Tento krok urýchli rozpad Európskej únie

Tento krok urýchli rozpad Európskej únie

Bratislava 31. januára 2024 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo))

 

Maďarsko je pobúrené “politickým vydieraním”, ktoré voči nemu podnikli orgány EÚ. Budapešti totiž hrozia rozsiahle hospodárske sankcie, a to všetko kvôli jej postoju k Ukrajine. O čom presne hovoríme a prečo je toto vydieranie pre Brusel v skutočnosti oveľa hrozivejšie? Kladie si otázky Gevorg Mirzajan, docent na Vysokej škole finančnej v novinách Vzgljad

Summit EÚ
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Západná propaganda nám roky tvrdila, že v rámci Organizácie Varšavskej zmluvy a Rady vzájomnej hospodárskej pomoci – sovietskych integračných projektov vo východnej Európe – neexistovala ani sloboda, ani demokracia. A ako jeden z príkladov uvádzali rok 1956, keď ZSSR zaviedol vojská do Maďarska a potlačil maďarské povstanie proti “sovietskemu diktátu”.

Reklama

A teraz, keď Maďarsko vstupuje do západných integračných projektov – EÚ a NATO – sa ukazuje, že ani tam nie je sloboda a demokracia. Britské vydanie denníka Financial Times napísalo, že vedenie EÚ sa chystá “podkopať” maďarskú ekonomiku.

“V dokumente, ktorý vypracovali úradníci EÚ, Brusel načrtol stratégiu zameranú na hospodárske oslabenie Maďarska. Ide o snahu ohroziť jeho menu a spôsobiť kolaps dôvery investorov v snahe viesť k poklesu zamestnanosti a hospodárskeho rastu krajiny,” zdôrazňuje publikácia. Okrem toho chce vedenie EÚ pohroziť, že Maďarsko natrvalo pripraví o prístup k eurofondom.

Reklama

Hrozby sú pomerne vážne. Krajina je skutočne závislá od prílevu zahraničného kapitálu a EÚ, USA a Spojené kráľovstvo tvoria približne 84 % maďarského vývozu. A ak Západ utiahne skrutky, môže to v krajine vyvolať vážnu hospodársku krízu, ktorá podľa západných stratégov oslabí pozíciu premiéra Viktora Orbána, ktorý je pre nich nežiaduci.

A skrutky utiahnu, ak na samite EÚ 1. februára Maďarsko zablokuje pridelenie balíka pomoci Kyjevu vo výške 50 miliárd eur na obdobie do roku 2027 z celoeurópskych (teda aj maďarských) fondov. V skutočnosti sa februárový samit zvoláva práve preto, že otázka financovania sa v decembri nevyriešila a nevyriešila sa práve pre veto Maďarska. A teraz vlastne Budapešť dostáva druhú šancu “urobiť správnu vec”.

Samotní Maďari tvrdia, že už robia správnu vec, pretože, súdiac podľa prieskumov verejnej mienky, 99 percent obyvateľov krajiny podporuje postoj Viktora Orbána k ukrajinskej otázke. Okrem toho Maďari konajú aj legálne – na rozdiel od orgánov EÚ.

“Dokument pripravený bruselskými byrokratmi len potvrdzuje to, čo maďarská vláda hovorí už dlho: prístup k fondom EÚ sa využíva na politické vydieranie,” rozhorčuje sa maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Podľa Budapešti pomoc Ukrajine a peniaze pre Maďarsko sú úplne odlišné záležitosti. “Maďarsko nevytvára spojitosť medzi podporou Ukrajiny a prístupom k fondom EÚ a odmieta pokusy iných strán spájať to,” hovorí Bóka.

Napriek tomu sú maďarské orgány dokonca ochotné pristúpiť na určité kompromisy. Budapešť napríklad navrhuje schváliť celkové pridelenie balíka ako celku, ale každý rok (a prostriedky z balíka, pripomíname, sa budú Kyjevu prideľovať po častiach až do roku 2027) o tejto otázke znovu rokovať a dať Maďarsku právo vetovať ďalšie platby. EÚ to, pochopiteľne, odmietla – nepotrebuje každoročné maďarské vydieranie. Preto zostáva v platnosti ultimátum: buď Budapešť odmietne blokovať finančné prostriedky Kyjevu, alebo dostane fiškálny rok 1956.

Reklama

Jedinou otázkou je, či je EÚ pripravená toto ultimátum splniť? Najmä preto, že nejde len o Maďarsko. Európski predstavitelia na každom rohu ubezpečujú, že majú demokraciu a slobodu, že v EÚ sa rozhodnutia prijímajú konsenzom rovnako zmýšľajúcich ľudí. Tu však vidíme nielen nátlak, ale aj demonštratívny nátlak, a to mimoriadne tvrdý. “Brusel vydiera Maďarsko, akoby veril, že zajtrajšok už nikdy nepríde,” hovorí Balázs Orbán, hovorca maďarského premiéra. Prečo teda EÚ ničí svoju vlastnú propagandistickú konštrukciu?

Na jednej strane zavádza vnútornú disciplínu. “Chudobná krajina by mala vedieť, kde je jej miesto, a nemala by priečiť ‘starším'”.

Najmä ak má Orbán osobný konflikt s holandským premiérom Markom Ruttem – najvplyvnejším politikom v súčasnej Európe. Jeden je otec piatich detí, ktorý chodí každú nedeľu do kostola. Druhý otvorene hovorí o tom, že chodí nahý po svojom byte. A pre holandského premiéra je zásadné dať svojmu maďarskému kolegovi lekciu. Rutte sa zameriava na peniaze – keďže Holandsko dáva Maďarsku peniaze, má právo diktovať si vlastné podmienky týkajúce sa demokracie, LGBT atď.”, vysvetľuje Vadim Truchačev, docent Ruskej štátnej univerzity, pre noviny VZGLJAD.

Podľa jeho názoru EÚ vždy tlačila na jednotlivé krajiny – aj na Nemecko, najmä v prípade gréckej krízy. V EÚ jeden alebo dokonca dvaja (Slovensko je na strane Maďarska) nie sú žiadnou silou. O to viac, že nie tak dávno si najvýznamnejší európski trablmejkri – Poliaci – zvolili “správneho” premiéra Donalda Tuska, takže sa rozhodli “spravne”. “Tusk zrušil takmer všetko, čo dráždilo EÚ,” hovorí Vadim Truchačov.

O to viac teraz, keď sa Európska únia postavila na stranu Spojených štátov, ktoré už obviňujú Maďarsko, že vedie zahraničnú politiku založenú na fantázii a pomáha Rusku dosahovať jeho ciele. Washingtonu sa kategoricky nepáči ani snaha Viktora Orbána zabrániť Američanom presunúť financovanie Ukrajiny z amerického rozpočtu do európskeho, a ešte viac jeho odpor voči západným liberálnym hodnotám.

Reklama

Takže aj Bidenova administratíva si vybrala správneho veľvyslanca v Maďarsku. “Veľvyslanec David Pressman je jednoducho nekonvenčný v každom zmysle slova. Bol vymenovaný, aby dráždil maďarské úrady a kalvína Orbána,” vysvetľuje pre noviny VZGLJAD Dmitrij Ofitserov-Belskij, vedúci vedecký pracovník IMEMO Ruskej akadémie vied.

Na základe toho bude musieť Orbán podľa niektorých expertov ešte ustúpiť. Nie čiastočne, ale úplne. “Dobre pozná pravidlá hry, takže nebude veľmi trvať na svojom,” hovorí Vadim Truchačev.

Podľa inej verzie však môže ustúpiť práve Európska únia – ak Orbán zariskuje a vytrvá. Koniec koncov, negatívne dôsledky silového zlomenia maďarského premiéra môžu prevýšiť všetky výhody jeho podriadenia sa – najmä vzhľadom na súčasné trendy v medzinárodných vzťahoch.

Po prvé, Európa chápe, odkiaľ fúka washingtonský vietor. “Ísť s odchádzajúcou, slabnúcou Bidenovou administratívou by bolo čudné, najmä vzhľadom na to, že Trumpove šance každým dňom rastú,” vysvetľuje Dmitrij Ofičerov-Belskij. – O to viac, že európske orgány sa teraz tak či onak snažia vyrovnať nerovnováhu vo vzťahoch s USA a znížiť závislosť, ktorá sa už stala veľmi prehnanou”.

Po druhé, autorita Európskej komisie a samotná idea európskej identity nie je v súčasnosti v najlepšom stave. Viaceré krajiny (predovšetkým vo východnej Európe) sa obávajú prehlbovania európskej integrácie a sú náchylné sympatizovať, ak nie podporovať, tak aspoň sympatizovať s eurofrontistami. O to viac, že si uvedomujú, že kedykoľvek sa aj oni môžu zaradiť medzi týchto frontmanov.

A Brusel je povinný tieto nálady zohľadniť. “Európania sa v zásade snažia neuplatňovať opatrenia “trestania” už len z toho dôvodu, že z dlhodobého hľadiska to bude mať vražedný účinok na lojalitu členských štátov v rámci združenia,” pokračuje Dmitrij Ofičerov-Belskij.

Otázkou teda je, čo si EÚ v konaní s Maďarskom vyberie: takticky výhodný nátlak alebo strategicky výhodné rokovania. Koniec koncov, v roku 1956 sa výsledok maďarského povstania mohol považovať aj za sovietske víťazstvo – z dlhodobého hľadiska však boli tieto udalosti jednou z príčin rozpadu sovietskeho bloku.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:17

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas odišla z rokovaní o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, ktorá sa koná v egyptskom hlavnom meste Káhira, ale vráti sa na ďalšie rozhovory v utorok.

19:13

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas. To medzičasom oznámilo, že jeho delegácia odchádza z rokovaní o prímerí, ktoré sa konali v Káhire.

17:44

Európska centrálna banka zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako americká centrálna banka. To by podľa niektorých ekonómov mohlo mať “negatívny vplyv” na eurozónu.

17:24

Si Ťin-pching pricestoval na štátnu návštevu Francúzska, informovala čínska televízia.

Podľa európskych masmédií Macron očakáva, že počas rozhovorov bude s čínskym lídrom diskutovať o ukrajinskom konflikte.

Si Ťin-pching uviedol, že počas svojej návštevy Francúzska bude s Macronom diskutovať o vzťahoch medzi oboma krajinami, ako aj o dôležitých regionálnych a medzinárodných otázkach.

Čínsky prezident vo Francúzsku
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly
17:20

 Tisíce ľudí prišli v Budapešti na Pochod života (Élet menete), ktorým si Maďari pripomínajú obete holokaustu. Podľa servera ma.hu v poradí už 20. pochod sa začal odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 80. výročia holokaustu umiestnenej pred synagógou na ulici Dohány, ktorá je najväčšou synagógou v Európe.

Protivládna demonštrácia v Debrecíne
Na snímke ľudia mávajú maďarskými vlajkami na protivládnej demonštrácii, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar vo východomaďarskom Debrecíne
16:56

Európska centrálna banka má obmedzené možnosti, čo sa týka podpory pri transformácii na zelené energie. Povedal to v týchto dňoch guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

16:51

Viac ako milión ľudí sa zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny. Išlo o poslednú zastávku jej svetového turné “The Celebration Tour”.

Koncert Madonny na pláži Copacabana
Na snímke americká speváčka Madonna (uprostred) vystupuje počas bezplatného koncertu na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro
16:45

Vo veku 59 rokov zomrela uznávaná česká herečka Simona Postlerová. Podľa denníka Blesk ju našli v bezvedomí v jej pražskom byte. Diváci si herečku pamätajú z filmov Tancuj, Matyldo, Probudím se včera, Jedna kočka za druhou alebo zo seriálov Docent, Krejzovi či Vyprávěj a poznajú ju aj vďaka dabingu.

česká herecká hviezda Simona Postlerová
Na snímke česká herecká hviezda Simona Postlerová
16:19

Oceliarne U. S. Steel Košice s dcérskymi spoločnosťami za 1. štvrťrok tohto roku zaznamenali zisk pred úrokmi a zdanením vo výške 16 miliónov dolárov (14,89 milióna eur). Pre porovnanie, za 1. kvartál minulého roku vykázali stratu 34 miliónov USD. O bilancii informovala americká korporácia U. S. Steel, na svojom webe ju zverejnila košická hutnícka spoločnosť.

16:17

Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

16:16

Britský odevný reťazec Next oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb nad očakávania a v ich prípade, ako aj v prípade zisku pred zdanením potvrdil výhľad na celý rok.

15:08

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

15:06

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael. Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja pritom Netanjahua obvinil zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Izraelská vláda oznámila opatrenia na odobratie práv rodín teroristov
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali