To najdôležitejšie z Ukrajiny – Budanov: Začína sa protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Budanov: Začína sa protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl

Kyjev 23. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP, telegram, screenshot)

Aktualizované 23. mája 2023 20:03

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Záporožskú elektráreň opäť napojili na externú elektrickú sieť
Na snímke ruský vojak hliadkuje v priestoroch Záporožskej atómovej elektrárne pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny

 

Reklama

20:00 – Vyhlásenie ruského ministerstva obrany:

Dňa 23. mája ruská kontrola vzdušného priestoru nad Baltským morom zaznamenala dva vzdušné ciele približujúce sa k štátnej hranici Ruskej federácie.

Reklama

Do vzduchu vzlietlo stíhacie lietadlo Su-27 zo síl protivzdušnej obrany Baltskej flotily v službe, aby zabránilo narušeniu štátnej hranice Ruskej federácie.

Posádka ruskej stíhačky klasifikovala vzdušné ciele ako dva strategické bombardéry B-1B amerického letectva a obsadila určenú zónu vzdušnej služby.

Po odstránení cudzích bojových lietadiel zo štátnej hranice Ruskej federácie sa ruská stíhačka vrátila na svoje domovské letisko.

Let ruskej stíhačky sa uskutočnil v prísnom súlade s medzinárodnými predpismi o vzdušnom priestore.

K narušeniu štátnej hranice Ruskej federácie nedošlo.

Reklama

 

19:50- Začína sa protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl. V rozhovore pre japonskú televíziu NHK to povedal Budanov, šéf Štátnej bezpečnostnej služby Ukrajiny.

Podľa neho má Ukrajina potrebné minimum zbraní na začatie protiofenzívy. Na vytlačenie Rusov z Ukrajiny je však potrebných viac zbraní vrátane západných stíhačiek.

“Mnoho civilistov je stále pod ruskou okupáciou a už nie je čas strácať čas. Potrebné minimum zbraní už máme. Môžem len povedať, že táto (protiofenzíva) sa čoskoro začne,” povedal Budanov.

Zároveň poznamenal, že na oslobodenie ukrajinského územia od ruskej armády je potrebných viac zbraní, najmä stíhačiek.

Reklama

“Musíme vytlačiť Rusko z nášho územia. Na dosiahnutie tohto cieľa musíme použiť všetky naše sily a prostriedky. Na úspešné rozšírenie operácie potrebujeme veľké zásoby zbraní a munície,” zdôraznil Budanov.

 

19:20- Veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj telefonoval s hlavným veliteľom spoločných síl NATO v Európe a veliteľom amerických síl v Európe generálom Christopherom Cavolim. Uviedol to vo svojom kanáli tg.

Podľa jeho slov boli hlavnými témami rozhovoru potreba posilniť protivzdušnú obranu, a to aj stíhačkami F-16, a zvýšenie počtu munície.

“Diskutovalo sa o dôležitosti pokračovania spoločnej práce na údržbe a opravách vojenskej techniky. Hovorili tiež o kvantitatívnom a kvalitatívnom zložení našej armády a iniciatíve posilniť ukrajinskú námornú pechotu vytvorením nových brigád,” dodal Zalužnyj

 

19:15 – Tento rok krajiny EÚ dodali Ukrajine 220 000 nábojov a 1 300 rakiet v hodnote 800 miliónov eur.

Informoval o tom vysoký komisár pre európsku diplomaciu Josep Borrell.

Podľa neho EÚ už poskytla Ukrajine pomoc v celkovej výške 65 miliárd eur a má v úmysle zostať v tomto smere svetovým lídrom.

 

Reklama

18:15 – Hlavná vec vo večernom zhrnutí ukrajinského generálneho štábu:

1. Bachmut a Marinka sú v epicentre bojov.

2. Na týchto smeroch bolo odrazených 25 útokov:

– Bachmut – v smere na Chromovo,

– Marinka – v blízkosti Marinky,

Reklama

– Liman v smere na Bilogorovku.

3. Situácia na smeroch Volyň, Polesk, Seversk, Slobodsk, Kupjansk, Avdejevka, Šachtar, Záporožie a Cherson sa výrazne nezmenila.

4. Ruská armáda uskutočnila 25 leteckých útokov a približne 20 ostreľovaní z MLRS.

5. Letectvo AFU uskutočnilo 14 úderov. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila štyri útočné bezpilotné lietadlá typu Shahed.

 

Reklama

17:15 – Čo sa deje v regióne Belgorod? Situácia okolo 17:00, 23. mája 2023

Ruské jednotky pokračujú v protiteroristickej operácii na území Belgorodskej oblasti.

Podľa predbežných správ ruské jednotky dostali pod kontrolu Kozinku a hraničný priechod Grayvoron. Pokračuje pátranie po preživších militantoch a ich likvidácia.

Keďže na druhej strane hranice v obci Boľšaja Pisarevka bolo spozorované zhromaždenie až pol tisícky príslušníkov ukrajinských formácií, existujú obavy, že dôjde k ďalšiemu pokusu o prelomenie hranice.

Na ďalšej strane dochádza k pokusom o prekročenie hranice malými silami: ruská pohraničná stráž odrazila výpady pri Ščetinovke a Gorkovskom. Malá nepriateľská skupina v počte piatich mužov sa pokúsila prekročiť štátnu hranicu pri Čapovke. Po ostreľovaní ruských pozícií skupina pod odvetnou paľbou unikla späť na ukrajinské územie.

Ruská pohraničná stráž pozorne monitoruje prístupy k Šebekinu: na volčanskej strane dochádza k zvýšenému hromadeniu techniky a personálu.

Napriek všeobecnému ukončeniu hlavnej etapy protiteroristickej operácie stále existuje pravdepodobnosť pokusov o narušenie hranice.

Reklama
vojna
Mapa bojov

17:10 – Výcvik ukrajinských pilotov na lietanie na F-16 sa ešte nezačal.

Povedal to predstaviteľ ukrajinských vzdušných síl Jurij Ignat, píše Rádio Svoboda.

“Existujú predsunuté tímy, ktoré odišli do krajín, ktoré sú pripravené poskytnúť nám možnosti výcviku. Skúmame, ako bude tento proces prebiehať. Samotní piloti sa v týchto krajinách ešte nenachádzajú,” povedal Ignat.

Zároveň potvrdil pripravenosť USA a viacerých európskych krajín poskytnúť Ukrajine lietadlá F-16 a vycvičiť ukrajinských pilotov.

 

17:05 – Šéfovia ministerstiev obrany EÚ sa nedohodli na novom balíku vojenskej pomoci Ukrajine, uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrel.

 

Reklama

17:00 – Dmitrij Medvedev vyhlásil, že „nepremýšľať o hrozbe jadrovej vojny je chyba“ a „bod, odkiaľ niet návratu, nie je známy“.

“Udalosti môžu byť nepredvídateľne, zodpovednosť bude na NATO,” povedal Medvedev.

Okrem toho sa Medvedev domnieva, že Spojené štáty by mali Rusku nahradiť škody spôsobené zničením Bachmutu, Mariupolu „a mnohých ďalších miest“.

 

16:45 – O vstupe Ukrajiny do Európskej únie po vojne sa nedávno opäť aktívne diskutovalo v Kyjeve aj v Európe.

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že dosahujú pokrok v súvislosti so siedmimi odporúčaniami Európskej komisie, ktoré Ukrajina dostala spolu so štatútom kandidátskej krajiny Európskej únie.

Okrem toho ukrajinské orgány veria, že tieto podmienky budú tak či onak splnené do konca roka, a tak je možné prejsť k prístupovým rozhovorom.

Reklama

Z EÚ zároveň prichádzajú signály o potrebe “urýchliť reformy”.

“Ukrajina musí urýchliť reformný proces a priblížiť sa k európskym štandardom, aby nepremeškala jedinečnú šancu vstúpiť do Európskej únie,” povedal predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell.

 

15:45 – Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že Ukrajina vstúpi do EÚ po skončení vojny.

“Trpká kapitola v dejinách nášho kontinentu sa skončí vstupom slobodnej Ukrajiny do Európskej únie ako jej plnoprávneho člena,” povedal Scholz.

 

15:30 – Americký komerčný satelit Maxar zachytil pohraničné oblasti v Belgorodskej oblasti dva dni pred vstupom ukrajinských diverzantov do regiónu

Reklama
pohraničné oblasti v Belgorodskej oblasti dva dni pred vstupom ukrajinských diverzantov do regiónu
Na snímke pohraničné oblasti v Belgorodskej oblasti dva dni pred vstupom ukrajinských diverzantov do regiónu

15:25 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v Kupjanskom smere za 24 hodín dosiahli 110 vojakov, dve obrnené vozidlá

– Ruské ozbrojené sily za 24 hodín zničili viac ako 150 vojakov AFU v južnom doneckom a záporožskom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady ukrajinských ozbrojených síl pri obciach Verchnekamenskoje a Stupočka v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské stanovište 24. mechanizovanej brigády AFU pri Torecku

– Ruské ozbrojené sily v noci zničili až 375 príslušníkov AFU v doneckom smere

– Ruské sily protivzdušnej obrany v noci zachytili 13 striel z viacnásobných raketometov HIMARS a Uragan a zostrelili 11 dronov AFU

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili vyše 20 vojakov a húfnicu Msta-B AFU v Chersonskom smere

 

15:20 – Ruské telegramové kanály naďalej informujú o nových útokoch “ukrajinských DRG” v Belgorodskej oblasti.

Zdroj telegramového kanála Shot uvádza, že “malá skupina diverzantov bola opäť spozorovaná na hranici – oproti obci Kozinka, je tam pozorovaných asi 40 ľudí. Ešte ďalej na území Ukrajiny (pri Lukašivke) bol spozorovaný pohyb vojenskej techniky.

A telegramový kanál Mash píše, že “ukrajinské DRG” sa opevnili priamo na hranici pri kontrolnom stanovišti Hrayvoron z ukrajinskej strany a stále tam kontrolujú svoje pozície.

Reklama

 

14:25 – Francúzsko je pripravené podpísať s Ukrajinou dohody o bezpečnostných zárukách, uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

 

14:20 – Prvé vyhlásenie ruského ministerstva obrany o situácii v regióne Belgorod.

Tvrdí sa v ňom, že “v priebehu protiteroristickej operácie, leteckých úderov, delostreleckej paľby a aktívnych akcií jednotiek kryjúcich štátnu hranicu Západného vojenského okruhu boli nacionalistické formácie zablokované a porazené. Zvyšky nacionalistov boli zatlačené späť na ukrajinské územie, kde boli naďalej zasahované paľbou až do ich úplnej likvidácie. Zničených bolo viac ako 70 ukrajinských teroristov, štyri bojové obrnené vozidlá a päť pick-upov”.

 

13:45 – Poslanci Štátnej dumy Ruska jednomyseľne rozhodli o potrebe zakázať prejazd poľských kamiónov cez územie Ruska a zbavili ich možnosti tankovať za ruské ceny.

„V dôsledku tohto rozhodnutia Poliaci prídu o približne 8,5 miliardy eur príjmov získaných na účet Ruskej federácii,“ oznámil predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

 

12:45 – Dmitrij Medvedev opäť hovorí o riziku jadrovej vojny.
“Čím ničivejšie sú zbrane dodané Kyjevu, tým pravdepodobnejší je scenár jadrovej apokalypsy,” povedal zástupca šéfa ruskej bezpečnostnej rady. Podľa neho vojenské dodávky Ukrajine vedú k predĺženiu vojny.

Medvedev sa pravdepodobne vyjadril k už skôr oznámeným dodávkam stíhačiek F-16 na Ukrajinu.

 

12:43 – Maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že Ukrajina nemôže vyhrať vojnu proti Rusku.

“Máte pravdu, keď hovoríte, že Rusko napadlo Ukrajinu. Ale otázka nie je, kto koho napadol, otázka je, čo sa stane na druhý deň ráno. Na druhý deň ráno, a to je fakt, bude zomierať čoraz viac ľudí. Ani jedna strana nemá šancu na víťazstvo. Je to vojna, ktorá si vyžaduje životy mnohých ľudí bez toho, aby priniesla výsledky,” povedal Orbán v rozhovore pre agentúru Bloomberg.

Na otázku, či si naozaj myslí, že Ukrajina nie je schopná vyhrať vojnu, Orbán odpovedal kladne.

Reklama

“Môj postoj je taký, že pri pohľade na realitu, čísla, situáciu, skutočnosť, že NATO nie je pripravené vyslať vojská, je zrejmé: na bojisku nemôže dôjsť k víťazstvu úbohých Ukrajincov. To je môj postoj,” povedal. Orbán zároveň tvrdí, že srdcia Maďarov sú “s Ukrajincami” a Budapešť chápe ich utrpenie.

Orbán predtým povedal, že si “nevie predstaviť” porážku Ruska.

 

12:31 – Africký “mierový plán” navrhuje, aby Ukrajina začala rokovania s Ruskom ešte pred úplným stiahnutím jeho vojsk z ukrajinského územia.

Na brífingu to povedal hovorca juhoafrického prezidenta, informovala agentúra Reuters.

“Najprv ide o zastavenie nepriateľských akcií. Po druhé, je to základ pre trvalý mier,” povedal prezidentov hovorca Vincent Magvenja. Takýto plán podporujú lídri šiestich afrických štátov. Na Ukrajine ho už v podstate odmietli.

“Môj prezident to povedal veľmi jasne – žiadne rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, pokiaľ Rusi neopustia naše územie v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc,” povedala ukrajinská veľvyslankyňa v Juhoafrickej republike Ľubov Abravitovová. Dodala však, že delegátov prijmú v Kyjeve a “budú s nimi hovoriť”. Pripomenieme, že návšteva africkej delegácie je naplánovaná na jún.

 

12:17 –  V Avdejevke sa po nálete rakiet zrútila výšková budova, uviedol guvernér. Zatiaľ sú známi dvaja zranení.

 V Avdejevke sa po nálete rakiet zrútila výšková budova
V Avdejevke sa po nálete rakiet zrútila výšková budova

12:15 – Zelenský počas dnešnej návštevy na fronte oznámil, že sa vytvorí námorná pechota. Podľa neho sa vytvoria nové brigády vyzbrojené modernou technikou a zbraňami.

“Ukrajinská námorná pechota každý deň na bojisku dokazuje, že je mocnou silou, ktorá ničí nepriateľa, oslobodzuje ukrajinskú krajinu a plní najťažšie úlohy v najťažších podmienkach. A takýchto síl potrebujeme viac. Preto od dnešného dňa výrazne zvyšujeme potenciál námornej pechoty a vytvárame zbor námornej pechoty,” povedal Zelenskyj.

 

12:04 – Moldavské orgány činné v trestnom konaní zatknú Vladimira Putina, ak navštívi krajinu, uviedla moldavská prezidentka Maia Sanduová v rozhovore pre Euronews Romania.

 

12:01 – V dôsledku dnešného ostreľovania obytných oblastí v Belgorodskej oblasti bolo zranených 12 civilistov, uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov. Ostreľovanie sa uskutočnilo z mínometov a raketometov MLRS. V 14 osadách nie je žiadne svetlo.

Reklama

 

11:21 – Obyvatelia deviatich obcí v Belgorodskej oblasti boli presídlení kvôli bojom, vrátane okresného centra Grajvoron, uviedol gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov.

 

10:19 –  Úrady v Doneckej oblasti hlásia letecký útok na Toreck.

Poškodená bola škola, prístavba chrámu a viacposchodové budovy v okruhu 100 m od epicentra. Nikto nebol zranený, uviedol regionálny gubernátor Pavlo Kyrylenko.

Úrady v Doneckej oblasti hlásia letecký útok na Toreck
Úrady v Doneckej oblasti hlásia letecký útok na Toreck

10:04 – Volodymyr Zelenskyj prišiel na front.

“Naši obrancovia. Frontová línia.

Dnes som tu, aby som zablahoželal našim vojakom ku Dňu námornej pechoty,” napísal Zelenskyj pod fotografiu.

Volodymyr Zelenskyj prišiel na front
Volodymyr Zelenskyj prišiel na front

9:41 –  Vojenské cvičenia sa budú konať v Kyjeve od 23. do 25. mája, uviedla armáda.

“Bude sa konať presun personálu a ťažkej techniky,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

9:30 – Ministerstvo obrany zaznamenalo pokles útočných akcií Rusov na bachmutskom smere. Zároveň počet ostreľovaní zostáva stabilne vysoký.

Intenzita bojov v Bachmute sa znížila, pričom Rusi pokračujú v čistení obsadených oblastí, uviedla zástupkyňa vedúceho ministerstva obrany Anna Maljarová.

 

9:18 – Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell povedal novinárom pred zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, že výcvik ukrajinskej armády na stíhačky F-16 sa už začal.

Reklama

Vyjadril tiež nádej, že Ukrajina čoskoro dostane bojové lietadlá F-16.

“Je to dobré rozhodnutie zo samitu G7, že sa konečne rozhodli pripraviť pôdu na to, aby Ukrajina dostala stíhačky, ktoré potrebuje. Takže výcvik pilotov sa už začal. To je prvá vec. Dúfam, že čoskoro budeme môcť tento typ výzbroje odovzdať Ukrajine,” povedal.

 

8:53 – V meste Djatkovo v Brjanskej oblasti vypukol rozsiahly požiar. Podľa miestnych kanálov Telegramu, ktoré zverejňujú video z požiaru, je dym vidieť niekoľko kilometrov od miesta požiaru.

V meste Djatkovo v Brjanskej oblasti vypukol rozsiahly požiar
V meste Djatkovo v Brjanskej oblasti vypukol rozsiahly požiar

8:16 – Ruské úrady od dnešného rána potvrdili, že “protiteroristická operácia” v Belgorodskej oblasti pokračuje. Inými slovami, “ukrajinská DRG” je buď stále na ruskom území, alebo ruské bezpečnostné sily ešte neukončili “čistenie” oblasti.

 

7:29 –  Hlavné informácie z dnešnej rannej aktualizácie ukrajinského generálneho štábu. Počas dňa sa uskutočnilo viac ako 30 vojenských stretov.

V smere na Kupjansk sa Rusi pokúsili postúpiť v blízkosti Masjutivky. V limanskom smere – pri Belogorovke.

Boje o Bachmut pokračujú.

Na smere Avdejevka sa Rusi pokúsili zaútočiť na Novokalinovo, Severnoje, Vodyane a Pervomajskoje.

Početné útoky Rusov pri Marinke boli odrazené.

 

7:22 – “Bachmut je preč”: New York Times uverejňuje video ruín mesta zachytené z dronu. Vidno na ňom spálené budovy, zničené školy a zničené parky.

Na jednom z videí je vidieť niekoľko zostávajúcich civilistov, ktorí sa pohybujú v ruinách a snažia sa nájsť bezpečnú cestu. V článku sa neuvádza, či ukrajinská armáda zostáva v Bachmute.

"Bachmut je preč": New York Times uverejňuje video ruín mesta zachytené z dronu
“Bachmut je preč”: New York Times uverejňuje video ruín mesta zachytené z dronu

7:14 –  Nemecké vyšetrovanie sa domnieva, že Ukrajina vyhodila do vzduchu plynovod Nord Stream, uviedol denník Times.

Denník Times uvádza, že Berlín vyšetruje nové podozrenia súvisiace s Ukrajinou.

Podľa správy, ktorú má publikácia k dispozícii, sú nemeckí vyšetrovatelia skeptickí voči tvrdeniam, že ruské vojnové lode vyhodili do vzduchu plynovod Nord Stream, a namiesto toho sa snažia nájsť dôkazy namierené voči ukrajinským orgánom.

 

7:09 – Ukrajinské ozbrojené sily postúpili o 200-400 metrov na boky Bachmutu. Informoval o tom Sergej Čerevaty, hovorca východného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl.

Uviedol, že ukrajinské jednotky v súčasnosti stále držia juhozápadnú časť Bachmutu a odrážajú ruské útoky (Ruská federácia pre pripomenutie tvrdí, že mesto už úplne dobyla).

“Zároveň sa na krídlach naše jednotky snažia vyvíjať tlak na nepriateľa a podľa možnosti ich v rámci obrannej operácie napádať protiútokmi. Konkrétne sa nám počas tohto dňa podarilo postúpiť v rôznych oblastiach o 200 až 400 metrov,” povedal Čerevaty.

 

7:00 – V Grajvoronskom okrese Belgorodskej oblasti, kam DRG vstúpila, pokračuje čistenie územia ministerstvom obrany a bezpečnostnými orgánmi, uviedol gubernátor.

Podľa neho sú v obciach Belgorodskej oblasti, kam DRG vstúpila, ešte dvaja zranení civilisti, pričom sa k nim strážcom zákona zatiaľ nepodarilo dostať.

 

6:50 – Ruský premiér Michail Mišustin prichádza na oficiálnu návštevu Číny

Šéf vlády začína svoju návštevu návštevou Šanghaja, kde sa zúčastní na rusko-čínskom podnikateľskom fóre a navštívi petrochemický výskumný ústav čínskej národnej petrochemickej korporácie Sinopec. Naplánované je aj stretnutie so zástupcami ruskej podnikateľskej komunity spolupracujúcej s ČĽR Zo Šanghaja Mišustin odcestuje do Pekingu na oficiálne rokovania s čínskym vedením: naplánované je stretnutie s prezidentom Si Ťin-pchingom a rozhovory s premiérom Li Čchiangom, s ktorým sa Mišustin stretne osobne po prvýkrát. Po rozhovoroch sa plánuje podpísanie viacerých bilaterálnych dohôd.

 

6:40 – Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali obec Borisovka v Belgorodskej oblasti.

Neboli hlásené žiadne obete. Na jednu z administratívnych budov bolo zo zhodené výbušné zariadenie; požiar nevznikol, strecha bola prerazená. Na mieste sú všetky služby. Informoval o tom gubernátor regiónu.

Reklama

 

6:30 -Vojenská operácia 22. mája 2023

– Gladkov: Ukrajinská DRG vstúpila na územie Graivoronského okresu Belgorodskej oblasti, vojenské a bezpečnostné sily prijímajú všetky opatrenia na jej likvidáciu, uviedol

– V pondelok bol v Belgorodskej oblasti zavedený režim protiteroristickej operácie.

– Po útoku sabotážnej a prieskumnej skupiny v Belgorodskej oblasti bolo zranených osem ľudí, pričom nedošlo k obetiam na životoch, uviedol gubernátor

– Väčšina obyvateľov pohraničných obcí a okresného centra, kam ukrajinská DRG vstúpila, opustila územie, povedal Gladkov

– Putin bol informovaný o pokuse diverzantov preniknúť do Belgorodskej oblasti a pracuje na ich vytlačení z ruského územia, uviedol prezidentov hovorca Peskov

– Cieľom sabotáže je “odvrátiť pozornosť od bachmutského smeru, minimalizovať politický efekt straty Artemovska ukrajinskou stranou”, dodal Peskov

– Ruské ozbrojené sily uskutočnili skupinový raketový úder na ukrajinské letisko Dnipro, pričom zasiahli lietadlá, hangáre so zbraňami a muníciou, ako aj pozíciu na prípravu rakiet, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ukrajinské sily utrpeli až 55 obetí v smere Krasno-Liman, až 270 obetí v smere Doneck, vyše 150 obetí v smere Južný Doneck a Záporožie, do 50 obetí v smere Kupjansk a vyše 20 obetí v smere Cherson, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– EÚ dúfa v skoré dodávky stíhačiek na Ukrajinu, povedal šéf diplomacie EÚ Borrell

– Možné dodávky stíhačiek F-16 priamo nesúvisia s ukrajinským protiútokom, uviedol český minister zahraničných vecí Lipavský. Švédske ministerstvo zahraničných vecí sa nedomnieva, že dodávky stíhačiek F-16 Kyjevu povedú k eskalácii ukrajinského konfliktu

Vojenská operácia
Vojenská operácia

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali