobusy, 13 školských autobusov a jeden trolejbus, ako aj auto sociálneho taxíka.

“Vzhľadom na to, že sme nedávno dostali nové autobusy, máme rezervu v osobnej doprave, takže poškodenie nemalo vplyv na dopravu, pre cestujúcich nenastali žiadne zmeny. Poškodenú dopravu budú obnovovať špecialisti,” povedal tiež Razvožajev.

 

12:15 – Ruské ministerstvo obrany potvrdilo dnešný raketový útok na Ukrajinu.

Tvrdí, že došlo k “skupinovému úderu presnými vzdušnými zbraňami dlhého dosahu a bezpilotnými lietadlami na objekty energetického priemyslu, zariadenia na výrobu plynu, montážne a testovacie miesta lodí bez posádky”.

Pripomeňme, že ukrajinské orgány informovali len o útokoch na objekty kritickej infraštruktúry v Ľvovskej oblasti.

 

Reklama

11:35 – Jeden z mužov zadržaných pre podozrenie z účasti na teroristickom útoku v Crocuse, 19-ročný Muhammad Faizov, pracoval ako holič v holičstve v Tejkove v Ivanovskej oblasti.

Jamina Safieva, riaditeľka holičstva, pre denník Moskovskij komsomolec uviedla, že Muhammad bol považovaný za dobrého holiča, nič podozrivé si na ňom nevšimli a neprejavoval žiadne zvláštne správanie.

Faizov predtým žil a pracoval v Ivanove, neskôr sa presťahoval do Tejkova. V holičstve pracoval asi tri mesiace a 11. januára skončil.

Jamina Safieva povedala, že holičstvo bolo zaplavené zlými správami, vyhrážkami písomne aj telefonicky.

Riaditeľka sa sťažovala, že sa teraz obáva o svoj život.

Muhammad Faizov
Na snímke Muhammad Faizov podozrivý z účasti na teroristickom útoku

 

11:00 – Pri dnešných útokoch na západnej Ukrajine boli poškodené zariadenia spoločnosti Naftohaz Ukrajiny. Informovala o tom samotná spoločnosť.

Reklama

Predtým úrady v Ľvovskej oblasti uviedli, že bol zasiahnutý objekt kritickej infraštruktúry, ktorý bol dnes dvakrát zasiahnutý raketami.

 

10:35 – V Dnepropetrovskej oblasti bolo po nočnom útoku dronov odpojených niekoľko rozvodní zásobujúcich priemysel a energetické zariadenie.

Zrejme sa to stalo v okrese Krivoj Rog.

Aj v dôsledku padajúcich úlomkov dronu poškodených elektrických vedení v Kyjevskej oblasti bolo podľa ministerstva energetiky bez prúdu 1,7 tisíc odberateľov v dvoch sídlach.

Reklama

 

10:10 – V Charkove po ruskom útoku 22. marca zostáva bez svetla 200 000 odberateľov, uviedlo ministerstvo energetiky.

“Najťažšia situácia zostáva v Charkove. Kvôli značným škodám nie je možné súčasne dodávať elektrinu všetkým odberateľom. Na zabezpečenie prístupu všetkých odberateľov k elektrickej energii boli zavedené hodinové obmedzenia pre 200 tisíc odberateľov,” uviedlo ministerstvo.

V Odeskej oblasti sú obmedzenia zavedené len počas špičky. V Chmelnickom regióne už majú elektrinu všetci.

Ukrajina pokračuje v dovoze elektriny z Európy

 

09:48 – Stratcom AFU uvádza, že počas nočného útoku na Sevastopol boli zasiahnuté veľké vyloďovacie lode Jamal a Azov. Ako aj komunikačné centrum ruskej Čiernomorskej flotily.

Ruské vojenské kanály, ako aj úrady to nepotvrdili. Zatiaľ neboli zverejnené ani žiadne zábery zo zničenia lodí.

Ukrajinské kanály na Telegrame včera zároveň zverejnili zábery silného výbuchu v Sevastopole.

 

09:35 – Počas ranného leteckého poplachu Rusi zasiahli Ľvovskú oblasť Kynžalmi.

“Predbežne došlo k dvom zásahom toho istého objektu kritickej infraštruktúry, na ktorý sa okupanti zamerali v noci,” povedal regionálny gubernátor Kozickij.

Podľa neho boli hasiči hasiaci požiar z predchádzajúceho útoku včas varovaní a mali čas presunúť sa do bezpečia.

 

09:20 – Mapa pohybu rakiet počas dnešného nočného útoku na Ukrajine.

Reklama

Je vidieť, že hlavným smerom sú západné regióny, kde rakety preleteli cez Kyjevskú oblasť.

rakety Ukrajina
Rakety počas nočného útoku na Ukrajine

 

09:09 – Americká veľvyslankyňa Bridget Brink na včerajšom stretnutí varovala šéfa OP Jermaka, že jeho bezpečnostná situácia a bezpečnostná situácie celej ukrajinskej elity je teraz veľkou otázkou.

Predtým sa hovorilo, že od Putina existuje prísľub, že nezničí vedenie okrajinského štátu (Putin sľúbil izraelskému premiérovi, tureckému prezidentovi Erdoganovi, západným vodcom a šejkom, že Zelenského „nevyhodí do vzduchu“, vďaka čomu sa Zelenskyj a Jermak všade voľne pohybovali). Teraz to nikto nemôže zaručiť.

Každý vie, že Putin drží slovo. Existuje však vysoká pravdepodobnosť, že teraz zrušil svoj „zákulisný sľub“.

Preto teraz celá ukrajinská elita tŕpne. Ak bol sľub zrušený, prvými cieľmi sú s najväčšou pravdepodobnosťou SBU a GUR.

 

08:56 – Obyvateľ Kyjeva našiel dnes večer na svojom dvore horiacu raketu.

Vojenská správa mesta predtým uviedla, že dnes bolo nad Kyjevom zostrelených desať ruských rakiet.

 

08:48 – Výbuchy vo Ľvovskej oblasti.

Miestne kanály informujú, že výbuch nastal v okrese Stryj.

Výbuchy bolo počuť aj v Ivanofrankovskej oblasti, informujú miestne kanály.

Predtým monitorovacie telegramové kanály písali, že nový raketový útok je okrem iného zameraný na mesto Burštyn v tomto regióne.

Údajne bol útok vykonaný raketami Kinžal. Oficiálne to však nebolo potvrdené.

Reklama

 

08:39 – Verejnosť hlási odpálenie rakiet smerom na Ľvovskú oblasť.

Vzdušné sily uviedli, že vo vzduchu boli štyri lietadlá MiG-31K.

 

08:17 – USA uviedli, že v teroristickom útoku pri Moskve nenašli žiadnu ukrajinskú stopu.

Informoval o tom korešpondent Hlasu Ameriky s odvolaním sa na predstaviteľa Rady národnej bezpečnosti USA.

“Výlučnú zodpovednosť za tento čin nesie ISIS. Nebola v tom žiadna ukrajinská účasť,” – cituje novinár predstaviteľa Rady bezpečnosti Bieleho domu.

Putin predtým uviedol, že teroristi sa chystali na Ukrajinu.

Ukrajina svoju účasť na tragédii poprela.

 

08:11 – Drony v noci poškodili prístavnú infraštruktúru na Dunaji v Odeskej oblasti.

Informujú o tom Obranné sily Juh.

Odeské kanály informovali o odrazení leteckého útoku v oblasti Vilkova.

 

07:58 – V noci Rusi odpálili na Ukrajinu 29 rakiet s plochou dráhou letu Ch-101/Kh-555. Osemnásť z nich bolo zostrelených, uviedol veliteľ vzdušných síl Oleščuk.

Reklama

Zaútočili aj na 28 dronov Geraň – 25 z nich bolo zostrelených. Bezpilotné lietadlá lietali nad územím Dnepropetrovskej, Chersonskej, Nikolajevskej, Odeskej, Sumskej, Kyjevskej, Volyňskej a Ľvovskej oblasti.

 

07:45 – Najnovšie údaje o počte mŕtvych a zranených počas teroristického útoku v Crocus City Hall.

Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie bol počet zranených 152 osôb, 133 bolo zabitých.

 

07:39 – Na západnej Ukrajine bol pomer vypustených/zostrelených rakiet nižší ako v celej krajine.

Podľa ľvovského gubernátora Kozického bolo zostrelených 8 z 19 riadených striel. Niektoré z nich – v Ľvovskej oblasti.

Celkovo bolo nad Ukrajinou zostrelených 18 z 29 rakiet.

 

07:30 – “Guvernér” Sevastopola Razvožajev uviedol, že raketový útok na mesto bol “najmasovejší za posledné obdobie”.

Podľa neho v dôsledku zásahu črepiny rakety do boku domu zahynul 65-ročný muž. Sú aj štyria zranení.

Kde došlo k príletu, ktorý bol zachytený na videu – Razvožajev nepovedal.

 

07:19 – Jeden z tých, ktorí sa podieľali na odrezaní ucha údajného teroristu z Crocusu, nosí na rukáve neonacistický symbol “čierneho slnka”.

Príslušnú fotografiu dnes zverejnil bývalý člen ruskej neonacistickej skupiny Rusič Jevgenij Rasskazov, známejší ako Topaz.

Podľa neho je na fotografii jeden z jeho “odberateľov”. Pózuje na nej aj so zakrvaveným nožom, ktorý podľa Topaza použil na odrezanie ucha údajného teroristu počas jeho zatýkania.

Pripomeňme, že zakladateľom “Rusiča” je známy neonacista Alexej Milčakov (sám seba označuje za nacistu), väčšina členov skupiny sú tiež neonacisti a neopohania. “Rusič” podporuje zabíjanie ukrajinských vojnových zajatcov, kvôli čomu má vraj problémy s Kremľom a FSB.

“Rusiči” v lete vyhlásili, že odmietajú bojovať na Ukrajine. Milčakov aktívne podporoval Prigožina a vzburu “wagnerovcov”. Nacisti z “Rusiča” neskrývajú svoje nepriateľstvo voči Putinovi. Po Prigožinovej smrti “Rusič” zverejnil príspevok s priamou narážkou na to, že bol zabitý na príkaz Kremľa: “nech je to pre všetkých ponaučenie. Vždy treba ísť až do konca.” Tento príspevok bol však už vymazaný.

údajný terorista
Fotografia údajného teroristu

07:16 – V Krivom Rogu v noci spadli trosky dronov na objekty energetickej infraštruktúry.

“Dočasne zastavili práce “Teplocentrály”. Časť nemocníc bola prevedená na prácu generátorov”, – uviedol náčelník vojenskej správy Vilkul.

Podľa neho bolo nad mestom zostrelených sedem dronov.

 

07:00 – V Ľvovskej oblasti zasiahla raketa objekt kritickej infraštruktúry, informovala Ľvovská OVA.

Na mieste zásahu vypukol požiar. Na mieste pracujú hasiči. Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete.

 

06:30 – Rusi dnes postúpili smerom na Časov Jar, informovala ukrajinská vojenská webová stránka Deep State.

Súdiac podľa mapy tohto zdroja sa postup uskutočnil v úseku Bogdanovka-Ivanovskoje.

Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že ruské jednotky dobyli Ivanovskoje. Na mape Deep State je však západná časť obce stále v šedej zóne.

Časov Jar

Časov Jar
Časov Jar

 

Reklama

04:00 – Rusi uskutočnili hromadné odpálenie rakiet. Smerujú na Kyjev a Kyjevskú oblasť, informovali okolo 3:00 vzdušné sily AFU.

Rakety preleteli nad Kyjevskou oblasťou a ďalej na západ smerom k Vinnickej oblasti, uviedli vzdušné sily.

O výbuchoch v Chmeľnickej oblasti informovali miestne blogy.

Rakety letia v Chmelnickom regióne smerom na západ, uviedli vzdušné sily.

Rakety letia na Kyjev zo strany Černigovskej oblasti.

Časť rakiet sa obrátila smerom na Žitomírsku oblasť.

V Kyjeve je počuť výbuchy.

Rakety letia smerom na Rivnenskú a Ternopoľskú oblasť.

 

00:05 – Monitorovacie kanály píšu o štarte 4 lietadiel ruských strategických bombardérov TU-95MS.

Letia smerom ku Kaspickému moru.

Ak ide o bojový let a lietadlá odpália rakety, rakety vstúpia do ukrajinského vzdušného priestoru približne o 3.40-5.30 (v závislosti od miesta odpálenia) kyjevského času.

 

00:02 – Výbuchy v Sevastopole okolo 22. hodiny večer. V meste sa ozývajú sirény. Sú hlásené útoky raketami Storm Shadow.

V Sevastopole bolo zostrelených niekoľko vzdušných cieľov, uviedol “guvernér” Razvožajev.

Podľa jeho informácií jedno dieťa utrpelo šrapnelové zranenie. Taktiež horí auto.

Výbuchy pri Charkove, hlásia miestne telegramy.

V Sevastopole informovali o zostrelení desiatich rakiet. Miestne kanály informujú aj o páde rakety na kancelárske centrum a päťposchodovú budovu.

Výbuchy v Nikolajevskej oblasti.

Výbuchy v Krivom Rogu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali