Takmer vesmírna technológia: prečo ruský tank T-90 dobýva svet

Takmer vesmírna technológia: prečo ruský tank T-90 dobýva svet

Moskva 26. júla 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Altaf Qadri)

 

Rusko a Irak podpísali kontrakt na veľkú dodávku tankov T-90. V prvej fáze Bagdad podľa plánu získa 73 tankov. Iračania dobre poznajú ruské zbrane a výber T-90MS nie je náhodný. Rovnako ako predchádzajúce podobné kontrakty je obchod v sume minimálne jednej miliardy zdôvodnený existujúcou vojenskou hrozbou.

Ilustračné foto: Ruský tank T-90

Na Blízkom východe oceňujú efektívnosť a praktickosť ruskej zbrane a tank T-90 je považovaný za najlepší tank na medzinárodnom trhu. S najnovšou exportnou verziou tanku T-90MS sa zoznamuje Saudská Arábia. Uralský pancier relatívne pokojne poráža konkurentov v mnohých krajinách.

Reklama

Rusko sa zúčastňuje medzinárodných tendrov na dodávku obrnenej techniky Vietnamu. V licencii tank T-90 vyrába India, 70 % časť komponentov je ruskej výroby.

Už je takmer úplne realizovaný kontrakt na dodávku 100 tankov T-90 Azerbajdžanu. Rusko predtým dodalo viac ako 120 tankov T-90C Alžírsku.

Reklama

Ruská zbraň obsadila 27 % svetového trhu (druhé miesto po USA s 31 %), niekoľko rokov sa export ruskej vojenskej produkcie drží na 15 miliárdách dolárov. Je ťažko v tejto sume vyčleniť podiel uralského panciera, cena tanku T-90MS však činí asi štyri milióny dolárov (pre porovnanie: francúzsky tank AMX-56 Leclerc je trikrát drahší).

A nie je náhoda, že dokonca ukrajinskú správu o Ľvovská tankovom závode ilustruje všetkým známy ruský T-90.

 

Konkurenčné výhody

T-90 sa dostal do prvej päťky najlepších svetových tankov podľa časopisu The National Interest. Fakticky posledná vývozná verzia tanku T-90MS (analóg ruského T-90AM) nemá konkurenciu v bojovej účinnosti, najvyššej kvalite a primeranej cene.

Reklama

Za hlavnú konkurenčnú výhodu T-90 v zahraničí považujú vzdialenosť zasiahnutia cieľa. Tankové 125 milimetrové delo D-81 TM (2A46) je spojené so systémom riadenia paľby, ktorý vo výpočtoch berie do úvahy množstvo parametrov (dokonca aj deformáciu hlavne zahriatím). Rovnako na tanku T-90 oceňujú aj komplex aktívnej ochrany Storm a laserom riadenú protitankovú muníciu komplexu Reflex-M (9K119M), ktorá je na vzdialenosť až piatich kilometrov schopná preraziť valcovaný pancier s hrúbkou viac ako 700 milimetrov. Tank T-90MS je maximálne unifikovaný pre použitie munície predchádzajúcich modifikácií T-90, bojový komplet je však rozšírený o trieštivú muníciu s dištančným výbuchom (pre efektívnejšie zničenie živej sily nepriateľa).

V tanku T-90MS sa prvýkrát objavilo riadiace ovládanie a automatická prevodovka (s možnosťou prepnutia na manuálnu), ktoré zlepšujú rýchlostné a manévrovacie vlastnosti stroja a tiež znižujú spotrebu paliva a neunavujú tak vodiča (pre neho je nainštalovaný aj kombinovaný nočný televízor a termokamera). Vo veži T-90MS sa nachádzajú dvaja z troch členov posádky – veliteľ a strelec. Tu sú umiestnený aj automatizovaný komplex ovládania zbraní, plazmové panely prístrojov, panoramatický zameriavač a kruhový kamerový systém.

Takmer vesmírne technológie neznižujú efektívnosť a spoľahlivosť T-90 v náročných prevádzkových podmienkach. To náležite ocenili krajiny Ázie a Blízkeho východu, kam sú dnes aj namierené hlavné vývozné toky produkcie Uralvagonzavod.

 

Najbližšia a bezpilotná budúcnosť

Reklama

V modernom svete je obranný potenciál základom suverenity akéhokoľvek štátu. Pravdepodobne práve preto má India v úmysle nákup viac ako 460 najnovších tankov T-90MS, v ktorej armáde už slúži asi 400 ruských tankov T-90S. V rámci programu Make in India je plánovaná výroba viac ako tisícky tankov T-90.

Uralvagonzavod dokončil rokovania o dodávke 146 tankov T-90MS ozbrojeným silám Kuvajtu. Vojská Vietname v strednodobom horizonte môžu potrebovať asi 200 tankov T-90MS. Zoznam nie je úplný. A podľa námestníka generálneho riaditeľa Rosoboronexportu Igora Sevastjanova exportný potenciál T-90 naďalej rastie.

Medzitým sa tvorcovia najlepších svetových tankov vrhajú do robotickej budúcnosti. Bezpilotné verzia T-90 získa moderný systém “mechanického zraku”, vďaka ktorému bude operátor mimo tanku ovládať stroj a všetky zbraňové systémy.

Na povrchu tanku nainštalované zariadenia (rádiolokátory, laserové diaľkomery, Multispektrálne kamery) zobrazia na monitore veliteľského (obývaného) tanku digitálny obraz situácie a veliteľ robotickej tankovej čaty (roty) sa bude môcť orientovať na bojisku, kontrolovať bezpilotné tanky, vykonávať úlohy a ničiť ciele. Uralvagonzavod už začal s robotizáciou T-90.

Snaha o zníženie počtu ľudí v bojových stretoch je pochopiteľná a oprávnená. Robotizácia systémov a komplexov pre rôzne oblasti bojového využitia je dnes prioritou rozvoja Ozbrojených síl Ruska. A ani robotická Armata nebude koniec evolúcie.

Všimnite si, že naši partneri stálym porovnávaním bojových možností tankov T-90S a M1A2 Abrams hľadia do minulosti.

Alexandr Chrolenko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali