To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 23. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP)

Aktualizované 23. marca 2024

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna
Trolejbus horí po zásahu ruskou strelou v areáli vodnej elektrárne v ukrajinskom meste Dnipro

20:00- Na Kryme bola zablokovaná doprava cez Kerčský most. Miestne blogy píšu o hrozbe raketového náletu.

Reklama

 

19:30-Vo večernom príhovore Zelenskyj komentoval teroristický útok v Moskve a Putinove vyhlásenia, žs teroristi sa plánovali uchýliť na Ukrajinu.

Reklama

Putina nazval “hajzlom” a “nízkym človekom”.

“To, čo sa včera stalo v Moskve, sa Putin aj iní šmejdi očividne snažia zvaliť na niekoho iného. Vždy majú rovnaké metódy. Toto sa už stalo. Boli vyhodené do vzduchu domy, streľba a bombové útoky. A oni vždy obviňujú iných. Prišli na Ukrajinu, vypaľujú naše mestá – a Ukrajina sa to snaží zvaliť na nich,” – povedal Zelenskyj.

“Včera sa to všetko ešte stalo a tento podliak Putin namiesto toho, aby sa zaoberal svojimi ruskými občanmi, aby ich oslovil, dvadsaťštyri hodín mlčal – rozmýšľal, ako to pritiahnuť na Ukrajinu,” dodal ukrajinský prezident.

 

16:45 – V Charkove bolo počuť výbuch.

Reklama

 

13:08 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ozbrojené sily RF oslobodili Krasnoje v DĽR a zlepšili taktické postavenie na frontovej línii na doneckom smere;

– Ozbrojené sily RF spôsobili palebnú porážku živým silám dvoch brigád AFU pri Rabotine a Tokarevke, nepriateľ stratil do 40 vojakov;

– ukrajinské ozbrojené sily stratili až 350 vojakov na smere Avdejevka;

Reklama

– Ruská protivzdušná obrana zničila 171 bezpilotných lietadiel a zostrelila 29 rakiet HIMARS a Vampire;

– Ruské ozbrojené sily odrazili štyri protiútoky nepriateľských útočných skupín na doneckom smere, AFU stratila do 200 mužov a systém Grad;

– Ruské ozbrojené sily zničili dve SAM S-300 a zasiahli miesto dočasného rozmiestnenia zahraničných žoldnierov.

 

12:46 – Kadyrov uviedol, že príslušníci pluku Achmat sa podieľali na zadržaní štyroch teroristov, ktorí strieľali na ľudí v Brjanskej oblasti.

Čečenský vodca zdôraznil, že počas špeciálnej operácie v Brjanskej oblasti nebol nikto z príslušníkov bezpečnostných síl zranený.

 

12:44 – Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská armáda obsadila dedinu Ivanovskoje (Rusi ju nazývajú Krasnoje) pri Bachmute.

 

12:35 – Úplne obnoviť dodávky elektrickej energie v Charkove cez víkend nebude možné, povedal starosta Charkova Igor Terekhov.

Reklama

“Už včera sme začali zásobovať obydlia vodou v obmedzenom režime, pokračujeme v pripájaní vodovodov. Práce “Charkovské tepelné siete” na opätovnom spustení systému dodávok tepla, ale veľmi závisí od dodávky elektrickej energie. A nie je možné ju obnoviť cez víkend”, – povedal Igor Terechov v éteri teletónu.

 

10:54 – V Dnepropetrovskej oblasti Rusi v noci opäť zaútočili na energetické zariadenia.

“Počas útoku bezpilotných lietadiel a delostreleckého ostreľovania bola poškodená časť zariadenia v jednej z rozvodní a dve 330 kV hlavné vedenia boli bez napätia. V dôsledku toho bola vyradená z prevádzky schéma záložného napájania Záporožskej jadrovej elektrárne,” uviedla spoločnosť Ukrenergo.

 

Reklama

10:01 – Zelenskyj sa vyjadril k situácii v energetickom sektore po včerajšom ruskom útoku.

“Najťažšie je to stále v Charkove. Pokračuje pripájanie domácich spotrebiteľov na elektrickú energiu. Tempo je teraz maximálne.

Dneperská oblasť – celá oblasť je pripojená okrem niektorých spotrebiteľov v Nikopole. Aj tam sa robí všetko pre to, aby sa elektrina zabezpečila.

Sumská oblasť, Poltavská oblasť, Odeská oblasť, Vinica, Frankivčina, Chmelničina, Mykolajiv a Záporožie – v podstate všade bola obnovená technická možnosť dodávky elektriny.

Niektoré obce majú zavedené harmonogramy núdzového vypínania,” povedal prezident.

Reklama

 

7:03 – V noci drony zaútočili na rafinériu v Samare. Vypukol tam požiar.

“Útoky bezpilotných lietadiel na ropné rafinérie v regióne sa uskutočnili dnes v noci. V rafinérii Kujbyšev v dôsledku toho došlo k požiaru primárnej kolóny na rafináciu ropy. K žiadnym obetiam nedošlo,” uviedol guvernér Dmitrij Azarov.

Pripomenieme, že minulý týždeň drony zaútočili na najmenej šesť veľkých rafinérií v ruských regiónoch.

Denník Financial Times včera informoval, že USA vyzvali Ukrajinu, aby prestala útočiť na ruské rafinérie, pretože sa obávajú rastu svetových cien ropy a odvetných úderov zo strany Ruska.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že túto noc bolo zostrelených celkovo 12 dronov – nad Brjanskou, Belgorodskou, Voronežskou a Saratovskou oblasťou. Samarská oblasť, kde sa uskutočnil útok na ropnú rafinériu, na zozname nebola.

 

Reklama

6:57 – Vojna 22. marca 2024. Hlavné udalosti  z ruského pohľadu:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že v piatok bol vykonaný masívny úder na energetické zariadenia, vojensko-priemyselný komplex, železničné uzly, arzenály, miesta pôsobenia AFU a zahraničných žoldnierov.

– V dôsledku úderu bolo narušené fungovanie ukrajinských podnikov na výrobu a opravu zbraní, vojenskej techniky a munície. Bola zničená zahraničná vojenská technika a prostriedky porážky a narušené presuny záloh nepriateľa na frontovú líniu.

– Ukrajinský energetický systém bol v piatok večer vystavený najrozsiahlejšiemu útoku za posledné obdobie, uviedol minister energetiky Galuščenko.

– Celkovo ruská armáda v období od 16. do 22. marca podnikla 49 odvetných úderov na zariadenia na Ukrajine v reakcii na ostreľovanie ruského územia, pokusy o prelomenie a obsadenie osád.

– Ruské vojenské ministerstvo uviedlo, že všetky pokusy ukrajinských ozbrojencov preraziť v priebehu týždňa do Kurskej a Belgorodskej oblasti boli odrazené, ich straty v belgorodskom smere boli viac ako tritisíc ľudí.

– Podľa ministerstva obrany ukrajinské jednotky počas týždňa stratili na všetkých smeroch viac ako 8 700 vojakov. Počas týždňa bolo zničených deväť zariadení Vampire MLRS.

Reklama

– Trojtonová letecká bomba FAB-3000, ktorej sériová výroba bola zavedená v Rusku, má takú ničivú silu, že by mohla byť použitá na šturmovanie najmä opevnených oblastí, ako je Azovstal, uviedol expert Leonkov.

– Peskov uviedol, že právny status ŠVO sa de iure nezmenil, ale de facto sa celá záležitosť zmenila na vojnu v súvislosti s rastúcim zapojením Západu do konfliktu.

– Prvých desať ukrajinských pilotov absolvovalo v Británii základný výcvik na lietanie na stíhačkách F-16, uviedla britská vláda.

 

6:50 – DeepState informuje, že ruská armáda postúpila v okolí Tonenkoje smerom na Avdejevku.

Okrem toho podľa webu prebiehajú ťažké boje v Ivanovsku, Georgievke, Semjonovke a Rabotine.

vojna
Postup ruskej armády

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali