Oľga Šlesingrová uvádza, že „čipsy sú z veľkej časti nasiaknuté bezcenným tukom, ktorý tvorí zhruba tretinu“. „Obsahujú tiež veľké množstvo soli,“ dodáva Šlesingrová. „Hodnotili sme ich z pohľadu koncentrácie soli a tuku v gramoch na 1o0 gramov.“
Testom bolo zistené, že jedno balenie čipsov obsahuje odporúčanú dennú dávku tuku. K tomu sa ale viaže aj iné zdravotné riziko, píše český rozhlas.cz. „Keď jete čipsy, tak sa k tomu dobre pije. Spotreba čipsov je spojená so zvýšenou spotrebou alkoholu,“ vysvetľuje Šlesingrová.
Problémom je, že žiadna vyhláška nenariaďuje, ako majú čipsy voňať alebo chutiť, preto redakcia časopisu hodnotila balenia čipsov podľa už neplatnej českej legislatívy. „Výsledky dopadli prekvapivo dobre, čo sa týka chuti, vône, farby a vzhľadu. Rozdiely sa medzi nimi našli, ale žiadny nedopadol horšie ako uspokojivo.“
Kľúčovou zložkou testu bolo ale zameranie na dve nežiaduce látky: transmastné kyseliny, ktoré vznikajú pri opakovanom zahrievaní oleja alebo pri zastaraných metódach stužovania tuku, a karcinogénny akrylamid. Dobrou správou je, že v baleniach neboli objavené transmastné kyseliny.
Karcinogénny akrylamid sa ale vyskytuje v potravinách s obsahom škrobu, ako sú napríklad zemiaky. Podľa európskych noriem je maximálny povolený objem 750 mikrogramov akrylamidu na kilogram výrobku. 4 z celkových 19 balení hodnote vôbec nevyhovelo.
Rozdiel bol aj medzi rovnakou značkou čipsov z nemeckého a českého trhu, konkrétne išlo o značku Lay’s. Čipsy určené pre český trh sa vyrábajú v Poľsku a čipsy určené pre nemecký trh zase v nemeckom závode. „Rozdiel medzi nimi nie je tak veľký, navyše je v prospech českého výrobku. Avšak práve akrylamidu bolo v českom balení 2x toľko. Na druhej strane, tie naše chutili hodnotiteľom v laboratóriu viac,“ uzatvára Šlesingrová.