Temná stránka digitalizácie: Európske konzervatívne podujatie

Temná stránka digitalizácie: Európske konzervatívne podujatie

Brusel 28. mája 2023 (HSP/europeanconservative/Foto:Twitter)

 

Stáva sa Západ príliš rýchlo digitálnym? Sú údajné výhody technologického posunu zatienené jeho nebezpečenstvami? Rozumejú vôbec tvorcovia politík nástrojom, ktoré sa používajú na formovanie nášho sveta? To boli jedny z otázok, o ktorých sa diskutovalo na poslednom podujatí, ktoré organizovala Európska konzervatívna strana v Bruseli v tieni sídla EÚ, píše Michael Curzon pre The European Conservative

Európske konzervatívne podujatie
Európske konzervatívne podujatie

Výkonná redaktorka Ellen Kryger Fantiniová otvorila tretiu časť série podujatí publikácie o “legislatívnych prioritách” Európskej komisie na roky 2023 a 2024 zdôraznením, že otázky týkajúce sa “kódovania novej Európy” sa stali “všeobjímajúcimi”. O to viac je potrebné o nich diskutovať; a načasovanie nemohlo byť lepšie, keďže digitálni giganti sa stretli v rovnakom čase v tom istom meste, aby hovorili o “zodpovednej umelej inteligencii pre ľudskú vynaliezavosť”.

Reklama

Laetitia Pouliquen, zakladateľka NBIC Ethics, autorka etických usmernení Európskej komisie pre umelú inteligenciu a účastníčka diskusie na podujatí The European Conservative s potešením konštatovala (zjavne viac ako tí, ktorí píšu v Politico), že počas jej prejavu skupina ľudí demonštrovala za “pozastavenie umelej inteligencie” v jej blízkosti, a to z dobrého dôvodu, keďže sa zdá, že vývoj mnohých nových technológií nie je zameraný na “vyššie dobro spoločnosti”. Pani Pouliquenová dodala, že vďaka digitálnym technológiám môžu tí, ktorí sú pri moci, “vedieť o nás všetko” – napokon, “všade, kam ideme, zanechávame digitálne odtlačky” – a tým sa potenciálne riziko poškodenia rozširuje viac, než si mnohí zrejme uvedomujú.

V tomto svetle chceli účastníci diskusie diskutovať o tom, čo chcú európski lídri dosiahnuť rozvojom digitálnych technológií. Pouliquen sa pýtal, či je v centre ich vízie etika, alebo možno ochrana suverenity EÚ “v boji [proti údajom] Číny a USA”.

Reklama

Holandský poslanec Michiel Hoogeveen (JA21) dodal, že keď sa Bruselu pýtal na účel prechodu napríklad na digitálne euro, úradníci odpovedali, že ho potrebujeme, pretože to robia v Číne. Podľa jeho slov sa obávajú, že ich “predbehneme v oblasti inovácií”, pričom túto stratégiu Fantini označil za “smiešnu” a spýtal sa: “Kedy bolo [kopírovanie Pekingu] dobrým nápadom?” Okrem týchto poznámok Hoogeveen uzavrel, že “táto otázka mi nebola úplne zodpovedaná”.

Tretí rečník, Carlos Perona Calvete, politický analytik a spisovateľ z The European Conservative, naznačil, že “idiosynkratický jazyk” okolo digitálnej agendy znamená, že “falošné” a “nebezpečné” myšlienky často zostávajú nepovšimnuté popri dobrých (ako napríklad tento týždeň objavené nové antibiotikum zabíjajúce superbaktérie vyvinuté pomocou umelej inteligencie). Poznamenal, že situáciu zhoršuje “technooptimizmus”, ktorý prejavujú mnohí vedúci predstavitelia; názor, že “všetko, čo je nové, je dobré”.

Rečníci sa zhodli na tom, že tvorcovia politík by sa mali zamerať na to, aby sa do popredia dostala ľudskosť – nie technológia pre technológiu. Konzervatívci by sa podľa Peronu mali “zaoberať technológiou”, ale “nie oslabujúcim spôsobom”: “V centre pozornosti musí byť ľudský subjekt.” Deti, aby sme uviedli malý, ale významný príklad, by mali byť nútené počítať sumy v hlave, a nie na kalkulačkách, aby sa z nich nestali “slabšie subjekty”: “Deti by mali byť nútené počítať v hlave, a nie na kalkulačkách.

Existuje aj riziko, že rastúci tlak na digitálnu dominanciu spôsobí, že európski občania budú nielen menej silní, ale aj menej slobodní.

Pani Pouliquenová upozornila na zavedenie aplikácie sociálneho kreditu v Bologni, ktorá je vraj zameraná na podporu “cnostného správania”. Takéto systémy podľa nej pomôžu – ak už nie sú – priniesť “veľmi silnú stratu slobody”, možno dokonca “transhumanistickú” realitu. Dr. Norman Lewis, ktorý vystúpil z publika, tiež vyjadril obavy z toho, že smerovanie k digitálnemu svetu uľahčuje “zásadný útok na súkromie nás všetkých”.

Reklama

Panelisti a niektorí, ktorí vzniesli otázky, sa trochu rozchádzali v názoroch na zámery tých, ktorí presadzujú digitálny prechod. Všetci však boli vo všeobecnosti zajedno, pokiaľ ide o smerovanie cestovania – či už zámerné alebo náhodné. Vyzvali preto, aby sa táto transformácia, ako sa vyjadril pán Hoogeveen, “odložila k ľadu”, prinajmenšom kým sa nezodpovie viac otázok a, ako zdôraznil pán Perona, kým sa neurčí postavenie človeka v tomto všetkom.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali