To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajinci sa v skupinách snažia prebojovať z obkľúčenia v Avdejevke

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajinci sa v skupinách snažia prebojovať z obkľúčenia v Avdejevke

Kyjev 16. februára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Belgorod regional governor Vyacheslav Gladkov telegram channel)

 Aktualizované 16. februára 2024 18:20

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Útok na Belgorod si vyžiadal päť obetí vrátane jedného dieťaťa
Na snímke poškodená obytná budova po ostreľovaní v ruskom Belgorode

15:50 – “Tak dlho, ako to bude potrebné”. Nemecko bude naďalej financovať Ukrajinu.

Reklama

Kancelár Olaf Scholz uviedol, že len v tomto roku Nemecko vynaloží na potreby Kyjeva 15 mld. eur. V budúcom roku bude výška pomoci 28 mld. eur.

Scholz osobitne vyzval ostatné krajiny EÚ, aby sa nevyhýbali spojeneckému dlhu.

Reklama

“Bez pomoci USA to bude mať Ukrajina veľmi ťažké, Európa musí zvýšiť svoj príspevok.”

Kancelár tiež dodal, že mierové rozhovory o Ukrajine nemajú význam, ak to znamená jej kapituláciu.

 

14:50 – Zelenskyj sa vyjadril k situácii v Avdejevke.

Povedal, že ukrajinská armáda “hrdinsky bráni strategické veci, logistické trasy, ktoré by mohli viesť nepriateľa k postupu”.

Reklama

Prezident povedal, že “podrobne chápeme, čo sa deje” v meste, je v neustálom kontakte s vojenským vedením.

“Nebudem hovoriť, aké nové prístupy používajú. Ich úlohou je urobiť všetko pre ochranu našich ľudí. To je hlavný odkaz odo mňa. Naša armáda je to najdôležitejšie, čo máme, a je to naša najdôležitejšia zbraň,” povedal Zelenskyj.

 

14:10 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily v priebehu týždňa uskutočnili 30 úderov vysoko presnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami na podniky ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu, ako aj na miesta dislokácie AFU a nacionalistov;

Reklama

– Ruské letectvo a sily protivzdušnej obrany počas týždňa zostrelili ukrajinské lietadlá MiG-29 a Mi-24 a zachytili 36 striel HIMARS, Vampire a Alder;

– Počas týždňa ruské jednotky zaujali výhodnejšie pozície v smere na Kupjansk a odrazili 18 útokov AFU;

– Ruské ozbrojené sily zlepšili postavenie frontovej línie na smere Krasnolimansk, odrazili 14 útokov AFU, nepriateľ stratil vyše 1 585 vojakov;

– Celkové straty AFU za týždeň na doneckom smere presiahli 1 820 osôb, stratili tiež 11 tankov, 14 obrnených vozidiel a 25 delostreleckých diel;

– V priebehu týždňa sa ozbrojeným silám RF vzdalo 35 vojakov ukrajinskej armády;

– Počas týždňa Ozbrojené sily RF zlepšili postavenie na frontovej línii a odrazili tri útoky AFU na juhodoneckom smere, nepriateľ stratil až 1 060 vojakov;

– AFU počas týždňa stratila viac ako 775 vojakov a dva tanky na kupjanskom smere;

– Ruské letectvo a sily protivzdušnej obrany zničili počas týždňa 405 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

– AFU stratila počas týždňa na chersonskom smere viac ako 310 vojakov.

 

Reklama

14:05 – Ukrajinské ozbrojené sily oficiálne potvrdili ústup z opevnenia “Zenit” na juhu Avdejevky.

“Po mnohých mesiacoch konfrontácie velenie ukrajinských ozbrojených síl prijalo rozhodnutie stiahnuť sa z pozície Zenit na juhovýchodný okraj Avdejevky. Rozhodnutie o stiahnutí bolo prijaté s cieľom zachovať personál a zlepšiť operačnú situáciu,” píše generál Tarnavskij.

 

13:21 – Podľa Zelenského podpísaná dohoda “o bezpečnostných zárukách” upevňuje nemeckú podporu pre Ukrajinu na viac ako 7 miliárd eur v tomto roku.

“Ide o zbrane, na ktoré už existujú konkrétne zmluvy. Dohoda fixuje jasný nemecký postoj k sankciám voči agresorovi, tribunálu, zmrazeným aktívam,” píše prezident.

Reklama

Dohoda tiež stanovuje “mechanizmus núdzových konzultácií v prípade možného budúceho ruského ozbrojeného útoku na Ukrajinu” do 24 hodín.

Zelenskyj dokument nazýva “dohodou o bezpečnostnej spolupráci a dlhodobej podpore medzi Ukrajinou a Nemeckom”. OP vo svojej tlačovej správe neuvádza slovo “záruky”.

Prezident hovorí, že ide o “bezprecedentný dokument”.

 

13:04 – Ukrajina podpísala s Nemeckom dohodu o bezpečnostných zárukách, uviedol Scholz.

Reklama

 

12:48 – Peskov – o smrti Navaľného

Pokiaľ vieme, FSIN sa v súlade so všetkými platnými pravidlami zaoberá všetkými kontrolami, objasňovaním. Na to nie sú potrebné žiadne príkazy, pretože v tejto veci už existuje súbor pravidiel, ktorými sa Federálna služba pre výkon trestu riadi.

Poznamenal, že prezident bol informovaný o smrti Navaľného a príčiny jeho smrti by mali objasniť zdravotníci.

 

12:28 – Ruské úrady oznámili, že Navaľnyj zomrel vo väzení.

Oddelenie Federálnej väzenskej služby pre Jamalsko-nenecký autonómny okruh uviedlo, že ruský opozičník zomrel v trestaneckej kolónii. Uvádza sa, že mu boli “vykonané všetky potrebné opatrenia, nepriniesli pozitívne výsledky”.

Reklama

Podľa zdroja RT sa mu odtrhla krvná zrazenina.

 

12:09 – Zelensky sa v Nemecku stretáva so Scholzom.

Zelensky sa v Nemecku stretáva so Scholzom
Zelensky sa v Nemecku stretáva so Scholzom

11:39 – Podľa Eurostatu krajiny EÚ nakúpili v roku 2023 ruskú ropu, plyn a ropné produkty v hodnote 29 miliárd eur.

Objem nákupov v peňažnom vyjadrení sa znížil 2,9-krát v porovnaní s rokmi 2022 a 2021, keď predstavoval približne po 80 mld. eur.

Celkovo ruský vývoz do EÚ predstavoval viac ako 50 mld. eur a dovoz 38 mld. eur. V porovnaní s rokmi 2022 a 2021 sa obchodný obrat v peňažnom vyjadrení znížil približne rovnako 2,9-krát.

Okrem energetických zdrojov EÚ od Ruska nakupuje železné kovy, nikel, hliník, kovy platinovej skupiny, hnojivá, anorganické chemické výrobky (vrátane jadrového paliva a amoniaku).

Reklama

Ruská federácia aktívne nakupuje z Európy farmaceutické výrobky (približne 23 % celkového dovozu).

 

10:55 – 3. útočná brigáda v Avdejevke je na niektorých miestach obkľúčená, uviedol zástupca veliteľa brigády Rodion Kudriašov.

Podľa jeho slov je na niektorých miestach situácia kritická, je tam obkľúčenie 360 stupňov, na niektorých miestach 180 stupňov. Existuje však aj možnosť prelomiť toto obkľúčenie prostredníctvom útokov.

K nutnosti držať teraz Avdejevku sa nevyjadril, povedal, že 3. OSHBr plní rozkazy generálneho štábu.

Predtým bojovníci, ktorí držali pevnosť Zenit, ktorú dobyla Ruská federácia, povedali, že neboli evakuovaní a vyšli odtiaľ sami so stratami. A požiadali o pomoc pri evakuácii teraz z Avdejevky.

 

Reklama

10:35 – Lukašenko informoval o zadržaní diverzantov na západe Bieloruska, píše BelTA.

Ukrajinskí diverzanti zadržaní na hraniciach v Bielorusku prevážali výbušniny určené na sabotáže, a to aj do Ruska, uviedol Lukašenko.

Podľa neho boli medzi nimi aj bieloruskí občania. Dodal, že sabotáže proti Bielorusku sa páchali takmer dva až trikrát týždenne.

 

10:30 –  Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Nemecka, kde sa dnes začína Mníchovská bezpečnostná konferencia.

Očakáva sa, že tam budú podpísané nové zmluvy o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu.

Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Nemecka
Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Nemecka

10:20 – Záporožie nie je ohrozené, povedal predseda Tavrijského OSUV-u Lichovij, ktorý včera hovoril o príprave novej ofenzívy ruskej armády v záporožskom smere, pravdepodobne v oblasti Rabotina.

Reklama

“Zdôrazňujem, že na záporožskom smere zostáva situácia naďalej napätá. Je pravda, že zoskupenie Rusov je tam sústredené výrazne a súmerne s Avdejevkou. Ale Avdejevka je úzky pás, mestská zástavba, doslova niekoľko kilometrov, a záporožský smer sa začína od hranice s Doneckou oblasťou a až po Dnepropetrovskú oblasť, tam je tento kontingent Rusov rozmiestnený pozdĺž celej frontovej línie a takáto hrozba vôbec neexistuje,” – povedal Lichovij.

 

10:16 – Francúzsko blokuje nákup munície pre Ukrajinu na svetových trhoch. Podporujú ho Grécko a Cyprus.

Politico citoval svoje zdroje. Paríž chce, aby európski výrobcovia zbraní dostávali objednávky, aby mohli odôvodniť zvýšenie svojej výroby.

Hoci na zasadnutí Politického a bezpečnostného výboru bola väčšina krajín EÚ za to, aby sa peniaze EÚ mohli použiť na nákup nábojov vyrobených mimo EÚ.

“Tým, že okamžitá podpora Ukrajiny je druhoradá v porovnaní s cieľom budovať vojenský priemysel EÚ, sa Francúzsko vystavuje obvineniam z bezcitnosti,” napísala publikácia.

Hoci predtým zdroje v Paríži uviedli, že nebudú proti takýmto nákupom, ak EÚ do marca neodovzdá Ukrajine sľúbený milión kusov munície. A to sa, ako už oficiálne vyhlásilo vedenie EÚ, nestane.

Reklama

 

10:07 – Dôsledky ostreľovania v Doneckej oblasti. Polícia uviedla, že počas dňa bola zabitá jedna osoba a tri osoby boli zranené.

Poškodených bolo 45 obytných domov, dve materské školy, škola, športová škola, cirkevná budova, kotolňa, autá a kritická infraštruktúra.

Poškodené boli obce Zarja, Novohrodovka, Selidovo (poškodená bola najmä kotolňa), Časov Jar a Očeretino.

Dôsledky ostreľovania v Doneckej oblasti
Dôsledky ostreľovania v Doneckej oblasti

09:25 – Spojené štáty v súčasnosti nevidia “bezprostrednú hrozbu” vojny NATO s Ruskou federáciou, uviedol John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Reklama

“Momentálne je Rusko, samozrejme, sústredené, ak nie uväznené, na Ukrajine. Nevidíme priamu hrozbu pre NATO, pre východné krídlo, momentálne ju nevidíme. Putin však dáva jasne najavo, že nechce, aby NATO bolo silné alebo aby sa rozširovalo. Rovnako jasne dáva najavo, že vojna, ktorú vedie na Ukrajine, je pre neho bojom Ruska proti Západu, alebo že je to boj Spojených štátov proti Rusku, alebo dokonca Ruska proti NATO,” povedal Kirby pre poľskú publikáciu Interia.

Zároveň vyzýva, aby sa Putinova rétorika brala vážne. “A my to robíme. Preto dôsledne zvyšujeme našu prítomnosť na východnom krídle NATO. Prezident poslal do Európy ďalších 25 000 vojakov a už dva roky túto situáciu nezmenil,” dodal Bidenov poradca.

FT predtým napísali, že Pentagón neverí, že Putin je pripravený zaútočiť na NATO kvôli článku 5 o kolektívnej obrane. Pobaltské štáty sa však stále pripravujú na možnú ruskú inváziu tým, že opevňujú tisíckilometrový úsek svojich východných hraníc.

08:32 – Ruská federácia zasiahla v noci tepelnú elektráreň na fronte, informovala agentúra DTEK.

Zariadenie elektrárne bolo poškodené. Obete na životoch nie sú.

Pripomenieme, že deň predtým bola vo Ľvove letom zničená elektrická rozvodňa. A ešte predtým – v Dnepri

08:11 – Americkí predstavitelia neveria, že Rusko sa pripravuje na útok na NATO v Európe.

Denník Financial Times o tom vo svojom článku píše, že európske krajiny Aliancie sa obávajú ruského útoku vo výhľade niekoľkých rokov.

“Niektorí členovia aliancie sú však skeptickí, pokiaľ ide o zámer ruského prezidenta zaútočiť na člena NATO,” uvádza sa v článku.

“Veríme, že (Putin – pozn. red.) berie naše záväzky podľa článku 5 vážne a nechce ísť do vojny s NATO,” povedal pre publikáciu vysokopostavený predstaviteľ Pentagónu.

Ďalší západní predstavitelia však v minulom roku vyjadrili obavy z oživenia ruského vojensko-priemyselného komplexu. “Uskutočnilo sa rýchlosťou, ktorú mnohí na Západe považovali za nemožnú”.

“Za jeden rok Rusko vyrobilo 4 milióny delostreleckých granátov a niekoľko stoviek tankov. Ukrajinskí predstavitelia predpokladajú, že tento rok naverbuje ďalších 400 000 vojakov bez toho, aby sa uchýlilo k plnej mobilizácii,” uvádza sa v článku.

Väčšina západných predstaviteľov očakáva, že ruská armáda bude schopná napraviť škody, ktoré utrpela na Ukrajine, do piatich až šiestich rokov.

Zároveň sa zdá, že západní predstavitelia nevedia o konkrétnych ruských plánoch zaútočiť na krajiny NATO, ale sú znepokojení rastúcimi schopnosťami Ruska.

 

Reklama

08:00 – V Avdejevke bude zrejme zajtra a pozajtra zajatých mnoho zranených vojakov AFU. Teda tých, ktorých sa v posledných dňoch nepodarilo z mesta evakuovať.

A dnes večer je nepravdepodobné, že by ich niekto zobral so sebou (dostať von sa majú problém aj zdraví). Rovnako ako značnú časť výstroja, ktorá zostane na bojisku.

Podľa ukrajinských kanálov sa presne to isté, ale v malom, stalo včera večer v oblasti bývalej jednotky protivzdušnej obrany (pozícia Zenitu, na juhu Avdejevky). Ani tam sa nepodarilo všetkým dostať von. Nepriateľ nechal zranených za sebou.

 

07:29 – Avdejevka: posádka AFU sa v noci vydala na prielom…. z obľkúčenia

Súdiac podľa prichádzajúcich informácií, zvyšky posádky AFU sa pod rúškom noci a pod krytím jednotiek 3. brigády NGU (“Azov”) snažia v skupinách preraziť z obkľúčenia.

Okrem toho sa vzhľadom na súčasnú situáciu (cesta do Lastočina je v podstate odrezaná) snažia dostať von cez Severnoje.

Ruskí vojaci takýto vývoj udalostí očakávali. Delostrelci a útočná pechota pôsobia mohutne.

 

07:28 –  Ruské sily pokračujú v prielome na severe Avdejevky.

Takmer súbežne s obsadením pozícií AFU Zenit (bývalá základňa protivzdušnej obrany) na juhu a postupom v oblasti vlajkovej stely bola obsadená hasičská stanica. Tento objekt, ako aj komplex budov okolo neho, sú prvými kontrolnými bodmi ruských ozbrojených síl na území koksovne Avdejevka.

Ruské sily pokračujú v prielome na severe Avdejevky
Ruské sily pokračujú v prielome na severe Avdejevky

07:25 – Biden nariadil americkej administratíve, aby začala priamy dialóg s Ruskou federáciou o jej údajnom vývoji protisatelitných zbraní, uviedol Kirby.

 

07:23 – Kyjevský režim pokračuje v nebezpečných provokáciách proti Záporožskej jadrovej elektrárni, pričom 14. februára došlo k novému útoku, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Rusko očakáva, že MAAE zaujme zodpovedné stanovisko a poukáže na kyjevský režim ako na jediný zdroj ohrozenia spoľahlivého fungovania Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedol rezort diplomacie.

Reklama

 

07:21 – Vojna na Ukrajine 15. februára 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Podľa posledných údajov bolo zabitých sedem ľudí (medzi nimi jedno dieťa), ďalších 20 bolo zranených.

– Rusko predloží otázku útoku na Belgorod Bezpečnostnej rade OSN a iným medzinárodným organizáciám, uviedla Zacharovová

– Ruská armáda ráno zasiahla vysoko presnými zbraňami podniky ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu zaoberajúce sa opravou a výrobou leteckých motorov, rádiového vybavenia a mínometnej munície – zasiahnuté boli všetky objekty, uviedlo ministerstvo obrany.

– Ruská armáda zlepšila svoje postavenie na frontovej línii v smere na Krasnolimansk a obsadila výhodnejšie pozície v smere na Doneck. Pri Kramatorsku bol zostrelený ukrajinský MiG-29, uviedlo ministerstvo obrany v bulletine

– Situácia v Avdejevke zostáva pre ukrajinské jednotky “hrozivá a nestabilná”, uviedla v bulletine ministerstva obrany 3. útočná brigáda AFU, ktorá tam bola urýchlene nasadená

– NATO “už vidí” dôsledky nedostatočnej pomoci USA Kyjevu, tvrdí Stoltenberg

– Trump bude v prípade znovuzvolenia za prezidenta tlačiť na Kyjev, aby rokoval s Ruskom, píše agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje

 

07:20 – Biely dom ostro kritizoval Snemovňu reprezentantov za to, že odišla na prestávku bez hlasovania o Ukrajine.

“Predseda parlamentu Johnson frfle a posiela Snemovňu reprezentantov na predčasné, nezaslúžené prázdniny, keď pokračuje v stupňovaní vražedných vojenských snáh Ruska a iránskeho režimu na úkor americkej národnej bezpečnosti,” uviedol hovorca Bieleho domu Andrew Bates v komentári pre The Hill.

Vyjadril sa aj samotný Biden. Povedal, že “zlyhanie pri podpore Ukrajiny v tejto kritickej chvíli nebude zabudnuté”.

Snemovňa reprezentantov reagovala, že samotný Biden strávil počas svojho predsedníctva viac ako rok na dovolenke. A uviedol, že prezident si po prijatí “ukrajinského” zákona v Senáte nikdy nenašiel čas na stretnutie s predsedom parlamentu Johnsonom.

 

Reklama

07:18 – “Nie všetkým sa podarilo dostať von”. Čo sa deje v Avdejevke?

Čo sa deje v Avdejevke?
Čo sa deje v Avdejevke?

Publikácia Deep State potvrdzuje, že Rusi obsadili opevnenie Zenit južne od Avdejevky. A hovorí, že nie všetkým ukrajinským vojakom sa odtiaľ podarilo dostať z obkľúčenia.

“Už niekoľko dní sú tamojšie pozície v úplnom obkľúčení. Dnes sa hlavné sily stiahli z pozícií, ale nie všetkým sa podarilo dostať von, takže nie je všetko také šťastné, ako sa to niektorí snažia prezentovať,” – píše kanál Telegram.

Vo všeobecnosti sa večer situácia v Avdejevke pre AFU prudko zhoršila.

Súdiac podľa mapy Rusi pokračujú v postupe juhozápadne od Priemyselnej triedy (pripomeňme, že na tejto ceste “viselo” hlavné zásobovanie posádky AFU).

Mapa tiež ukazuje, že Rusi sa zo severu blížia k ďalšej “ceste života” – k tej, ktorá vedie z Avdejevky do Severného. Ak ju tiež preťali, na zásobovanie ukrajinskej posádky zostanú len poľné cesty.

To znamená, že rastie hrozba obkľúčenia hlavnej časti mesta – s výnimkou priemyselnej zóny Avdejevka Coke. A to sú údaje potvrdené ukrajinskými vojenskými zdrojmi.

Ruské vojenské blogy píšu o začiatku bojov o mikroobvod Chimik, kde sa nachádzajú výškové budovy, z ktorých sa strieľa na mesto.

Súdiac podľa komentárov AFU a Američanov sa situácia rýchlo zhoršuje.

Čo sa deje v Avdejevke?
Čo sa deje v Avdejevke?

07:15 – Podrobnosti o vyhlásení Bieleho domu, že vo vesmíre existuje ruská hrozba, zverejnila BBC.

“Súvisí to s protisatelitným potenciálom, ktorý Rusko vyvíja. Po prvé, nejde o aktívnu schopnosť, ktorá už bola nasadená. A hoci snaha Ruska o túto konkrétnu schopnosť vyvoláva obavy, neexistuje bezprostredná hrozba pre bezpečnosť kohokoľvek,” povedal na brífingu John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Podľa neho nejde o zbrane, ktoré by sa dali použiť na útok na ľudí alebo objekty na Zemi, ale Washington aktivity Ruska pozorne sleduje a berie ich veľmi vážne.

Rozmiestnenie zbraní vo vesmíre označil za porušenie medzinárodného práva a zmluvy, ktorú podpísalo viac ako 130 krajín vrátane Ruska.

“Prezident USA Joe Biden nariadil niekoľko prvotných opatrení vrátane dodatočných brífingov pre vedúcich predstaviteľov Kongresu, priameho diplomatického zapojenia Ruska, našich spojencov a partnerov a ďalších krajín na celom svete, ktorých záujmy sú ohrozené,” dodal Kirby.

Dodal tiež, že Biely dom nedal zelenú na zverejnenie spravodajských informácií o ruskej hrozbe.

 

06:30 –  Pomer síl v oblasti Avdejevky je jedna ku siedmim a situácia v samotnej oblasti je “kritická”.

Uviedol to hovorca 3. OSHB Alexander Borodin.

“Máme niektoré jednotky, ktoré pracujú na 360 stupňoch, to znamená, že situácia je skutočne zložitá a jedným z prvkov je, že nepriateľ môže v niektorých oblastiach zasiahnuť takmer kompletne 360 stupňov. Neznamená to, že sme v týchto oblastiach úplne obkľúčení, ale znamená to, že nás môžu zasiahnuť,” povedal.

Podľa Borodina sú ruské jednotky bojujúce profesionálnejšie, ako boli svojho času v Bachmute.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali