Sýrske letectvo zaútočilo tretíkrát na tureckých vojakov, množstvo mŕtvych, horí obrnená technika

Sýrske letectvo zaútočilo tretíkrát na tureckých vojakov, množstvo mŕtvych, horí obrnená technika

El-Bab 26. novembra 2016 (HSP/Foto:TASR-Ismail Coskun, IHA via AP)

 

Sýrske letectvo včera neskoro večer po tretíkrát zaútočilo na pozície tureckých jednotiek a ich spojencov z radov protureckých ozbrojených zoskupení a protiasadovskej Sýrskej slobodnej armády. K útoku opäť prišlo v blízkosti mesta el-Bab. Informácie priniesol ruský portál warfiles.ru.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Informáciu potvrdili Kurdi a takisto Turci a príslušníci sýrskej protiasadovskej opozície.

Reklama

Podľa informácii tureckej agentúry Ahmed Haber zaútočili sýrske lietadlá na tábor, v ktorom sa nachádzali tureckí vojaci a členovia Sýrskej slobodnej armády. Zahynulo 40 vojakov, sýrske letectvo zničilo aj turecký tank a viacero obrnených automobilov.

Kurdský dobrovoľník a aktivista Ahmed Haní, ktorý sa zúčastňuje bojov proti Turkom uviedol že sýrske lietadlá zaútočili na základňu Turkov a Sýrskej slobodnej armády v Azraku. Podľa jeho slov išlo o veľkolepý požiar, pričom pribúdajú nové informácie o skazách, ktoré spôsobilo sýrske letectvo.

Reklama

Informácie o útoku potvrdzuje aj oficiálny Twitter účet protureckých Turkomanov, informáciu potvrdila aj agentúra Aleppo 24.

Dňa 24.8.2016 Turci začali s operáciou “Śtít Eufratu”, deklarovaným cieľom vojenskej operácie bolo zlikvidovať členov ISIS v sýrsko-tureckom pohraničí. Väčšina analytikov však upozorňuje na skutočnosť, že turecké sily útočili najmä na kurdské pozície, boj voči ISIS bol len imitáciou. Turecko sa nachádza na území Sýrie v rozpore s medzinárodným právom, legitímny sýrsky prezident Bašár Asad a ani sýrska vláda nedali mandát Turecku, aby  pôsobilo na území Sýrie.

Na udalosti súvisiace s bombardovaním už reagovali aj ruskí analytici. Informácie priniesol portál svpressa.ru.

Ak Erdogan dospeje k názoru, že útok nebol chybou sýrskeho letectva (podľa niektorých analytikov by to bola zvláštna chyba, rovno na výročie zostrelenia ruského Su-24 Olega Peškova), môže prijať útok sýrskeho letectva ako výzvu. Vtedy sa možno rozhodne, aby nestratil tvár pred tureckým obyvateľstvom nejakým spôsobom Damasku odpovedať. Pravdepodobne to nebude pomocou letectva, pretože systémy S-300 a S-400 ovládajú sýrsky vzdušný priestor.

Podľa ruského analytika Stanislava Tarasova z Medzinárodného inštitútu najnovších štátov sa momentálne rozohrala veľmi zaujímavá a nebezpečná politicko-bezpečnostná hra v trojuholníku Moskva-Damask-Ankara. Turci boli presvedčení, že Rusi sú ich tichými spojencami a Damask má zviazané ruky. Ukázalo sa však, že sa vo svojich plánoch prepočítali. “Ak by existovala tichá dohoda medzi Ruskom a Tureckom, Damask by sa neodvážil bombardovať turecké pozície” tvrdí Stanislav Tarasov.

Reklama

Stanislav Tarasov poukazuje na obrat v Erdoganovej rétorike. Erdogan už dávnejšie prestal Asada označovať za krvavého tyrana a prestal požadovať jeho odchod zo Sýrie. Oficiálny Damask však neustále poukazuje na prítomnosť Turecka v Sýrii v rozpore s normami medzinárodného práva. Keďže tento fakt Turci odmietali akceptovať a zaujali pozíciu “mŕtveho chrobáka”, Damask prikročil k ďalšiemu kroku a v súlade s medzinárodným právom zaútočil na turecké jednotky a ich spojencov, dislokované v Sýrii v rámci operácie “Štít Eufratu”.

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto:TASR-Yasin Bulbul, Presidential Press Service/Pool Photo via AP)
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto:TASR-Yasin Bulbul, Presidential Press Service/Pool Photo via AP)

Stanislav Tarasov sa zaoberal aj možnosťou tureckej reakcie. Podčiarkol, že Erdogan má veľmi ťažkú pozíciu, pretože turecké obyvateľstvo je z posledných udalostí značne frustrované a ak nebude vnímať Erdogana v pozícii silného lídra, môže sa Erdogan v Turecku dostať do vážnych problémov. Pritom má Erdogan v Sýrii zviazané ruky, pretože už pravdepodobne jasne pochopil že za Damaskom stojí nielen Moskva a Teherán, ale aj Peking. To neveští pre Turkov nič dobré. Turci chápu, že je rozdiel medzi naháňaním Kurdov či členov ISIL v horách a konfliktom s regulérnymi vojenskými jednotkami, najmä ak za nimi stojí potenciál Ruska, Iránu a Číny.

Stanislav Tarasov tvrdí, že Erdogan bude hľadať diplomatickú možnosť sa z tejto situácie dostať. V prvom rade pravdepodobne požiada Moskvu, aby oslovila Damask, samozrejme že bude musieť vyjsť Moskve a Damasku v ústrety. Ak Moskva a Damask budú spokojné s tureckými ústupkami, oficiálne vyhlásia, že k útokom prišlo viac menej omylom, pretože Turci neinformovali presne Damask o rozmiestnení svojich jednotiek, prípadne sa rozohrá zo sýrskej strany motív “bol to omyl, mysleli sme si že bombardujeme ISIS”.

Turci však stále majú pred očami možnosť parcelizácie Sýrie. Ak by prišlo k fragmentácii Sýrie, Turci chcú získať strategicky dôležité body na sýrsko-tureckej hranici, pričom  upevnenie kontroly by znamenalo pochovanie kurdských ambície na vznik samostatného štátu. Formálne Moskva aj Ankara hovoria o celistvosti Sýrie, no realita môže byť iná. “V hre sú totiž aj iné faktory, napríklad vzťahy Ruska a USA na Blízkom východe počas pôsobenia Trumpovej administratívy. Takže môže naozaj prísť k prekresleniu hraníc na Blízkom východe,” tvrdí Stanislav Tarasov

Stanislav Tarasov navyše poukazuje aj na skutočnosť, že Donald Trump naznačil pripravenosť USA spolupracovať s Rusmi v boji proti medzinárodnému terorizmu. Letecký útok sýrskych ozbrojených síl na turecké pozície môže priniesť so sebou určité zhoršenie rusko-americkej komunikácie priamo na začiatku, takže môže ísť aj o cielenú snahu zo strany Damasku a Teheránu.

Reklama

Ruský politológ Michail Alexandrov z MGIMO (Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov) nevylučuje ani možnosť  pomsty za Olega Peškova. Navyše Turci oficiálne nemôžu ani namietať, Damask oficiálne zaútočil na pozície Sýrskej slobodnej armády a to že s v tábore nachádzali tureckí vojaci je čisto turecký problém, pretože Turci pôsobia na území Sýrie nezákonne a o prítomnosti v tábore v Azraku Damask neinformovali.

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad TASR/AP-SANA
Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad TASR/AP-SANA

Michail Alexandrov tvrdí, že útok je jednoznačnou informáciou pre Erdogana, aby skryto neliezol hlbšie do Sýrie. Turci hrajú v Sýrii svoju hru a súperia najmä s Teheránom. Erdogan sa snaží zvyšovať svoj význam dvojitou hrou s EÚ, ale takisto so Šanghajskou organizáciou spolupráce, pričom sa snaží zvyšovať svoj význam aj v očiach USA. Úder zo strany Damasku, za ktorým stojí Moskva,  pravdepodobne Turkom naznačil, že sa priblížili k červenej línii, ktorú už nesmú prekročiť

Michail Alexandrov tvrdí, že akákoľvek reakcia Turkov na bombardovanie je problematická, Turecko sa ocitlo v medzinárodnej izolácii. Erdogan mal zlé vzťahy s USA, ktoré chránia Fetullaha Gulena. Rozhádal sa EÚ, vzťahy s Rusmi sú presne vymedzené a Erdogan sa Ruska obáva. Teherán je oponentom Ankary a Peking nebude kvôli Erdoganovi prehodnocovať svoje vzťahy s Moskvou a Teheránom.

Michail Alexandrov potom rozpracoval teoretickú variantu, pri ktorej získal Erdogan skrytú podporu USA. V Trumpovom týme sa nachádza Mike Flynn, ktorý má  kvôli svojej spolupráci s tureckými vojenskými firmami s Tureckom nadštandardné vzťahy. Podľa Michaila Alexandrova sa možno Erdogan spolieha do budúcna na novú Trumpovú administratívu, ktorá môže prestať s podporou Kurdov a môže sa dokonca spoliehať aj na ďalšie súperenie Ruska a USA na Blízkom východe, ktoré by Turecku výrazne zdvihlo rating.

Ruský expert Semjon Bagdasarov upozorňuje na skutočnosť, že ak sa Turkom podarí získať el Bab, negatívne sa to odrazí na dianí v Aleppe. Obkľúčení teroristi v Aleppe by mohli zo severu získavať pomoc, pretože by sa uvoľnilo obkľúčenie Aleppa. Čo najrýchlejšie oslobodenie Aleppa je v záujme Moskvy i Damasku. Preto sa podľa Bagdasarova bombardovanie tureckých jednotiek uskutočnilo s vedomím Moskvy.

“Ak sa Turci rozhodnú odpovedať a zaútočia na pozície sýrskych vládnych jednotiek, bude to znamenať nové zhoršenie rusko-tureckých vzťahov, pretože Moskva bude reagovať a podporí Damask,” uzatvára svoju analýzu Semjon Bagdasarov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali