Sulík už nechce post europoslanca, na kongrese prezradil dôvod. Nicholsonová si dala ďalšiu métu – parlament EÚ

Sulík už nechce post europoslanca, na kongrese prezradil dôvod. Nicholsonová si dala ďalšiu métu – parlament EÚ

Bratislava 24. novembra 2018 (SITA/HSP/Foto:SITA-Braňo Bibel)

 

Predseda SaS Richard Sulík dnes na kongrese strany oznámil, že nebude viac kandidovať do Európskeho parlamentu. Sulík bol europoslancom od roku 2014

Na snímke predseda strany SaS Richard Sulík

Sulík pripomenul, že SaS zakladal s Robertom Mistríkom a súčasným bratislavským županom Jurajom Drobom. Nikdy sme sa nezamýšľali nad tým, či budeme príliš úspešní, a tak do vlády sa dostali už skôr, ako plánovali.

Reklama

„Mylne sme sa domnievali, že naším spoločným nepriateľom je Robert Fico,“ povedal s tým, že koaličným partnerom SaS musela byť v roku 2010 na smiech. „Rok mi trvalo, kým som pochopil, že Mikuláš Dzurinda ide po nás,“ vyhlásil. Sulík, podľa ktorého SaS vtedy hromadila chybu za chybou a robili ústupky.

SaS je dnes najväčšou opozičnou stranou, pričom koaliční partneri z roku 2010 nedopadli podľa Sulíka najlepšie. „Kým v roku 2010 nám chýbali skúsenosti, v roku 2012 nám chýbal čas,“ povedal líder liberálov. Cieľom SaS nie je dosiahnuť najlepší výsledok v histórii, ale vyhrať parlamentné voľby v roku 2020, alebo skôr.

Reklama

SaS pripravila program Spravme Slovensko lepším, s ktorým predstúpi pred občanov pred parlamentnými voľbami. Program obsahuje osem priorít. „Najcennejšie čo máme, sú naši ľudia. Za členov SaS sa hanbiť nemusíme,“ zdôraznil.

Slovensko dnes podľa Sulíka stráca drahocenný čas, preto liberáli musia v najbližších voľbách zabojovať. „Sme na to pripravení,“ vyhlásil s tým, že začne sebou.

Pripomenul, že keď sa stal europoslancom strana, mala 3,9 percenta v prieskumoch, v parlamentných voľbách potom dvanásť, teda jeho pôsobenie v Európskom parlamente strane nepoškodilo.

„Rozhodol som sa, že už do Európskeho parlamentu kandidovať nebudem,“ vyhlásil. Ak bude SaS vo voľbách úspešná, bude opäť kandidovať na predsedu strany. Sulík zároveň tvorí osobný tím, ktorý mu má pomáhať. Jeho ambícia je nahradiť stranu Smer-SD.

„Nikdy som sa nehral na Mesiáša. Nikdy som nehovoril, že som gazda. Mesiáši sa minuli,“ konštatoval. U Andreja Kisku Sulík nevidí odhodlanie prebrať zodpovednosť za Slovensko.

Reklama

Nové strany sa musia dostať podľa neho najskôr dostať do parlamentu a nabrať skúsenosti. Niektorým parlamentným stranám chýba koaličný potenciál. „Len SaS vie dať voličom ucelenú ponuku,“ povedal s tým, že SaS je jediná reálna alternatíva k vláde a bude to všetkým celý budúci rok vysvetľovať. Zo Slovenska chce krajinu, kde sa oplatí podnikať a žiť.

SaS má dnes 5500 priateľov slobody, ktorí sú sympatizanti strany. Sú však na úrovni členov iných strán, pretože môžu hlasovať na kongresoch. „Sú na úrovni delegátov v iných stranách,“ vysvetlil. Za chiméru považuje, že len strany s členskou základňou môžu vládnuť. „Béla Bugár, aj keby dnes chcel odísť z koalície, stovky ľudí vo funkciách, mu to nedovolia,“ povedal Sulík.

Sulík tvrdí, že SaS ešte musí počkať, kto sa dostane do parlamentu. „Nevieme preto dnes povedať, s kým chceme vládnuť,“ uviedol, ale z povolebnej spolupráce vylúčil Smer-SD, SNS a Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko. Dovtedy sa chce snažiť vyhrať voľby tak, aby potreboval, čo najmenej koaličných partnerov.

„Po voľbách budeme hľadať kompromisy a s kým sa dohodneme, budeme dodržiavať Koaličnú zmluvu,“ povedal. Sulík bude trvať, aby Koaličnú zmluvu podpísal každý poslanec NR SR koaličnej strany, nielen predsedovia strán.

 

Reklama

Kandidátku liberálov do eurovolieb povedie Eugen Jurzyca

Lídrom kandidátky SaS do budúcoročných eurovolieb bude poslanec NR SR Eugen Jurzyca. Ten do SaS prešiel v minulom volebnom období z SDKÚ-DS. „Eugen je naša ekonomická hlava,“ povedal Sulík s tým, že pri krachu SDKÚ-DS mu trvalo presviedčanie Jurzycu takmer rok a pol. „SaS musí mať v Bruseli zdatného ekonóma,“ konštatoval.

Dvojkou na kandidátke sa stal ďalší poslanec slovenského parlamentu Alojz Baránik, ktorý je zakladajúcim členom SaS. „Slovensko musí mať v EP zdatného právnika. Momentálne zo slovenských europoslancov nie je nikto právnik,“ povedal Sulík.

Z tretieho miesta bude kandidovať podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová. Kandidátov na kandidačnú listinu schválila Republiková rada. „Je to silné meno, so silným politickým výtlakom,“ povedal.

Sulík verí, že všetci traja sa dostanú na budúci rok do Európskeho parlamentu. Podľa neho však minimum, čo musí SaS dosiahnuť, sú dva mandáty. „Keď zabojujeme, mohli by byť aj tri,“ povedal Sulík s tým, že tri mandáty by boli veľký úspech.

Liberáli schválili aj ďalších jedenásť kandidátov. Ich mená však zatiaľ strana nezverejnila.

SaS pripravila 27 návrhov, ako by sa Európska únia zreformovať, pretože členstvo v Únii je pre Slovensko kľúčový záujem. Opatrenia SaS zhrnula do Manifestu slovenského eurorealizmu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

13:37

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, najvyťaženejšie vlaky sú aktuálne obsadené v priemere na 84 %. Väčšina expresných vlakov z Bratislavy do Košíc je už takmer plná. Záujem je tiež o InterCity (IC) vlaky a takmer vypredané sú aj niektoré medzištátne rýchliky z Košíc do Mukačeva. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

13:37

Česká ekonomika v minulom roku klesla menej, než sa predpokladalo. Český hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2023 znížil o 0,2 %, uviedol ČSÚ na základe spresnených údajov. Vo svojom predchádzajúcom odhade zo začiatku marca počítal s poklesom až o 0,4 %. V poslednom štvrťroku 2023 česká ekonomika medziročne expandovala o 0,2 % (pôvodne: -0,2 %) a medzikvartálne o 0,4 % (+0,2 %).

13:36

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD) a Federácia strojvodcov (FS) vnímajú pozitívne aktivity Železníc SR (ŽSR) k dlhodobejšej stabilizácii zamestnancov. Za negatívum však považujú, že sa nepodarilo nájsť rýchle riešenie akútneho nedostatku zamestnancov na železniciach. OAVD to uviedla v súvislosti s rokovaním za okrúhlym stolom, ktoré sa uskutočnilo v utorok (26. 3.). Informoval o tom podpredseda republikovej rady OAVD Matej Ferencei.

13:36

Deficit verejných financií môže tento rok dosiahnuť úroveň 7,483 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). V aktuálnom marcovom odhade to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti februáru znížila svoju prognózu schodku o 133 miliónov eur.

13:35

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina sa “nenechá umlčať Čínou.” Čínske ministerstvo obrany zas obvinilo Filipíny zo zámerných provokácií “s pomocou vonkajších mocností”. Tieto vyhlásenia nadväzujú na nedávny incident plavidiel oboch krajín v Juhočínskom mori.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali