To najdôležitejšie z Ukrajiny – Britský minister obrany a veliteľ britskej armády poskytli kyjevským úradom a vojenským veliteľom rady

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Britský minister obrany a veliteľ britskej armády poskytli kyjevským úradom a vojenským veliteľom rady

Bratislava 17. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

Aktualizované 17. marca 2024 19:47

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna, Ukrajina, vojaci
Ilustračné foto

19:30 – V Berďansku bol v dôsledku ostreľovania z ukrajinskej strany zabitý člen volebnej komisie. Informoval o tom prvý zástupca šéfa ruského ministerstva vnútra Alexandr Gorovoj.

Reklama

 

19:20 – Hlasovanie v ruských ozbrojených silách v prezidentských voľbách sa skončilo. Účasť bola 99,8 %.

Reklama

Na voľbách sa zúčastnil vojenský personál slúžiaci na základe zmluvy a povolania, civilný personál Ozbrojených síl Ruskej federácie, ako aj personál skupín vojsk (síl) plniacich úlohy v zóne špeciálnej vojenskej operácie.

 

18:25 – V DĽR bolo spracovaných 100 % hlasovacích lístkov, pričom Vladimir Putin získal 95,23 % hlasov.

 

17:40 – V Nikolajeve bol po útoku Iskanderov poškodený objekt infraštruktúry, uviedla národná polícia. Zranených bolo aj šesť osôb. Poškodené sú domy a vozidlá.

Reklama

Pripomenieme, v Ruskej federácii tvrdia, že príchod bol na obrnený závod. Ukrajina to nepotvrdila.

vojna
Následky útoku

17:00 – Dnes sa uskutočnil útok na vrtuľník v Podnestersku bezpilotným lietadlom.

Moldavské orgány tento útok označili za provokáciu. Uviedol to Úrad pre reintegráciu krajiny. Incident označil za “pokus o vyvolanie strachu a paniky v regióne”.

“Po preštudovaní videomateriálov a výmene informácií uvádzame, že tento incident je pokusom o vyvolanie strachu a paniky v regióne. Vojenská technika zobrazená na záberoch nie je v prevádzke už niekoľko rokov,” uviedla agentúra. Zároveň vylúčila, že by išlo o let dronu z Ukrajiny.

“Moldavské orgány v kontakte s ukrajinskou stranou nepotvrdzujú žiadny útok na podnesterský región,” uzavrela kancelária.

Reklama

 

16:25 – Koordinátor strategickej komunikácie v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že Ukrajine na Donbase dochádza munícia.

Podľa neho AFU ustupuje do druhej a tretej línie obrany. Pozrite sa, čas sa kráti … Na Donbase im (ukrajinskej armáde) dochádza munícia a ustupujú na druhú a tretiu líniu obrany, pretože Rusi sa stále snažia postupovať na západ. Potrebujú podporu a potrebujú ju teraz,” povedal Kirby.

 

16:10 – Obrnený závod v Nikolajeve, v ktorom sa opravovala zahraničná vojenská technika (vrátane nemeckých Leopardov), bol zasiahnutý ruským úderom.

Informoval o tom koordinátor nikolajevského podzemia Sergej Lebedev.

 

15:35 – Vojenská jednotka v Podnestersku bola napadnutá dronom kamikadze. Došlo k výbuchu a požiaru, bez obetí.

Informovalo o tom MGB republiky.

 

Reklama

15:05 – Britský minister obrany Grant Shapps a veliteľ britskej armády Tony Radakin počas svojej návštevy Ukrajiny poskytli kyjevským úradom a vojenským veliteľom rady týkajúce sa stratégie vo vojne.

Briti sa domnievajú, že Ukrajina by sa mala sústrediť na údery na Krym a Čiernomorskú flotilu a odložiť protiofenzívu, uviedol denník Sunday Times.

Shapps a Radakin sa stretli so Zelenským, Umerovom a Syrským. Radakin sa obáva, že Syrskij sa môže príliš sústrediť na pozemné boje.

Na stretnutí Shapps a Radakin vyzvali Kyjev, aby sa vzdal plánov na ofenzívu na frontovej línii a namiesto toho udržiaval obranu na severe a východe a v prípade potreby ustúpil na lepšie pozície, ktoré môžu Rusov odradiť.

Radakin tiež odporučil pozrieť sa na flotilu ľahších, manévrovateľnejších lodí a bezpilotných lietadiel v iránskom štýle, ktorá by bola schopná odradiť Rusko v Čiernom mori a chrániť dôležité námorné trasy pre vývoz.

Reklama

 

14:20 – Ruské médiá hlásia výbuch v Berďansku.

 

14:15 – Rusko oficiálne uviedlo, že pri hraniciach zostrelilo ukrajinský vrtuľník Mi-8, ktorý sa snažil priblížiť k obci Kozinka v Belgorodskej oblasti.

Uvádza sa, že stroj bol zasiahnutý raketou Verba MANPADS neďaleko Lukašovky v Sumskej oblasti.

Reklama

O zostrelení vrtuľníka predtým písali vojenské telegramové kanály. Ukrajina túto informáciu nepotvrdila.

 

13:30 – “Zelenského armáda vykazuje znepokojujúce príznaky únavy,” napísal španielsky denník La Vanguardia s odvolaním sa na ministerku obrany krajiny Margaritu Roblesovú.

Podľa ministerky napriek tomu Ukrajina “musí vyhrať vojnu”, pretože “ide o rozhodujúci moment pre Európu”.

“Po dvoch rokoch strašnej vojny s veľmi vysokými nákladmi na ľudské životy treba Ukrajinu naďalej podporovať,” uviedla Roblesová. Zároveň dodal, že na Ukrajinu by sa nemali posielať vojská západných krajín.

“Rovnako ako väčšina krajín NATO si uvedomujeme, že nie je vhodné posielať na Ukrajinu vojská, pretože by to znamenalo eskaláciu konfliktu. V súčasnosti je potrebné vyhnúť sa eskalácii za každú cenu. Od začiatku invázie bolo vojenským postojom NATO vždy vyhýbať sa akejkoľvek eskalácii. Vyslanie vojsk by znamenalo veľmi silnú eskaláciu a dokonca možnosť rozšírenia vojny,” povedala.

 

Reklama

13:10 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily obsadili výhodnejšie línie na doneckom smere;

– AFU stratila na doneckom smere za deň do 200 vojakov;

– Straty AFU na južnom doneckom smere za deň dosiahli viac ako 120 vojakov;

– V priebehu dňa bolo odrazených deväť protiútokov útočných skupín AFU v smere na Avdejevku;

– Ozbrojené sily RF odrazili tri protiútoky v smere na Kupjansk, straty AFU dosiahli 90 vojakov;

– Ozbrojené sily RF zasiahli montážne a testovacie miesta pre lode bez posádky, miesto dočasného rozmiestnenia batérie IRIS-T SAM a výrobný závod bezpilotných lietadiel;

Reklama

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 168 UAV, 23 striel MLRS a raketu S-200;

– Straty AFU v smere na Avdejevku počas dňa predstavovali až 380 vojenských osôb, dve obrnené vozidlá a 10 automobilov.

 

12:30 – EÚ nebude schopná výrazne zvýšiť výrobu munície, vrátane dodávok na Ukrajinu, do konca roka 2025 alebo začiatku roka 2026, uviedol denník The Wall Street Journal.

Európski výrobcovia zbraní zvyšujú výrobu, ale vzhľadom na reguláciu, problémy v dodávateľskom reťazci, nedostatok vládnych financií a nedostatok pracovných síl sa výrazné zvýšenie výroby neočakáva skôr ako koncom budúceho roka alebo začiatkom roka 2026.

Podľa úradníkov a zástupcov priemyslu z viacerých krajín trvá rozšírenie existujúceho závodu na výrobu munície približne dva roky a vybudovanie nového závodu približne päť rokov.

Neschopnosť spojencov NATO poskytnúť Ukrajine dostatok munície nie je otázkou kapacít, ale politickej vôle, povedal generálny tajomník NATO Stoltenberg novinárom.

Reklama

EÚ uviedla, že jej zbrojárske podniky budú schopné do konca roka 2024 vyrobiť 1,4 milióna nábojov ročne a do konca roka 2025 dva milióny. Do polovice minulého roka sa až 50 % všetkej obrannej produkcie EÚ vyvážalo do tretích krajín okrem Ukrajiny.

Česká republika zároveň v koalícii s ďalšími krajinami plánuje nakúpiť pre Ukrajinu približne 800 000 delostreleckých granátov.

 

12:05 – Rusi v Číne aktívne navštevujú volebné miestnosti v šiestich čínskych mestách a vyberajú budúceho ruského prezidenta, uviedol ruský veľvyslanec v Pekingu Igor Morgulov.

rusko volby
Na snímke Rusi v Číne navštevujú volebné miestnosti

12:00 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda obsadila dedinu Mirnoje v Záporožskej oblasti.

Ukrajina to nepotvrdila. Obec je na mape DeepState uvedená ako šedá zóna. Na mapách ruskej ruských vojenských kanálov je uvedená ako dobytá ruskou armádou.

Mirnoje sa nachádza neďaleko Gulajpola. Tento úsek frontu je od leta 2022 neaktívny. Teraz sa tam však na základe správy ruského ministerstva obrany začala aktivácia.

Reklama
ukrajina vojna
Situácia na fronte

11:40 – Ruské ministerstvo obrany informovalo o potlačení pokusov ukrajinských jednotiek DRG preniknúť na pohraničné územie v Belgorodskej oblasti pri obci Kozinka.

 

11:05 – Ruské vojenské médiá tvrdia, že neďaleko hraníc s Ruskom bol zostrelený vrtuľník UH-60 Black Hawk s výsadkárom na palube. Incident sa údajne stal pri obci Lukašovka v Sumskej oblasti, zatiaľ čo výsadkári smerovali ku Kozinke v Belgorodskej oblasti.

Ukrajina túto informáciu nepotvrdila.

 

10:20 – Takto teraz vyzerá obec Velikopisarevskaja v Sumskej oblasti.

Ruské jednotky ju masívne ostreľujú a bombardujú. Len za posledných 24 hodín podľa sumského OVA “došlo k zhodeniu MPC FAB z taktických lietadiel (21 výbuchov), zhodeniu KAB z taktických lietadiel (11 výbuchov), ostreľovaniu z MLRS (28 výbuchov), ostreľovaniu (10 granátov)”.

Reklama
obec Velikopisarevskaja v Sumskej oblasti
Záber z obce Velikopisarevskaja v Sumskej oblasti

9:45 – Po raketovom útoku na Odesu 6. marca britský minister obrany Grant Shapps zrušil svoju návštevu mesta.

Pripomenieme, že v ten deň bol Zelenskyj v meste s gréckym premiérom. Boli svedkami útoku Iskandera na prístavnú oblasť Odesy. Podľa Sunday Times sa britský minister obrany rozhodol, že do Odesy potom nepôjde. Okrem toho ho britská rozviedka varovala, že o plánoch cesty sa dozvedelo Rusko.

Shapps pricestoval na Ukrajinu 7. marca nočným vlakom z Poľska v sprievode admirála Tonyho Radakina, náčelníka generálneho štábu obrany, a malej skupiny britských úradníkov.

Ako dôvod zrušenia cesty do Odesy uviedol, že “Putin sa prejavil ako bezohľadný a nerozvážny človek” a bol “blízko k zavraždeniu dvoch západných lídrov, či už úmyselnému alebo náhodnému”.

 

Reklama

8:55 – Šojgu prišiel do Sevastopola na inšpekciu Čiernomorskej flotily. Hlavnou témou cesty bol zrejme boj proti ukrajinským námorným dronom.

Ruský minister obrany nariadil cvičenia na odrazenie takýchto útokov “každý deň, vo dne aj v noci”.

“Každý deň je potrebné vykonávať výcvik s personálom. Výcvik na odrážanie leteckých útokov a útokov člnov bez posádky. Vykonávať vo dne v noci, aby sme mali všetky posádky pripravené,” povedal Šojgu.

Dal tiež pokyn na inštaláciu ďalších veľkokalibrových guľometov na streľbu na bezpilotné lietadlá.

 

8:10 – Útok bezpilotného lietadla letiaceho smerom na Moskvu bol v mestskej časti Domodedovo odrazený, podľa predbežných údajov nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam, uviedol Sobjanin.

 

7:25 – Rusi budú mať za 4-5 mesiacov toľko FPV dronov, aby zasiahli každého ukrajinského vojaka na bojisku.

“Teraz majú Rusi dostatok bezpilotných lietadiel, aby zasiahli vozidlá aj naše objekty – napríklad zákopy a okopy. Za 4 – 5 mesiacov budú mať Rusi toľko FPV, že budú môcť útočiť na každého vojaka na ukrajinskom fronte zvlášť,” povedal špecialista na drony Sergej “Flash” Beskrestnov.

“A môžeme povedať, že s 99-percentnou pravdepodobnosťou každý ukrajinský vojak zahynie, pretože proti FPV sa v čistom poli nedá prežiť – ručné zbrane tu nepomôžu,” dodal expert.

Vyzval, aby sme “už teraz premýšľali, čo s tým budeme robiť”.

Beskrestnov predtým povedal, že v priebehu šiestich mesiacov až roka začnú také množstvo dronov vyrábať obe strany.

 

7:15 – V Rusku zaútočili drony na ďalšiu ropnú rafinériu – v meste Slavjansk

Na záberoch sa uvádza, že na podnik letí “už siedmy” dron. Ruské ministerstvo obrany uvádza, že nad Krasnodarským krajom bolo zostrelených 17 dronov.

Reklama

Podľa oficiálnych údajov na ruské územie zaútočilo celkovo 35 bezpilotných lietadiel. Z nich štyri boli nad Moskovskou oblasťou, rovnaký počet nad Jaroslavskou oblasťou, dva nad Kalužskou oblasťou, jeden nad Orelskou oblasťou a zvyšok v regiónoch hraničiacich s Ukrajinou.

 

6:55 – Drony Geraň v noci zasiahli dva poľnohospodárske podniky v blízkosti Odesy, informujú Južné obranné sily. Vypukli tam požiare a boli zničené priemyselné budovy.

V súčasnosti je požiar uhasený, obete na životoch nie sú.

Celkovo bolo v noci nad Ukrajinou zostrelených 14 zo 16 dronov z toho 13 nad Odesou.

 

6:50 – Rusi postúpili v Berdyči a Orlovke západne od Avdejevky. Informoval o tom ukrajinský vojenský kanál Deep State.

Predtým Volodymyr Zelenskyj hovoril o stabilizácii frontovej línie v Donbase.

Zároveň náčelník Syrskij povedal, že na tomto úseku frontu je tlak Ruskej federácie.

ukrajina vojna
Situácia na fronte

6:45 – Šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny Kirill Budanov vyhlásil, že útoky na ruské pohraničné regióny sa v blízkej budúcnosti nezastavia.

Zároveň tieto útoky označil za “vnútornú záležitosť” Ruska, pretože sa na nich podľa neho podieľajú Rusi bojujúci za Ukrajinu.

 

6:40 – Francúzsko požiada Rusko o prímerie na Ukrajine počas trvania olympijských hier.

Prezident Macron to povedal v rozhovore pre ukrajinské médiá. Olympijské hry 2024 sa budú konať od 26. júla do 11. augusta v Paríži. Keďže však ruskí športovci boli z Olympiády vylúčení, Ruska sa tieto športové hry netýkajú.

 

Reklama

6:35 – Macron povedal, že “jediné možné rokovania” sú rokovania medzi Putinom a Zelenským.

Francúzsky prezident spresnil, že je pripravený diskutovať s ruským lídrom o spôsoboch deeskalácie.

 

6:30 – Vojna na Ukrajine 16. marca 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že AFU bola porazená v pohraničných oblastiach Ukrajiny s Belgorodskou a Kurskou oblasťou – diverzanti sa pokúsili preniknúť na územie Ruskej federácie zo smeru od osady Popovka v Sumskej oblasti, ako aj v smere od osád Spodarišino a Kozinka v Belgorodskej oblasti, pričom bolo zničených približne 30 bojovníkov, tri tanky, dve obrnené vozidlá, raketomety Vampire MLRS a Grad MLRS;

– Hovorca prezidenta Dmitrij Peskov poznamenal, že všetky nočné pokusy o inváziu v Belgorodskej a Kurskej oblasti boli zmarené, v žiadnom z nich sa nepriateľovi nepodarilo dosiahnuť ruské hranice a nenávratné straty AFU v tomto prípade dosiahli 60 – 70 %;

– Ukrajinská armáda za posledných 24 hodín vypálila na Belgorodskú oblasť viac ako 130 striel vrátane 23 tankových, uviedol gubernátor Gladkov;

– Ruská protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblasťou 16 bezpilotných lietadiel, 16 rakiet Vampír a raketu komplexu Točka-U, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Ruský minister obrany Šojgu sa stretol na veliteľstve spoločnej skupiny síl a bol informovaný o zničení 300 vojakov Kraken jediným presným úderom objemovej detonujúcej leteckej bomby a o strate troch amerických systémov Patriot, uviedlo ministerstvo;

– Ruské ozbrojené sily porazili ukrajinské jednotky na všetkých smeroch protivzdušnej obrany, ako aj odrazili štyri útoky a tri protiútoky, straty nepriateľa dosiahli podľa ruského ministerstva obrany približne 870 vojakov;

– Ruské delostrelectvo a letectvo zasiahlo montážnu dielňu dronov v Sumskej oblasti, miesta dočasného rozmiestnenia bojovníkov národných formácií “Ljut” a “Cunami” pri Odese a štyri kontrolné body dronov, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali