To najdôležitejšie z Ukrajiny: Zelenskyj je nervózny, obáva sa pomsty zo strany Ruska

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Zelenskyj je nervózny, obáva sa pomsty zo strany Ruska

Kyjev 20. februára 2023 (HSP/Foto: TASR/AP-Vadim Ghirda, telegram, screenshot)

Aktualizované 20. februára 2023 o 19:50

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke žena prechádza cez provizórny most, ktorý spája dve strany zničeného cestného mosta v ukrajinskom meste Staryj Saltiv

19:50- Čína prekročí “červenú čiaru”, ak pošle zbrane do Ruska. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell to povedal na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli. Borrel “vyjadril vážne obavy” z možných čínskych dodávok zbraní do Ruska.

 

Reklama

19:30- Bezpečnostná rada OSN sa dohodla, že v utorok 21. februára sa uskutoční zasadnutie o výbuchoch v plynovode Nord Stream. Zástupca generálneho tajomníka OSN predtým uviedol, že organizácia nemá mandát na vyšetrovanie udalostí.

 

Reklama

19:20- Členské krajiny Európskej únie zrejme schvália desiaty balík sankcií proti Rusku už v najbližších hodinách. Vyhlásil to v pondelok pred novinármi šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

 

19:05- Putin môže čoskoro zmobilizovať ďalšie státisíce ľudí. Informoval o tom denník The New York Times v článku o nadchádzajúcom prejave ruského prezidenta.

“Vo svojom prejave Putin pravdepodobne len zdvojnásobí svoje úsilie o realizáciu svojej stratégie na Ukrajine. Opäť dokáže, že nezachraňuje len Ukrajinu pred ‘nacizmom’, ale aj samotné Rusko pred ovládnutím NATO.

Ak vychádzame z minuloročných udalostí, takmer určite vníma svoju vojnu ako boj o znovuzískanie historických území Ruska a tým aj seba ako novodobého Petra Veľkého.

Reklama

Predstavitelia amerických spravodajských služieb tvrdia, že zaznamenali náznaky, že by mohol čoskoro zmobilizovať ďalších Rusov do armády a pridať stovky tisíc k 300 000, ktorí už boli povolaní,” uvádza sa v publikácii.

 

19:00- Ukrajina bude mať najmenej 2 prápory tankov Leopard 2 a pravdepodobne 6 alebo 7 práporov Leopard 1 s muníciou.

Novinárom to počas rokovaní Zelenského s Bidenom povedal minister obrany Oleksij Reznikov.

“Bude to koalícia. Rôzne krajiny poskytnú tieto tanky Leopard 1. A budú tam aj tanky Challenger 2 a Abrams a ľahké tanky AMX-10 z Francúzska,” povedal Reznikov.

Reklama

 

18:37 – Bezpečnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni je zabezpečená nepretržite, uviedla tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

“Tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie uviedla, že zabezpečila 24-hodinovú službu svojich pracovníkov na zaistenie požiarnej bezpečnosti v Záporožskej jadrovej elektrárni.

 

17:39 – Hlavná vec vo večernom súhrne ukrajinského generálneho štábu:

1. Ruská armáda postupuje na Kupianskom, Limanskom, Bachmutskom, Avdejevskom a Šachterskom smere.

2. Na viacerých smeroch neboli zistené žiadne známky formovania ruských útočných skupín.

3. Ruské sily uskutočnili 3 raketové a 22 leteckých úderov a vykonali viac ako 30 ostreľovaní z MLRS.

4. Letectvo AFU uskutočnilo 16 úderov na oblasti, kde bol sústredený ruský personál a vojenská technika, a jeden úder na ruský SAM v palebnom postavení.

 

Reklama

17:31 – USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 460 miliónov dolárov.

Informovala o tom na Twitteri reportérka agentúry Bloomberg Jennifer Jacobsová s odvolaním sa na Pentagón. Podľa nej bude tento balík zahŕňať systémy HIMARS, radary na sledovanie vzdušného priestoru, protitankové systémy, bojové vozidlá pechoty Bradley, zariadenia na nočné videnie, zdravotnícke potreby, náhradné diely a ďalšie vybavenie.

 

16:48 – HDP Ruska v roku 2022 klesol o 2,1 %, vyplýva z údajov Rosstatu.

To je podstatne menej, ako sa pôvodne predpokladalo krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. Svetová banka v apríli 2022 predpokladala, že pokles bude predstavovať 11,2 %. Ruská centrálna banka predpovedala 8 až 10 %. Jedným z faktorov toho, že ruská ekonomika klesla menej, ako sa očakávalo, boli dobré podmienky na svetových trhoch pre hlavné ruské vývozné komodity.

Reklama

 

16:27 – Jan Swillens, šéf holandskej vojenskej spravodajskej a bezpečnostnej služby, tvrdí, že Rusko sa pokúsilo získať údaje o holandskej energetickej infraštruktúre v Severnom mori.

 

16:23 – Britský kráľ navštívil ukrajinských vojakov, ktorí absolvujú výcvik na výcvikovej základni vo Wiltshire v Spojenom kráľovstve.

“Počas pobytu v juhozápadnom Anglicku bol kráľ svedkom výcviku inštruktorov ukrajinskej armády v útokoch na nepriateľské pozície,” uvádza Express.

Reklama

 

Britský kráľ
Na snímke Britský kráľ

 

Britský kráľ
Na snímke Britský kráľ

 

15:30- Nezávislosť a sloboda Ukrajiny je v bytostnom záujme Slovenska, vyhlásil na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci poverený minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer. Podľa neho nemožno dopustiť, aby sa v 21. storočí menili hranice silou.

 

15:20- Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) sa zhodujú, že ruská agresia je neprijateľná. Ich pohľady sa však odlišujú v tom, ako by mal byť konflikt ukončený. Po stretnutí zahraničných výborov parlamentov krajín V4 to uviedol predseda slovenského výboru Marián Kéry.

 

Reklama

15:10- Situácia na frontoch 20. februára 2023 

15:05- Prigožin a bojovníci Wagner PMC neboli pozvaní na Putinov prejav.

“Nebol som pozvaný. Ja ani moji zamestnanci sme sa nikdy nezúčastnili na podujatí tohto formátu. A ani tentoraz sa neplánujeme zúčastniť. Wagner PMC pracuje v blízkosti Bachmutu. Máme čo robiť. A posolstvo prezidenta Federálnemu zhromaždeniu uvidíme, tak ako všetci bežní Rusi, v médiách,” povedal Prigožin.

 

15:00- Biely dom zvažoval usporiadať stretnutie Bidena a Zelenským vo Ľvove alebo na poľsko-ukrajinskej hranici, ale americký prezident sa rozhodol ísť do Kyjeva, uviedol Rolling Stone s odvolaním sa na zdroj.

Prípravy na návštevu prebiehali približne týždeň “v maximálnom utajení”, uviedol Politico.

 

Reklama

14:40- Zelenskyj poskytol rozhovor nemeckému denníku Die Welt. Kľúčové výroky:

1. “Tento týždeň by skutočne mohlo dôjsť k pomste zo strany Ruska. Vraj sa dá očakávať ofenzíva. V súlade s tým panuje nervozita. Rusi však nie sú takí silní ako pred rokom – ani vtedy nemali prostriedky na to, aby obsadili našu krajinu. Dnes sú slabší a my sme silnejší. Okrem toho nie sú takí motivovaní ako naši vojaci.

2. “Pokiaľ ide o Bachmut, ozbrojeným silám nebol vydaný rozkaz držať pozície až do smrti. V žiadnom prípade neboli stanovené takéto ciele. Rusi veľmi dobre vedia, že Bachmut im otvorí cestu do Slavjanska a Kramatorska. A práve to je ich veľký cieľ na východnej Ukrajine. Každé malé mesto ako Bachmut, ktoré Rusi obsadia, ich priblíži k veľkým mestám. Nechcem povedať, že Kramatorsk a jeho obyvatelia sú dôležitejší ako Bachmut. Ale každé malé mesto, ktoré stratíme, znamená pre Rusov krok vpred. Ako teraz vieme, chcú sa dostať k administratívnym hraniciam Doneckej a Luhanskej oblasti. Preto v Bachmute kladieme taký odpor.”

3. “Čínska otázka je mimoriadne komplikovaná. Pre nás je dôležité, aby Čína v tejto vojne nepodporovala Ruskú federáciu. V skutočnosti by som bol rád, keby bola na našej strane. Nemyslím si však, že je to v tejto chvíli možné. Vidím však príležitosť, aby Čína pragmaticky zhodnotila, čo sa tu deje. Ak by sa totiž Čína spojila s Ruskom, vypukla by svetová vojna a myslím si, že Čína si to uvedomuje.”

Na otázku novinára, či Zelenskyj vidí nejaké známky čínskej vojenskej podpory Ruska, odpovedal záporne.

 

14:35 – Biely dom potvrdil, že Washington informoval Moskvu o nadchádzajúcej návšteve Bidena v Kyjeve. Stalo sa tak niekoľko hodín pred odletom.

Reklama

Samotnú cestu plánovali Američania už niekoľko mesiacov. Na jej príprave sa podieľali Pentagón a tajné služby. Návšteva bola plná rizík a ťažkostí vzhľadom na to, že USA nemajú na Ukrajine vojenskú prítomnosť a delegácia bola mimoriadne malá (poradcovia, zdravotníci a ochranka).

 

11:03 – Situácia k 09.00 20. februára (1. časť)

Obec Krasnaja Gora Ukrajinci opustili 11.02. Po odchode nasledovalo zabratie Paraskovievky.

Ruské jednotky sústredili svoje sily na severe Artemovska, kde sa pre nich vytvára priaznivé prostredie. „Wagnerovci“ po obsadení Paraskovievky vykonali úspešný útok na Jagodnoje v smere k Berchovskej priehrade.

Ozbrojené sily RF zároveň vykonali pomocný útok v smere Dubovo-Vasilievka a Orechovo-Vasilievka, ako aj v smere na cestu Artemovsk-Salvjansk, čo výrazne skomplikovalo zásobovanie Ozbrojených síl Ukrajiny.

V rovnakom čase, s cieľom zablokovať Ozbrojené sily Ukrajiny, boli napadnuté pozície na východe a juhovýchode Artemovska. Časť bojovníkov Ozbrojených síl Ukrajiny prešla do protiútoku a dokázala sa uchytiť na línii Severského kanála Doneck-Donbas-Ivanovskoje.

Reklama
Situácia k 09.00 20. februára
Situácia k 09.00 20. februára

10:55 – Zdroj uviedol, že prezidentská kancelária vydá príkaz na stiahnutie AFU z Bachmutu koncom tohto týždňa, Bankova nechce informačnú porážku pred Bidenovým prejavom.

Syrskyj dostal za úlohu presunúť všetky rezervy, aby zadržali ruské jednotky a zabránili obkľúčeniu Bachmutu.

 

10:53 – Prvé zábery Joea Bidena na kyjevskom Michajlovskom námestí.

Americký prezident pochodoval za zvuku leteckého poplachu.

 

10:51 – Novinár denníka Bild Julian Röpke tiež píše, že Biden prišiel do Kyjeva.

Reklama
Biden prišiel do Kyjeva
Biden prišiel do Kyjeva

10:49 – Námestie svätého Michala v Kyjeve je úplne uzavreté.

Pri Michalskej katedrále stojí čestná stráž, ktorá je zvyčajne atribútom návštevy zahraničných predstaviteľov.

Začali tiež blokovať dopravu na ulici Kreščatik.

Námestie svätého Michala v Kyjeve je úplne uzavreté
Námestie svätého Michala v Kyjeve je úplne uzavreté

10:18 – Prominentný právnik a bloger Mark Feygin informoval, že Joe Biden je v Kyjeve.

Táto informácia nebola oficiálne potvrdená.

Reklama

Feygin je známy pravidelným vysielaním s bývalým prezidentovým poradcom Arestovičom.

Samotný Feygin sa pritom na Ukrajine nenachádza.

 

10:06 – Podľa portálu Flightradar24 tri americké prieskumné lietadlá krúžia nad ukrajinskými hranicami nad Poľskom.

1. Strategické prieskumné lietadlo Boeing RC-135W Rivet Joint. Používa sa na boj proti nepriateľským lietadlám a systémom protivzdušnej obrany, zabezpečuje prieskum všetkých prostriedkov protivzdušnej obrany nepriateľa vrátane stíhačiek-interceptorov a systémov protivzdušnej obrany.

2. Dve lietadlá Boeing E-3B Sentry na radarovú detekciu s dlhým dosahom. Tieto lietadlá vykonávajú rádiový prieskum a zisťujú bombardéry.

Podľa portálu Flightradar24 tri americké prieskumné lietadlá krúžia nad ukrajinskými hranicami nad Poľskom
Podľa portálu Flightradar24 tri americké prieskumné lietadlá krúžia nad ukrajinskými hranicami nad Poľskom

10:00 – Spotreba elektrickej energie na Ukrajine rastie, ale nie je jej nedostatok ani sa nepredpokladá.

Zároveň v Odese stále platia hodinové výpadky elektriny v dôsledku poškodenej infraštruktúry, uviedla spoločnosť Ukrenergo.

 

9:55 – V súvislosti s fámami o príchode niektorých vysokopostavených hostí do Kyjeva minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že sa nezúčastní na dnešnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli, hoci jeho účasť bola pôvodne plánovaná.

Kuleba to uviedol v príspevku na Twitteri.

“Ďakujem Estónsku za návrh na spoločný priamy nákup zbraní a munície, ktorý by sa mohol začať tým, že členovia EÚ poskytnú Ukrajine 1 milión 155 mm nábojov. Hoci sa osobne nemôžem pripojiť k dnešnému KVS, dôrazne podporujeme túto iniciatívu a vyzývame, aby sa stala skutočnosťou,” napísal.

Pripomenieme, že v Kyjeve je od rána dopravná zápcha, pričom viaceré ulice sú zablokované. Sociálne siete naznačujú, že je to spôsobené príchodom zahraničných hostí do hlavného mesta.

Neskôr vyšlo najavo, že do Kyjeva pricestovala izraelská delegácia.

Je však možné, že nie je jediná, ktorá pricestovala – bezpečnostné opatrenia sú príliš prísne.

Reklama

 

9:50 – “V Kyjeve pripravujú prekvapenie. Je pre nás dôležité, aby sme v predvečer výročia agresie cítili a videli nielen slovnú podporu, ale aj prítomnosť našich dôležitých, hlavných partnerov v Kyjeve. Počkajme si,” povedal námestník ministra zahraničných vecí Melnyk.

 

9:46 – V prípade akejkoľvek agresie voči Bielorusku bude odpoveď rýchla a tvrdá – Lukašenko.

 

9:36 – Orgány činné v trestnom konaní a strážcovia poriadku v Kurskej oblasti od dnešného dňa prechádzajú na posilnený režim služby.

“Uvedomujeme si, že 23. a 24. februára sú možné teroristické prejavy, sabotáže a provokácie,” povedal gubernátor.

 

9:26 – Do Kyjeva dnes pricestovala izraelská parlamentná delegácia.

“Do Kyjeva dnes pricestuje izraelská parlamentná delegácia vedená šéfom výboru pre obranu a medzinárodnú politiku,” povedal v televíznom maratóne ukrajinský veľvyslanec v Izraeli Jevgenij Kornijčuk.

Podľa neho americkí predstavitelia nie sú spokojní s úrovňou spolupráce medzi Kyjevom a Jeruzalemom.

Nie je však známe, či táto návšteva súvisí s blokovanými cestami po celom Kyjeve.

 

9:21 -Bitka o Artemivsk – agónia Berchovky

Včera neskoro večer a v noci sa objavili správy o prielome PMC Wagner severne od Artemovska.

Ruské jednotky, využívajúc dezorganizáciu nepriateľskej obrany a obsadenie prevládajúcich výšin (počas bojov o Paraskovievku), vyrazili na severný okraj Berchovky a podarilo sa im prelomiť aj nepriateľský front medzi touto obcou a Jagodnym, smerom na juh, a pomerne hlboko sa v tomto smere zarezali (prerušili zásobovacie línie Berchovky z juhu).

Reklama

Posádka AFU v Berchovke je teda prakticky obkľúčená (v tyle majú rybník a obe cesty sú pod hustou palebnou kontrolou ruských jednotiek), dedina je v krížovej paľbe a dnes ju pravdepodobne ruské jednotky obsadia úplne, po čom sa AFU pokúsi zorganizovať obranu na poslednom vhodnom mieste (pri miestnej riečke). Vzhľadom na dnešné mrazy (a opäť kontrolu ruských jednotiek nad výšinami v jej okolí) však táto línia nie je taká silná a v prípade pokusov o jej udržanie hrozia nepriateľovi veľké straty.

V každom prípade dobytie Berchovky priblížilo ruské jednotky o niekoľko kilometrov k poslednej zásobovacej trase AFU cez Chromovo a teraz k nej zo severu zostáva posledných päť kilometrov.

9:13 – „Wagnerovci“ prelomili ukrajinskú obranu na severe Artemovska.

Podľa niektorých správ je v súčasnosti obec Berchovka takmer obkľúčená.

„Wagnerovci“ prelomili ukrajinskú obranu na severe Artemovska
„Wagnerovci“ prelomili ukrajinskú obranu na severe Artemovska

8:55 – Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi pricestoval na návštevu Moskvy.

Jeho návšteva nebola vopred ohlásená.

8:46 – Rusko môže 24. februára oznámiť obsadenie Bachmutu bez ohľadu na situáciu na mieste, uviedla britská spravodajská služba.

Ruská federácia v súčasnosti postupuje v blízkosti Ugledaru, Kremennej a Bachmutu. V správe sa uvádza, že straty na životoch sú naďalej vysoké, najmä v Bachmute a Ugledare.

“S blížiacim sa výročím invázie bude ruská armáda pravdepodobne čeliť rastúcemu politickému tlaku a je pravdepodobné, že Rusko bude tvrdiť, že Bachmut bol do výročia dobytý – bez ohľadu na realitu na mieste,” uvádza sa v správe.

Uvádza sa tiež, že ak ruská jarná ofenzíva na Ukrajine neprinesie ovocie, napätie v ruskom vedení pravdepodobne vzrastie.

 

8:31 – Podľa ruskej zahraničnej spravodajskej služby krajiny NATO od decembra 2021 previedli na Ukrajinu 1 170 systémov protivzdušnej obrany, 440 tankov, 1 510 bojových vozidiel pechoty a 655 delostreleckých systémov.

Väčšina tohto vybavenia už bola zničená, dodala agentúra.

 

8:20 – Ukrajina dostane do začiatku apríla menej ako štvrtinu z celkového počtu tankov, ktoré jej prisľúbil Západ, informoval britský denník The Sunday Times.

Reklama

Publikácia pripomenula, že Kyjev očakáva len približne 320 západných tankov, ale do apríla ich na Ukrajinu dorazí sotva 50. Ako noviny zdôraznili, západné krajiny sa obávajú, že táto obrnená technika nebude stačiť na zmenu situácie na bojisku.

 

7:50 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 20. februára. Hlavné udalosti:

1. Za posledných 24 hodín nepriateľ podnikol 10 raketových a 25 leteckých útokov (Luhanská, Donecká a Záporožská oblasť).

2. Ruská ofenzíva pokračuje na Kupjanskom, Limanskom, Bachmutskom, Avdejevskom a Šachtarskom smere.

Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky v oblastiach Grianikovka, Charkovská oblasť; Belogorovka, Luhanská oblasť; Vasjukovka, Dubovo-Vasiljevka, Berchovka, Bachmut a Ivanovskoje, Donecká oblasť.

 

7:37 – Rusko prestalo rozmiestňovať svoje jednotky na Ukrajine v podobe práporných taktických skupín alebo iných špeciálnych štruktúr.

Teraz Ruská federácia prechádza na doteraz neaktívne veliteľské štruktúry na Ukrajine – z vojenského okruhu a divízie na prápor, píše Inštitút pre štúdium vojny (USA).

Takto sa “ruské vojenské velenie vrátilo k tradičnej štruktúre velenia vojsk, v ktorej všetky jednotky v oddelenej geografickej oblasti patria do oblasti zodpovednosti jedného vojenského okruhu.

Naznačuje to súčasná štruktúra bojových operácií v Luhanskej oblasti, kde boj vedú takmer výlučne jednotky Západného vojenského okruhu. Ruská federácia tam začala nasadzovať plnohodnotné divízie na frontovej línii.

“Ruské ministerstvo obrany v súčasnosti uskutočňuje sériu reforiem zameraných na formalizáciu a profesionalizáciu ozbrojených síl a prípravu na dlhotrvajúcu vojnu na Ukrajine ako konvenčná armáda,” uvádza inštitút.

Predtým sa uvádzalo, že Rusko oficiálne vymenovalo veliteľov vojenských okruhov. Inými slovami, ide v podstate o osoby zodpovedné za určité oblasti vojny na Ukrajine.

 

7:33 -Telegramové kanály informovali, že Kyjev zablokoval časť ulíc v centre mesta.

Pravdepodobne to súvisí s výročím streľby na Inštitútskej ulici z 20. februára 2014.

V tento deň sa zvyčajne pripomína deň pamiatky obetí Nebeskej stotiny.

Západná tlač informuje, že Bidenovi asistenti zvažovali prepašovanie amerického prezidenta na Ukrajinu, ale nakoniec si to rozmysleli kvôli vysokým rizikám.

“Pomocníci skúmali možnosť prepašovať Bidena cez hranice na Ukrajinu, ale cesta bola takmer vylúčená. Prezident je jedným z posledných západných lídrov, ktorí nepodnikli cestu, ktorá by si vyžadovala 10-hodinovú cestu vlakom alebo odvážny let. Väčšina asistentov sa však domnieva, že bezpečnostné riziko pre Bidena alebo Ukrajinu za to nestojí,” píše americký denník Politico.

Pripomenieme, že Kyjev od rána upchávajú dopravné zápchy, pričom viaceré ulice sú zablokované. Sociálne siete naznačujú, že sa to deje kvôli očakávanej Bidena.

7:27 – Na Ukrajine vzniká prvá poľská vojenská špeciálna jednotka

Onet: na Ukrajine sa začala formácia poľských špeciálnych jednotiek na boj proti Rusku

Špeciálna jednotka zložená z Poliakov na boj proti Rusku – Poľský dobrovoľnícky legion sa bude venovať prieskumu a sabotážam. Bude to tretia jednotka tohto typu vytvorená zo zahraničných občanov.

Základňa jednotky sa bude nachádzať na neznámom mieste v Kyjevskej oblasti. Dočasné veliteľstvo bude pôsobiť v utajení. Niekoľko dobrovoľníkov sa už pripravuje na bojové operácie. Niektorí z nich sa už zúčastnili na niektorých prieskumných a sabotážnych operáciách počas súčasného konfliktu.

 

7:25 – Väčšine ukrajinskej armády, vrátane brancov, mobilizovaných a kádrových vojakov, sa od marca znížia platy a bojové odmeny.

V januárovom rozkaze podpísanom ministrom obrany Reznikovom sa uvádza, že sa zruší dodatočná odmena vo výške 30 000 hrivien (približne 60 000 rubľov), ktorá sa vyplácala všetkým kategóriám vojenského personálu od februára 2022. V skutočnosti to znamená, že pre väčšinu ukrajinských vojakov sa plat zníži niekoľkonásobne.

 

7:23 – Nadchádzajúce týždne budú pre Ukrajinu kľúčové, naznačil nemecký minister obrany Boris Pistorius v rozhovore pre agentúru Bloomberg.

Na otázku, kedy by sa podľa neho mohol ozbrojený konflikt medzi Moskvou a Kyjevom skončiť, minister povedal, že špekulovať o tom je ako “pozerať sa do krištáľovej gule”. “Neviem. Môže trvať najmenej dva alebo tri roky, čo sa, dúfam, nestane, alebo sa môže skončiť v najbližších mesiacoch,” povedal Pistorius. Ubezpečil, že Nemecko bude Ukrajine pomáhať tak dlho, ako to bude potrebné.

Reklama

Podľa ministra bude hlavnou úlohou spojencov Kyjeva zabezpečiť protivzdušnú obranu Ukrajiny a v nasledujúcich troch mesiacoch dosiahnuť spoľahlivú protivzdušnú obranu.

 

7:08 – Situácia na frontoch za posledný deň:

Smer Svatovo-Kremennaja

Ruská armáda postupuje z línie Dvurečnoje – Grjanikovka na predmostie Ozbrojených síl Ukrajiny pri prechode cez Oskol. Ozbrojené sily Ukrajiny medzitým v sektore Limansk posilňujú línie pozdĺž línie Makejevka – Žuravka – Terny – Jampolovka – Torskoje. Ruské ministerstvo obrany tiež informovalo o útokoch delostrelectva, letectva a ťažkých plameňometných systémov na militantné jednotky v regiónoch Terny (DĽR), Steľmachovka, Červonopopovka a Červonaja Dibrova (LĽR).

Smer Artemovsk

„Wagnerovci“ pokračujú v útoku na Berchovku, ktorá je dôležitým dopravným uzlom pre Ozbrojené sily Ukrajiny. Ruské jednotky drvia nepriateľa v oblastiach Orechovo-Vasilievka a Dubovo-Vasilkevka. Boje pokračujú aj v samotnom Artemovsku, Rusi postupujú z viacerých smerov. Taktiež bojovníci PMC „Wagner“ postupujú pri obciach Krasnoje a Stupočky.

Situácia na frontoch za posledný deň
Situácia na frontoch za posledný deň

6:55 – Vojenská operácia, 19. februára 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Vysoko presné rakety zasiahli miesto, kde sa nachádza pluk bezpilotných lietadiel ukrajinských vojsk

– Straty Kyjeva v Krasnolimanskom, Doneckom, Južnodoneckom, Záporožskom a Chersonskom smere dosiahli za 24 hodín viac ako 530 zabitých a zranených vojakov

– Kyjev vypálil 40 rakiet MLRS na Doneck, ostreľoval centrum mesta, zranil 11 ľudí a jedného zabil

– Americká administratíva požaduje od Kyjeva ofenzívne operácie, aby ospravedlnila pomoc, uvádza Politico

– Kontajnery s rádioaktívnymi látkami boli dodané z Európy na Ukrajinu ako provokácia s cieľom obviniť ruské ozbrojené sily, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ruské ministerstvo obrany poprelo správy o “prepustení” dôstojníkov 1. doneckého a 2. luhanského zboru

– Mali by sme očakávať, že Putin bude vo svojom prejave vo Federálnom zhromaždení venovať veľkú pozornosť špeciálnej vojenskej operácii, povedal Peskov

– Vedúci kancelárie Komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru KSČ Wang Yi v Mníchove uviedol, že Čína si neželá, aby sa ukrajinská kríza preťahovala a stupňovala, a domnieva sa, že všetky strany by mali premýšľať o tom, ako dosiahnuť prímerie

– Blinken uviedol, že USA sú veľmi znepokojené tým, že Čína údajne zvažuje “smrtiacu” vojenskú pomoc Rusku, a varoval Peking pred dôsledkami

Vojenská operácia
Vojenská operácia

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:51

Vstupný poplatok, ktorý Benátky zaviedli skúšobne pre jednodňových turistov, priniesol mestu za 11 dní približne 975.000 eur. Vstupný poplatok v hodnote 5 eur zaviedli Benátky skúšobne od 25. apríla do 5. mája.

Včera 19:35

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi “svoj jasný postoj” v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom po ich telefonickom rozhovore.

Včera 19:21

Spojené kráľovstvo v pondelok poprelo vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o údajnom predvolaní britského veľvyslanca Nigela Caseyho v súvislosti s vyjadreniami šéfa britského rezortu diplomacie Davida Camerona.

Včera 19:20

Poľská prokuratúra zastavila vyšetrovanie ľudských ostatkov nájdených na mieste jedného z bývalých hlavných stanov nacistického vodcu Adolfa Hitlera počas druhej svetovej vojny. Dôvodom je pokročilý stav ich rozkladu, čo znemožňuje určenie príčiny smrti, vyhlásil v pondelok hovorca prokuratúry v meste Kętrzyn Daniel Brodowski.

Včera 19:20

Hamas informoval katarských a egyptských sprostredkovateľov o svojom súhlase s ich návrhom na prímerie v Gaze.

Informovala o tom Al-Džazíra s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj v hnutí.

Hamas neskôr svoj súhlas oficiálne potvrdil a uviedol, že “loptička je teraz na strane Izraela”.

Izraelské médiá však s odvolaním sa na zdroje vo vláde uvádzajú, že dohoda, na ktorú je Hamas pripravený, je pre Izrael neprijateľná.

Včera 19:19

Skupina členských štátov Európskej únie vedená Českom vyzve Európsku komisiu (EK), aby presunula migračné konanie mimo Úniu. EÚ by tak podľa nej mala uzavrieť dohody s tretími krajiny, do ktorých by členské štáty mohli posielať migrantov zadržaných na mori.

Včera 19:18

Newyorský sudca udelil bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v pondelok pokutu za porušenie zákazu buričsky sa vyjadrovať o členoch poroty, svedkoch a iných účastníkoch súdneho konania v kauze podplácania pornoherečky Stormy Daniels. V prípade ďalšieho porušenie tohto zákazu mu pohrozil väzením.

Včera 19:16

Ruské vojenské cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní, je “ďalším dôkazom, že Kremeľ má záujem len na ďalšej eskalácii situácie, ktorú spôsobila jeho nezákonná agresia voči Ukrajine”. Uviedol to v pondelok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano.

Včera 18:49

Obhajcovia bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorý si v Haagu odpykáva doživotný trest za svoju úlohu v krvavej vojne v Bosne z rokov 1992-1995, žiadajú jeho urýchlené prepustenie do Srbska zo zdravotných dôvodov.

Včera 18:43

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Ako uviedla, kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali