Susko kritizuje zmenu pravidiel volieb v čase, keď už vieme ich termín. Vetrák kritiku odmieta.

Susko kritizuje zmenu pravidiel volieb v čase, keď už vieme ich termín. Vetrák kritiku odmieta.

Bratislava 10. februára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák, Facebook/Milan Vetrák)

Aktualizované 10. februára 2023 11:50

Zvyšok vládnej koalície sa snaží zmeniť podmienky volieb po tom, ako už bol dohodnutý termín predčasných volieb, ale ešte neboli vyhlásené, čo je nelegitímne. Nové podmienky by sa mohli týkať už predčasných parlamentných volieb, ktoré budú 30. septembra. V piatkovej diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR k návrhu novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva to povedal Boris Susko (Smer-SD)

Národná rada NRSR
Ilustračná snímka

“Meniť podmienky volieb v čase rozohranej hry, v čase, keď je známy a schválený termín predčasných volieb, je absolútne nelegitímne,” skonštatoval.

Reklama

Návrh z dielne OĽANO hovorí napríklad o odmene za účasť na parlamentných voľbách formou zľavy desať percent z poplatkov štátu. Parlamentné voľby sa dajú podľa nových pravidiel vyhlásiť najskôr 130 dní pred konaním volieb. Susko zdôraznil, že voľby sa budú riadiť právnym stavom, ktorý platil v čase, keď sa vyhlásia, čo by mohlo byť niekedy okolo 20. mája. Dovtedy sa bude podľa neho zvyšok koalície snažiť zmeniť podmienky. Pripomenul, že novela má nastavenú účinnosť od 1. mája, aby sa nové podmienky vzťahovali už na prebiehajúci proces smerujúci k predčasným voľbám. Považuje to za neetické.

Odmenu za účasť vo voľbách označil Susko za volebnú korupciu. “Ak sa niekto snaží zaviesť odmenu za to, že niekto príde voliť, je to diskriminačný prvok. Je to v rozpore s ústavou, nemožno niekoho trestať alebo zvýhodňovať za to, že využije alebo nevyužije svoje právo,” myslí si. Marek Šefčík (OĽANO) mu odkázal, že nárok na odmenu bude mať volič akejkoľvek strany. Pripomenul mu, že volebná korupcia je skôr to, keď sa tesne pred voľbami schvália 13. dôchodky, ako sa to udialo v predošlom volebnom období, keď bol vo vláde Smer-SD.

Reklama

Marián Viskupič (SaS) súhlasí, že meniť pravidlá volebného zápasu blízko pred schválenými voľbami je za hranicou úcty k demokracii. Ondrej Dostál (SaS) povedal, že určovanie času, keď najskôr môže predseda NR SR vyhlásiť voľby, je účelové. “Bolo to preto, aby nemohol vyhlásiť voľby okamžite. Je to výsledok politickej dohody, mne sa nezdá, že je to potrebné,” povedal.

Návrh tiež hovorí o tom, že by sa mohlo znížiť započítanie prednostných hlasov vo voľbách do NR SR a vo voľbách do Európskeho parlamentu z troch percent na jedno percento.

 

Vetrák odmieta, že by s úľavami za voľby prišli na poslednú chvíľu

Milan Vetrák (OĽANO) odmieta, že by chceli meniť volebné pravidlá na poslednú chvíľu. Pripomenul, že zmeny, ktoré predložili do Národnej rady (NR) SR v novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, boli súčasťou koaličnej zmluvy i vládneho programu. Podotkol, že OĽANO o nich hovorilo už pred poslednými parlamentnými voľbami. Odmieta tiež, že by šlo o volebnú korupciu. Poukázal na to, že úľavy za účasť vo voľbách majú aj iné európske krajiny.

Milan Vetrák
Na snímke Milan Vetrák

Vetrák zdôraznil, že otázka odmeňovania za účasť vo voľbách bola prílohou koaličnej zmluvy a súhlas ňou vyjadrili SaS, Sme rodina aj strana Za ľudí. “Vyjadrili svoj záväzok podporiť takýto návrh zákona. Ak dnes budú hovoriť niečo iné, treba si urobiť názor, či sú dôveryhodní,” podotkol a apeloval najmä na SaS. Dodal, že novelu predložili do parlamentu ešte začiatkom januára, teda pred schválením termínu predčasných volieb.

Reklama

Tvrdenia opozície o volebnej korupcii označil za účelové. Poukázal na definíciu tohto pojmu v trestnom zákone. “Odmeňovanie za voľby je niečo iné, je to odmena pre toho, kto príde k voľbám. Možno to nikto nevyužije. Nikomu odmenu nenútime,” dodal. Poukázal aj na to, že viaceré európske krajiny majú takéto odmeny. Napríklad v Grécku majú majú štátni zamestnanci deň voľna. Švajčiarske kantóny zas majú možnosť pre ľudí odpísať si viacero položiek z daní. Dodal, že sú aj štáty, ktoré pokutujú neúčasť vo voľbách.

Vetrák ozrejmil, že ak by sa zákon prijal, znamenalo by to dosah na štátny rozpočet zhruba deväť miliónov pri jednotlivých úľavách na poplatkoch štátu. Priblížil, že občan by dostal v okrskovej komisii potvrdenie o účasti, ktoré následne využije v klientskom centre či na úrade. Pri voľbách zo zahraničia to podľa jeho slov môže byť komplikovanejšie. V druhom čítaní sa má táto otázka ešte upraviť. Jednou z možností je poslať potvrdenie o účasti na adresu.

 

Viskupič: Zbytočná byrokracia

Marián Viskupič (SaS) poukázal na zvyšovanie byrokracie. “Na toto sa treba pri akomkoľvek nápade pozerať, nielen na to, čo to stojí, ale aj koľko ďalšej administratívy a byrokracie to prinesie. Toto je zlý nápad a od toho treba upustiť,” skonštatoval.

Otázne je podľa neho i uplatňovanie úľavy pri elektronickom výbere poplatkov. Lepší spôsob vidí napríklad v zavedení dňa voľna za účasť vo voľbách. Pri štátnych zamestnancoch by to podľa neho bolo jednoduché. Pri súkromných firmách poukázal na potrebu kompenzácie. SaS podľa jeho slov navrhovala, aby sa zrušil jeden štátny sviatok, napríklad Deň ústavy, ktorý by mohli voľnom osláviť tí, ktorí sa na voľbách zúčastnili.

Reklama

Boris Susko (Smer-SD) trvá na tom, že nikoho nemožno odmeňovať ani znevýhodňovať za to, že využije svoje volebné právo. Podčiarkol, že ide o ústavné právo všetkých občanov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali