To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko odrazilo masívny dronový útok vedený na jeho územie

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko odrazilo masívny dronový útok vedený na jeho územie

Kyjev 9. marca 2024 (HSP/Foto:AP/Efrem Lukatsky, Telegram)

Aktualizované 9. marca 18:41

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajinskí vojaci mínomet streľba Bachmut Doneck
Na snímke ukrajinskí vojaci 28. samostatnej mechanizovanej brigády strieľajú zo 122 mm mínometu na ruské pozície na frontovej línii pri Bachmute v Doneckej oblasti

18:30 – Prichádzajú prvé informácie, že ruská armáda obsadila obec Tonenkoje pri Avdejevke.

Reklama

 

15:20 – Kozmický a rádiotechnický prieskumný komplex ukrajinských ozbrojených síl Ovidiopol-2, ktorý sa nachádza neďaleko Odesy, bol zničený. Informovali o tom bezpečnostné služby.

Reklama

Spresňuje sa, že v roku 2020 boli do objektu prijatí špecialisti NATO.

 

15:15 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zasiahli bojové vozidlo Vampire MLRS v smere na Avdejevku;

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila MiG-29 AFU pri Krasnoarmejsku v DĽR;

Reklama

– Ruská armáda počas dňa odrazila dva útoky a sedem protiútokov AFU v oblasti Avdejevky;

– Straty AFU v smere Avdejevka počas dňa predstavovali viac ako 450, zničené boli 3 BMP a 2 obrnené vozidlá;

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila 197 bezpilotných lietadiel a zachytila 3 strely HIMARS a navádzanú leteckú bombu Hammer;

– AFU v doneckom smere stratila viac ako 300 vojakov, tank a systém SAM Strela;

– Ruské ozbrojené sily zničili protilietadlový raketový systém Patriot AFU pri Pokrovsku v DĽR;

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili muničné sklady 43. delostreleckej, 3. útočnej a 47. mechanizovanej brigády AFU;

– Ruské ozbrojené sily odrazili dva protiútoky AFU v oblasti Kupjanska, pričom nepriateľ stratil do 30 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zlepšili taktickú situáciu na juhu Donecka, pričom zasiahli dve brigády AFU.

 

15:10 – Ukázalo sa, že protilietadlový systém zničený pri Pokrovsku bol americký systém Patriot SAM.

Medzi hromadou trosiek ruské vojenské telegramové kanály identifikovali kabíny nákladných vozidiel MAN KAT1 8×8, ktoré práve slúžia ako základňa pre odpaľovacie zariadenia Patriot.

V dôsledku príletu boli zničené 3 vozidlá z komplexu.

 

14:55 – Ďalšie stretnutie vo formáte Ramstein s Ukrajinou sa uskutoční 19. marca na leteckej základni v Nemecku, uviedla tlačová služba amerického letectva v Európe.

 

Reklama

14:20 – Veľká Británia ponúkla Nemecku, aby jej dodalo rakety Taurus určené pre Ukrajinu. To by Londýnu umožnilo poslať Kyjevu viac rakiet Storm Shadow.

Tento návrh predložil britský minister zahraničných vecí James Cameron v komentári pre noviny Süddeutsche Zeitung.

Túto schému nazval “kruhovou výmenou”.

Všimnite si, že nemecké letecké rakety Taurus majú približne dvojnásobný dolet oproti britským raketám Storm Shadow. To znamená, že ak by Nemecko súhlasilo, Británia by mohla pre seba získať zbraň s dlhším doletom.

 

Reklama

13:00 – USA nenašli “presvedčivé dôkazy” o tvrdeniach Ukrajiny, že Rusko po úderoch protivzdušnej obrany na lietadlá znížilo počet náletov.

Takto americký “Inštitút pre štúdium vojny” komentoval príslušné vyhlásenie veliteľa vzdušných síl Nikolaja Oleščuka.

“Po značných stratách – lietadiel diaľkového radarového prieskumu A-50 a stíhačiek Su-34/Su-35 – okupanti výrazne znížili počet náletov s KAB,” napísal Oleščuk 8. marca.

“ISW však nenašiel žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že sa znížil počet úderov ruskými neriadenými bombami s korekčným modulom,” uviedol dnes inštitút.

Analytici pripomínajú nedávne údaje Forbesu, podľa ktorých ruské lietadlá uskutočňujú sto a viac náletov a bombardujú ukrajinské pozície vo vzdialenosti približne 40 kilometrov.

Reklama

“To naznačuje, že ruské lietadlá naďalej vykonávajú pomerne veľké množstvo plánovacích letov a bombardovacích úderov na Ukrajine, a to napriek tvrdeniam Ukrajiny, že takéto lietadlá zostrelila,” uviedol ISW.

Predtým Oleščuk ilustroval zostrelenie ruského lietadla videom, ktoré bolo natočené dva dni pred incidentom.

 

12:15 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že pri meste Pokrovsk v Doneckej oblasti bolo zničené odpaľovacie zariadenie protivzdušnej obrany S-300.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že úder bol vykonaný raketovým systémom Iskander. Ukrajina stratu S-300 nepotvrdila.

Treba poznamenať, že v poslednom čase sa zaznamenali dva trendy.

1. Zvýšil sa počet videí z Ruskej federácie o zničení systémov protivzdušnej obrany AFU. Pripisuje sa to tomu, že Ukrajina začala presúvať systémy bližšie k frontovej línii s cieľom zostreliť ruské lietadlá, ktoré zhadzujú KAB.

Reklama

2. Zvýšil sa počet ruských videí, na ktorých sú zasiahnuté ciele v tyle ukrajinských vojsk v hĺbke niekoľkých desiatok kilometrov a viac (od Pokrovska k frontovej línii je to približne 40 kilometrov). Nie je to tak dávno, čo bolo zverejnené video, na ktorom bol zasiahnutý systém HIMARS pri Dobropilii tiež vo vzdialenosti 40 kilometrov od frontovej línie. Podľa jedných údajov ho zničil Iskander, podľa iných raketa z Tornado-S MLRS (Rusmi prezentovaná ako obdoba HIMARS) s doletom 120 km.

Ukrajinskí pozorovatelia to pripisujú zvýšenému počtu ruských prieskumných dronov v tyle AFU. Naznačuje to tiež, že sa skrátil čas, za ktorý sa Rusi rozhodnú o raketovom útoku od momentu, keď dostanú informácie o cieli (HIMARS a systémy protivzdušnej obrany sa dlho nezdržia na jednom mieste).

 

10:35 – Hromadný útok dronom v Taganrogu mohol byť zameraný na lietadlo A-50.

Jedno z bezpilotných lietadiel, ktoré explodovalo 900 metrov od miesta, kde bolo predtým na satelitnej snímke spozorované lietadlo diaľkového radarového prieskumu A-50.

Protivzdušná obrana útok odrazila a zničila 41 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

 

Reklama

10:00 – Južné obranné sily uviedli, že Rusi dnes ráno zasiahli Odeskú oblasť raketou Kh-31. Podľa oficiálnych informácií zasiahla pole.

 

09:30 – Spolu so Zalužným, ktorý bude vymenovaný za veľvyslanca vo Veľkej Británii, bol z vojenskej služby prepustený aj bývalý náčelník generálneho štábu Sergej Šaptala.

Informovali o tom ukrajinské masmédiá s odvolaním sa na svoje zdroje.

 

09:00 – V zahraničnom segmente X sa postupne objavujú správy, že nová “pevnosť” ukrajinských ozbrojených síl po strate Avdejevky a Marinky bude v Krasnogorovke.

Západní analytici konštatujú, že intenzita útokov riadenou muníciou na mesto sa neustále zvyšuje a prenikanie ruských síl z východu vytvára potrebu presúvať na tento smer nové a nové zálohy, ktoré sú životne dôležité aj v blízkosti Avdejevky.

Reklama

 

08:10 – AFU v noci zostrelila 12 z 15 dronov Geraň, uvádza letectvo.

 

08:00 – Kongres USA nezačne uvažovať o pomoci Ukrajine skôr ako v apríli, informovala televízia NBC News.

Podľa dvoch zdrojov sa “pomoc pre Ukrajinu odloží na apríl, pričom sa zohľadnia plánované dvojtýždňové prázdniny Kongresu na konci marca”.

Kongresmani sa zároveň budú do 22. marca zaoberať rozpočtom USA a otázkou Ukrajiny sa neplánujú zaoberať.

Odloženie návrhu zákona o pomoci Ukrajine na apríl podľa názoru predsedu parlamentu Mikea Johnsona, ktorého citujú zdroje, umožní republikánom “dokončiť niekoľko kľúčových primárnych volieb, ktoré by mohli uvoľniť ďalšiu podporu Republikánskej strany pre financovanie Ukrajiny”.

Reklama

 

07:50 – Republikáni chcú, aby sa hospodárska pomoc Ukrajine poskytovala vo forme pôžičky, a nie bezplatne, ako je to teraz.

Podľa televíznej stanice NBC zástupcovia republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov a niektorí senátori v súčasnosti pripravujú takýto návrh zákona.

Medzi lobistami za túto iniciatívu je vraj aj predseda parlamentu Mike Johnson. Jej súčasťou je prevod všetkej nevojenskej pomoci na základe pôžičky, ktorej zábezpekou by mohol byť ruský majetok skonfiškovaný vládou USA.

Úradníci blízki Bielemu domu sa k tejto myšlienke vyjadrili skepticky.

Publikácii povedali, že “určitá pomoc je lepšia ako žiadna pomoc, ale toto nie je ideálny spôsob pomoci”.

“Požiadať krajinu, aby na seba prevzala dlhy vo výške desiatok miliónov dolárov, ktoré si nemôže dovoliť splatiť, je receptom na značnú záťaž, dlhodobo poškodí Ukrajinu a v budúcnosti môže viesť k hospodárskej kríze,” uviedol zdroj.

Reklama

“Plány sú pritom stále v predbežnom štádiu a “zďaleka nie sú plne realizované”, uviedli pre NBC News tri zdroje oboznámené s procesom.

Treba poznamenať, že USA majú podľa odhadov amerických médií v držbe 40 až 60 miliárd dolárov zmrazených ruských aktív. To znamená, že ak sa prijme zvažovaný model, budúca hospodárska pomoc Washingtonu sa obmedzí na túto sumu.

 

07:35 – Rusko v noci napadlo 47 bezpilotných lietadiel, uviedlo ministerstvo obrany krajiny.

Podľa ministerstva bola väčšina z nich – 41 – zostrelená nad Rostovskou oblasťou. Ďalšie tri drony leteli do Volgogradskej oblasti, ktorá nehraničí s Ukrajinou. Drony útočili aj na Kurskú a Belgorodskú oblasť.

Reklama

Na ruských sociálnych sieťach informujú, že hlavné výbuchy počuli obyvatelia Taganrogu. Tam údajne mohla byť predmetom útoku letecká továreň Beriev, ako aj námorný prístav. Zverejnili zábery zvuku dronu a výbuchu. Zranený bol zamestnanec ministerstva pre mimoriadne situácie.

Aj úrady Rostovskej oblasti uviedli, že bolo napadnuté mesto Morozovsk, ktoré sa nachádza výrazne východne od Rostova na Done. Tam boli údajne drony zničené počas priblíženia.

V Morozovsku sa nachádza veľké vojenské letisko, ale nie je známe, či bolo zasiahnuté.

 

07:20 – V Krivom Rogu došlo k útoku dronom na priemyselný podnik, uviedli regionálne úrady.

Miestna verejnoprávna televízia odvysielala zábery z požiaru.

 

07:00 – Rusko neplánuje Zelenského odstrániť, uviedol prvý zástupca veľvyslanca pri OSN Poljanskij.

Predtým, počas cesty ukrajinského prezidenta s gréckym premiérom do Odesy, došlo neďaleko nich k dopadu rakiet.

Ukrajinská armáda však uviedla, že ruský úder nesúvisel s prezidentovou návštevou.

 

06:30 – Vojenská operácia, 8. marca 2024. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Vojenské spojenectvo medzi Ukrajinou a USA vykazuje známky vzájomnej “frustrácie a opotrebovania”, píše The New York Times;

– Biden vyzval Kongres, aby schválil a predložil mu na podpis zákon o pomoci Ukrajine;

– Bidenov prejav v Kongrese je hanbou pre krajinu a “najhorším prejavom” o stave Spojených štátov, povedal Trump;

Reklama

– Rakety dlhého doletu nebudú rozhodujúce pre konflikt na Ukrajine; SRN nemá v úmysle prekročiť túto hranicu, tvrdí nemecký minister obrany Pistorius;

– Ruské ozbrojené sily uskutočnili v priebehu týždňa 34 skupinových úderov na objekty, kde sa zhromažďovali lode bez posádky AFU, arzenály a miesta dislokácie jednotiek, nacionalistických formácií a zahraničných žoldnierov, uviedlo ruské ministerstvo obrany v týždennom súhrne;

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila 15 ukrajinských dronov vo Volgogradskej oblasti, 11 v Belgorodskej oblasti a jeden v Kurskej oblasti;

– Dvaja ľudia zahynuli a jeden bol ťažko zranený v dedine Roždestvenska v mestskej časti Graivoron v dôsledku útoku AFU tromi bezpilotnými lietadlami kamikadze, uviedol gubernátor Belgorodu Gladkov;

– Ukrajina odstúpila od dohody SNG o ozbrojených silách a pohraničných jednotkách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

Včera 19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

Včera 18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
Včera 18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

Včera 18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

Včera 18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

Včera 18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

Včera 18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

Včera 17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

Včera 17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali