To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Bratislava 2. apríla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko,Screenshot)

Aktualizované 2. apríla 2023 17:10

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Vnútorne vysídlená žena ukazuje na dom svojho suseda, ktorý zničila ruská raketa v ukrajinskom meste Charkov v piatok 31. marca 2023

 

Reklama

17:05 – Sergej Lavrov a Anthony Blinken diskutovali o zadržaní novinára denníka The Wall Street Journal Evana Gerškoviča.

Anthony Blinken vyjadril znepokojenie nad zadržaním Gerškoviča a vyzval na jeho prepustenie. Sergej Lavrov zasa povedal, že je neprípustné, aby Washington a západné médiá robili rozruch so zámerom dať prípadu “politický podtón”. Poznamenal, že o osude zadržaného novinára rozhodne súd.

Reklama

 

17:00 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken telefonoval ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

 

16:51 – Okrem zatknutia novinára Gerškoviča Blinken a Lavrov diskutovali o “niektorých aktuálnych otázkach bilaterálneho charakteru”.

Uviedlo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré komentovalo podrobnosti uskutočneného telefonického rozhovoru.

Reklama

Ich predchádzajúci telefonický rozhovor sa uskutočnil ešte 29. júla. Ministri diskutovali o Ukrajine a dohode o obilí.

 

16:50 – Poľsko kráča po tenkom ľade

Poľsko naznačilo, že je pripravené prijať jadrové zbrane NATO – v reakcii na výskyt ruských taktických hlavíc v Bielorusku.

Šéf poľského Národného bezpečnostného úradu Jacek Siewiera uviedol, že jeho krajina je “potenciálne pripravená aktívnejšie sa zapojiť do plánov jadrového odstrašovania NATO”.

Reklama

Takto odpovedal na otázku o možných opatreniach v súvislosti so zámerom Ruska rozmiestniť taktické jadrové zbrane v Bielorusku .

“Poľsko by bolo potenciálne ochotné zvýšiť svoju účasť a spoluprácu v plánoch jadrového odstrašovania NATO a prevziať zodpovednosť,” povedal Siewiera.

Podľa neho by to mohlo zahŕňať aj použitie strategických bombardérov schopných použiť jadrové zbrane.

 

15:30 – Situácia na frontoch 2. apríla 2023

Situácia na frontoch 2. apríla 2023
Situácia na frontoch 2. apríla 2023
Situácia na frontoch 2. apríla 2023
Situácia na frontoch 2. apríla 2023

14:50 – Ruské ozbrojené sily za posledných 24 hodín zničili viac ako 210 vojakov AFU a žoldnierov na Doneckom smere. Ruské sily protivzdušnej obrany zničili počas 24 hodín 11 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Ruské ozbrojené sily zničili veliteľské stanovište a komunikačné centrum 58. motorizovanej pešej brigády AFU. Na kupjanskom smere západná skupina vojsk zničila až 30 príslušníkov AFU, tri obrnené vozidlá, dve vozidlá a húfnicu D-30

Rusi takisto zničili dve diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl v DĽR a Záporožskej oblasti, zničili tiež do 40 ukrajinských vojakov a dve húfnice AFU v južnej Doneckej a Záporožskej oblasti

Okrem toho zničili tri obrnené transportéry Kirpi tureckej výroby v doneckom smere. V LĽR a Charkovskej oblasti narušili činnosť šiestich ukrajinských diverzných a prieskumných skupín. Ruské ozbrojené sily v noci zasiahli veliteľské a pozorovacie stanovištia práporov 109. brigády Tetrovskej obrany a 25. výsadkovej brigády AFU

Straty ukrajinských ozbrojených síl na Krasnolimanskom smere dosiahli v noci 100 vojakov a osem kusov techniky

Reklama

 

14:05 – Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Oleksij Makejev kritizoval predstaviteľov vládnucej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a odborových zväzov vyzývajúcich na mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom.

“Táto výzva na mier nie je aprílový žart. Je to čistý cynizmus voči početným obetiam ruskej agresie,” citovala Makiejeva stanica Deutsche Welle.

Podľa veľvyslanca majú takéto iniciatívy len jeden cieľ – “zakryť zločiny Ruska, a teda zodpovednosť ruského režimu“.

 

Reklama

14:00 – Hlásia nové ruské nálety vo východných oblastiach Ukrajiny. Zverejnené boli videá po výbuchoch v Mariupole v blízkosti prístavu.

 

13:45 – Ukrajina bude pokračovať v boji za svoju nezávislosť, vyhlásil na výročie objavenia zmasakrovaných tiel civilistov v meste Buča vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. 

 

13:00 – Šesť mŕtvych a osem zranených – to sú aktuálne údaje o rannom ostreľovaní Kosťantynivky, ktoré na svojom kanáli Telegram uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrej Jermak.

Reklama

“Nepriateľ podnikol dva údery (S-300) a štyri salvy (raketometmi Uragan). Poškodených bolo 16 bytových domov, 8 súkromných domov, detské predškolské zariadenie, budova Štátnej daňovej služby v Kosťantyničke, plynové potrubia a 3 vozidlá,” píše Jermak.

 

11:50 – Ruské jednotky sústreďujú techniku pri Verchnetorecku v Doneckej oblasti – pravdepodobne pripravujú úder. Túto informáciu vyslovil Oleksij Dmytraškovskij, hovorca tlačového strediska Tavrianskych obranných síl, počas televízneho maratónu.

“Podľa spravodajských informácií sa vo Verchnetoreckej oblasti hromadí technika,” povedal Dmitraškovskij. Pripúšťa, že Rusi sa v blízkej budúcnosti pokúsia z tohto smeru uskutočniť “nejaké mohutnejšie bojové presuny”. Verchnetoreck sa nachádza medzi Horlivkou a Avdejevkou, ktorú sa Rusi snažia obkľúčiť už niekoľko týždňov.

 

11:45 – Na Ukrajine zahynul francúzsky občan – dobrovoľník, ktorý bojoval v rámci Medzinárodnej légie ukrajinských ozbrojených síl. Jeho smrť potvrdilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

“Dozvedeli sme sa smutnú správu o jeho smrti. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine, s ktorou sú v kontakte príslušné služby ministerstva,” uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v komentári pre tlačovú agentúru AFP.

Reklama

Podľa denníka Le Monde dobrovoľník, ktorého označuje ako “T.”, zomrel minulý týždeň na Ukrajine. Stal sa ôsmym francúzskym občanom, ktorý sa stal obeťou bojov na Ukrajine.

 

10:00 – Podľa spoločnosti Ukrenergo boli zrušené obmedzenia spotreby elektrickej energie v Žitomírskej, Charkovskej a Kyjevskej oblasti.

Dôvodom je skutočnosť, že elektrické siete v týchto troch regiónoch už opravili. Boli tak odstránené škody, ktoré energetické zariadenia utrpeli po ruskom raketovom útoku z 9. marca.

 

9:20 – Starosta Melitopolu Ivan Fedorov informuje o výbuchoch v Rusmi kontrolovanom meste. “V meste dochádza k výbuchom,” napísal Fedorov vo svojom Telegrame. Kde presne sa to stalo, zatiaľ nie je známe.

Ruskom dosadené úrady takisto hlásia, že v Melitopole bolo dnes počuť niekoľko výbuchov.

Reklama

Viaceré ruské telegramové kanály píšu, že Melitopol zasiahla AFU, ktorá udrela v oblasti lokomotívneho depa.

 

8:32 – Putin poslal Lukašenkovi pozdrav pri príležitosti Dňa jednoty národov Ruska a Bieloruska:

“Napriek bezprecedentnému sankčnému tlaku zvonka účinne koordinujeme naše úsilie na medzinárodnej scéne, v oblasti obrany a bezpečnosti a úspešne realizujeme programy zamerané na posilnenie našej finančnej, hospodárskej a vedecko-technickej suverenity.

 

8:31 – Jednotky skupiny Zapad zničili päť diverzných a prieskumných skupín ukrajinských ozbrojených síl počas špeciálnej vojenskej operácie v smere na Kupjansk, uviedol šéf tlačového centra skupiny Serhij Zybynskyj.

 

Reklama

8:30 – Skupina Vostok ruských ozbrojených síl zničila skupinu nepriateľských špiónov na juhu Donecka (zlikvidovala až 20 militantov), zatiaľ čo na Záporožskom smere zmarila pokus diverzantov dostať sa do tyla ruských vojsk (päť militantov bolo zabitých), informovalo ruské ministerstvo obrany.

Okrem toho ruské jednotky v tom istom smere odrazili kombinovaný úder ukrajinských jednotiek dvoma strelami HIMARS a tromi strelami Smerč MLRS.

 

8:25 – Orgány činné v trestnom konaní v Chersonskej oblasti odhalili bunku teroristov, ktorí plánovali uskutočniť teroristické útoky na verejných miestach v meste Nová Kachovka, uviedol úradujúci gubernátor Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo.

 

7:05 – Ranný brífing ukrajinského generálneho štábu.

Za posledných 24 hodín bolo odrazených viac ako 70 nepriateľských útokov.

Reklama

V limanskom smere – v oblastiach južne od Kremennej a Verchnekamenského.

Rusko neprestáva útočiť Bachmut, snaží sa ho dostať pod úplnú kontrolu, bolo odrazených viac ako 25 útokov.

Bojovalo sa aj pri osadách Bogdanivka a Predtechino.

V smere na Avdejevku a Marinku sa Rusi pokúšali postupovať v oblastiach Novokalynove, Avdejevka, Severnyj, Vodyane, Pervomajskyj a Marinka.

 

7:00 – 1. apríla. Hlavné z ruského pohľadu:

– Minister obrany RF Šojgu sa na veliteľstve skupiny stretol s veliteľom zásobovacích jednotiek a vypočul si aj správy o aktuálnej situácii, uviedlo ruské ministerstvo obrany

Reklama

– Počet dodávok munície sa znásobil, a to tak konvenčných, ako aj vysoko presných typov munície, povedal Šojgu

– Dodávky najpotrebnejšej munície boli stanovené a prijímajú sa potrebné opatrenia na ich zvýšenie, uviedol hovorca ministerstva obrany.

– V Doneckej ľudovej republike bol zostrelený ukrajinský MiG-29 a ukrajinský vrtuľník Mi-8, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Nemecký minister obrany vylúčil, že by Kyjevu poslal ďalšie tanky Leopard nad rámec predtým oznámeného počtu

– Ukrajina si objednala 100 obrnených transportérov Rosomak z Poľska, povedal poľský premiér

Reklama

– Kyjev pravdepodobne nedosiahne svoje vojenské ciele v krátkodobom horizonte, tvrdí predseda Zboru náčelníkov štábov USA Millie

– Zelenskyj uvalil sankcie na spoločnosti, úradníkov a špeciálne služby ruského vojensko-priemyselného komplexu, na zozname je celkovo viac ako 650 osôb

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali