Tereza Spencerová: Vo východnom Aleppe boli zajatí dôstojníci z NATO, tzv. “poradcovia”. Aj to môže byť dôvod, prečo OSN žiada “okamžité prímerie” a Kerry zasa, aby bolo Rusko voči posledným džihádistom “milosrdné”

Tereza Spencerová: Vo východnom Aleppe boli zajatí dôstojníci z NATO, tzv. “poradcovia”. Aj to môže byť dôvod, prečo OSN žiada “okamžité prímerie” a Kerry zasa, aby bolo Rusko voči posledným džihádistom “milosrdné”

Sýria 27. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-SANA via AP)

 

Terezu Spencerovú ste mohli nedávno zaregistrovať v relácii slovenského rozhlasu Z prvej ruky, venovanej udalostiam v Sýrii, kde jej náprotivkom bol Mirek Tóda z Denníka N, ktorý sa v diskusii zmohol iba na opakovanie ideologických floskúl o tom, ako migranti utekajú do Európy kvôli ruskému bombardovaniu a že Asadova armáda masakruje civilné obyvateľstvo. Viac Tu.

Tereza Spencerová z Literárních novin je novinárka, ktorá sa venuje sýrskemu konfliktu od jeho začiatku a Sýriu navštevuje pravidelne. Prinášame vám jej pohľad na posledné udalosti v Sýrii. Uvádza, že západní novinári sa sami prísť do východného Aleppa vždy báli, a tak svoju všetku dôveru vkladali do Sýrskeho observatória pre ľudské práva, ktoré z britského Coventry čoby one-man šou vedie známy protiasadovský aktivista. Zvyšok “zaručených správ” zo Sýrie potom vedľa platených síl v zahraničí obstarali takzvaní “sýrski aktivisti”. Článok pôvodne vyšiel v Literárnych novinách

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Hrobové ticho naznačuje, že už prebiehajú zákulisné vyjednávania o ich výmene za ústupky, ktorých mieru a rozsah si môže Damask v tejto situácii diktovať takmer podľa ľubovôle.

Prvé zvesti o zajatých cudzincoch vo východnom Aleppe sa začali šíriť už minulý štvrtok, o deň neskôr sa zmienil aj francúzsky server, ktorý už písal o “zajatých dôstojníkoch NATO”. Podľa sýrskeho poslanca Farisa Šihábího sú medzi zajatcami príslušníci “koaličných síl”, konkrétne po jednom z USA, Turecka a Izraela, k tomu ešte zo Saudskej Arábie, Kataru, Jordánska a Maroka. Ďalšie zdroje pridávali ešte občanov Francúzska alebo Nemecka.

Reklama

Tieto špekulácie teraz zrejme na pravú mieru uviedol sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafárí, podľa ktorého sa “mnoho zahraničných dôstojníkov, vojenských aj spravodajských, ktorí sa nachádzajú vo východnom Aleppe, pokúša oblasť opustiť. Títo predstavitelia umiernenej opozície s cudzím občianstvom sa pokúšajú odísť z Aleppa spolu s teroristami. “A zverejnil aj ich mená. Viac tu.

Už v septembri ruské médiá informovali o tom, že ruská raketa zničila vo východnom Aleppe veliteľské stanovište, v ktorom zahynulo cez tridsať dôstojníkov zo západných krajín, Izraela či Perzského zálivu. Vtedy o tom informoval snáď len Times of Israel, zvyšok sveta mlčal. Rovnako ako teraz, keď boli zajatí ďalší poradcovia. Za normálnych okolností by to bola “bomba”, ale v reáli sa hrá na “mŕtveho chrobáka” a dokonca nikto nič nevyvracia ani nedementuje. Je samozrejme nepríjemné, ak sa dôstojníci z krajín NATO pôsobiaci v Sýrii ilegálne, v rámci tzv. Koalície boja proti Daeši, nechali zajať pri podpore iným teroristickým organizáciám, konkrétne Al Kájde a jej spojencom vo východnom Aleppe. Spojenie medzi Západom a Al Káidou vrátane vyzbrojovania teroristov západné médiá v poslednej dobe predsa len – hoci hanblivo – začali pripúšťať, ďalej tiež priznávajú, že z východného Aleppa v poslednej dobe prúdila do sveta skôr len propaganda, než podložené a dokázateľné informácie. Prevalilo sa aj to, že Británia dokonca ponúkala veľké peniaze novinárom, aby písali “za rebelov” a v ich mene, a tak nie je divu, že do stratena vyšlo aj jedno z posledných obvinení, konkrétne z masakry 82 civilistov vo východnom Aleppe alebo z popráv ďalších 183 civilistov – žiadne obrázky, žiadni svedkovia, žiadne telá … Mimochodom, egyptská polícia zatkla v Port Said skupinu ľudí, ktorí na tamojšom zbúranisku pripravovali “zábery zranených detí z Aleppa”. Tieto prípady samozrejme neznamenajú, že všetko, čo prichádzalo z východného Aleppa, boli samé hoaxy, a samozrejme to neznamená, že by vyhlásenie ruských, sýrskych alebo iránskych predstaviteľov mali byť vytesané do kameňa, čo by večné pravdy.

Avšak, západní novinári sa sami do východného Aleppa prísť vždy báli, a tak svoju všetku dôveru vkladali do Sýrskeho observatória pre ľudské práva, ktoré z britského Coventry čoby one-man šou vedie známy protiasadovský aktivista. Zvyšok “zaručených správ” zo Sýrie potom vedľa platených síl v zahraničí obstarali takzvaní “sýrski aktivisti” (boh súď, kto v skutočnosti sú, a či vôbec existovali) alebo napríklad na Západe založené, financované a oslavované Biele helmy, hoci ich dôveryhodnosť nemá cenu deravého groša.

A ak teraz okolo zajatých dôstojníkov, ktorí z neznámych dôvodov zostali v dokonale vybavených podzemných bunkroch vo východnom Aleppe až do úplného konca, panuje ticho, možno predpokladať, že už prebiehajú zákulisné vyjednávania o ich výmene za ústupky, ktorých mieru a rozsah si môže Damask v tejto situácii diktovať takmer podľa ľubovôle.

Snaha “poradcov” utiecť z východného Aleppa spolu s džihádistami pritom môže súčasne vysvetliť prieťahy, ku ktorým pri evakuácii ozbrojencov došlo. A môže vysvetliť aj snahu VZ OSN presadiť “okamžité prímerie” v čase, keď sýrska armáda so svojimi spojencami oslobodila už 99 percent východného Aleppa. A môže to vysvetliť prosbu Johna Kerryho, aby Rusko prejavilo voči posledným džihádistom vo východnom Aleppe “trochu milosrdenstva”, hoci ruské stíhačky na východné Aleppo neútočili už vyše dvoch mesiacov a celú ofenzívu mala plne v dikcii sýrska armáda. Kerry tak vlastne len potvrdil nepochopenie situácie v Sýrii a súčasne aj platnosť okrídleného príslovia “podľa seba súdim teba”. Možno tým však vysvetliť aj iniciatívu Francúzska, ktoré v Bezpečnostnej rade OSN na poslednú chvíľu predložilo rezolúciu o vyslaní medzinárodných pozorovateľov, ktorí by dohliadli na evakuáciu džihádistov, teda “umiernených rebelov”, aby sa “predišlo masakrom”. Rusko pôvodne avizovalo, že bude rezolúciu vetovať, ale po viac ako štyroch hodinách zákulisných rokovaní pre ňu zdvihlo ruku s tým, že upravené znenie už mu nijako nevadí. Zrejme však preto, že než sa predpokladaná stovka pozorovateľov dostane na miesto, bude po všetkom a desiatky tisíc civilistov i “civilistov so zbraňami” už budú v Idlíbe pri tureckých hraniciach.

Reklama

Oslobodenie východného Aleppa od Al Káidy a spol. je v každom prípade zásadnou porážkou Západu a jeho politiky v Sýrii a mnohí volajú po jej prehodnotení. Nie je to nemysliteľné – Donald Trump opakovane zdôrazňuje, že Spojené štáty pod jeho vedením prestanú skúšať zvrhávať cudzie režimy a sústredia sa namiesto toho na “porážku terorizmu a zničenie Islamského štátu”, bez toho aby mal Rusko na zozname prioritných amerických nepriateľov. Európska únia stále netuší, ako zliezť z lopaty, na ktorú si pred rokmi nadšene naskočila, a tak úplne mimo realitu tvrdí, že sa nebude podieľať na rekonštrukcii Sýrie, kým bude Asad pri moci – ako keby niekto Európu k rekonštrukcii pozýval. Európska politika sa ale môže radikálne zmeniť už v budúcom roku, pretože Londýn mieri mimo Únie a obaja hlavní favoriti na francúzskeho prezidenta – Fillon i Le Penová – patria k hlasným kritikom protiasadovského popudzovania. Za týchto okolností môže vyjednávanie o osude západných či izraelských vojnových zajatcov z východného Aleppa mnoho procesov prinajmenšom urýchliť …

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali