To najdôležitejšie z Ukrajiny — Rusi sa domnievajú, že Macron neblufuje

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Rusi sa domnievajú, že Macron neblufuje

Kyjev 20. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Telegram)

Aktualizované 20. marca 20:26

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke prokurátor skúma fragmenty ruských rakiet, ktoré boli zozbierané v rámci vyšetrovania v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny

20:10 – Teraz nie je potrebné mobilizovať 500 000 Ukrajincov, uviedol premiér Denis Šmyhal v komentári pre agentúru Bloomberg.

Reklama

Podľa premiéra hodnotenie ukázalo, že takýto rozsah mobilizácie nie je potrebný vzhľadom na rotácie, ktoré prebiehajú na frontovej línii, a príchod zbraní.

“Budeme pokračovať v boji, ak dostaneme podporu od našich partnerov v podobe delostreleckých granátov, rakiet dlhého a stredného doletu,” povedal Šmyhal.

Reklama

 

19:20  – Vyhlásenia francúzskeho prezidenta Macrona o možnom nasadení vojakov na Ukrajine boli urobené na volebné účely, uviedla líderka francúzskej strany Národné združenie (RN) Marine Le Penová.

“Ide o predvolebnú politickú komunikáciu (v júni sa budú konať voľby do Európskeho parlamentu). V správaní Emmanuela Macrona je niečo, čo neuznávam, a to, že sa hrá na politiku s vojnou. Emmanuel Macron sa snaží nastražiť pascu na svojich oponentov podľa zásady, že: “Buď ste Macronov prívrženec, a ak nie ste Macronov prívrženec, ste za Putina,” povedala Le Penová.

Podľa nej “jediným spôsobom, ako pomôcť Ukrajine”, je umožniť jej začať rokovania o ukončení vojny.

Podľa Le Penovej “Francúzsko nemá na Ukrajine žiadne životné záujmy.

Reklama

“Životné záujmy Francúzska nie sú v otázke….. Rusko nemá vojenské prostriedky na to, aby viedlo vojnu s celou Európou,” uviedla politička.

 

18:35 – Ukrajina začala s výrobou rakiet dlhého doletu, informoval denník The Washington Post.

Publikácia pripomína, že ukrajinský minister pre strategický priemysel Oleksandr Kamyšyn uviedol, že Ukrajina vyrába rakety s doletom 640 km, ale neposkytol podrobnosti.

Podľa úradníkov Ukrajina vyvíja aj systémy protivzdušnej obrany s vysoko presnými raketami podobnými systému NASAMS.

Reklama

“Žiaľ, môžem povedať, že bez pomoci našich západných partnerov, našich priateľov, vrátane tých z USA, nebudeme schopní plne uspokojiť potreby ukrajinských ozbrojených síl,” povedal zástupca generálneho riaditeľa súkromnej spoločnosti Ukrayinska Armour Maksim Polivyanyi.

Už skôr sme citovali informácie z tohto článku, že výroba nedostatkových nábojov kalibru 155 mm sa na Ukrajine nezačne skôr ako “v druhej polovici tohto roka”.

 

17:45 – Pápež František zopakoval svoju výzvu na rokovania o ukončení nepriateľských akcií na Ukrajine a Blízkom východe.

Informuje o tom portál Vatican News.

Na svojej týždennej audiencii vo Vatikáne pripomenul obyvateľov “umučenej Ukrajiny a Svätej zeme, Palestíny, Izraela, ktorí tak veľmi trpia hrôzami vojny”.

“Nikdy nezabudnite, že vojna je vždy porážkou. V čase vojny sa nemôžeme pohnúť dopredu. Musíme vynaložiť všetko úsilie na rozhovory a rokovania,” povedal pápež.

Pripomeňme, že pápež František v súvislosti s vojnou povedal, že Ukrajina by mala mať “odvahu bielej zástavy” a byť pripravená rokovať.

 

17:30 – Vo výškovej budove v charkovskej štvrti Cholodnogorskij, ktorú okolo 13:00 zasiahol raketový úder ruskej armády, sa nachádzali priemyselné priestory a kancelárie.

Reklama

Informoval o tom náčelník GU Národnej polície v Charkovskej oblasti Vladimir Timoško. Uviedol, že podľa predbežných údajov Rusi zaútočili raketou X-59.

“Táto viacpodlažná budova sa využíva na priemyselné účely. Sú v nej priemyselné priestory, kde sa vyrába nábytok, aj kancelárie podnikateľov,” povedal Timoško.

Podľa jeho údajov sa v čase zásahu v priestoroch nachádzalo asi desať ľudí.

Podľa starostu je v súčasnosti počet obetí päť.

 

Reklama

17:20 – Ruské jednotky vytlačili ukrajinských bojovníkov z centrálnej časti Rabotina a postúpili na sever, uviedol Rogov.

Uviedol, že ruská armáda v tejto oblasti dominuje v protitankovom boji, zatiaľ čo ukrajinskí militanti sa snažia nedostatok delostreleckých granátov kompenzovať masovým používaním útočných dronov; prudko tiež obmedzili používanie ťažkej bojovej techniky a vrhli na útok skupiny pechoty.

 

17:10 – Ukrajinsko-poľská hranica by mala byť odblokovaná.

Uviedol to v Bruseli počas tlačovej konferencie o výsledkoch zasadnutia Asociačnej rady EÚ – Ukrajina zástupca EÚ Josep Borrell.

Reklama

“Pokiaľ ide o blokovanie na hraniciach – áno, sme si toho vedomí. Sledujeme tento vývoj. Hranice sa, samozrejme, musia odblokovať. Nech už uvádzajú akékoľvek dôvody, tieto problémy sa musia riešiť iným spôsobom. Z vojenského aj civilného hľadiska musíme mať nerušený tranzit medzi Ukrajinou (a Poľskom) a so zvyškom Európskej únie… Chápeme, aké môžu byť obavy, ale spôsob ich riešenia by nemal brániť dopravnému spojeniu medzi Ukrajinou a Poľskom v tejto kritickej chvíli,” povedal Borrel.

 

17:05 – Putin získal v ruských prezidentských voľbách v zahraničí 72,3 percenta hlasov, vyplýva z údajov ÚVK

 

16:20 – Podľa starostu Terechova je v Charkove po útoku už päť mŕtvych.

 

15:35 – USA na ďalšom stretnutí kontaktnej skupiny pre vojenskú pomoc Kyjevu na americkej vojenskej základni Ramstein v Nemecku neponúkli Ukrajine žiadnu konkrétnu pomoc, uviedol denník Politico.

Reklama

Noviny poznamenali, že sa tak stalo na pozadí skutočnosti, že americký Kongres už niekoľko mesiacov blokuje pridelenie peňazí Kyjevu, o ktoré žiada Biely dom.

 

14:40 – Prvé dodávky nábojov na Ukrajinu, ktoré nakúpila Česká republika, sa začnú do júna, citoval The Guardian svoje zdroje.

Hovoríme o 300 000 nábojoch. Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského poskytnú ukrajinským ozbrojeným silám “niekoľko mesiacov oddychu”.

Celkovo už Česko súhlasilo s nákupom 800-tisíc nábojov, na ďalších 700-tisíc našlo dodávateľov, ale peniaze zbiera.

 

14:30 – Pre Európsku úniu bude ťažké vyčleniť Ukrajine ďalších 50 miliárd eur namiesto americkej pomoci, uviedol v rozhovore pre Sud-Ouest najvyšší európsky diplomat Josep Borrel.

Reklama

“Ak sa tak stane, bude to veľmi zložitá situácia. Je ťažké si predstaviť, že by sme na stôl položili ďalších 50 miliárd,” povedal Borrel.

Naznačil, že by si to vyžadovalo “politickú vôľu v krajinách EÚ” a vydanie špeciálnych dlhopisov, ale Európania sú “ďaleko od toho, aby sa na tom dohodli”.

 

14:15 – Ukrajina považuje myšlienku republikánov začať poskytovať pomoc USA na úver za urážlivú vzhľadom na úlohu štátov v Budapeštianskom memorande, píše Politico s odvolaním sa na zdroj v ukrajinskej vláde.

“Nepočul som žiadne konkrétne návrhy na takúto stratégiu, ktoré by boli ponúknuté Kyjevu. Kyjev však určite potrebuje poznať podmienky, za ktorých ho Ukrajina nebude musieť vrátiť,” uviedol zdroj publikácie z prezidentskej kancelárie.

Republikánsky senátor Lindsey Graham uviedol, že o tejto myšlienke diskutoval so Zelenským počas nedávnej návštevy v Kyjeve.

Minister zahraničných vecí Kuleba tvrdí, že Ukrajina zatiaľ “nevidela žiadne podrobnosti tohto návrhu okrem všeobecnej zmienky o pôžičkách namiesto grantov”. Celkovo však uviedol, že ho takáto myšlienka nešokuje.

Reklama

 

14:10 – Európska komisia schválila návrhy na použitie výnosov zo zmrazených ruských aktív na podporu Ukrajiny, uviedol zástupca šéfa EK.

 

13:50 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily odrazili počas dňa sedem protiútokov AFU na smere Avdejevka a zlepšili pozície na frontovej línii;

– AFU v priebehu dňa stratila na juhodoneckom smere do 110 vojakov;

– Straty nepriateľa na belgorodskom smere predstavovali až 650 bojovníkov, 2 obrnené vozidlá, 2 vozidlá Vampire MLRS;

Reklama

– AFU stratila v priebehu dňa na smere Avdejevka do 395 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zlepšili svoje postavenie na prednom okraji Kupjanského smeru, 2 protiútoky Ukrajinskej národnej gardy boli odrazené;

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila 145 ukrajinských dronov a 22 rakiet;

– Skupina Vostok ruských ozbrojených síl zlepšila svoje taktické postavenie na južnom doneckom smere;

– Ruské ozbrojené sily obsadili výhodnejšie línie a pozície na doneckom smere, AFU stratila až 420 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily odrazili protiútok AFU v oblasti Belogorovky na doneckom smere.

 

Reklama

13:45 – Prvá fotografia z miesta útoku v Charkove.

Zverejnila ich Štátna služba pre mimoriadne situácie a informuje o jednom mŕtvom. Hoci starosta a polícia už informovali o troch.

Požiar sa rozrástol na plochu 2 tisíc metrov štvorcových. Pod troskami môžu byť ešte ľudia.

fotografia z miesta útoku v Charkove.
Fotografia z miesta útoku v Charkove.

13:20 – Ruská armáda úplne vyčistila dedinu Kozinka v Belgorodskej oblasti od zvyškov ukrajinských ozbrojencov.

Ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajinci prišli v dôsledku leteckých a delostreleckých útokov až o 650 militantov a dve vozidlá Vampire MLRS.

Reklama

 

13:15 – Ministerstvo financií uviedlo, na čo sa použije prvých 4,5 miliardy eur, ktoré Európska komisia vyčlenila v rámci nástroja pre Ukrajinu.

“Získané prostriedky pomôžu včas a v plnej miere financovať prioritné sociálne a humanitárne výdavky štátneho rozpočtu,” povedal minister Marčenko.

Ďalších 1,5 mld. eur môže byť prevedených už v apríli, ak Ukrajina splní päť reforiem v týchto oblastiach: riadenie verejných financií, boj proti korupcii a rozvoj podnikateľského prostredia.

 

13:05 – Od začiatku roka boli v zóne ŠWO zničené štyri tanky Abrams, päť tankov Leopard a 27 vozidiel Bradley.

Šojguove hlavné vyhlásenia:

– Zničili tiež šesť odpaľovacích zariadení HIMARS, 11 odpaľovacích zariadení SAM vrátane piatich Patriot;

– od začiatku roka straty AFU presiahli 71 000 mužov a 11 000 zbraní, čo je takmer trikrát viac ako údaje za rovnaké obdobie minulého roka;

– straty AFU počas útokov na hraničné body v Belgorodskej a Kurskej oblasti dosiahli za osem dní viac ako 3 500 osôb, z ktorých 790 bolo nenávratne;

– v dôsledku veľkých strát sa v radoch AFU zvýšila frekvencia dezercií a darí sa rabovaniu civilistov;

– Kyjev sa zameral na volebné miestnosti s civilistami a tieto informácie boli známe veleniu AFU a ich západným poradcom;

– ruské ozbrojené sily posilnili ochranu objektov, aby zabránili teroristickým útokom počas volieb; bolo zostrelených 419 bezpilotných lietadiel a 67 rakiet;

– ruské ozbrojené sily plánujú do konca roka 2024 vytvoriť dve generálne obrnené armády a 30 útvarov vrátane 14 divízií a 16 brigád.

 

Reklama

11:00 – Ruská federácia sa domnieva, že Macron v súvislosti s možným vyslaním vojsk na Ukrajinu neblufuje.

“Macron je veľmi dôsledný v téze o možnosti vyslania francúzskeho kontingentu na Ukrajinu, o prekladateľskej dvojznačnosti sotva môže byť reč,” povedal Peskov.

 

09:45 – Európska komisia dnes predstaví plán, podľa ktorého by Ukrajina a ďalšie kandidátske krajiny vstupovali do EÚ postupne namiesto súčasného prístupu “všetko alebo nič”, informoval portál Politico.

To by umožnilo Ukrajine, Moldavsku a krajinám západného Balkánu využívať niektoré výhody členstva bez toho, aby museli čakať “roky alebo desaťročia”, kým sa uskutočnia reformy. Konkrétne Brusel navrhuje, aby sa kandidátskym krajinám postupne umožnil vstup na jednotný trh.

Po rozšírení by EÚ mala viac ako 30 členov. Väčšina lídrov sa domnieva, že potom bude blok ťažko riaditeľný. Brusel navrhuje nahradiť jednomyseľné rozhodovanie kvalifikovanou väčšinou.

 

09:35 – Americký minister zahraničných vecí Blinken zablokoval text vyhlásenia skupiny G7, v ktorom odsúdil Putinove voľby v Rusku, informovala La Repubblica.

Text, ktorý voľby označil za “frašku”, vypracovalo talianske predsedníctvo G7 a kladne ho vzal na vedomie poradca Bieleho domu Sullivan, ale ministerstvo zahraničných vecí považovalo znenie vyhlásenia za nevhodné.

“Dôvodom bola snaha neposkytnúť Moskve zámienku na ďalšie zasahovanie do volieb v USA,” uviedli noviny.

 

08:40 – Macron hovoril o vyslaní inštruktorov, a nie bojových jednotiek na Ukrajinu, povedal Kuleba v rozhovore pre taliansky denník La Stampa.

Poznamenal, že Ukrajina nikdy nepožiadala o vyslanie západných jednotiek, ale potrebuje len muníciu.

“Nikdy sme nežiadali o mužov alebo bojové jednotky, sme hrdí na našich vojakov. Keď Macron hovoril o vyslaní vojakov na Ukrajinu, európski lídri spanikárili. Macron chcel len povedať, že je tu možnosť cvičiť ukrajinských vojakov priamo na Ukrajine, nie mimo nej, ako sa to deje teraz,” – povedal Kuleba.

 

Reklama

08:35 – Ukrajina nezačne vyrábať vzácne 155 mm granáty skôr ako “v druhej polovici tohto roka”, uviedol zástupca spoločnosti Ukroboronprom pre denník The Washington Post.

 

08:30 – Predseda Snemovne reprezentantov Johnson odmietol uvažovať o pomoci Ukrajine, kým nebude schválený celkový rozpočet USA.

Tým sa táto otázka odkladá najmenej o ďalšie tri týždne, píše The Hill.

“Predseda parlamentu povedal, že sa chce najprv sústrediť na financovanie vlády a až potom prejsť k balíku opatrení v oblasti národnej bezpečnosti, vrátane pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu, ako aj financovania zvýšenej bezpečnosti na americko-mexickej hranici,” uvádza publikácia.

To by posunulo akúkoľvek diskusiu o Ukrajine prinajlepšom na 9. apríla, keď sa má Snemovňa reprezentantov vrátiť po veľkonočných prázdninách.

 

08:20 – EÚ predĺži výhody pre ukrajinských poľnohospodárov o ďalší rok, ale s právom ich “núdzovo zabrzdiť”. Zoznam výrobkov, ktoré môžu byť “zabrzdené”, bol rozšírený o hlavný ukrajinský vývozný produkt – obilie.

 

08:10 – Trump povedal, že NATO je pre Európu dôležitejšie ako Amerika, pretože USA sú chránené oceánom.

“Som si istý, že USA platia 90 percent nákladov NATO. To nie je spravodlivé. Je to pre nich dôležitejšie ako pre nás. Medzi nami a konfliktom je oceán. Máme krásny, veľký, nádherný oceán. Je to pre nich dôležitejšie,” povedal bývalý prezident.

Pripomeňme, že od krajín Európy požaduje, aby zvýšili výdavky na obranu.

 

08:04 – Krasnogorský smer – situácia ráno 20. 3. 2024

Zálohy ukrajinskej armády, presunuté aj z oblasti Berdyči – Očeretino, sa sústredili a udreli na južné okresy Krasnogorovky. Tu prebiehajú úporné boje. Ukrajinci vytlačili ruské jednotky z južnej časti mesta, ale na druhej strane utrpel straty.

Reklama

Tu, ako aj na iných smeroch, intenzívne pracuje ruské letectvo a delostrelectvo. V oblasti Pervomajska je front za posledné dni tiež nezmenený.

Krasnogorský smer
Krasnogorský smer

 

07:30 – Záporožský smer – situácia ráno 20. 3. 2024

Aj tu Rusi uskutočnili útočné akcie miestneho významu. A obzvlášť zaujímavé sú ich útoky nie v priestore Rabotina, ktorý nemá absolútne žiadny strategický zmysel (len žasnem nad tvrdohlavosťou, ktorú Rusi prejavujú v snahe vytlačiť odtiaľ nepriateľa), ale v priestore západne od Gulajpola (ktoré v posledných dňoch viedli k taktickým výsledkom, ako napríklad úplné oslobodenie Mirnovo – juhozápadne od Gulajpola).

Z geografického hľadiska má operačný zmysel útočiť buď tu, alebo v priestore už severozápadne od Rabotina (v oblasti Nesterianky), kde Rusi, opierajúc sa o vodné diela, ostreľovať nepriateľské zoskupenie v Orechovom a prinútiť ho k ústupu.

A tak ako predtým, aj teraz sa obávam preskupenia nepriateľských síl, ktoré tu môže niesť hrozbu pre ruské jednotky v tomto priestore. Aj keď, samozrejme, môžu byť spôsobené presunom záloh sem na udržanie frontu.

Záporožie
Situácia na Záporoží

 

07:00 – Smer Avdejevka – situácia ráno 20. 3. 2024

V posledných dňoch ruská armáda, ktorá prevzala iniciatívu, pokračuje v spôsobovaní palebných porážok jednotkám AFU na línii Berdyči – Orlivka – Tonenkoje a obsadzuje tie pozície, ktoré boli “bombardované” jej letectvom, delostrelectvom a bezpilotnými lietadlami FPV.

Ruské ministerstvo obrany včera informovalo o úplnom obsadení Orlovky. Taktické pokroky sú aj v oblasti Tonenkoje a Berdyči. Zatiaľ je tu však obranná línia AFU stabilná. Napokon sa nepriateľovi podarilo stabilizovať front po úteku z Avdejevky tým, že do boja zapojil zálohy. Aj keď o jeho úplnej stabilite je tu ešte priskoro hovoriť. Ruské jednotky po stiahnutí záloh AFU odtiaľto naďalej zvyšujú svoju aktivitu.

Aj ruské letectvo a delostrelectvo zintenzívnili ostreľovanie nepriateľských pozícií severne od tejto línie.

Avdejevka
Situácia na smere Avdejevka

 

06:45 – Belgorodsko-kurská pohraničná oblasť – situácia ráno 20. 3. 2024.

Ukrajina v posledných dvoch dňoch trochu znížila intenzitu útokov. Napriek tomu sa nevzdal svojich pokusov obsadiť aspoň niektoré oblasti na “pôvodnom ruskom území”.

Zdá sa, že táto úloha presahuje rámec volebnej úlohy a pre AFU teraz nejde len o obnovenie vlastnej prestíže, ale aj o pokus zadržať tu značné časti ruských vojsk, ktoré by inak mohli byť použité na iných smeroch.

Zatiaľ sa im to nepodarilo. Na ruskej strane vedú boje jednotky chrániace hranice, ktoré sa (vzhľadom na to, že ide zväčša o brancov) môžu zúčastniť na vojne iba v tom prípade, že nevstúpia na územie bývalej Ukrajiny.

Po tom, čo sa AFU nepodarilo splniť túto úlohu, sústredila sa na delostrelecké a raketové údery na územie Kurskej a Belgorodskej oblasti. Ruské vzdušné sily a delostrelectvo zároveň uskutočňujú údery proti útočiacim ukrajinským jednotkám, zasahujú identifikované delostrelecké systémy nepriateľa a miesta, kde je sústredený personál.

V dôsledku toho dochádza k rýchlemu odlivu obyvateľstva z pohraničnej oblasti na oboch stranách frontu.

Celkovo je tento boj z vojenského hľadiska pre Rusko strategicky priaznivý a pre Ukrajinu veľmi škodlivý (hoci osada Kozinka sa už prakticky zmenila na ruiny). Straty, ktoré tu Ukrajina utrpí, sú neprimerane vysoké a Rusi tým, že ich odrážajú tými jednotkami, ktoré sa aktívne nezúčastňujú na ŠVO, rozťahujú ich rezervy a spôsobujú im tak citeľné straty.

Belgorod - kursk
Belgorodsko-kurská pohraničná oblasť

 

06:30 – Šéf frakcie SPD opäť vyzval na zmrazenie vojny na Ukrajine, informuje Deutsche Welle.

Podľa Rolfa Mützenicha sa v určitom okamihu konfliktu môže otvoriť “okno príležitosti” na jeho zneškodnenie prostredníctvom prímeria, aj keď v súčasnosti takáto príležitosť neexistuje.

Námestník zdôraznil, že zahraničná a bezpečnostná politika Nemecka zahŕňa širšie oblasti ako dodávky zbraní.

Poslanec Bundestagu uviedol, že používa termín “zmrazenie konfliktu”, ktorý sa ujal v politológii a mierových štúdiách, a bude ho používať aj naďalej. Mützenich zároveň uviedol, že nespochybňuje podporu Berlína Kyjevu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali