To najdôležitejšie z Ukrajiny – EÚ schválila 10. balík sankcií proti Rusku

To najdôležitejšie z Ukrajiny – EÚ schválila 10. balík sankcií proti Rusku

Kyjev 25. februára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Vadim Ghirda)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina, vojna
Ilustračné foto

20:00 – Poplach na východe Ukrajiny.

Reklama

 

19:20 – Bývalý šéf spoločnosti Motor Sič Vjačeslav Bohuslajev, ktorého zatkli na Ukrajine, bol zaradený do desiateho balíka sankcií EÚ. SBU ho podozrieva z kolaborantských aktivít a napomáhania Rusku. Bohuslajev je v súčasnosti vo väzbe.

Reklama

 

19:15 – Syrsky, veliteľ východnej skupiny síl, dorazil do Bachmutu, kde pokračujú prudké boje.

 

18:45 – Zverejnili ruské banky, ktoré boli zahrnuté do desiateho balíka sankcií EÚ. Ide o najväčšie banky Alfa Bank a Tinkoff, ako aj Rosbank. Tieto banky už uviedli, že rozhodnutie EÚ sa ich klientov nedotkne.

 

Reklama

18:10 – Wagnerov pobočník PMC Prigožin hlásil dobytie dediny Jagodnoje na severozápade Bachmutu. Podľa neho sa tak stalo dnes večer. Zverejnená bola aj fotografia Wagnerových žoldnierov pri vstupe do osady.

Ukrajina to nepotvrdila. V dnešných správach sa o obci Jagodnoje nenachádza žiadna zmienka. Ak bude Jagodnoje dobyté, Rusi majú cestu do Chromova (predtým Artemivskoje), cez ktoré vedie hlavná zásobovacia cesta pre ukrajinské sily v Bachmute.

Dnes bola južne od Jagodnoje vyhodená do vzduchu priehrada Severnoje Bet. Možno to chápať ako pokus sťažiť Rusom prístup do Chromova.

 

18:00 – Najdôležitejšie body z večerného brífingu ukrajinského generálneho štábu:

Reklama

1. Počas dňa došlo k šiestim raketovým a piatim leteckým úderom a k desiatim ostreľovaniam z MLRS.

2. Boje prebiehali pri Masiutivke, Nevskom, Belogorovke, Spornom, Fedorovke a Serebrijanskom lesnom hospodárstve (Kupiansky a Limanský smer), Orechovo-Vasiljevke, Berchovke, Ivanivke a Severnom (Bachmutský smer), Avdijivke, Vodyanskom, Pervomajskom, Marinke, Novomichajlovke (Avdijivka a Šachtarský smer). Na smeroch Záporožie a Cherson sa nepriateľ obmedzil na delostreleckú paľbu.

4. Ukrajinské letectvo zasahovalo v štyroch oblastiach, kde boli sústredené ruské živé sily a technika. Raketové sily dvoma údermi zasiahli aj radarovú stanicu a stanicu elektronického boja.

 

17:10 – Prichádzajú informácie, že ruská armáda je už pri Krasnogorovke V prípade jej pádu sa dlho očakávaný „Avdejevský kotol“ stane skutočnosťou.

17:00 – Kličko uviedol, že požiar v sklade farieb a lakov v meste Podil bol uhasený. Našťastie nedošlo k obetiam.

 

16:50 – Ruská ropa prestala prúdiť do Poľska ropovodom Družba. Oznámil to predseda predstavenstva poľskej rafinérskej spoločnosti PKN Orlen Daniel Obajtek. Podľa neho sa nedostatok ruskej ropy nahradí ropou z iných zdrojov. Podiel Ruska na dodávkach predstavoval 10 percent.

Zatiaľ čo v európskom smere Rusko stráca, v iných smeroch získava. Ako sme už písali, zvýšil sa najmä vývoz ropy do Indie.

Reklama

 

16:40 – Boje v Ugledare prebiehajú nepretržite. Ukrajinský vojak s prezývkou Zvert to uviedol korešpondentke BBC Orle Guerinovej, ktorej reportáž z tohto frontového mesta britská publikácia uverejňuje. Na jednej z fotografií je vidieť mínomet AFU, ktorý operuje z mesta.

“Kedysi v tomto prosperujúcom baníckom meste žilo 15 000 ľudí. Teraz je z neho však pustatina – jedna z mnohých na 1 300 kilometrov dlhej ukrajinskej frontovej línii. Nad opustenými ulicami sa týčia začiernené obytné domy. Z kostola zostala len pochmúrna kostra – strecha sa odtrhla a okná boli vyrazené. Stále tu stojí kríž, prerazený črepinami. Na šmykľavke na detskom ihrisku sú vidieť diery po guľkách. V Ugledare už dávno nie sú deti,” píše Orla Greenová.

Frontová línia je od Ugledaru vzdialená kilometer, takže výbuchy často prehlušujú reč jej respondentov. Hovorí sa jej o krutom vojenskom živote pod neustálym útokom, keď sa denne bdie až 20 hodín.

V zničenom meste zostáva až 300 starších ľudí. Jedna z nich, Valentina, hovorí Orle: “Samozrejme, že máme strach. Ale čo môžeme robiť? Žijeme s tým.” Spomína, ako tu ľudia žili pred inváziou. “Mesto bolo tiché, pokojné a čisté. Ľudia pracovali, mali peniaze. Čo môžem povedať? Bolo to dobré mesto.”

Reklama

 

16:35 – “Domnievam sa, že v blízkej budúcnosti Moldavsko predloží Ruskej federácii požiadavky na termín stiahnutia vojsk. Odstúpi od všetkých dohôd. Ostatné bude technická záležitosť. Verím, že počas marca sa vyrieši otázka s Podnesterskom,” povedal Igor Strelkov.

Igor Strelkov
Na snímke Igor Strelkov

16:32 – Brat kyjevského starostu, boxer Volodymyr Kličko, navštívil výcvikový priestor v Nemecku, kde sa zúčastnil na skúške tankov Leopard pred ich odoslaním na Ukrajinu.

 

16:30 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa chystá do Číny. A snahu Číny dosiahnuť mier na Ukrajine označil za “dobrú vec”, uviedol The Guardian. Macron novinárom povedal, že začiatkom apríla navštívi Čínu, aby čiastočne požiadal Peking o pomoc pri ukončení vojny.

Reklama

“Čína by nám mala pomôcť vyvinúť tlak na Rusko, aby nikdy nepoužilo chemické alebo jadrové zbrane – čo už Čína urobila – a aby zastavilo svoju agresiu, čo je podmienkou rokovaní,” vysvetlil francúzsky prezident svoj pohľad na situáciu. Predtým americký prezident Biden odmietol čínsky mierový plán aj ponuku Pekingu sprostredkovať rokovania.

 

15:45 – Vojakom 132. brigády 1. armádneho zboru 8. armády Ozbrojených síl Ruska a oddielov „BARS“ sa podarilo prelomiť obranu severne od Avdejevky a postúpiť smerom na Krasnogorovku

Vojakom 132. brigády 1. armádneho zboru 8. armády Ozbrojených síl Ruska a oddielov „BARS“ sa podarilo prelomiť obranu severne od Avdejevky a postúpiť smerom na Krasnogorovku

15:15 – V Kramatorsku v Doneckej oblasti sú hlásené výbuchy.

15:07 – Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk krajín G20 prijali po zasadnutí v Bangalore spoločné vyhlásenie, z ktorého vypustili odseky, ktoré sa týkali odsúdenia krokov Ruska na Ukrajine.

Odsek 3 sa týkal odsúdenia vojny na Ukrajine. “Väčšina členov dôrazne odsúdila vojnu na Ukrajine a zdôraznila, že spôsobila nesmierne ľudské utrpenie a zhoršila existujúce zraniteľné miesta v globálnej ekonomike – potlačila rast, zvýšila infláciu, narušila dodávateľské reťazce, zvýšila energetickú a potravinovú neistotu a zvýšila riziká pre finančnú stabilitu. Existovali rôzne názory a rôzne hodnotenia situácie a sankcií,” uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke indického ministerstva financií.

V odseku 4 vyhlásenia sa uvádza, že by sa malo dodržiavať medzinárodné právo, ktoré zaručuje mier a stabilitu. “Mierové riešenie konfliktov, úsilie o krízový manažment a diplomacia majú zásadný význam. Dnešná doba by nemala byť dobou vojny,” uvádza sa v ňom.

Reklama

 

15:05 – Zamestnanci so štatútom vojenskej brannej povinnosti, ktorých si objednali ukrajinské spoločnosti, nebudú môcť ísť na služobné cesty do zahraničia. Spresnil premiér Šmyhal.

“V uznesení sme to nepredpisovali a ani sme s tým nepočítali,” povedal Šmyhal v rozhovore pre ukrajinský Forbes.

 

15:00 – Situácia 25. februára 2023.

14:55 – Ako informoval starosta Vitalij Kličko, približná plocha požiaru v kyjevskej štvrti Podilskyj je 2000 metrov štvorcových. Požiar vypukol v sklade farieb a lakov. na mieste pracuje 90 záchranárov a 18 vozidiel.

Čierny dym je vidieť aj mimo mesta.

Reklama

 

14:30 – Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že Švajčiarsko sa nemôže uchádzať o sprostredkovateľskú úlohu pri riešení konfliktu na Ukrajine, pretože sa pripojilo k sankciám voči Rusku.

“Z našej strany konštatujeme, že Švajčiarsko, ktoré sa pripojilo k nezákonným jednostranným protiruským sankciám Západu voči Rusku, podľa nášho chápania už nie je neutrálnym štátom a nemôže si nárokovať žiadnu sprostredkovateľskú úlohu v súvislosti s urovnaním ukrajinskej krízy vrátane poskytnutia svojej platformy,” uviedla.

 

14:20 – Čína si od začiatku pandémie výrazne zlepšila svoju pozíciu v rebríčku vývozcov automobilov a v súčasnosti je v tomto ukazovateli na 3. mieste na svete. Vyplýva to zo štúdie monitorovacej spoločnosti Gavekal Research.

 

14:10 – Ukrajina chce reformovať kabinet ministrov a celý verejný sektor. Namiesto 20 fungujúcich ministerstiev chce ponechať len 15 až 16, povedal premiér Šmyhal v rozhovore pre Forbes.

Reklama

“Ideálny model kabinetu je 15-16 silných ministerstiev a 5-6 silných podpredsedov vlády. Mojím snom je, aby sa vláda zmestila do tejto budovy na Gruševského,” povedal Šmygal. V pláne je aj zlúčenie zázemia ministerstiev.

 

13:55 – Očití svedkovia hlásia obrovský požiar v Kyjeve. V štvrti Pochajna stúpa hustý čierny dym. Kličko hlási, že v Podilskom okrese horí firma.

 

12:55 – Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že Spojené štáty budú “reagovať”, ak Čína dodá Rusku smrtiace zbrane do vojny proti Ukrajine. Biden to povedal v exkluzívnom rozhovore pre televíziu ABC News.

“Neočakávam… veľkú iniciatívu zo strany Číny, ktorá by poskytla zbrane Rusku,” povedal Biden.

“To by bola hranica… Inými slovami, uvalili by sme prísne sankcie na každého, kto by tak urobil,” dodal prezident.

Reklama

Biden tiež podrobne opísal rozhovor, ktorý mal vlani v lete priamo s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a v ktorom ho varoval pred ekonomickými dôsledkami pomoci Rusku. Biden povedal, že spomenul, ako 600 amerických spoločností opustilo Rusko, a dodal: “A ja som povedal: “A ak sa zapojíte do rovnakého druhu brutality, podporíte pokračujúcu brutalitu, môžete čeliť rovnakým dôsledkom.”

 

12:20 – EÚ prijala desiaty balík sankcií proti Rusku, pričom na čiernu listinu zaradila 121 osôb, uviedol na Twitteri vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci Josep Borrell.

Balík obsahuje aj “nové významné vývozné a dovozné obmedzenia, zákaz ruských propagandistických kanálov,” napísal Borrel. “Sankcie sa vzťahujú aj na osoby zodpovedné za deportáciu a nútenú adopciu najmenej 6 000 ukrajinských detí,” uviedol Borrel.

 

12:15 – Satelitné snímky získané v rámci projektu Schemes ukazujú, ako vyzerali tie isté miesta na Ukrajine pred bojmi a po nich. Ukazujú tiež obrovské plochy kráterov po ostreľovaní.

Satelitné snímky.

 

Reklama
satelit
Satelitné snímky.

11:20 – Ukrajinskí vojaci naďalej nesúhlasia s novým postupom vyplácania miezd, ktorý 1. februára zaviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

 

11:10 – Irán vyvinul raketu s plochou dráhou letu s doletom 1 650 kilometrov, uviedol v piatok v štátnej televízii generál Amir Ali Hajizadeh, šéf leteckej a vesmírnej jednotky Zboru islamských revolučných gárd (IRGC). Štátna televízia ukázala zábery novej strely Paveh.

Denník Hindustan Times upozorňuje na skutočnosť, že Irán rozšíril svoj raketový program, najmä pokiaľ ide o výrobu balistických rakiet, napriek námietkam Spojených štátov a vyjadreniu obáv zo strany európskych krajín. Teherán tvrdí, že jeho program má výlučne obranný a odstrašujúci charakter.

Strela Paveh

10:45 – Počet ruských lodí v Čiernom mori sa zdvojnásobil na deväť. Počas televízneho maratónu to uviedla hovorkyňa operačného velenia Juh Natalija Gumenjuková.

Reklama

Podľa nej je medzi týmito loďami, rovnako ako predtým, jeden raketový nosič s ôsmimi raketami Kalibr na palube. “Zatiaľ sme nezaznamenali žiadnu raketovú aktivitu, ale pozorne ich monitorujeme. Prebieha bezpilotný prieskum a letecká aktivita,” uviedla Gumeňjuková.

 

10:25 – Bielorusko sa nechystá stať súčasťou Ruska ani sa k nemu pripojiť iným spôsobom. Povedal to prezident Alexander Lukašenko v reakcii na informácie, ktoré sa v posledných dňoch šíria o tajnom pláne Kremľa pohltiť túto zväzovú krajinu do roku 2030.

“Chceme byť jednoducho opäť rozkúskovaní. Preto sa táto téma objavila. Nie je na nej nič živé. Moje stanovisko poznáte, zostáva nezmenené: sme nezávislý suverénny štát,” informuje Lukašenko, píše BelTA.

 

10:20 – Skupina štyroch amerických strategických bombardérov B-52 Stratofortress schopných niesť jadrové zbrane dorazila v piatok na leteckú základňu Moron v Španielsku, uviedlo velenie amerického letectva v Európe. Tento krok prišiel tesne po tom, ako ruský prezident oznámil odstúpenie od Zmluvy o strategických zbraniach.

Velenie však svoje kroky motivuje úplne inak: “Misie operačného bombardovacieho tímu sú rutinné operácie, ktoré sa vykonávajú po celom svete s cieľom demonštrovať záväzok USA ku kolektívnej obrane, ako aj integrovať sa so spojencami a partnermi.

Bombardéry pochádzajú z 5. krídla z leteckej základne Maynott v Severnej Dakote. Pred príletom na leteckú základňu Moron v Španielsku preleteli oba bombardéry B-52 po piatkovom transatlantickom lete nad Estónskom v rámci osláv jeho dňa nezávislosti. Prelet v malej výške sa uskutočnil nad Námestím slobody v Tallinne počas prehliadky pri príležitosti štátnych sviatkov.

 

10:10 – Administratíva Spojených štátov zaviedla sankcie proti 80 % ruského bankového sektora, pričom od začiatku špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine sa obmedzenia USA vzťahujú na približne 2 400 osôb a subjektov, uviedlo americké ministerstvo financií.

Japonsko sa tiež rozhodlo rozšíriť zoznam sankcií voči Rusku. Nové obmedzenia budú zahŕňať zmrazenie aktív jednotlivcov, organizácií a finančných inštitúcií v Rusku. Okrem toho sa rozšíri zoznam tovarov, ktorých vývoz je zakázaný. Konkrétne sa doň pridajú položky súvisiace s výrobou dronov.

 

10:06 – Deficit ukrajinského štátneho rozpočtu na rok 2023 je 38 miliárd dolárov, úrady sa už dohodli so západnými partnermi na získaní 33 miliárd dolárov a zvyšných 5 miliárd si chcú požičať od MMF. V rozhovore pre Forbes premiér Šmygal načrtol štruktúru externých príspevkov pre Ukrajinu v tomto roku:

– USD v rámci makrofinančnej pomoci od Európskej únie;
– USA by mali do septembra vyčleniť 10 mld;
– Nórsko poskytne 7,5 miliardy USD počas piatich rokov;
– Kanada poskytne tento rok 1,5 miliardy dolárov.

Menšie sumy boli dohodnuté aj s ďalšími krajinami a prebiehajú rokovania s MMF o získaní zvyšných 5 miliárd USD.

Reklama

Minulý rok Ukrajina získala viac ako 31 miliárd USD vo forme zahraničných grantov (38 %) a pôžičiek (62 %).

 

10:05 – Zdá sa, že Rusku dochádzajú dodávky iránskych dronov, uvádza v ďalšej správe britská vojenská rozviedka.

“Približne od 15. februára 2023 neboli zaznamenané žiadne správy o použití iránskych jednostranne ovládaných bezpilotných lietadiel (OWA-UAV) na Ukrajine. Predtým ukrajinské ozbrojené sily informovali o najmenej 24 zostrelených bezpilotných lietadlách Shahed-136 od konca januára do začiatku februára 2023 a desiatky ich boli zničené v prvých dňoch roka,” uvádza sa v správe. Rusko sa pravdepodobne bude usilovať o doplnenie zásob, naznačujú britskí vojenskí analytici.

“Hoci tieto zbrane nemajú dobré výsledky pri ničení určených cieľov, Rusko ich pravdepodobne považuje za užitočnú pascu, ktorá by mohla odvrátiť pozornosť ukrajinského systému protivzdušnej obrany od účinnejších ruských riadených striel,” naznačuje spravodajská služba.

 

10:00 – Delegácie Číny a Ruska zablokovali spoločné komuniké skupiny G20 na samite v Indii, v ktorom chceli západné krajiny výslovne odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje.

Podľa novín sa z tohto dôvodu samit ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G20 skončí bez spoločného komuniké. Aj organizátor samitu, India, trvá na tom, aby sa v komuniké nepoužilo slovo “vojna”, uviedol denník.

 

9:57 – Pás pozdĺž ukrajinsko-ruskej a ukrajinsko-bieloruskej hranice bude rozšírený na 2 km a vyťažený. Podľa Štátnej pohraničnej služby to stanovuje zákon “O zmenách a doplneniach niektorých legislatívnych aktov o ochrane štátnej hranice”, ktorý 24. februára prijala Najvyššia rada.

“Prakticky pôjde o zamínovanú oblasť,” uvádza sa vo vyhlásení pohraničnej stráže. Zmeny a doplnenia upravovali aj zapojenie Ozbrojených síl Ukrajiny, Národnej gardy a polície do úloh ochrany hraníc v rámci vojnového stavu.

 

9:55 – Hlavný výjazd z Bachmutu cez Chromové (predtým Artemivské) je teraz v zóne zvýšeného rizika pre nepriateľské delostrelectvo a mínomety. Vo svojom videoblogu to uviedol ukrajinský veliteľ s volacím znakom Magyar. Zároveň podľa neho nepriateľ včera nemal úspech v žiadnom smere v okolí Bachmutu.

Rusi intenzívne útočia v dvoch hlavných oblastiach – Samolet juhozápadne od Bachmutu a severozápadne od Bachmutu. Na severnej strane je situácia najzložitejšia, odtiaľ nepriateľ “sníva o uzavretí širokého obkľúčenia”.

 

Reklama

8:52 – V Kyjeve sa spustil poplach.

 

8:45 – Analýza videozáznamu z frontu, ktorú vypracoval Inštitút pre štúdium vojny.

Zábery zverejnené 23. februára ukazujú, že ruské sily pravdepodobne mierne postúpili v blízkosti diaľnice E40 západne od Paraskoviivky (7 km severne od Bachmutu).

Zábery zverejnené 24. februára ukazujú, že Vágnerova PMC pravdepodobne postúpila k severnému okraju Jagodne (dva kilometre severozápadne od Bachmutu). Rôzne zdroje uvádzajú, že práve tu už niekoľko dní prebiehajú boje.

Aj včerajšie video ukazuje, že ruské sily pravdepodobne dosiahli menšie úspechy na severovýchodnom okraji Bachmutu.

V blízkosti Ugledaru, súdiac podľa fotografie z 23. februára, mali ruské sily marginálne zisky severovýchodne od Nikolskoje.

Ukrajina, vojna
Analýza z frontu, ktorú vypracoval Inštitút pre štúdium vojny

8:20 – Poplach už znie vo všetkých regiónoch Ukrajiny. Monitorovacie vydavateľstvá uvádzajú, že v ruskej Nižnonovgorodskej oblasti vzlietol Mig-31K.

Poplach vo všetkých regiónoch Ukrajiny.

7:47 – V súvislosti s iniciatívami Číny na Ukrajine cestuje bieloruský prezident Lukašenko do Pekingu. Strávi tam tri dni – od 28. februára do 2. marca – a stretne sa so Si Ťin-pchingom.

Lukašenko sa s predsedom Komunistickej strany Číny stretne v užšom a rozšírenom formáte.

 

7:45 – Napriek početným predpovediam rôznych ukrajinských (a čiastočne aj západných) hovorcov včera, v deň výročia invázie, nedošlo k masívnemu ruskému raketovému útoku na Ukrajinu ani k začiatku rozsiahlej ofenzívy ruskej armády, píše ukrajinská Strana.

Celkovo sa včera vo vojne nestalo vôbec nič, čo by presahovalo formát a stupeň intenzity bojov, v ktorých prebiehala posledný mesiac alebo dva.

Prirodzene, nie je isté, že velenie bojujúcich armád malo na tento deň naplánované niečo špeciálne. A je možné, že rovnaký masívny raketový útok by sa mohol uskutočniť aj v ktorýkoľvek iný deň.

Napriek tomu je skutočnosť, že hrozivé prognózy z 24. februára sa nenaplnili, do istej miery symbolická z hľadiska pomeru síl, ktorý sa v súčasnosti vytvára na fronte a ktorý zatiaľ bráni jednej zo strán dosiahnuť rozhodujúcu prevahu a zvrátiť priebeh vojny.

Reklama

Pokusy o zvrat však určite budú.

 

7:10 – Glavkom Valerij Zalužnij sľúbil oslobodiť Mariupol už “tento rok”. Podľa jeho slov dal toto uistenie jednému z detí, ktoré boli pozvané do Zalužnyjovho domu na sviatok svätého Mikuláša.

– Určite sa vrátime do Mariupolu?
– Áno!
– A kedy?
– Tento rok!

 

6:52 – Niekoľko Bidenových výrokov o Ukrajine z rozhovoru pre ABC News:

1. USA zatiaľ Ukrajine neodovzdajú stíhačky. Bidenov citát o tom, prečo USA ešte nie sú pripravené poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá:

“Zelenskyj teraz nepotrebuje lietadlá F-16. Podľa názoru našej armády v súčasnosti neexistuje dôvod, pre ktorý by malo zmysel poskytnúť F-16. V tejto chvíli to vylučujem. Zelenskyj potrebuje tanky, delostrelectvo, protivzdušnú obranu vrátane ďalších Himárov. Sú veci, ktoré potrebuje teraz, aby uspel na jar a v lete s prechodom na jeseň.”

2. Čínsky plán mierového urovnania na Ukrajine “prospieva len Rusku”. USA zároveň nemajú žiadne údaje o čínskych dodávkach zbraní do Ruska.

3. Pripúšťa, že Ukrajina nevráti Krym okamžite: “Viem si predstaviť okolnosti, za ktorých tomu bude predchádzať prechodné obdobie.

To znamená, že Ukrajina by mala sama rozhodnúť, ako ukončiť konflikt, dodal americký prezident.

 

6:50 – Donecké médiá informujú o silnom výbuchu, ktorý bolo ráno počuť v celom meste. Výbuch a vibrácie hlásia aj obyvatelia okolitých osád. Žiadne ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú k dispozícii.

 

6:47 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 25. februára. Hlavné:

1. Za jeden deň bolo odrazených približne 70 nepriateľských útokov.

2. Na Kupianskom a Limanskom smere sa Rusi pokúšali zlepšiť taktickú situáciu pri Masiutivke, ako aj vytlačiť AFU zo Serebrijanského lesného hospodárstva.

Na Bachmutskom smere nepriateľ uskutočnil niekoľko útokov pri Berchovke, Ivanivskom a Pivničnom (predtým Kirovo, východne od Torecka).

Na smeroch Avdijivka a Šachtarsk boli útoky odrazené pri Nevelskom, Pervomajskom a Marinke.

 

6:45 – Americký minister zahraničných vecí Blinken: “Myslím, že väčšina Američanov inštinktívne nemá rada, keď veľká krajina uráža inú krajinu. Jednoducho cítia, že je to zlé a chcú s tým niečo urobiť.”

O samotnom Blinkenovi je známe, že podporoval invázie USA do Iraku a Líbye, ako aj zvrhnutie sýrskeho prezidenta Bašára al-Asada.

 

6:42 – Kanada dodá Ukrajine ďalšie štyri tanky Leopard 2, uviedol Trudeau.

 

6:40 – Volodymyr Zelenskyj uviedol, že prebiehajú prípravy na obsadenie Krymu.

“Sú tu vojenské kroky, pripravujeme sa na ne. Sme pripravení morálne. Pripravujeme sa technicky, zbraňami, posilnením, formovaním brigád, formovaním útočných brigád rôznych kategórií a rôzneho charakteru, posielaním ľudí na výcvik, nielen na Ukrajine, viete, na nástupištiach iných štátov,” povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii pre médiá. Zároveň neuviedol žiadny termín.

V novembri 2022 Zelenskyj v rozhovore pre britský denník Financial Times uviedol, že “by bol za”, len ak by niekto navrhol Ukrajine, ako vrátiť Krym “nevojenským spôsobom”.

 

6:30 – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatkovom telefonickom rozhovore so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vyzval na mier na Ukrajine.

Reklama
Ukrajina, vojna
24. februára

6:25 – Hlavné body z pohľadu ruskej strany – Špeciálna operácia 24. februára:

– Čína zverejnila svoje 12-bodové návrhy na riešenie konfliktu na Ukrajine

– USA oznámili nový balík vojenských dodávok pre Ukrajinu v hodnote 2 miliárd dolárov, ktorý má zahŕňať muníciu HIMARS a bezpilotné lietadlá

– Nemecko, Francúzsko a Británia sa snažia povzbudiť Kyjev, aby začal mierové rokovania s Moskvou

– Tanky Leopard z Poľska sú už na Ukrajine, uviedol poľský minister obrany. Varšava je tiež pripravená vycvičiť ukrajinských pilotov na stíhačky F-16, uviedol premiér krajiny.

– Nemecko pošle na Ukrajinu ďalšie štyri tanky Leopard 2, tvrdí ministerstvo obrany

– Šéf britskej obrany povedal, že v blízkej budúcnosti nebudú Kyjevu dodané žiadne stíhačky

– Spojené štáty plánujú poskytnúť Ukrajine dodatočnú “núdzovú” energetickú pomoc vo výške až 250 miliónov dolárov, uviedol Biely dom.

– Svetová banka pridelila Ukrajine nový balík pomoci vo výške 2,5 mld.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Vojenská operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je kľúčová v boji proti palestínskym militantom. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

06:30

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Uviedlo to vo štvrtok americké ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako čínsky líder na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom.

Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Včera 19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Včera 19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

Včera 19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

Včera 19:19

Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. Informuje agentúra MTI.

Včera 19:15

Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF), podľa ktorého by Washington a Peking mali spolupracovať na riešení napätia vo vzájomných obchodných vzťahoch. Informovala agentúra Reuters.

Dlhoočakávané oznámenie sa dotýka celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty.

Včera 18:49

Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na “novú kapitolu”. Podľa štvrtkovej analýzy informačného portálu DutchNews.nl to zmení doterajší obraz krajiny a dostane ju do sporu s EÚ.

Najradikálnejšie plány sa týkajú imigrácie. Líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders kvôli možnosti presadiť “najprísnejší prístup k azylu vôbec” obetoval aj svoje šance stať sa premiérom.

Včera 17:56

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on, informuje TASR.

Politická atmosféra v Poľsku je v posledných rokoch výbušná – okrem iného aj v súvislosti s vraždou dlhoročného primátora prístavného mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý bol kritikom vtedajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Donald Tusk na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti
Na snímke poľský premiér Donald Tusk
Včera 17:55

Bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa vo štvrtok na stretnutí Ligy arabských štátov (LAŠ) v bahrajnskom hlavnom meste Manáma navrhol zvolanie mierovej konferencie zameranej na Blízky východ. Schôdzka v Manáme sa zaoberá predovšetkým vojnou medzi Izraelom a vojenským hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Na stretnutí LAŠ, na ktorom sa zúčastnilo 22 krajín, vystúpil aj bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa, ktorý navrhol medzinárodnú mierovú konferenciu zaoberajúcu sa Blízkym východom. “Žiadame medzinárodné uznanie celého územia Palestínskeho štátu a jeho vstup do OSN,” uviedol.

Včera 17:41

Krajský súd v Ústí nad Labem začal vo štvrtok hlavné pojednávanie v prípade založenia požiaru v národnom parku České Švajčiarsko v roku 2022. Bol to najrozsiahlejší lesný požiar v histórii ČR. Jiří L., ktorého obžaloba zo zapálenia lesa vinní, sa priznal len k založeniu menších požiarov v okolí. Informoval server iDNES.cz.

Podľa advokáta Víta Pavka založil jeho klient menšie požiare v takzvanej mánii. “Pod vplyvom rôznych zdravotných okolností páchal zlo, kam sa len pozrel,” vysvetlil advokát.

Hlavné pojednávanie by podľa servera malo pokračovať v piatok dopoludnia. Obžalovanému hrozí až 15 rokov za mrežami.

Včera 17:27

Talianska pravicová strana Liga severu (LN) vo štvrtok vyhlásila, že chce zmeniť zákon a odstrániť vlajku Európskej únie z verejných úradov v krajine, čím hodlá posilniť svoj euroskeptický mandát pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala agentúra Reuters.

Líder strany Matteo Salvini, ktorého volebné úspechy v uplynulých rokoch upadli, obnovil radikálnu platformu, aby prilákal euroskeptických voličov a zvýšil podporu svojej strany.

Včera 17:25

Tínedžer sa vyhrážal, že vystrieľa školu vo Vysokom nad Jizerou v českom Libereckom kraji. Pri výsluchu uviedol, že išlo o hlúpy žart. Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie. Na základe serverov iDNES.cz a Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Hovorkyňa školy v Libereckom kraji dodala, že na škole platia bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zaistiť bezpečnosť študentov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali