Teodor Jozef Tekel ofm

Teodor Jozef Tekel ofm

Bratislava 25. januára 2022 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Kňaz, františkán, kazateľ, katechéta, spisovateľ, básnik, maliar, sochár. Narodil sa 26. januára 1902 v obci Kelemeš dnes Ľubotice pri Prešove v chudobnej dedinskej roľníckej rodine. Po základnej škole v rodisku študoval na gymnáziu u cisterciánov Baji v Maďarsku. Ako 15 ročný vstúpil do františkánskej rehole

kostol
Ilustračné foto

Po noviciáte pri prvých rehoľných sľuboch prijal meno Teodor. Filozofické a teologické štúdia absolvoval v Gyongyosi. V roku 1923 zložil rehoľné sľuby. Kňazskú vysviacku prijal 17. augusta 1924. Ešte v tom roku prešiel na Slovensku do novozriadenej slovenskej františkánskej salvatoriánskej provincie. Účinkoval ako kazateľ a katechéta v Bardejove, Hlohovci, Nových Zámkoch, Nitre, Fiľakove, Šebeši – Nižnej Šebastovej. V roku 1924 odbavoval vianočné sviatky v Bojničkách, keď sa vrátil do kláštora zakúril si a zaspal, vietor vyrážal dym z kachieľ a ráno ho našli zaduseného a dlho ho preberali. Táto príhoda poznačila jeho zdravotný stav na celý život.

Reklama

Od malička bol nadaný na kreslenie. V roku 1930 sa dostal na Akadémiu výtvarných umení v Prahe, kde študoval maliarstvo u profesora Maxa Švabinského. Svoje prvé diela vystavoval v Prahe v roku 1931. Po absolvovaní akadémie sa vrátil na Slovensko a svoj talent rozvíjal počas pedagogickej praxe na gymnáziu v Malackách, kde bol v rokoch 1939 – 43 profesorom kreslenia. V tých rokoch sa dostal do styku s výtvarníkmi Alexym, Bazovským, Benkom Fullom Mudrochom a inými, zúčastňoval sa výstav slovenských umelcov. Príležitostne ilustroval kresbami Serafínsky svet i Františkánsky obzor. Jeho kresby spestrili aj básnickú zbierku Svetoslava Vaigla Výstup na horu Tábor /1939/.

Po odchode z Malaciek pôsobil v Bratislave a Hlohovci. Napísal kázne a úvahy v ktorých riešil otázky duchovného i náboženského života kritizoval ateizmus a materializmus. Tu ho zastihla aj noc z 13. na 14. apríla 1950 kedy bol internovaný vo Sv. Beňadiku a potom v Belušských Slatinách. V priebehu leta sa usadil v Trnave, kde tvoril až do smrti. Príležitostne pôsobil v pastorácií v Trnave a okolí. Bol členom Slovenskej sekcie Zväzu česko – slovenských výtvarných umelcov, potom Zväzu slovenských výtvarných umelcov v Bratislave. V roku 1968 usporiadal v Trnave samostatnú výstavu. V jeho tvorbe sú zastúpené kresby ceruzkou, lavírované kresby tušom, atramentom a olejomaľba.

Reklama

Pri príležitosti jeho 70. narodenín napísali v matičnom čítaní:

Prínos Teodora Tekela pre slovenskú tvorbu je hlavne v oblasti kresby a pastelu. Svojím neopakovateľným rukopisom vždy na malých intímnych formátoch zobrazuje svet svojich obľúbených, nevyčerpateľných tém. Bez opakovania sa striedajú prevažne náboženské námety: zvestovanie, narodenie, madony, rodiny, prenasledovania, úteky, bičovania, ukrižovania, piety a pod. Rovnakými básnickými víziami sú aj žánrové obrázky mestského a dedinského prostredia…

Na výstave sa predstavil aj na jar 1975, Spoločenské a umelecké premeny Trnavy, ktorú pripravilo Západoslovenské múzeum. Bohumil Chmelík sa vyjadril o ňom, že sa ako umelec vyrovnáva s najnovšími smermi svetovej domácej výtvarnej tvorby. Ale aj pri tejto umeleckej práci nejde nikdy o tvorbu náhodnú či špekulatívnu. Definitívnym dielam predchádza vždy patričné štúdium, dlhé hľadania, kritický výber. Väčšia časť jeho tvorby je realistická, zrozumiteľná, humanisticky angažovaná. Dielo P. Teodora Tekela hoci širšej verejnosti menej známe, má trvalé miesto v dejinách slovenského výtvarného umenia. Jeho pozostalosť obsahuje vyše tritisíc hotových i nedokončených obrazov, štúdií, škíc, kresieb a okolo tristo veľkých zošitov s vypoznámkovanými škicami najrozličnejších náboženských i časových námetov, v mnohorakých tvaroch i kompozíciách, v ktorých sa Tekel ukazuje nielen ako umelec s ceruzou, perom, štetcom i pastelmi, ale aj hĺbkou ducha a invenciami. Väčšina jeho diel je uložená v Galérií Jána Koniarika v Trnave.

Veľa diel je aj v súkromnom vlastníctve a objavujú sa aj v ponukách aukčných umeleckých spoločností. O jeho duchovných kvalitách hovorí literárna pozostalosť, či jeho korešpondencia. Tá sa nachádza v archíve Slovenskej národnej galérie v Bratislave, Štátnom okresnom archíve v Trnave a archíve Matice Slovenskej v Martine. Zo starších čias ide hlavne o kázne a katechézy. Písal aj básne, ktoré sú poznačené mysticizmom a meditáciami o náboženských a všeľudských problémoch. Jeho dielo svedčí o aj bolestiach doby, v ktorých sa rodilo, no zároveň aj o duchu, ktorý pomáhal niesť a prekonávať ťarchu doby a jej bolesti. Svedectvom toho je aj jeho korešpondencia. Tá je aj svedectvom o bolestivej solidarite s trpiacim svetom o ľudskej i umeleckej citlivosti, je však aj svedectvom o jeho zdravotných ťažkostiach, ako aj o jeho bolesti pri zamýšľaní sa nad vlastným životným údelom v kontexte danej doby.

Pred štúdiom v Prahe príležitostne tvoril aj plastiky, uvažoval či by nemal študovať sochárstvo. Žil veľmi jednoducho a skromne v malom domčeku v Trnave, ktorý nemal ani podlahu, len udupanú zem. Možno z núdze a krajnej chudoby, keď nemal plátno, neraz maľuje na noviny, ktorých písmená prerážajú cez farby, čím je vytváraný originálny a jedinečný obraz. Ako paradox pôsobia niektoré jeho pastely s biblickým motívom nakreslené cez proletárske texty dobových denníkov. Mal priateľov, s ktorými udržiaval písomný kontakt i takých s ktorým sa občas mohol stretnúť vo svojom domčeku, aby sa rozprávali o kultúre, o umení, o živote. Od roku 1973, keď sa začala u neho prejavovať vážna choroba, obetavo sa o neho staral spolubrat františkán Aquinas Michal Slahučka. On sa stal správcom jeho diela. Životný osud akademického maliara Teodora Tekela, nie je možné oddeliť od smutnej histórie doby, v ktorej žil a tvoril.

Reklama

Napriek jej zložitosti nerezignoval, ale v tichosti tvoril, svoj talent nezakopal a zanechal po sebe rozsiahle umelecké dielo. Zomrel na rakovinu 14. júla 1975, pochovaný je na Novom cintoríne v Trnave. Pri príležitosti 110. výročia jeho narodenia bola v roku 2012 inštalovaná výstava jeho diela v priestoroch Západoslovenského múzea v Trnave. Tiež Veľvyslanectvo SR pri Svätej stolici v Ríme usporiadalo výstavu jeho diela. Z pera PhDr. Aleny Piatrovej PhD. bola vo vydavateľstve Michala Vaška v Prešove bola vydaná jeho monografia.

Ľudovít Košík

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali